Mødedato: 11.12.2003, kl. 17:32

Høring over forslag til lov om ændring af lov om leje, midlertidig boligreguleringslov m.fl. love

Høring over forslag til lov om ændring af lov om leje, midlertidig boligreguleringslov m.fl. love

Borgerrepræsentationen

 

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 11. december 2003

 

 

BR 633/03

Høring over forslag til lov om ændring af lov om leje, midlertidig boligreguleringslov m.fl. love

Høring over forslag til lov om ændring af lov om leje, midlertidig boligreguleringslov m.fl. love

 

 

Indstilling om, at det som bilag 1 vedlagte høringssvar af 18. november 2003 fremsendt til Socialministeriet med forbehold for Borgerrepræsentationens endelige vedtagelse vedrørende forslag til lov om ændring af lov om leje, midlertidig boligreguleringslov m.fl. love, godkendes.

                                                                                       (Økonomiudvalget)

 

 

INDSTILLING

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

 

at         det som bilag 1 vedlagte foreløbige høringssvar af 18. november 2003 fremsendes til Socialministeriet som Københavns Kommunes endelige høringssvar.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 2. december 2003

Anbefalet

Venstre og Det Konservative Folkeparti tog forbehold for forslaget om, at der tilvejebringes hjemmel for huslejenævnene til at vurdere og godkende gennemgribende boligforbedringers hensigtsmæssighed (Venstre afleverer en formulering i morgen).

 

 

 

RESUME

Den 13. november 2003 fremsatte socialminister Henriette Kjær forslag til lov om ændring af lov om leje, midlertidig boligreguleringslov m.fl. love, hvori der bl.a. lægges op til en forbedring af lejernes retsstilling, såfremt der varsles betydelige lejeforhøjelser i ejendomme, som er omfattet af boligreguleringslovens § 9, stk. 2, samt en begrænsning i udlejers mulighed for at opsige lejer i tilfælde af ombygning, jf. lejelovens § 83, stk. 1, litra b. Sidstnævnte har navnlig til formål at forhindre, at lejere opsiges – uden genhusningsret og uden krav på erstatningsbolig – i tilfælde af udlejers ønske om at gennemføre gennemgribende forbedringer i det lejede.

 

De forhold, som lovforslaget bl.a. tilsigter at afhjælpe, blev omtalt i en række artikler i Berlingske Tidende i juni og juli 2003.

 

Samtidig med lovforslagets fremsættelse blev dette sendt i høring med en høringsfrist til den 18. november 2003 kl. 12.00. På grund af den korte høringsfrist afgav Overborgmesteren – med forbehold for Økonomiudvalget og Borgerrepræsenta-tionens bemærkninger - det som bilag 1 vedlagte foreløbige høringssvar af 18. november 2003.

 

I det foreløbige høringssvar kommenteres to ud af de alt fire områder, hvori der med lovforslaget foreslås ændringer. De to øvrige ændringsforslag er, at betaling af udlejers forsyning med adgang til elektroniske kommunikationstjenester fremover skal betales af lejer uden for lejen, dvs. ikke må være indeholdt i lejen, samt indførelse af ordning med behandling af husordenssager ved huslejenævnene.

 

SAGSBESKRIVELSE

Hen over sommeren 2003 belyste navnlig Berlingske Tidende i en artikelserie, at lejere i flere udlejningsejendomme var blevet mødt med betydelige lejeforhøjelseskrav, bl.a. på grund af udlejers ændring i grundlaget for at beregne afkast. Herudover omtaltes eksempler på, at lejere var blevet opsagt med 3 måneders varsel på grund af ombygninger i det lejede, jf. lejelovens § 83, stk. 1, litra b, fordi udlejer ønskede at gennemføre gennemgribende forbedringer i det lejede, i visse tilfælde antagelig alene i den hensigt at forøge afkastet af udlejningsvirksomheden.

 

Det bemærkes for så vidt angår sidstnævnte, at lejerne efter nugældende regler ikke har krav på genhusning i ombygningsperioden, og at lejerne kun har krav på tilbud om en anden bolig, såfremt en sådan viser sig ledig inden 3 måneder efter lejerens fraflytning. Udlejer er – såfremt det lejede skal genudlejes efter ombygningen/forbedringen - forpligtet til at tilbyde lejeren dette, men det kan i så fald ske på nye lejevilkår.

 

Bl.a. foranlediget af ovennævnte artikelserie rettede Overborgmesteren i et brev af 11. juli 2003 henvendelse til Folketingets partier med anmodning om en vurdering af behovet for en revision af gældende lejelovgivning.

