Mødedato: 11.12.2014, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Anlægsbevilling til udbygning af Kirsebærhavens Skole, Valby

Se alle bilag
Der skal tages stilling til anlægsbevilling til udbygning af Kirsebærhavens Skole med 1 spor og 112 fritidspladser.

Indstilling og beslutning

Indstilling om, 

  1. at der gives en anlægsbevilling på 99.936.000 kr. i årene 2015-16 til udvidelse af Kirsebærhavens Skole med 1 spor og 112 fritidspladser. Der anvises dækning for beløbet på Børne- og Ungdomsudvalgets ramme. For de bevillingsmæssige konsekvenser og detaljer om anlægsbevillingen henvises til økonomiafsnittet samt tabel 1, 2 og 3 i økonomibilaget.

Det bemærkes, at resultatet af de i Børne- og Ungdomsforvaltningen gennemførte analyser på kapacitetsområdet med henblik på nedbringelse af anlægsudgifter i videst muligt omfang bør indgå i arbejdet med udbygning af Kirsebærhavens Skole, samt at det forudsættes, at projektet fortsat følger den oprindelige tidsplan.

Det noteres, at der i projektet arbejdes med hjembaseprincip (frem for hjemklasseprincip) i udskolingen, hvilket er i overensstemmelse med Kapacitetsanalysens resultater. Det bemærkes samtidig, at arealet til fritidspladser er disponeret efter tidligere gældende norm og endvidere, at der bygges efter eksisterende faglokaleprogram.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Børne- og Ungdomsudvalgets budgetramme.

(Børne- og Ungdomsudvalget)

Problemstilling

På baggrund af det voksende antal børn i Københavns Kommune skal en række skoler i de kommende år udbygges med ekstra spor og fritidspladser. I forbindelse med budget 2013 blev det derfor bl.a. besluttet at igangsætte udbygningen af Kirsebærhavens Skole med 1 spor og 112 fritidspladser.

I foråret 2013 (BR 11.04.2013) blev der bevilget 4,3 mio. kr. til at gennemføre projektering af udbygningen. Projektet skal nu sendes i entrepriseudbud. Derfor søges om en anlægsbevilling til at gennemføre byggeriet ved Kirsebærhavens Skole.

Foruden udvidelsen af Kirsebærhavens Skole, er der i område Vesterbro - Valby igangværende skolebyggerier med ny kapacitet på Vigerslev Allés Skole, Tove Ditlevsens Skole samt Skolen i Sydhavnen. Med budget 2015 blev det desuden besluttet at igangsætte en udvidelse af Oehlenschlægersgade Skole.
Forud for indskrivning til skoleåret 2015/16 er der foretaget en skoledistriktsændring således, at en del af boligområdet Valby Have er overført fra Vigerslev Allés Skole til Kirsebærhavens Skoles grunddistrikt. Ændringen betyder, at der fremover kommer flere elever på Kirsebærhavens Skole, og at elevgrundlaget i skolernes grunddistrikter nu er tilpasset skolernes fremtidige kapacitet.

Behovsprognosen fra juni 2014 (BUU 11.06.2014) viser, at der efter disse udbygninger og alle øvrige udbygningsprojekter gennemført i 2017 vil være behov for yderligere 18 spor frem til 2023. De 18 spor fordeler sig i områderne Indre By / Østerbro (5 spor), Vesterbro - Valby (4 spor), Vanløse - Brønshøj (5 spor), Amager (4 spor), mens behovet på Nørrebro - Bispebjerg er dækket.

Med budget 2015 blev der besluttet udbygning af i alt 5 spor. Forvaltningen forventer på denne baggrund at foreslå en igangsættelse af nybyggeri og udbygning af yderligere et antal skoler i budgetforslag 2016.

