Mødedato: 11.12.2014, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

EAT skolemadsprojekt 2014

Se alle bilag
Der skal tages stilling til forslag til anlægsbevilling vedrørende 31 skoler med opgradering, omplacering og etablering af nye EAT skoleboder.

Indstilling og beslutning

Indstilling om,  

  1. at der gives en anlægsbevilling i årene 2014 og 2015 på ialt 10.000.000 kr. (2015 p/l) til opgradering af 25 EAT skoleboder, omplacering af  2 EAT skoleboder og etablering af 4 nye EAT skoleboder.  Der anvises dækning for beløbet på Børne- og Ungdomsudvalgets ramme. For oplysninger om de bevillingsmæssige konsekvenser og detaljer om anlægsbevillingen henvises til bilag 1.

Det bemærkes, at der ud af rådighedsbeløbet på 10,0 mio. kr., som ønskes udmøntet ved indstillingen, allerede er anvendt 5,0 mio. kr. uden forudgående godkendelse fra Borgerrepræsentationen.

Det bemærkes endvidere, at der ifølge den kommunale styrelseslov ikke må iværksættes foranstaltninger, der vil medføre udgifter, som ikke er bevilget i forbindelse med vedtagelsen af årsbudgettet, før Borgerrepræsentationen har meddelt den fornødne bevilling.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Børne- og Ungdomsudvalgets budgetramme.

(Børne- og Ungdomsudvalget)

Problemstilling

Denne indstilling er en del af EAT skolemadsprojektet i Københavns Kommune. Projektet er opdelt i tre etaper.

Første etape bestod af etablering af en skolebod på Sundbyøster Skole i 2011. I anden etape, som denne anlægsbevilling omhandler, opgraderes, omplaceres og oprettes i alt 31 EAT skoleboder. Den tredje og kommende etape omhandler opgradering af 2 madskoler (Amager Fælled Skole og Gasværksvejens Skole), etablering af 2 nye skoleboder på Vibenshus Skole og Langelinieskolens afdeling på Kastelsvej og etablering af et nyt produktionskøkken på Frederikssundsvejens Skole.

I Budget 2008 blev der afsat 57,6 mio. kr. (2015 p/l) til en ny skolemadsordning kaldet Ny skolemad. Anlægsopgaven var delt op i madskoler, specialskoler, skoleboder og loungemiljøer, tilknyttet skoleboderne, afhængigt af mulighederne på skolerne. Da Ny skolemad blev lanceret ved skolestart 2009, var der etableret 46 skoleboder og 4 madskoler, der var etableret faciliteter til madordninger på 2 specialskoler, og der var etableret loungemiljøer på ialt 40 skoler. Der blev efterfølgende etableret produktionskøkkener på yderligere 2 madskoler (Gasværksvejens Skole og Engskolen) i henholdsvis 2010 og 2011. 

Der var 10 almene skoler og 7 specialskoler, hvor det i 2008 ikke var lykkedes at få plads til skoleboder, enten fordi der ikke var fysisk plads på skolen, eller fordi det ikke var muligt at etablere en skolebod indenfor den afsatte budgetramme. På de fleste af specialskolerne var det ikke muligt at etablere en samlet skolemadsordning, da skolemadsordningen ikke egnede sig til elevsegmentet.

Ved lanceringen i 2009 var der en forventning om, at man indenfor de næste par år skulle bespise 25% af elevgrundlaget på den enkelte skole. Skoleboderne blev indrettet, ved hjælp af eksterne rådgivere, Københavns Madhus, Københavns Ejendomme og i samarbejde med skolerne og fagforvaltningen.

Løsning

Børne- og Ungdomsforvaltningen har i samarbejde med Københavns Ejendomme og eksterne rådgivere udarbejdet løsningsforslag til opgraderinger af 25 skoleboder, etablering af 4 nye skoleboder og omplacering af 2 skoleboder.

Der søges nu om en anlægsbevilling på 10 mio. kr. til 2. etape som er en opgradering af 25 skoleboder, etablering af 4 nye skoleboder og en omplacering af 2 skoleboder. 1. etape var i 2010 og var etablering af en skolebod på Sundbyøster Skole (BR 15/4 2010), med en anlægsbevilling på 1,5 mio. kr. (2015 p/l).

Nye skoleboder
Historik
Med bevillingen i 2008 lykkedes det ikke at etablere skoleboder på Vibenshus skole, Skolen ved Sundet, Christianshavns Skole, Sølvgades Skole, Nørrebro Park Skole, Lykkebo Skole, Kildevældsskolen, Sundbyøster Skole, Den Classenske Legatskole og Øster Farimagsgades Skole. Ud af de 10 almene skoler er der efterfølgende etableret skoleboder på de tre, i forbindelse med en sporudvidelse.

