Mødedato: 11.11.2004, kl. 17:30

Kollegielignende botilbud til unge psykisk syge/unge med psykosociale problemstillinger

Kollegielignende botilbud til unge psykisk syge/unge med psykosociale problemstillinger

Borgerrepræsentationen

 

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 11. november 2004

 

 

BR 508/04

Kollegielignende botilbud til unge psykisk syge/unge med psykosociale problemstillinger

Kollegielignende botilbud til unge psykisk syge/unge med psykosociale problemstillinger

 

 

Indstilling om at der gives henholdsvis en udgiftsbevilling og en indtægtsbevilling på 6,0 mill. kr. til budget 2004, bevillingen Voksne med særlige behov, funktion 5.52.3. til etablering af et kollegielignende botilbud til ca. 20 unge psykisk syge/unge med psykosociale problemstillinger i en etage i det tidligere ortopædiske hospital/plejehjem i Borgervænget.

Det forudsættes, at afledte udgifter forbundet med indstillingen afholdes inden for Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets ramme.

(Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget)

 

 

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

 

at der gives en kapitalbevilling på 6,0 mill. kr. i 2004 til etablering af et kollegielignende botilbud til ca. 20 unge psykisk syge/unge med psykosociale problemstillinger i en etage i det tidligere ortopædiske hospital/plejehjem i Borgervænget.

 

 

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets beslutning i mødet den 22. september 2004

Indstillingen blev tiltrådt.

 

 

 

Økonomiforvaltningen indstiller,

 

at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

 

"Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen anfører, at anlægsudgifterne på 6,0 mill. kr. finansieres af tilskud fra Socialministeriet. Tilskuddet udløses efter Borgerrepræsentationens tiltrædelse af nærværende indstilling.

Økonomiudvalget indstiller derfor til Borgerrepræsentationen, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget får henholdsvis en udgiftsbevilling og en indtægtsbevilling på 6,0 mill. kr. til budget 2004, bevillingen Voksne med særlige behov, funktion 5.52.3.

Derudover har Økonomiudvalget ingen bemærkninger til, at nærværende indstilling søges gennemført, idet det forudsættes, at afledte udgifter forbundet med indstillingen afholdes inden for Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets ramme"

 

 

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 26. oktober 2004

Anbefalet.

 

 

 

RESUME

Et projekt om etablering af 20 kollegielignende boliger til unge psykisk syge/unge med psykosociale problemstillinger har opnået tilskud fra satspuljen til indsats overfor socialt udsatte. Tilskuddet omfatter hele udgiften til både etablering og drift. Driftstilskuddet overføres gradvist til Københavns Kommunes bloktilskud. Aftalen mellem Københavns Kommune og Socialministeriet om tilskud til indsats overfor socialt udsatte (satspuljen) er tiltrådt af Borgerrepræsentationen under forudsætning af, at Borgerrepræsentationen godkender, at der løbende i takt med satspuljetilskuddenes udløb og overførsel til Københavns Kommunes bloktilskud sker en tilsvarende forhøjelse af Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets budgetramme, som muliggør aktiviteternes forankring og videreførelse under Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget.

 

Botilbuddet indrettes i en etage i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens lejemål i Borgervænget. Botilbuddet etableres som kollegielignende boliger primært til unge med varige psykosociale problemstillinger. Botilbuddet forankres i voksenteamet, Lokalcenter Ryvang. Personalestøtten ydes af et bostøtteteam.

 

Udgiften til etablering/indretning og montering af de kollegielignende boliger til unge psykisk syge/unge med psykosociale problemstillinger udgør 6,0 mill. kr. i 2004-2005.

Udgiften til drift udgør 5,020 mill. kr. og fin ansieres af Socialministeriets satspulje.

 

Med udgangspunkt i 20 pladser vil udgiften pr. plads årligt udgøre 0,251 mill. kr., mens anlægsudgiften pr. plads udgør 0,3 mill. kr.

 

SAGSBESKRIVELSE

1. Baggrund

 

Etablering af 20 kollegielignende boliger til unge psykisk syge/unge med psykosociale problemstillinger er et af de projekter, der indgår i aftalen fra 2003 mellem Socialministeriet og Københavns Kommune om tilskud fra satspuljen til indsats overfor socialt udsatte. Aftalen indebærer tilskud til Københavns Kommune til etablering og efterfølgende varig finansiering af bl.a. en række forskellige botilbud, herunder 20 kollegielignende boliger til unge psykisk syge/unge med psykosociale problemstillinger.

 

Aftalen mellem Københavns Kommune og Socialministeriet om tilskud til indsats overfor socialt udsatte er tiltrådt af Borgerrepræsentationen den 28. august 2003 (BR 345/03). Aftalen er tiltrådt under forudsætning af, at Borgerrepræsentationen godkender, at der løbende i takt med satspuljetilskuddenes udløb og overførsel til Københavns Kommunes bloktilskud, jf. afsnittet "Økonomi", sker en tilsvarende forhøjelse af Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets budgetramme, som muliggør aktiviteternes forankring og videreførelse under Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget.

 

BR har på sit møde den 11. juni 2003 (BR 321/03) tiltrådt indstilling om, at BR´s tidligere beslutning om at sælge den del af matr. Nr. 5614 Udenbys Klædebo Kvarter, København, der tidligere blev anvendt af Plejehjemmet Borgervænget, stilles i bero, således at ejendommen pr. 1. juni 2003 overgår til fuld kommunal anvendelse (tiltrådt med 39 stemmer mod 9. For stemte A, F, B med undtagelse af 1 medlem (Tanvir Ahmad), Ø, C, O og D. Imod stemte V og 1 medlem af B (Tanvir Ahmad)).