Løsning

Projektbeskrivelse
Kirsebærhavens Skole er etableret i 1950'erne som en 1-plans skole. Med den seneste udvidelse i 2001 har skolen kapacitet til 3 skolespor. Desuden er skolens læringscenter moderniseret og udvidet i 2005, så det idag tillige fungerer som folkebibliotek for Valby syd. Med beslutningen om udvidelse med et 4. skolespor skal der samtidigt etableres 112 nye fritidspladser. Efter en forudgående høring er det besluttet, at fritidspladserne etableres i tilknytning til skolens nabo, det kommunale fritidshjem Blommen.

Udvidelsen af Kirsebærhavens Skole og fritidshjemmet Blommen er projekteret ud fra ønsket om at skabe velfungerende rammer for såvel skole som fritid, samt ikke mindst samarbejdet herimellem. Derfor ændres skolens struktur samtidigt med udvidelsen, så indskolingen placeres i nærheden af fritidshjemmet. Mellemtrinnet placeres hvor disse årganges faglokaler (madkundskab, håndværk og design mv.) er lokaliseret. Udskolingsafdelingen placeres centralt på skolen, medens 10. klassecentret placeres i et nyt separat bygningsafsnit, der i højere grad end idag skaber alderssvarende rammer for eleverne. Det vil være uproblematisk at lade disse arealer overgå til anden anvendelse, såfremt 10. klassecentret i en evt. fremtidig ændret 10. klassestruktur flyttes til anden adresse - f.eks. ved i stedet at indflytte Kirsebærhavens Skoles heldagstilbud 'Springbrættet', som idag ikke er placeret som en integreret del af skolen.

I forhold til en gennemsnitlig københavnsk folkeskole har Kirsebærhavens Skole rigelige udearealer, men hidtil har disse ikke haft en kvalitet, som indbyder til leg og læring. Det har derfor været et stort ønske fra skolen at øge udearealernes anvendelighed i forbindelse med udvidelsesprojektet. Dette har resulteret i, at der blandt mange nye elementer vil være udeværksted til bl.a. natur/teknologiundervisningen, nyindretning af skolegården for de store elever, etablering af ny kunstboldbane, fælles udearealer for indskoling og fritid mv. 

Der sker således et væsentligt løft af skolen, som - udover at understøtte intentionerne i folkeskolereformen - tillige kommer til at gavne beboerne i området.

Kapacitetsanalysen
Projektudviklingsforløbet og den efterfølgende projektering af udvidelse af skolen er igangsat og gennemført inden Kapacitetsanalysen blev afsluttet. Hvis beslutningerne fra analysen skal indarbejdes fuldt ud, er det nødvendigt at omprojektere projektet, herunder inddrage byggeudvalget på ny. Det anslåes, at dette vil medføre en forsinkelse på 6-8 måneder, samt betydelige ekstraomkostninger til omprojektering.

Imidlertid vil flere af beslutningerne fra Kapacitetsanalysen kunne genfindes i det foreliggende projekt. Byggeudvalget har f.eks. besluttet at arbejde med et hjembaseprincip i udskolingsafdelingen. Hjembaseprincippet erstatter hjemklasseprincippet, idet der kun etableres 10 klasserum til den fremtidige kapacitet på 12 udskolingsklasser. De 'sparede' arealer, svarende til 2 klasserum, indrettes i stedet til gruppe- og projektrum, som ikke findes på skolen idag. Dermed opfyldes kravene i det nye Funktionsprogram både for reduktion af klasserum i udskolingen, og for nødvendigheden af arealer og rum udover klasserum til gruppearbejde, fleksible holdstørrelser m.v.

