Mødedato: 12.06.2002, kl. 16:00

Lokalplan "Esthersvej"

Lokalplan "Esthersvej"

for mødet «MDAT» kl

Borgerrepræsentationen

DAGSORDEN

for Ordinært møde onsdag den 12. juni 2002

 

BR 322/02

Lokalplan "Esthersvej"

Lokalplan "Esthersvej"

Indstilling om, at forslag til lokalplan for området begrænset af Esthersvej, Tuborgvej, østskellet af ejendommen matr.nr. 5540 Udenbys Klædebo Kvarter, København, og Judithsvej ("Esthersvej") vedtages med henblik på offentliggørelse, at indsigelsesfristen fastsættes til 2 måneder eksklusive juli måned, at offentliggørelsen annonceres i områdets lokalpresse, og at den foreslåede dialogstrategi bestående af planens hjemmeside og en lokal udstilling samt et borgermøde, tilrettelagt som et orienteringsmøde, tiltrædes.

(Bygge- og Teknikudvalget)

 

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at forslag til lokalplan for området begrænset af Esthersvej, Tuborgvej, østskellet af ejendommen matr.nr. 5540 Udenbys Klædebo Kvarter, København, og Judithsvej ("Esthersvej") vedtages med henblik på offentliggørelse,

at indsigelsesfristen fastsættes til 2 måneder eksklusive juli måned,

at offentliggørelsen annonceres i områdets lokalpresse, og

at den foreslåede dialogstrategi bestående af planens hjemmeside og en lokal udstilling samt et borgermøde, tilrettelagt som et orienteringsmøde, tiltrædes.

 

Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 15. maj 2002

Anbefalet

 

Økonomiudvalgets behandling af sagen:

På vegne af Økonomiudvalget meddeles, at overborgmesteren ingen bemærkninger har til, at nærværende forslag søges gennemført.

 

RESUME

I Bygge- og Teknikudvalgets møde den 6. marts 2002 (BTU 72/2002) blev forvaltningens redegørelse om udarbejdelse af lokalplan for et knap 3.400 m² stort område ved Esthersvej/Tuborgvej drøftet.

Det foreliggende lokalplanforslag er udarbejdet efter de af Bygge- og Teknikudvalget tiltrådte retningslinier og foranlediget af en anmodning fra områdets ejer, IBI Danmark A/S. Projektet, der er tilvejebragt efter drøftelser med Bygge- og Teknikforvaltningen, omfatter en boligbebyggelse på godt 3.700 m² inden for området, som tidligere har været anvendt til salg af biler og både. Området er stærkt skrånende og falder ca. 4 m fra Judithsvej til Tuborgvej. Det ansøgte projekt, som i princippet tilgodeser lokalplanforslagets bestemmelser, er udformet som en bygning på 5 etager samt penthouseetage nær hjørnet Esthersvej/Tuborgvej og en mindre pendant i 4 etager samt penthouse længere oppe ad Esthersvej. Projektet indeholder 34 store familieboliger, der skal anvendes som helårsboliger.

Lokalplanforslaget er i overensstemmelse med Kommuneplanen 2001.

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

IBI Danmark A/S har som ejer af den knap 3.400 m² store ejendom, som udgør lokalplanområdet, ønsket at opføre en godt 3.700 m² stor boligbebyggelse. På baggrund af drøftelser mellem ejerens arkitekt, Haukohls Tegnestue ApS, og forvaltningen er der efter forvaltningens opfattelse tilvejebragt et skitseprojekt, der tilgodeser de specielle hensyn, der bør tages på dette sted. Hensynene er udmøntet i lokalplanforslagets bestemmelser, idet bebyggelsesplanen vurderes at passe ind i Esthersvejs bebyggelsesmønster med fritliggende bygninger. Endvidere muliggøres en monumental hjørnebebyggelse, der sammen med den højtliggende bebyggelse ved det modstående hjørne ved Tuborgvej, danner en slags portal til Esthersvej-området. Den store hjørnebygning er i 5 etager samt penthouse og rummer 24 lejligheder. Den mindre pendant længere oppe ad Esthersvej er i 4 etager samt penthouse og rummer 10 lejligheder.

Bebyggelsesplanen respekterer hovedtrækkene i kvarterets bebyggelsesmønster og giver efter forvaltningens opfattelse mulighed for tilvejebringelse af gode opholdsarealer på grunden.

Kommuneplan 2001 fastlægger ejendommen, som udgør lokalplanområdet, til boligformål, med en maksimal bebyggelsesprocent på 110, bebyggelse i højst 5 etager og tagetage samt en friarealprocent 60 for boliger og 15 for eventuelt erhvervsareal (B3-område).

Forslag til Lokalplan

Lokalplanforslaget er udarbejdet i overensstemmelse med Kommuneplan 2001 og fastlægger området til boligformål med store, familieegnede helårsboliger med en gennemsnitlig størrelse på mindst 100 m². Bebyggelse forskrives placeret inden for to byggefelter – et til placering af den foran nævnte, større hjørnebygning, og et til den mindre pendant. Ved bestemmelserne om bebyggelsens ydre fremtræden tilstræbes, at de to bygninger får oplevelsesrige bygningskroppe og facader, hvis udtryk skal artikuleres gennem brug af altaner og eventuelt karnapper som integrerede dele af bygningskroppene. Højst ¾ af bilparkeringen svarende til 27 pladser må placeres på terræn, og det ubebyggede areal mellem hjørnebygningen og vejlinierne mod Esthersvej/Tuborgvej er ofret særlig opmærksomhed gennem bestemmelser om, at det ved udformning af beplantning m.v. skal indgå i de grøn ne træk, der præger Esthersvejs udmunding i Tuborgvej.

