Mødedato: 12.06.2002, kl. 16:00

Skaterhal på Enghavevej

Skaterhal på Enghavevej

for mødet «MDAT» kl

Borgerrepræsentationen

DAGSORDEN

for Ordinært møde onsdag den 12. juni 2002

 

BR 355/02

Skaterhal på Enghavevej

Skaterhal på Enghavevej

Indstilling om, at Borgerrepræsentationen giver en anlægsbevilling i 2002 på 4,0 mill. kr. til Kultur- og Fritidsudvalgets bevilling Kultur og Fritid konto 0.30.1 (tilskud til KI) til etablering af en skaterhal på Enghavevej, at den kassemæssige dækning for bevillingen anvises på Kultur- og Fritidsudvalgets rådighedsbevilling Kultur og Fritid konto 0.30.3 (idræts- og kulturpulje), samt at Borgerrepræsentationen træffer principbeslutning om at forøge Kultur- og Fritidsudvalgets ramme fra og med budget 2003 med 1,3 mill. kr. (2002-prisniveau) til dækning af de forøgede driftsudgifter til skaterhallen på Enghavevej.

(Kultur- og Fritidsudvalget)

(Økonomiudvalgets beslutning eftersendes)

 

 

 

INDSTILLING

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller, at Kultur- og Fritidsudvalget over for Økonomiudvalget anbefaler,

at Borgerrepræsentationen giver en anlægsbevilling i 2002 på 4,0 mill. kr. til Kultur- og Fritidsudvalgets bevilling Kultur og Fritid konto 0.30.1 (tilskud til KI) til etablering af en skaterhal på Enghavevej

at den kassemæssige dækning for bevillingen anvises på Kultur- og Fritidsudvalgets rådighedsbevilling Kultur og Fritid konto 0.30.3 (idræts- og kulturpulje)

at Borgerrepræsentationen træffer principbeslutning om at forøge Kultur- og Fritidsudvalgets ramme fra og med budget 2003 med 1,3 mill. kr. (2002-prisniveau) til dækning af de forøgede driftsudgifter til skaterhallen på Enghavevej.

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 23. maj 2002

Forvaltningen havde udsendt/uddelt følgende supplerende materiale vedrørende punktet til medlemmerne:

  • Notat om de afledte driftsudgifter i Idræts- og Kulturpuljen 2001

Indstillingen blev tiltrådt.

Økonomiforvaltningen indstiller,

at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

"Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til, at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form, idet det forudsættes, at de forøgede driftsudgifter fra 2003 og frem skal afholdes indenfor den af Økonomiudvalget udmeldte budgetramme. Der henvises til vedlagte notat herom."

Økonomiudvalgets beslutning den 4. juni 2002

Venstre stillede følgende ændringsforslag:

1: "Såfremt der ikke i forbindelse med budgetforslaget findes driftsmidler til pågældende projekt, så åbnes anlægget ikke."

2: "Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning anbefales uden bemærkninger."

Socialdemokratiet stillede følgende ændringsforslag:

"Driftsudgifterne afklares i forbindelse med budgettet for 2003."

Udvalget stemte først om Venstres 1. ændringsforslag:

For stemte 2 medlemmer: V

Imod stemte 9 medlemmer: A, B, C, D, F og Ø.

Ændringsforslaget var dermed forkastet.

Udvalget besluttede herefter at stemme om det af Socialdemokratiet stillede ændringsforslag:

For stemte 9 medlemmer: A, B, C, D, F og Ø.

Imod stemte 2 medlemmer: V.

Hermed var der gjort op med Venstres 2. ændringsforslag.

Den således ændrede indstilling var dermed anbefalet.

 

 

 

RESUME

I budget 2002 er der afsat i alt 32,565 mill. kr. til idræts- og kulturfaciliteter. Puljen udmøntes af Borgerrepræsentationen efter indstilling fra Kultur- og Fritidsudvalget.

På Kultur- og Fritidsudvalgets møde den 21. februar 2002 tog udvalget principbeslutning om udmøntningen af de 32,565 mill. kr. til forbedring af kultur- og idrætsfaciliteter i kommunen i 2002.

Kultur- og Fritidsudvalget besluttede at prioritere 4,0 mill. kr. til indretning af et indendørs skateranlæg i en af de gamle sporvognsremiser på Enghavevej. De samlede projektudgifter vil kunne afholdes for 5,0 mill. kr. Heri indgår 1,0 mill. kr., som Borgerrepræsentationen bevilligede til skaterhalprojektet på mødet den 16. maj 2002.

De samlede driftsudgifter til projektet forventes at blive i størrelsesordenen 2,3 mill. kr. Det indgår i driftsbudgettet, at 1,0 mill. kr. finansieres ved reklame- og entreindtægter.

