Mødedato: 11.12.2014, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Optagelse af lån til medfinansiering af skybrudsløsning ved Ryparken

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til, at røroverføring over Lyngbyvejen kan igangsættes, og at der kan optages lån jævnfør Medfinansieringsbekendtgørelsen.

Indstilling og beslutning

Indstilling om,

  1. at røroverføring over Lyngbyvejen igangsættes,
  2. at der optages et byggelån på 10,0 mio. kr. og frigives en anlægsbevilling på i alt 10,0 mio. kr. i årene 2014 og 2015 til klimatilpasningsprojektet ”Røroverføring over Lyngbyvejen”. Anlægsbevillingen medfører optagelse af tilgodehavende overfor HOFOR, der skal finansiere anlægsbevillingen. Anlægsbevillingen skal frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Klima anlæg. Se også tabellerne i Økonomiafsnittet.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

(Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

I konkretiseringen af skybrudsplanen for Bispebjerg, Ryparken og Dyssegård, som blev godkendt af Borgerrepræsentationen den 8. maj 2014, indgår der en røroverføring over Lyngbyvejen. Rørets planlagte funktion er at lede søvand og skybrudsvand fra Emdrup sø, over Lyngbyvejen til et planlagt bassin i Ryparken. I samme område pågår omfattende anlægsarbejder i forbindelse med Nordhavnsvejprojektet, hvor man er i gang med at anlægge et tilslutningsanlæg til tunnellen. Det er vigtigt for projektets gennemførsel at sikre koordinering med anlægsarbejderne på Nordhavnvejsprojektet og koordinering med Vejdirektoratet om delvist afspærring af Lyngbyvej.

I forbindelse med anlæggelsen af rørføringen skal der optages et byggelån.

Løsning

Teknik- og Miljøforvaltningen ønsker røroverføringen anlagt samtidig med anlæg af Nordhavnsvej tilslutningsanlægget til Lyngbyvejen for at sikre den mest hensigtsmæssige brug af kommunale midler samt minimere generne for trafikanterne herunder samtænkning med Vejdirektoratets arbejder med forstærkelse af spunsvæggen i sommeren 2015. Klimatilpasningsprojekter finansieres i henhold til lovgivningen typisk ved låneoptagelse. Projektet kan derved udføres som en teknisk del af tilslutningsanlægget og vil være den første fase af en større plan, som skal minimere oversvømmelserne omkring Lyngbyvejen samt de omkringliggende områder som belastes af oversvømmelser. Det udføres desuden som en tillægsaftale til kontrakten på tilslutningsanlægget. Hvis rørføringen ikke igangsættes samtidig med anlæg af tilslutningsanlægget, vil en senere igangsættelse betyde, at flere vitale dele af projektet skal bygges om, og etablering af rørføring vil kræve en ny afspærring af Lyngbyvejen.

Røret er en del at det større projekt i Ryparken. Det samlede projekt indebærer, at der ud over røret laves et stort bassin, hvorfra vandet fra Emdrup sø, dens opland samt regn fra Lyngbyvejen på sigt kan ledes til. Projektet er også beskrevet i skybrudskonkretiseringen for Bispebjerg, Ryparken og Dyssegård og blev fremlagt på Teknik- og Miljøudvalgets temadrøftelse d. 6. oktober. Projektet skal udformes som et nyt rekreativt område til Ryparkenkvarteret. De opsamlede vandmængder vil blive ledt til det planlagte tunnelsystem, som ledes videre til Øresund. Røret kobles på Lersøledningen på den østlige side af Lyngbyvejen indtil Teknik- og Miljøudvalget primo 2015, som en del af implementeringen af skybrudsplanen, tager endelig stilling til bassinet i Ryparken. Røret kan udføres og fungere uafhængigt at det øvrige projekt, men vil først opnå sin fulde funktion, hvis Teknik- og Miljøudvalget vælger at igangsætte de øvrige projekter. Røroverføring over Lyngbyvej findes som 3D model i bilag 2.

Økonomi

Lov om ændring af lov om betalingsregler for spildevandsforsyningsselskaber m.v. og lov om vandløb, giver mulighed for at finansiere klimatilpasning via takstmidler. Finansieringen fungerer ved at kommunen i første omgang afholder anlægsudgifterne til projektet, som derefter tilbagebetales af forsyningsselskabet over en årrække.

