Mødedato: 11.11.2004, kl. 17:30

Beskæftigelsesprojekt for langtidsledige - anvendelse af 2,5 mio. kr. puljemidler (Bygge- og Teknikudvalget)

Beskæftigelsesprojekt for langtidsledige - anvendelse af 2,5 mio. kr. puljemidler (Bygge- og Teknikudvalget)

Borgerrepræsentationen

 

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 11. november 2004

 

 

BR 509/04

Beskæftigelsesprojekt for langtidsledige - anvendelse af 2,5 mio. kr. puljemidler (Bygge- og Teknikudvalget)

Beskæftigelsesprojekt for langtidsledige - anvendelse af 2,5 mio.

 

 

Indstilling om, at den i budget 2004 afsatte pulje til renholdelse af byen på 2,5 mio. kr. anvendes som beskrevet i indstillingen, samt at der til finansiering af projektet overføres 2,5 mio. kr. fra Økonomiforvaltningens funktion 6.51.1 (Pulje til renholdelse af byen) til Vej & Parks driftsramme funktion 2.11.1 (vejvedligeholdelse).

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen finansieres indenfor Bygge- og Teknikudvalgets egne rammer.

(Bygge- og Teknikudvalget)

 

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at den i budget 2004 afsatte pulje til renholdelse af byen på 2,5 mio. kr. anvendes  som beskrevet i indstillingen

at der til finansiering af projektet overføres 2,5 mio. kr. fra Økonomiforvaltningens funktion 6.51.1 (Pulje til renholdelse af byen) til Vej & Parks driftsramme funktion 2.11.1 (vejvedligeholdelse)

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget høres inden sagens behandling i Økonomiudvalget

 

 

Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 11. august 2004

Anbefalet

Mikkel Warming (Ø) afgav følgende bemærkning: "Enhedslisten tager forbehold, idet det ikke er afklaret om de ledige får overenskomstmæssig løn."

 

 

Økonomiforvaltningen indstiller,

 

at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

 

"Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til, at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form, idet det dog forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen finansieres indenfor Bygge- og Teknikudvalgets egne rammer."

 

 

 

 

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 26. oktober 2004

Anbefalet.

 

 

 

RESUME

Der er i forbindelse med vedtagelsen af budget 2004 (BR 367/03, ændringsforslag Æ7) afsat en pulje på 2,5 mio. kr. til forbedring af renholdelsen af byen ved aktivering af ledige, samt til forbedring af de lediges mulighed for varigt job.

De ledige foreslås beskæftiget indenfor byens renholdelse med fjernelse af ukrudt, plakater, klistermærker samt afvaskning af plakatsøjler.

Siden foråret 2004 har forvaltningen været i dialog med center for offentlig jobtræning samt KTK og de berørte faglige organisationer for at finde et arbejdsområde, som – i lyset af KTK's særlige situation – kan indgå i jobtræningen.

Forslaget har været i høring ved Kommune Teknik København samt i Jord- og Betonarbejdernes Fagforening. Der er opnået enighed om at projektet kan gennemføres idet det dog bør sikres at:

·        Projektets økonomi adskilles regnskabsmæssigt fuldstændigt fra øvrige renholdelses aktiviteter. Derved sikres gennemsigtighed vedr. konkurrenceforhold (mistanke om kryds-subsidiering af KTK) samt at nettorenholdelsen af byen (uden projektet) stadig kan opgøres.

·        Der udarbejdes et gennemarbejdet informationsmateriale målrettet mod særligt KTK's medarbejdere der står i en ikke afsluttet afskedigelsesrunde.

·        Der udarbejdes instruktioner for det arbejde der skal udføres, hvori det sikres at arbejdet er meningsfyldt og blandt andet overholder "Rammeaftale om det sociale kapitel". Tillidsmændene inddrages i projektet og deltager bl.a. i oprettelsen af stillinger og ansættelsen af langtidsledige i samarbejde med KTK og FAF Center for Offentlig Jobtræning

 

Det foreslås, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget høres om denne sag, inden den behandles i Økonomiudvalget.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Af budgetaftale 2004 er der afsat 2,5 mio. kr. til følgende aktivitet:

Parterne er derfor enige om at ledige skal aktiveres i forbindelse med renholdelse af byen, samt at rengøringen bør være lokalt forankret. Der afsættes derfor midler til supplement af det løntilskud, som kommer fra beskæftigelsesområdet. Det forudsættes desuden at der sker en sproglig og faglig opkvalificering af de ledige. Formålet er udover at få forbedret renholdelsen af byen at de lediges mulighed for varigt job forbedres.