SAGSBESKRIVELSE

I budget 2002 er der afsat i alt 32,565 mill. kr. til idræts- og kulturfaciliteter. Puljen udmøntes af Borgerrepræsentationen efter indstilling fra Kultur- og Fritidsudvalget. Nærværende indstilling, hvor der søges om 4,0 mill. kr., finansieres via denne pulje.

På Kultur - og Fritidsudvalgets møde den 21. februar 2002 (bilag 1) tog udvalget principbeslutning om udmøntningen af de 32,565 mill. kr. til forbedring af idræts- og kulturfaciliteter i kommunen i 2002 (KFU 73/2002).

Kultur - og Fritidsudvalget besluttede at prioritere 4,0 mill. kr. til et indendørs skateranlæg i en af de gamle sporvognsremiser på Enghavevej. De samlede projektudgifter vil kunne afholdes for 5,0 mill. kr. Heri indgår 1,0 mill. kr., som Borgerrepræsentationen bevilligede til skaterhalprojektet på mødet den 16. maj 2002 (BR 269/02).

Baggrund

Initiativtagerne bag skaterhallen er Royal Copenhagen Skate (RCS). Klubben har ca. 450 medlemmer i aldersintervallet 7 til 35 år. Hovedparten er mellem 15 og 20 år.

I vinterhalvåret er 100 til 150 medlemmer af klubben hidtil taget til Malmø for at dyrke deres sport i skaterhallen "Bryggeriet". Gruppen er taget afsted i en lejet bus to til tre gange om ugen.

Dette skal ses i sammenhæng med, at forskellige former for skateboard- og rulleskøjteaktiviteter har haft en nærmest eksplosiv tilvækst i de seneste 5 til 6 år. Det er især storbyernes ungdom, der har taget aktiviteten til sig – og København er med i front.

Skaterne har vidt forskellige krav til faciliteterne afhængig af aktivitetens specifikke indhold. Kravene spænder fra et ønske om at få officiel adgang til at løbe på cykelstierne til at få tildelt haltid til afvikling af egentlige turneringskampe eller andre former for konkurrence.

Det aktuelle projekt

Da KI fremsendte ansøgningen til Idræts- og Kulturpuljen var det uafklaret, om det også var muligt at inddrage den del af hallen, som Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget disponerede over. Det forventes, at KI kan disponere over hele det samlede areal.

Det betyder, at der nu kan etableres en skaterhal på 1.700 kvadratmeter. Hallen vil blive indrettet med en stor U-rampe og et streetareal, der er sammensat af mere end 20 forskellige mindre ramper. Her vil der være mulighed for rulleskøjteløb, skateboard og cykling på BMX-cykler.

Herudover indrettes hallen med toilet, bad og et cafeområde i forbindelse med foyeren. Det er tanken, at forpagte cafeen ud – om muligt til skaterklubben.

Der vil være publikumsvenlige balkoner, hvorfra det vil være muligt at se ud over skaterarealet, og vinduerne i taget vil kunne åbnes med henblik på naturlig ventilation.

I det vedlagte forprojekt (bilag 2) er de samlede anlægsudgifter skønsmæssigt estimeret til knap 6,5 mio. kr. Projektet vil imidlertid blive tilpasset til den ramme, der er til rådighed. I den forbindelse kan det blive nødvendigt f.eks. at udskyde etableringen af caféområdet eller overlade dette til forpagteren.

Tilskud fra FOS

Storbyens ungdomsidræt er kendetegnet ved, at den i langt højere grad end i det øvrige land foregår uorganiseret. Med det primære formål at ændre dette mønster er FOS's udviklingspulje til 'Børn og Unge' oprettet.

I efteråret 1999 tog den da nystartede forening RCS kontakt til FOS. Ultimo 1999 bevilgede Folkeoplysningsudvalget 678.000 kr. fra udviklingspuljen. Af dette beløb er der anvendt 250.000 kr. til indkøb af ramper m.m. Det skete i forbindelse med afviklingen af Skandinavian Open Championship i 2001 i Forum. Klubben fik efterfølgende mulighed for at købe materiellet til en gunstig pris.

De resterende midler i bevillingen fra FOS er afsat til yderligere rekvisit- og materialeindkøb.

Når projektperioden er overstået, og foreningen tager skaterhallen i brug, vil den være berettiget til aktivitetstilskud fra FOU på lige fod med andre foreninger for børn og unge.

Drift af hallen

RCS og Københavns Idrætsanlæg er som udgangspunkt enige om, at KI skal stå for driften af hallen. Foreningen har en række medlemmer, som man vil anbefale ansat til at indgå i driften. Denne model er praktiseret med succes i "Bryggeriet" i Malmø, og modellen har angiveligt været medvirkende til, at hærværket på faciliteten har været holdt på et bemærkelsesværdigt lavt niveau.