Forslag til dialogstrategi

Der foreslås følgende initiativer til opnåelse af dialog med borgerne om planen:

  • Etablering af en særlig hjemmeside, der opbygges med en informationsdel og en dialogdel.
  • Gennemførelse af en udstilling i lokalområdet.
  • Gennemførelse af et borgermøde i lokalområdet. Borgermødet afholdes som et orienteringsmøde med indlæg fra forvaltningen og eventuelt bygherren om planens indhold, idet interessen for planen hovedsageligt må forventes at dreje sig om bebyggelsen og dens indvirkning på de umiddelbare omgivelser. Borgerrepræsentations partier indbydes til at lade sig repræsentere på mødet med henblik på at kunne besvare eventuelle spørgsmål og indgå i en debat om planens indhold.

Miljøvurdering

Der henvises til det nedenfor under høring anførte samt den til lokalplanen hørende redegørelse (bilag A), hvori er redegjort for blandt andet forslagets miljø- og trafikmæssige konsekvenser, samt forholdet til kvarteret og de omgivende eksisterende bebyggelser.

Høring

I forbindelse med udarbejdelsen af lokalplanforslaget har Plan & Arkitektur foretaget høring af Økonomiforvaltningen, Kultur- og Fritidsforvaltningen, herunder Københavns Bymuseum, Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen, Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, samt Miljøkontrollen og Københavns Energi under Miljø- og Forsyningsforvaltningen.

Økonomiforvaltningen, Kultur- og Fritidsforvaltningen, herunder Københavns Bymuseum, Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen, Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har meddelt, at man ingen bemærkninger har til lokalplanforslaget.

Miljøkontrollen anbefaler, at der i lokalplanens formål med henvisning til Borgerrepræsentationens vedtagelser om miljøorienteret byfornyelse og nybyggeri optages en nærmere formuleret hensigtsbestemmelse om en udvikling med bæredygtige løsninger og byøkologiske perspektiver. Derudover anbefaler Miljøkontrollen, at der optages bestemmelser om beboeres og brugeres beskyttelse mod forureningsgener og andre ulemper. Det oplyses, at Miljøkontrollen i forbindelse med konvertering af erhvervsareal til boligareal vil kunne stille krav om isolering mod støj fra trafikken. Derudover oplyses, at der ikke vurderes at være virksomheder i området, der vil indebære miljømæssige gener for den påtænkte anvendelse. For så vidt angår jordforurening meddeles, at en tidligere tankstation på arealet har medført forurening af jord og grundvand med olieprodukter. Der er tidligere foretaget oprensninger på grunden, men det præcise omfang af forureningen kendes endnu ikke. Arealet er derfor tilmeldt Oliebranchens Miljøpulje med henblik på supplerende undersøgelse og eventuel oprydning, såfremt en risikovurdering bekræfter, at forureningen har skadelig virkning på den fremtidige arealanvendelse eller grundvandet, samt hvis forureningen er beliggende i byggefelterne. Miljøkontrollen anfører reglerne for jordhåndtering i forbindelse med de kommende byggearbejder. Arealet ligger i et område med særlige drikkevandsinteresser. Dette indebærer, at der ikke må etableres nedsivningsanlæg i området. Miljøkontrollen kan dispensere efter forudgående undersøgelser og vurderinger af et konkret projekt.

Københavns Energi påpeger bygassens positive egenskaber i tilknytning til byøkologi og ressourcerigtige løsninger og henviser specielt til anvendelse i et eventuelt fællesvaskeri. Københavns Energi påpeger, at "Esthersvej" ligger inden for bygassens forsyningsområde, hvorfor det forslås, at der medtages krav om, at bebyggelsen ikke må tages i brug, før den er tilsluttet bygasforsyningen.

Bemærkninger

Miljøkontrollens og Københavns Energis anbefalinger er medtaget i det omfang planloven giver hjemmel hertil.

Der er efter sædvanlig praksis medtaget en fodnote til formålsparagraffen om Borgerrepræsentationens vedtagelser om "Miljøorienteret byfornyelse og nybyggeri". Miljøkontrollens øvrige anbefalinger vurderes af være tilgodeset i lokalplanforslagets § 7 med fodnoter.

Det skal bemærkes, at betydningen af bestemmelserne om gasforsyningen for øjeblikket drøftes med Miljøministeriet.

 

BILAG VEDLAGT

  1. Redegørelse for lokalplanforslaget med luftfoto af området.
  2. Forslag til lokalplan "Esthersvej"

BILAG VEDLAGT TIL GENNEMSYN I BORGMESTERENS FORKONTOR, RÅDHUSET, 1. SAL VÆRELSE 36

  1. Høringssvar af 22. marts 2002 fra Københavns Energi, forsyning.
  2. Høringssvar af 8. april 2002 fra Miljøkontrollen.

 

 

Jens Ole Nielsen

 

Til top