Der blev bevilget yderligere 16,2 mio. kr. i Budget 2010 (2015 p/l) med henblik på, at få etableret skoleboder på de skoler som ikke havde fået en bod i første omgang. Bevillingen skabte mulighed for etablering af en skolebod på Sundbyøster Skole, som blev sat i drift i 2011. 

Forslag
Med denne anlægsbevilling bevilges der midler til etablering af yderligere 4 skoleboder: Lykkebo Skole, Øster Farimagsgades Skole, Den Classenske Legatskole og  Nørrebro Park Skole.

Der har i forbindelse med udarbejdelsen af forslag til løsningerne på Lykkebo skole, Øster Farimagssgades Skole, Den Classenske Legatskole og Nørrebro Park Skole været afholdt møder med skolerne omkring placeringer og indretning af skoleboderne. På Øster Farimagssgades Skole, Den Classenske Legatskole og Nørrebro Park Skole er indretningen og placeringen af skoleboderne afklaret på de byggeudvalgsmøder, der har været afholdt i forbindelse med, at skolerne i perioden er blevet udvidet med et spor. Denne anlægsindstilling dækker udgifterne til, at boderne er blevet udstyret med hårde hvidevarer, diske og løst inventar.

Projektet på Lykkebo Skole har haft en proces med 4-5 byggeudvalgsmøder, hvor skolen er kommet med input og ønsker til placering og indretning af skoleboden, som efterfølgende er blevet indarbejdet af rådgiver til et samlet projekt for skolebod og lounge. Efterfølgende vil Københavns Madhus afholde workshops med skolen med henblik på, at få eleverne involveret i indretningen på samme måde, som det er foregået på alle de skoler, hvor der er etableret lounge i forbindelse med skolemadsprojektet i 2008.

Opgradering af skoleboder
Historik
Med udgangspunkt i den voksende efterspørgsel på skolernes skolemadsordning EAT er der arbejdet med at få opgraderet de skoleboder, som ikke kunne levere mad til alle de elever, der efterspurgte skolemaden. Ved opstarten af skolemaden i 2009 var der en forudsætning om, at man indenfor de kommende to år ville være oppe på en elevandel på 25%. På en del skoler har det vist sig, at man i 2014 har nærmet sig en deltagelse på 35%, hvilket har udløst behovet for opgraderinger.

Forslag
Der er blevet opgraderet skoleboder på 25 skoler i løbet af 2013/14. Løsningerne og udførelsen har været udført i samarbejde med skolerne og Københavns Madhus, således at løsningerne er optimeret i forhold til skolernes erfaringer med håndteringen af skolemaden og de anbefalinger, der er givet fra henholdsvis Københavns Madhus og BUF.

Opgraderingerne omhandler indkøb af ekstra ovne, køleskabe og andet løst udstyr. Ligeledes har der på nogle af skolerne været behov for, at man ændrede indretningen med henblik på at få optimeret produktionsmulighederne i boden.

Da bevillingen er givet i budgetterne til nogle konkrete arbejder, der har skullet udføres successivt efter behov for produktionsfaciliteter i boderne, er nogle af midlerne allerede anvendt.

Omplacering af skoleboder
Historik
Ved lanceringen af Ny skolemad i 2008 var der nogle skoler som fik en skolebod, som var meget dårligt placeret.

Forslag
Med denne anlægsbevilling vil der på Vanløse Skole og Vigerslev Allès Skole blive etableret skoleboder med en bedre placering, end tidligere. På disse skoler har det været nødvendigt at omplacere skoleboderne i processen med at indtænke et nyt spor, da boderne har været uhensigtsmæssigt placeret. Anlægsindstillingen er med til at dække behovet for ekstra udstyr og indkøb af løst inventar.

Brugerinddragelse
På skoler, hvor skoleboden er etableret i forbindelse med en sporudvidelse, har der været drøftet, både placering og indretning på byggeudvalgsmøderne. Efterfølgende er indretningen blevet kvalificeret af rådgiver, Københavns Madhus og Børne- og Ungdomsforvaltninge (BUF). På skoler, hvor det har omhandlet en opgradering af skolebodens udstyr, har der primært været skriftlig korrespondancer omkring indretningen og behovet for ekstra udstyr. Afslutningsvis har der været fremsendt tegningsmateriale, hvor skolen og BUF har godkendt det fremsendte materiale inden udførelsen.