 

Vej & Park indstiller, at de ledige beskæftiges med renholdelse af elementer, der ligger udenfor det eksisterende aftalegrundlag med Kommune Teknik København.

Beskæftigelsesprojektet foreslås at omfatte følgende arbejdsopgaver:

 

1.      Ukrudtsbekæmpelse ved cykelstativer

2.      Ukrudtsbekæmpelse ved brostensbelægning

3.      Fjernelse af klistermærker på gadeinventar

4.      Fjernelse af ulovlige plakater

5.      Afvaskning af plakatsøjler

 

Herudover vil der kunne udpeges øvrige arbejdsopgaver, såfremt disse ikke er i strid med opgaverne, der normalt udføres af KTK.

Opgaverne påbegyndes i indre by og fortsættes i brokvartererne. I det omfang det er muligt bliver byens sekundære gader tillige omfattet af projektet.

 

Ad 1-2:

Den ekstra ukrudtsbekæmpelse af cykelstier og brostensbelægning er et væsentligt supplement til den bekæmpelse, der allerede foregår i København og vil gøre byen endnu pænere.

 

Ved cykelstativer flyttes alle cykler, således at man i samarbejde med kommunens entreprenør kan fjerne alt ukrudt omkring cykelstativet.

På brostensarealer håndluges områder, der er svære at afbrænde eller på anden måde er svært tilgængelig for afrensning.

 

Ad. 3-5:

Afrensning af stickers, plakater og plakatsøjler er en enkel, men tidskrævende aktivitet der kun i begrænset omfang udføres i dag.

Der vil især være fokus på signalstandere, skilte, affaldskurve, bænke og lignende.

Efter afrensning vil inventaret fremstå uden stickers og på den måde mindske tendensen til at opsætte nye stickers.

Byens plakatsøjler trænger til en grundig afvaskning, så de fremstår på samme pæne måde som det øvrige inventar i København.

 

Høring

Forslaget har været i høring ved Kommune Teknik København samt i Jord- og Betonarbejdernes Fagforening. Herudover har C enter for Offentlig Jobtræning kommenteret aktiviteterne, særligt med henblik på mobilisering.

Følgende kommentarer er modtaget:

KTK:

KTK bakker op om projektet, men peger på følgende forhold: Det er vigtigt, at det oprettes et selvstændigt projekt, der er isoleret fra KTK's øvrige drift. Dette betyder bl.a., at hvis det er folk fra KTK, der skal forestå ledelsen af de medarbejdere, som skal indgå i projektet, skal disse formelt frikøbes. Dette gælder også på opgave og rekvisitionssiden, da der skal være en klar adskillelse fra den almindelige drift. Det forventes, at der laves en særskilt projektbeskrivelse og særskilte forretningsgange.

 

Vej & Park indstiller at synspunktet anerkendes og foreslår, at der etableres et selvstændigt projektregnskab for projektet. Projektregnskabet skal afspejle samtlige udgifter, herunder medgået tid for ledeleseopgaver og administration. I regnskabet sammenfattes projektets samlede omkostninger. Omkostningerne i projektet fordeles på følgende faktiske udgifter: eget personale projektansat, eksternt personale/tjenester, faktiske administrative omkostninger, omkostninger til eksterne lokaler, rejseomkostninger, investeringer, information. Derudover skal omkostninger til eget personale, interne administrationsomkostninger, interne lokaleomkostninger samt forbrug at materiel og materialer angives.

 

Jord- og Betonarbejdernes Fagforening (JBF):

 

JBF har i skrivelse af 9. juli 2004 anført følgende bemærkninger:

1.      Da KTK på renholdelsesområdet er udsat for konkurrence, skal der tages særlig hensyn til den øgede fokus, der er på kommunernes brug af "tilskudsjobbere". Det må på ingen måde kunne fremstå som værende konkurrenceforvridende, hvis samarbejdet mellem "projekt" og KTK bliver så tæt, som Vej & Park skitserer.

2.      Det skal sikres, at Vej & Park til en hver tid kan godtgøre, at der sker en netto-udvidelse af renholdelsesbudgettet ved etablering af det beskrevne projekt, som sikring mod fortrængning af ordinært ansatte.