Indendørs skating er generelt en betalingsidræt. Eksempelvis koster det 50 kr. pr. gang for ikke klubmedlemmer at skate i Malmø. RCS har hidtil opereret med en model, hvor medlemmerne af klubben skal betale et månedligt kontingent i størrelsesordenen 100 til 150 kr. for frit at kunne skate i hallen. Herudover skal der være mulighed for at købe et klippekort og endagsbilletter. Der vil være mulighed for at leje rulleskøjter i hallen.

Udgangspunktet for driften er, at åbningstiden vil blive opdelt, så den er rettet mod de enkelte grupper (børn/unge eller ikke øvede/øvede). Driftsmodellen ligger ikke fast, og den skal endeligt udformes i dialog mellem klubben og KI. Klubben lægger umiddelbart op til en model, hvor hallen dagligt er åben i tidsrummet 10 til 22. Om formiddagen vil det være muligt for skoler og institutioner at bruge faciliteten. De tidlige eftermiddagstimer skal en eller flere dage om ugen reserveres til de yngste skatere, mens tiden f.eks. efter kl. 18 forbeholdes de ældste/mest rutinerede.

I Malmø har man generelt gode erfaringer med at tiltrække sponsorer. De årlige indtægter er i størrelsesordenen 1 mill. danske kr. Heri indgår sponsorater og entreindtægter.

Driftsudgifter

De etimerede driftsudgifter er beregnet til 2,3 mill. kr.:

Lønudgifter til 4 medarbejdere på fuld tid 1,1 mill. kr.

Udgifter til el, vand og varme 0,4 mill. kr.

Udgifter til husleje 0,7 mill. kr.

Vedligeholdelse 0,1 mill. kr.

I alt 2,3 mill. kr.

Driftsindtægterne er beregnet til:

Reklameindtægter 0,7 mill. kr.

Entreindtægter 0,3 mill. kr.

I alt 1,0 mill. kr.

Driftsøkonomien er behæftet med en ikke ubetydelig usikkerhed, da der ikke tidligere har været etableret lignende anlæg i Danmark. På den baggrund er det aftalt med KI, at Kultur- og Fritidsforvaltningen og KI samarbejder om et opfølgningsnotat, der forelægges for Kultur- og Fritidsudvalget i foråret 2003.

MILJØVURDERING

Projektet har ikke væsentlige miljømæssige konsekvenser.

ØKONOMI

Der kan anvises kassemæssig dækning for udgiften på i alt 4,0 mill. kr. på Kultur- og Fritidsudvalgets rådighedsbevilling Kultur og Fritid konto 0.30.3 (idræts- og kulturpulje).

Opgørelse over udmøntningen af beløb i idrætspuljen (i 1.000 kr.)

Hillerødgade Bad og Hal 265 kr.

Badefaciliteter til Boldklubben FIX (incl. drift 2002) 840 kr.

Omorganiseringen af KI/Byens Huse 6.140 kr.

Bademuligheder i havnen 2.076 kr.

Bellahøj Badet 5.500 kr.

Færdiggørelse af Havnefronten 1.300 kr.

Grøndal Centret – tilstandsrapport 500 kr.

Handicapandgang – Chr. Beboerhus og A. Kulturpunkt 86 kr.

Nørrebro Teakwondoklub 341 kr.

Renovering af omklædningsrum – Boldklubben Frem 183 kr.

Østerbro Stadion – Stangspring 419 kr.

Udmøntet beløb i alt 17.650 kr.

Restbeløb i puljen før KFU-mødet 23. maj 2002 14.915 kr.

Fægtehal på Ryparkens Idrætsanlæg 3.500 kr.

Skaterhal på Enghavevej 4.000 kr.

Byens Huse – navneændring 500 kr.

Indstillet i alt til KFU-mødet 23. maj 2002 8.000 kr.

Restbevilling ved tilslutning til indstillede projekter 6.915 kr.

Alle beløb er opgjort ekskl. moms.

Herudover er der principbesluttet forslag for i alt 7.133 kr. Det betyder, at det ikke- disponerede beløb i idræts- og kulturpuljen er på 282 kr.

***

Mellemfinansieret over puljen med henblik på efterfølgende finansiering af overførslerne fra budget 2001.

KULTURHAVN 2002 200 kr.

Sommerdans 2002 370 kr.

BILAG

  1. Beslutningsprotokol fra Kultur- og Fritidsudvalgets møde 21. februar 2002.
  2. Forprojekt – januar 2002 - KI

Olga Brüniche-Olsen

/Pernille Vange

Til top