Vedrørende etableringen af ny kapacitet til ekstra 112 fritidspladser er arealet hertil disponeret efter tidligere gældende norm. Når man i fremtiden skal samtænke arealanvendelsen for fritidshjem og skole vil det være muligt at indskrive et ekstra antal fritidspladser, jf. beslutningen i 'Mellemform 1', i de eksisterende og nye rammer for fritidshjemmet Blommen, som er beliggende på samme matrikel som Kirsebærhavens Skole. Det vil derfor være muligt at arbejde mod en 1:1-relation mellem fritidshjem og skole, da det vil være muligt at overflytte pladser fra fjernt beliggende fritidshjem til FH Blommen. Der arbejdes videre med dette i relation til Fremtidens Fritidstilbud, som blev vedtaget med budget 2015. Konkret betyder det, at forvaltningen vil sikre, at fritidsstrukturen omkring Kirsebærhavens Skole sikres parallelt med byggeprocessen. Plan herfor fremlægges for BUU i foråret 2015.

Brugerinddragelse
Projektudviklingsforløbet har været gennemført efter retningslinjerne i Børne- og Ungdomsforvaltningens vejledning 'Brugere & Byggeri'. Der har været nedsat et byggeudvalg med deltagelse af projektgruppen (BUF, KEjd. og rådgivere), skoleledelsen, lærer- og forældrerepræsentanter m.v. Derudover har der været afholdt temamøder med inddragelse af relevant fagpersonale.
Udtalelse fra skolebestyrelsen fremgår af bilag 2. I afsnittet om tidsplan er redegjort for skolebestyrelsens bemærkninger til denne. Det kan derudover bemærkes, at byggeriet vil blive gennemført med stort fokus på, at skolens hverdag kan fortsætte så gnidningsfrit og sikkert som overhovedet muligt.

Tidsplan
Straks efter Borgerrepræsentationens vedtagelse af budget 2013 er opgaven blevet bestilt oktober 2012. Efter gennemførelsen af et rådgiverudbud, er et rådgiverteam klar således, at det første byggeudvalgsmøde kan afholdes maj 2013. Resten af året arbejder byggeudvalget med udviklingen af projektet, afsluttende med et dispositionsforslag, som blev godkendt af byggeudvalget i december 2013. Dette er viderebearbejdet af rådgiverteamet til det endelige projektforslag, som blev godkendt af Børne- og Ungdomsforvaltningen marts 2014.

Efterfølgende er der lavet myndighedsprojekt og hovedprojekt m.h.p. at udbyde byggeriet i licitation i efteråret 2014. I forbindelse med projekteringen har der været et stort arbejde med bl.a. at få integreret den samtidige helhedsrenovering af skolen bedst muligt med kapacitetsprojektet. Selve byggeriet er planlagt til at blive gennemført i perioden primo 2015 - sommer 2016, og skoleudvidelsen forventes klar til ibrugtagning ved skolestart '16.

Praktikpladser
Det forventes, at der til udførelsen af byggeriet kan stilles krav om, at den private leverandør skal beskæftige erhvervsuddannelsespraktikanter. På nuværende tidspunkt skønnes det, at opgaven vil medføre praktikantpladser svarende til 4,2 årsværk.

Udtalelse fra Københavns Ejendomme
Københavns Ejendomme har udarbejdet en ejendomsfaglig udtalelse, der er vedlagt som bilag 4. Udtalelsen giver ikke anledning til bemærkninger.

Økonomi

I budget 2013 blev der afsat 104,2 mio. kroner (2015 p/l) til udbygningen af Kirsebærhavens Skole med 1 spor og 112 fritidspladser. Der er tidligere givet en projekteringsbevilling på 4,4 mio. kroner (BR 11.04.2013). Det resterende budget er på 99,9 mio. kroner, og der er dermed dækning for anlægsbevillingen til selve udbygningen af skolen.

Detaljerede oplysninger om budget og finansiering samt de bevillingsmæssige konsekvenser og detaljer om anlægsbevillingen fremgår af bilag 3.
 

Benchmark anlægsøkonomi
Udbygningen af Kirsebærhavens Skole med 1 spor og 112 fritidspladser koster i alt 104,2 mio. kr. (2015 p/l).