3.      Efter forårets fyringsrunde i KTK (hvorefter en del af de afskedigede fungerer som sæsonansatte) kan vi påregne at nå frem til oktober – november måned før de sidste er ude af arbejdspladsen. Det skal derfor forklares yderst diplomatisk, hvad det er for et projekt, man nu vil kaste sig ud i.

4.      Det skal sikres, at de langtidsledige der kommer i job i projektet behandles ifølge "rammeaftale om det sociale kapitel", og at de faglige organisationer involveres allerede fra projektet opstart. Det må på ingen måde blive et "opbevaringsprojekt", og perspektiverne for den enkelte skal klargøres allerede fra start.

I pkt. 4. ligger, at de faglige organisationer (tillidsmændene) skal inddrages i projektet og deltage i oprettelsen af stillinger og ansættelsen af langtidsledige i samarbejde med KTK og FAF Center for Offentlig Jobtræning.

 

KTK har erklæret sig enig med organisationens betragtninger (1-4).

 

Vej & Park anbefaler at synspunkterne 1-4 anerkendes på følgende vis:

 

Ad. 1

Gennem det særskilte projektregnskab sikres at økonomien adskilles. Projektregnskabet bør indeholde en regnskabsinstruks der sikrer at projektet afspejler den faktiske betydning af det afviklede projekt.

 

Ad. 2

Projektregnskabet skal sikrer en isoleret regnskabsførelse.

 

Ad. 3

Projektet vil kunne påbegyndes tidligst to uger efter politisk afklaring. Det foreslås at der udarbejdes et særskilt informationsmateriale bestående af en folder, en præsentationsmappe (slides), samt en hjemmeside hos Vej & Park der beskriver projektet. De faglige organisationer inddrages med repræsentanter i arbejdsgruppen der udarbejder materialet. Materialet skal understøtte den mundtlige dialog som KTK og Vej & Parks ledere kan give til medarbejdere der befinder sig i opsagte stillinger.

 

 

Ad 4.

Det foreslås at der nedsættes et antal arbejdsgrupper, hvori de faglige organisationer har repræsentanter. Arbejdsgrupperne får til opgave at udarbejde en instruktion for de enkelte jobs der skal udføres.

 

FAF, Center for Offentlig Jobtræning:

Center for Offentlig Jobtræning har telefonisk oplyst, at de første langtidsledige kan indtræde i praktikperiode ca. to uger efter den politiske afklaring. De resterende langtidsledige forventes at kunne aktiveres indenfor en seks ugers periode. Der vil således blive tale om en længerevarende indfasning af langtidsledige i projektet.

Center for Offentlig Jobtræning anbefaler, at de langtidsledige tilbydes en praktikperiode af 4 til 13 ugers varighed efterfulgt af en ansættelse med løntilskud, mhp. indfasning/ansættelse i evt. ledige stillinger. Længden af praktikperioden beror på en individuel vurdering af den enkelte lediges umiddelbare forudsætninger for at kunne medvirke ved løsningen af de beskrevne arbejdsopgaver.

 

Vej & er enig i forløbet, idet der må forventes at mobiliseringsperioden i praksis vil være længere end 2 uger. Dette beror på at der skal kunne sikres en ordentlig instruktion og information af medarbejdere jf. kommentarerne 1-4.

 

Det sikres gennem informationsmaterialet at der skabes en realistisk forventningsafklaring vedr. perspektiver for senere varig ansættelse i Københavns Kommune.

 

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget:

Det foreslås, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget høres om denne sag inden behandlingen i Økonomiudvalget. Sagen sendes til fornyet behandling i Bygge- og Teknikudvalget, hvis Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets bemærkninger tilsiger det. 

 

Økonomi

Projektet finansieres af den i budget 2004 afsatte pulje til renholdelse af byen på 2,5 mio. kr. Midlerne foreslås overført fra Økonomiforvaltningens konto til pulje til renholdelse af byen (funktion 6.51.1) til Vej & Parks driftsramme (funktion 2.11.1).

Midlerne anvendes til finansiering af praktikperiode, løntilskud og evt. ansættelse af langtidsledige samt til frikøb af KTK medarbejdere til projektledelse. Økonomi til frikøb af medarbejdere til instruktion af de ledige sker indenfor rammerne af den gældende mentorordning, som fastlægger en maksimal støttemulighed for den enkelte ledige. Summen af disse muligheder for ledige i projektet danner den økonomiske ramme. Omfanget vil blive forhandlet med KTK.

 

Miljøvurdering

Forslaget vil ikke have nogen nye miljøpåvirkninger.

 

 

 

Ole Bach

 


Til top