På Vigerslev Allés og Vanløse skoler er omplaceringen foregået i forbindelse med en sporudvidelse. Den nye placering har været drøftet på byggeudvalgsmøderne og brugerne har derigennem godkendt placering og indretning.  Afslutningsvis har der været fremsendt tegningsmateriale, hvor skolen og BUF har godkendt det fremsendte materiale inden udførelsen.

Tidsplan
Øster Farimagsgades Skole, Den Classenske Legatskole og Nørrebro Park Skole har fulgt den tidsplan, der har været i forbindelse med sporudvidelsen og har efterfølgende fået indrettet og bestykket boderne med hårde hvidevarer diske og løst inventar, således at skoleboderne er klar til opstart i efteråret 2014.

Lykkebo Skole er sat til opstart af byggeriet medio december 2014 med en ibrugtagning april 2015.

Omplaceringen af de to skoleboder på Vanløse Skole og Vigerslev Allés Skole er foregået i forbindelse med sporudvidelser og bliver begge afleveret efteråret 2014.

Opgraderingen af de 25 skoleboder er foregået henover skoleåret 2013/14, og skoleboderne har for langt størstedelen af boderne været i drift under udførelsen.

Denne anlægsindstilling er anden etape ud af tre etaper, der finansieres af anlægsmidlerne der blev afsat i henholdsvis budget 2010 (16,2 mio kr.) og budget 2014 (17,2 mio. kr.). 

Forbrug på anlægsbevillingerne
Forudsætningen for etableringen af skoleboderne er, at skolerne har fået udmeldt drift til boderne, hvilket kun skete for Sundbyøster Skole i forbindelse med budget 2010, hvilket har standset forbruget på anlægsbevillingen fra 2010. 

Før de midler, der blev afsat i budget 2014, kunne udmøntes, har det været nødvendigt at skabe et overblik over den samlede økonomi på henholdsvis nye skoleboder, flytning af skoleboder og opgraderingen af de eksisterende skoleboder. 

Type af tilbud

Skoler

Budget

 4 nye skoleboder

Lykkebo Skole, Øster Farimagssgades Skole, Den Classenske Legatskole og Nørrebro Park Skole

6.120.000

Opgradering af 25 skoleboder

Bellahøj Skole, Blågård Skole, Guldberg Skole,Heibergskolen, Hyltebjerg Skole,Skolen på Islands Brygge, Katrinedals Skole, Kirkebjerg Skole, Korsager Skole, Langelinieskolen X 2, Nyboder Skole, Oehlenschlægergade skole, Peder Lykke Skolen, Rødkilde Skole, Strandvejsskolen,Sundbyøster Skole, Tove Ditlevsens Skole x 2, Utterslev Skole, Valby Skole, Vesterbro Ny Skole, Bavnehøj Skole, Vanløse Skole, Brønshøj Skole

3.060.000

Omplacering af 2 skoleboder

Vigerslev Allés Skole og Vanløse Skole

820.000

Praktikpladser
Ifølge vejledningen omkring krav til beskæftigelse af praktikanter og ledige i kommunen skal der foretages en konkret vurdering af, om opgaven er egnet til, at der stilles krav om beskæftigelse af praktikanter, såfremt en renoveringsopgave forventes at have en varighed på 6 måneder eller mere, og lønudgifter på minimum 3 mio. kr. og/eller en kontraktværdi ekskl. moms på minimum 8 mio. kr.

Forslaget har en samlet ramme på 10 mio. kr., hvoraf de 5 mio. kr. bliver overført til KEjd for udførelsen af projektet på Lykkebo skole. De resterende 5 mio. kr. har fortrinsvis været for indkøb af hårde hvidevarer og mindre ombygninger, hvilket ikke udløser krav om beskæftigelse af praktikanter. På dette grundlag, vurderes det, at der ikke skal stilles krav om beskæftigelse af ledige og praktikanter på de pågældende projekter. På projektet omhandlende Lykkebo skole skal der dog alligevel, i forhandling med den kommende entreprenør, foretages en konkret vurdering af, om det er muligt at få aktiveret praktikanter.

Udtalelse fra Københavns Ejendomme
Foreløbig udtalelse fra Københavns Ejendomme fremgår af bilag 2. Udtalelsen giver ikke forvaltningen anledning til bemærkninger.

