Mødedato: 11.12.2003, kl. 17:30

Høringssvar til forslag til regionplantillæg

Høringssvar til forslag til regionplantillæg

Borgerrepræsentationen

 

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 11. december 2003

 

 

BR 559/03

Høringssvar til forslag til regionplantillæg

Høringssvar til forslag til regionplantillæg

 

 

Indstilling om, at HUR's høring over "Forslag til Regionplantillæg om akut udlæg af nye boligarealer" besvares med fremsendelse af nærværende indstilling.

(Økonomiudvalget)

 

 

INDSTILLING

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler,

 

·      at HUR's høring over "Forslag til Regionplantillæg om akut udlæg af nye boligarealer" besvares med fremsendelse af nærværende indstilling.

 

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 18. november 2003

Anbefalet.

 

 

 

RESUME

Hovedstadens Udviklingsråd har udsendt forslaget til regionplantillæg i offentlig høring fra den 29. september til den 24. november 2003. HUR ønsker med forslaget at tilgodese akutte ønsker om udlæg af nye boligarealer fra flere af kommunerne i Hovedstadsregionen.

 

Økonomiforvaltningen har tidligere – i forbindelse med den forudgående høring fra den 20. januar til den 31. marts 2003 over et debatoplæg om regionplantillægget – tilkendegivet over for HUR som sin principielle holdning, at den gældende regionale hovedstruktur bør lægges til grund til ved akut udlæg af nye boligarealer, samt at disse bør begrænses til akutte udlæg som ikke kan afvente Regionplan 2005.

 

I det udsendte forslag til regionplantillæg åbnes der mulighed for akut udlæg af 24 nye boligarealer, med i alt 205 ha byareal og plads til ca. 2.100 nye boliger - parcelhuse og rækkehuse, herunder ældreegnede boliger. De udpegede areal opfylder som hovedregel tre kriterier: 1) et akut behov, 2) Regionplan 2005 må ikke foregribes, 3) behov for ældreegnede boliger.

 

Disse kriterier er på linie med den principielle holdning i Økonomiforvaltningens ovennævnte bemærkninger til debatoplægget. Nogle af arealudlæggene er imidlertid beliggende i værdifulde landskaber eller på arealer med andre beskyttelseshensyn, og enkelte opfylder ikke kriteriet om tilknytning til et kommunecenter eller kriteriet om akut behov.

På denne baggrund mener Københavns Kommune, at det i forbindelse med udarbejdelse af det endelige regionplantillæg bør vurderes, om det med baggrund i de fastlagte kriterier er hensigtsmæssig og nødvendigt, at opretholde alle 24 forslåede akutte udlæg af nye boligarealer.

 

 

 

SAGSBESKRIVELSE

HUR besluttede den 18. december 2002 på baggrund af ønske fra flere kommuner i regionen, at iværksætte udarbejdelse af et regionplantillæg om akut udlæg af nye boligområder, som ikke må anfægte den eksisterende regionale hovedstruktur og dens elementer.

 

Planprocessen startede med, at der i perioden fra den 20. januar til den 31, marts 2003 blev indkaldt forslag og ideer til planlægningsarbejdet på grundlag af et debatoplæg med 23 ønsker om udlæg af nye boligarealer og et forslag om øget boligrummelighed på et allerede udlagt boligareal. De indkomne 70 høringssvar er resumeret og vurderet i "Hvidbog 1 om indsendte idéer og forslag om akut udlæg af nye boligområder" (HUR august 2003), og er ganske kort omtalt sidst i denne indstilling.

 

I det udsendte forslag til regionplantillæg åbnes der mulighed for 24 akutte udlæg af boligarealer, med i alt 205 ha nyt byareal og plads til ca. 2.100 nye boliger - parcelhuse og rækkehuse, herunder senioregnede boliger.

 

Det fremgår af regionplantillæggets redegørelse, at de udpegede arealudlæg som hovedregel skal opfylde følgende 3 kriterier:

1.   Et akut behov set i forhold til de eksisterende byggemuligheder samt i forhold til den hidtidige og forventede boligbyggetakt frem til 2006.

2.   Regionplan 2005 må ikke foregribes. Der bør derfor ikke udlægges nye boligarealer i de regionale friluftsområder, grønne kiler, kystkiler eller i transportkorridoren, og boligarealer bør kun udlægges i direkte tilknytning de samlede byområder i Fingerbyen eller i tilknytning til kommunale centre udenfor Fingerbyområdet.

3.   Et behov for ældreegnede egnede boliger lokalområde under forudsætning af, at der i lokalplan fastlægges bestemmelser med henblik på at sikre, at de udlagte arealer primært udnyttes til seniorbofællesskaber.

 

Disse kriterier er på linie med den principielle holdning i Økonomiforvaltningens bemærkninger til debatoplægget om, at den gældende regionale hovedstruktur bør lægges til grund til ved akut udlæg af nye boligarealer, samt at disse bør begrænses til akutte udlæg som ikke kan afvente Regionplan 2005

 

Der er medtaget 6 boligudlæg til seniorbofællesskaber og ældreegnede boligbyggeri regionplantillægget, herunder 4 i landsbyer udenfor det samlede byområde i fingerbyen. Flere af disse er ifølge redegørelsen beliggende i værdifulde landskaber eller på arealer med andre beskyttelseshensyn. Nogle af de øvrige arealudlæg er også beliggende i værdifulde landskaber eller på arealer med andre beskyttelseshensyn, og enkelte opfylder ikke kriteriet om tilknytning til et kommunecenter eller kriteriet om akut behov.

På denne baggrund mener Københavns Kommune, at det i forbindelse med udarbejdelse af det endelige regionplantillæg bør vurderes, om det med baggrund i de fastlagte kriterier er hensigtsmæssig og nødvendigt, at opretholde alle 24 forslåede akutte udlæg af nye boligarealer.

 

MILJØVURDERING

 

Forslaget til regionplantillæg om akut udlæg af nye boligarealer berører ifølge regionplantillæggets redegørelse i nogle tilfælde værdifulde landskaber og arealer med andre beskyttelseshensyn.

 

ANDRE KONSEKVENSER

 

-

 

HØRING

 

I forbindelse med den forudgående høring har nogle kommuner, Trafikministeriet og grønne organisationer markeret generelle synspunkter om:

·      tilbageholdenhed med at inddrage nye arealer i det åbne land til boligformål, samt om

·      at boligudbygningen i højere grad bør ske som byfortætning og byomdannelse i eksisterende byområder og efter en samlet plan for boligudbygningen i Regionplan 2005 frem for akut boligudlæg nu.

Der fremkom endvidere ønsker om at medtage 6 arealudlæg som HUR tidligere har afvist, samt forslag om 10 nye arealudlæg.

Specielt for Flyvestation Værløse har grønne organisationer, borgerforeninger og enkeltpersoner fremført synspunkter om en større grad af bevarelse af områderne som naturområder, herunder at den fremtidige anvendelse bør debatteres grundigt i forbindelse med Regionplan 2005.

 

På baggrund af de fremkomne forslag og ideer er 2 af arealudlæggene i debatoplægget – herunder et af de to arealer på Flyvestation Værløse – ikke medtaget i forslaget til regionplantillæg. Til gengæld er der medtaget 2 nye arealudlæg og nogle af de bibeholdte arealer er blevet ændret.

 

BILAG

 

"Forslag til Regionplantillæg om akut udlæg af nye boligområder", HUR Plan, august 2003.

 

 

 

 

 

 

Erik Jacobsen                                          Paul Sax Møller

 

 


Til top