For at røroverføringen kan gennemføres som et samarbejdsprojekt mellem HOFOR og kommunen i henhold til reglerne for medfinansiering af klimatilpasningsløsninger, skal der udarbejdes en kontrakt mellem parterne. Kontrakten mellem HOFOR og Københavns Kommune ved Teknik- og Miljøforvaltningen er blevet godkendt af Forsyningssekretariatet og er vedlagt som bilag 3.

Kommunerne har fået mulighed for at gennemføre klimatilpasningstiltag med tilknytning til spildevandsforsyningen. Anlæg, hvortil der inden primo 2015 ligger en godkendt kontrakt, kan finansieres 100 pct. af spildevandsselskaberne over en årrække gennem indregning i taksterne. Takststigning for dette projekt sammenlignet med HOFORS øvrige investering, er minimal Kommunen skal dog, hvis der ikke sker ”kassefinansiering”, optage lån til den umiddelbare finansiering i anlægsfasen.

Der er budgetteret i alt 10 mio. kr. til anlæggelse af røroverføringen over Lyngbyvejen jf. bilag 1 og tabel 2.

Anlægsbevillingen skal frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Klima anlæg fordelt med 1,05 mio. kr. i 2014 og 8,95 mio. kr. i 2015. Se også tabellen nedenfor:

Tabel 1. Anlægsbevillinger – frigivelse af anlægsmidler

Udvalg

Aktivitet/projekt

Bevilling

(nr. og navn)

Funktion

Beløb i 1.000 kr.

År 2014

År 2015

TMU

Røroverføring over Lyngbyvejen

3470 Klima anlæg

1.22.04.3

1.050

8.950

I alt

-

-

-

1.050

8.950

 
De forventede udgifter til ekstern rådgivning, interne udgifter og anlæg af projektet fremgår af nedenstående tabel (tabel 2):

Tabel 2. Kategorisering af anlægsmidler

1.000 kr.

År 2014

År 2015

I alt

Ekstern rådgivning

1.050

450

1.500

Interne udgifter

0

500

500

Anlæg af projektet

0

8.000

8.000

I alt

1.050

8.950

10.000

 

Se tabellen nedenfor for de bevillingsmæssige konsekvenser i forbindelse med optagelse af byggelånet.

Tabel 3. Bevillingsmæssige konsekvenser

At-punkt

Udvalg

Bevilling

(nr. og navn)

Funktion

Indtægt (I) /
Udgift (U)

Beløb i 1.000 kr.*

Varig?
ja/nej

2014

2015

1.

TMU

Klima anlæg

1.22.04.3

U

1.050

8.950

Nej

1.

ØU

Finansposter

8.50.50.5

I

-1.050

-8.950

Nej

1.

TMU

Klima anlæg

1.22.04.3

I

-1.050

-8.950

Nej

1.

ØU

Finansposter

8.32.25.8

U

1.050

8.950

Nej

I alt

-

-

-

-

0

0

*Øgede indtægter er indikeret med negativt fortegn, mens reducerede indtægter er indikeret med positivt fortegn. Øgede udgifter er indikeret med positivt fortegn, mens reducerede udgifter er indikeret med negativt fortegn.

Efter anlægsperioden omlægges lånet til et annuitetslån på Økonomiudvalgets bevilling Gæld vedr. klimainvesteringer funktion 8.55.72.8. HOFOR medfinansierer herefter projektet over 25 år ved at finansiere kommunens afdrag og renter på det lån som oprettes til projektet.

Videre proces

Såfremt denne indstilling godkendes, vil forvaltningen indgå en tillægsaftalen til den eksisterende kontrakt med Züblin om anlæg af tilslutningsanlægget. Da der er tale om et teknisk delelement i Nordhavnsvejsprojektet, som allerede er igangsat vurderer Teknik- og Miljøforvaltningen, at en yderligere inddragelse af interessenter ikke er relevant. Røroverføringen forventes at være etableret medio 2015.

 

         Pernille Andersen

                                                                  / Simon Kjær

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at røroverføring over Lyngbyvejen igangsættes.
  2. at der optages et byggelån på 10,0 mio. kr. og frigives en anlægsbevilling på i alt 10,0 mio. kr. i årene 2014 og 2015 til klimatilpasningsprojektet ”Røroverføring over Lyngbyvejen”. Anlægsbevillingen skal frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Klima anlæg. Se også tabellerne i Økonomiafsnittet.


Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet 10. november 2014

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.


Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.



 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 2. december 2014

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.


 

Beslutning

 

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 11. december 2014

 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

 

 

 

Til top