Tabel 1 Omkostninger ved sporudbygninger

Skole Spor Budget (mio. kr. 2015 p/l) Pr. spor
Tove Ditlevsen Skole 1 67,2 67,2
Langelinieskolen 3 221,1 73,7
Vanløse Skole 1 78,0 78,0
Frederikssundsvejens Skole 1 78,5 78,5
Utterslev Skole 1 81,3 81,3
Korsager Skole 1 98,8 98,8
Øster Farimagsgades Skole 1 104,9 104,9
Kirkebjerg Skole 2 179,9 90,0
Vibenshus Skole (ekskl. KKFO/FH) 1 83,7 83,7
Vigerslev Allé Skole 1 98,8 98,8
Brønshøj Skole 1 137,0 137,0
Kirsebærhavens Skole 1 104,2 104,2
Gennemsnit     91,3

Tabel 1 viser prisen pr. spor for de senest igangsatte udbygninger. Anlægsudgifterne til udbygningen af Kirsebærhavens Skole på 104 mio. kr. ligger over gennemsnittet på 91 mio. kr. Forklaringen herpå er først og fremmest, at der parallelt med kapacitetsudvidelsen sker en større udvidelse af skoletandlægens lokaler fra 3 til 5 undersøgelses/behandlingsrum. I denne forbindelse er det nødvendigt med en samtidig opgradering af tandlægens personalefaciliteter til nutidige arbejdsmiljøforhold. Skoletandlægens samlede udvidelse medfører omplacering af en række funktioner på skolen med deraf følgende ombygninger. Herudover skyldes de relativt høje udgifter etableringen af et ekstra fysiklokale (nødvendigt ved fire spor), 112 nye fritidsplader (i stedet for 100), samt etablering af faciliteter til lærerforberedelse.

Driftsøkonomi
De årlige driftsudgifter for det nye spor på Kirsebærhavens Skole forventes at være på 14.236.057 kr. Det svarer til 64.709 kr. pr. elev, hvilket er 6 % mindre end de gennemsnitlige årlige driftsudgifter pr. elev i Københavns Kommune, som er 68.826 kr.

Videre proces

Efter godkendelse i Børne- og Ungdomsudvalget fremlægges sagen for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.


            Else Sommer        /Henriette Bjørn Nielsen
 
 

Oversigt over politisk behandling

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget, at udvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
  1. at der gives en anlægsbevilling på 99.936.000 kr. i årene 2015-16 til udvidelse af Kirsebærhavens Skole med 1 spor og 112 fritidspladser

Der anvises dækning for beløbet på Børne- og Ungdomsudvalgets ramme. For de bevillingsmæssige konsekvenser og detaljer om anlægsbevillingen henvises til økonomiafsnittet samt tabel 1, 2 og 3 i økonomibilaget.



Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 5. november 2014

Indstillingen blev godkendt.


Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Det bemærkes, at resultatet af de i Børne- og Ungdomsforvaltningen gennemførte analyser på kapacitetsområdet med henblik på nedbringelse af anlægsudgifter i videst muligt omfang bør indgå i arbejdet med udbygning af Kirsebærhavens Skole, samt at det forudsættes, at projektet fortsat følger den oprindelige tidsplan.

Det noteres, at der i projektet arbejdes med hjembaseprincip (frem for hjemklasseprincip) i udskolingen, hvilket er i overensstemmelse med Kapacitetsanalysens resultater. Det bemærkes samtidig, at arealet til fritidspladser er disponeret efter tidligere gældende norm og endvidere, at der bygges efter eksisterende faglokaleprogram.

Økonomiudvalget har ingen bemærkninger for så vidt angår indstillingens ejendomsfaglige indhold. Der henvises i øvrigt til Københavns Ejendommes udtalelse, der er vedlagt som bilag.

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Børne- og Ungdomsudvalgets budgetramme.



Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 2. december 2014

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

 

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 11. december 2014

 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

 

 

 

Til top