Økonomi

Anlægsbevillingen i denne indstilling på 10 mio. kr. finansieres af anlægsmidler afsat i budget 2010 og budget 2014. Disponeringen af de ialt 33,4 mio. kr. (2015 p/l) fremgår af tabel 1.

Tabel 1.

Afsat ramme

Mio. kr. (2015 p/l)

Budget 2010

16,2

Budget 2014

17,2

Ramme i alt

33,4

Disponering

 

Etape 1 - Skolebod på Sundbyøster Skole (BR 15/4 2010)

1,5

Etape 2 - Denne indstilling

10,0

Etape 3 - Amager fælled skole, Gasværksvejen skole. Nye skoleboder på Vibenshus skole og Langelinie skole og etablering af produktionskøkken på Frederikssundsvejen skole

21,9

Disponering i alt

33,4

Detaljerede oplysninger om budget og finansiering samt de bevillingsmæssige konsekvenser og detaljer om anlægsbevillingen fremgår af bilag 1.

Videre proces

Anlægssagen vedr. etape 3 forventes fremlagt i begyndelsen af 2015 og vil omhandle opgradering af to madskoler (Amager Fælled Skole og Gasværksvejens Skole), etablering af 2 nye skoleboder på Vibenshus Skole og Langelinieskolens afdeling på Kastelsvej og etablering af et nyt produktionskøkken på Frederikssundsvejens skole. 

Med afslutningen af etape 3 vil EAT projektet være indplementeret på alle almene skoler, med undtagelse af Kildevældsskolen, Sølvgades Skole og Skolen ved Sundet. Ligeledes vil der være en del specialskoler, hvor det formentlig ikke vil være muligt at implementere skolemaden i dens nuværende form.

Der er forbindelse med Budget 15 besluttet at bevilge en samlet budgetramme på 4.8 mio. kr. til implementering af EAT på Sølvgades Skole og Kildevældsskolen, som vil blive udført i løbet af 2015.

I tilfælde af at man på Skolen ved Sundet skal implementere EAT, skal der indledes et samarbejde med Kulturstyrelsen, da skolen er klassificeret som fredet. Klassificeringen udløser en anden tidsplan og økonomi, og vil i givet fald blive fremlagt som et budgetønske.


    Else Sommer               /Henriette Bjørn Nielsen

Oversigt over politisk behandling

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget, at udvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler, 

  1. at der gives en anlægsbevilling i årene 2014 og 2015 på ialt 10.000.000 kr. (2015 p/l) til opgradering af 25 EAT skoleboder, omplacering af  2 EAT skoleboder og etablering af  4 nye EAT skoleboder 

Der anvises dækning for beløbet på Børne- og Ungdomsudvalgets ramme. For oplysninger om de bevillingsmæssige konsekvenser og detaljer om anlægsbevillingen henvises til bilag 1.



Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 05-11-2014

Indstillingen blev godkendt.


Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Det bemærkes, at der ud af rådighedsbeløbet på 10,0 mio. kr., som ønskes udmøntet ved indstillingen, allerede er anvendt 5,0 mio. kr. uden forudgående godkendelse fra Borgerrepræsentationen.

Det bemærkes endvidere, at der ifølge den kommunale styrelseslov ikke må iværksættes foranstaltninger, der vil medføre udgifter, som ikke er bevilget i forbindelse med vedtagelsen af årsbudgettet, før Borgerrepræsentationen har meddelt den fornødne bevilling.

Økonomiudvalget har ingen bemærkninger for så vidt angår indstillingens ejendomsfaglige indhold. Der henvises i øvrigt til Københavns Ejendommes udtalelse, der er vedlagt som bilag.

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Børne- og Ungdomsudvalgets budgetramme.


Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 2. december 2014

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

 

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 11. december 2014

 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

 

 

Socialdemokraterne, Enhedslisten og SF afgav følgende protokolbemærkning, som Dansk Folkeparti valgte at tilslutte sig:

 

”Socialdemokraterne, Enhedslisten, SF og Dansk Folkeparti er meget tilfredse med fremdriften i implementeringen af skolemadsprojektet  EAT i København. Nu skal de sidste skoler med og her er det nødvendigt at der udvises kreativitet, så bl.a. bygningsmæssige barrierer overvindes.

Partierne ønsker, at der hurtigst muligt udarbejdes forslag til, hvordan der kan etableres EAT på Skolen ved Sundet. Det bør bl.a. undersøges, hvordan en EAT-ordning kan etableres udenfor skolens matrikel f.eks. på skolefritidshjemmet, der er nabo til skolen og som ikke er omfattet af fredningsbestemmelser.”

 

 

 

Til top