 

Den 13. november 2003 fremsatte socialminister Henriette Kjær forslag til lov om ændring af lov om leje, midlertidig boligreguleringslov m.fl. love.

 

I lovforslaget lægges op til ændringer inden for følgende områder:

 

1)     Betaling for udlejerens forsyning med adgang til elektroniske kommunikationstjenester, f.eks. kabel tv eller bredbånd, skal fremover ske uden for lejen, hvilket svarer til den gældende ordning vedrørende betaling til fællesantenne m.v.

2)     Indførelse af en ordning med behandling af husordenssager ved huslejenævnene på det private område med udgangspunkt i den gældende ordning på det almene område. Den foreslåede ordning adskiller sig på visse punkter fra den almene ordning, som samtidig foreslås ændret i overensstemmelse hermed.

3)     Ophævelse af udlejers mulighed for at opsige lejeforholdet efter lejelovens § 83, stk. 1, litra b, på grund af ombygning. Opsigelse kan herefter – med visse undtagelser - alene ske, såfremt det lejede skal nedrives.

4)     Muligheden for at varsle store lejeforhøjelser i pludselige spring begrænses for lejemål i ejendomme, hvor afkastet beregnes efter boligreguleringslovens § 9, stk. 2. Herudover foreslås et krav om, at lejer fremover skal modtage yderligere information i lejeaftaler for lejemål, som er omfattet af førnævnte bestemmelse. Endvidere foreslås det, at lejeforhøjelser, som overstiger et beløb i boligreguleringslovens § 26, skal medføre, at lejer kan kræve erstatningsbolig.

 

Det som bilag 1 vedlagte foreløbige høringssvar omhandler alene de ændringsforslag, der er nævnt under pkt. 3 og 4.

 

For så vidt angår ændringsforslagene under pkt. 1 og 2 bemærkes følgende:

 

Det under pkt. 1 nævnte forslag medfører, at udlejers forsyning med elektroniske kommunikationstjenester fremover ikke skal være en del af lejen, men betales af lejer ud over lejen. I bemærkningerne til lovforslaget peges på, at det ikke er regeringens hensigt at modvirke udbredelsen af disse former for forsyning med avancerede elektroniske kommunikationstjenester, men at det er regeringens opfattelse, at betalingen for sådanne ydelser bør synliggøres for den enkelte beboer i form af særskilt betaling ved siden af huslejen henholdsvis boligafgiften.

 

Ændringen medfører, at betalingen for udlejers forsyning med adgang til elektroniske kommunikationstjenester udgår ved beregningen af boligstøtte i lighed med, hvad der i dag gælder vedrørende udgifter til fællesantenner og programforsyning.

 

Med det ovenfor under pkt. 2 anførte ændringsforslag lægges op til, at husordenssager fremover behandles ved huslejenævnene. Lovforslaget er motiveret af et ønske om at kunne skride ind over for lejere, som ikke overholder god skik og orden i ejendommen på en hurtigere og enklere måde end i dag.

 

Ordningen medfører, at huslejenævnet kan pålægge en lejer, som ikke overholder reglerne for god skik og orden, en retsfølge, f.eks. at lejeren modtager en advarsel, eller at lejeforholdet gøres betinget i op til 1 år. Huslejenævnet tillægges ikke med lovforslaget kompetence til at behandle sager om ophævelse af lejeforholdet eller ophævelse af lejeforholdet ved overtrædelser, hvor dette er gjort betinget. Sager herom skal fremover anlægges ved boligretten som 1. instans, hvorved de nødvendige retssikkerhedsgarantier tilgodeses ved indgreb af denne karakter.  

 

ØKONOMI

Ifølge lovforslaget skønnes dette samlet at resultere i offentlige mindreudgifter på 2,8 mio. kr. i 2004 fordelt med 0,9 mio. kr. til kommunerne og 1,9 mio. kr. til staten. Der foreligger ikke en opgørelse over mindreudgifterne for Københavns Kommune. Mindreudgifterne er et udslag af, at udgifterne forbundet det lejedes forsyning med elektroniske kommunikationstjenester udgår ved beregning af boligstøtte.

 

MILJØMÆSSIGE KONSEKVENSER

 

-

 

 

HØRING

 

-

 

BILAG

1) Københavns Kommunes foreløbige høringssvar af 18. november 2003.

 

 

Erik Jacobsen

/Paul Sax Møller

 


Til top