 

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget har den 22. oktober 2003 (FAU551/2003) godkendt, at projektet kollegielignende boliger til unge psykisk syge/unge med psykosociale problemstillinger indrettes i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens lejemål i Borgervænget, med bemærkning om, at udvalget skal have en tilbagemelding om, hvordan forvaltningen sikrer, at processen forløber så problemfrit som muligt.

 

Botilbuddet etableres i en etage i ejendommen. På to af de øvrige etager har Sundhedsforvaltningen kontorer, og på den sidste etage etablerer Clean House et halvvejshus (udslusningsboliger) til stoffri narkomaner. Ejendommen har ingen private naboer, som kan føle sig generet af botilbuddene.

 

Der er et betydeligt udækket behov for pladser til unge psykisk syge/unge med varige psyko-sociale problemstillinger. Det er meget begrænset, hvad Københavns Kommune selv råder over af botilbud til gruppen. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen køber derfor i dag pladser på private og selvejende socialpædagogiske og socialpsykiatriske opholdssteder til en stor del af disse unge.

 

2. Botilbuddet

 

Botilbuddet etableres som kollegielignende boliger til unge psykisk syge/unge med psykosociale problemstillinger, efter servicelovens § 91 (midlertidige kommunale botilbud). Botilbuddet forankres i voksenteamet, Lokalcenter Ryvang. Personalestøtten ydes af et bostøtteteam, primært bestående af personale med pædagogisk uddannelsesbaggrund. Der skal være personale i dag- og aftentimerne alle ugens dage, dog med lidt mindre dækning i weekender/helligdage. Der ansættes en daglig leder til botilbuddet.

 

Visitation til botilbuddet varetages af den centrale visitation i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen.

 

2.1 Målgruppebeskrivelse for botilbuddet

 

Målgruppen er primært unge med varige psykosociale problemstillinger af relativ svær karakter i alderen ca. 18-25 år på visitationstidspunktet. Problemstillingerne kan give sig udtryk i f.eks. udadreagerende adfærd, kriminalitet og evt. misbrug. De unge har typisk svære personlighedsforstyrrelser grundet svære vilkår under opvæksten, og de har ofte lange institutionsophold bag sig.

 

De unge har svært ved at indgå i forpligtende social kontakt med andre, ved at deltage i samfundslivet samt at få deres tilværelse til at hænge sammen og bl.a. følge skole, uddannelse og arbejde. De unge har behov for et særligt botilbud med individuel pædagogisk støtte til deres udvikling og at komme videre med uddannelse og/eller beskæftigelse.

 

2.2. Indholdet i og mål for botilbuddet

 

Under opholdet arbejdes der målrettet og struktureret med den enkelte unges problemstillinger. De unge trænes til at etablere en struktureret hverdag, herunder gå i gang med og fastholde uddannelse eller beskæftigelse og skabe tilknytning til eksisterende tilbud. I denne forbindelse etableres der formaliserede kontakter med andre relevante tilbud til unge. Herudover motiveres de unge til at skabe og fastholde relationer til andre og til at tage ansvar for sig selv og for andre. Der skal være struktur i botilbuddet og stilles krav til de unge, men samtidig være så få regler som muligt med henblik på at træne dem til selv at tage vare på deres liv.

 

Det pædagogiske arbejde tilrettelægges med udgangspunkt i principperne for hjemmevejlederfunktionen. Holdningen i arbejdet baseres på recovery-tankegangen. Der udarbejdes en social handleplan i samarbejde med den unge.

 

En del af de unge vil have behov for behandling, f.eks. i regi af distriktspsykiatrisk center. Der skal derfor etableres et samarbejde med behandlingssektoren, primært H:S/distriktspsykiatrien.

 

Beboernes ophold forventes at have en varighed fra nogle måneder til flere år, afhængig af den enkelte beboers ønsker, behov og muligheder. Typisk vil opholdstiden være flere år.

 

Det er et mål, at de unge bliver i stand til at bo i egen bolig, evt. med nogen personalestøtte. Det er herudover et mål, at de unge kommer i gang med/fastholder uddannelse eller beskæftigelse, og at de unge kan skabe og fastholde sociale relationer til andre. Der arbejdes endvidere for at forhindre kriminalitet, og de unge hjælpes til at komme ud af et evt. misbrug.

 

Der fastsættes konkrete kvalitetsmålsætninger og kvalitetsmål i den udviklingsplan for botilbuddet, som botilbuddet udarbejder i henhold til forvaltningens økonomi- og kvalitetsstyringsmetode.

 

Individuelle mål for den enkelte unge, f.eks. vedr. uddannelse eller beskæftigelse, sociale relationer og vedr. et evt. misbrug, aftales i forbindelse med udarbejdelse af og opfølgning på den sociale handleplan.

 

3. Fysiske rammer

 

Lokalerne har tidligere været brugt til ortopædisk hospital, til plejehjem og senest været udlejet til DIS til kollegieboliger til unge.

 

Botilbuddet indrettes med ca. 20 enkeltværelser (kollegieværelser). Botilbuddet opdeles i to grupper med hvert sit køkken/fællesrum. Endvidere etableres personalefaciliteter.

 

Projektet udarbejdes af Arkitektfirmaet MV A/S i samarbejde med Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen.

 

4. Indretning og montering

 

Arkitektfirmaet MV A/S har i samarbejde med Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen udarbejdet en projektskitse og en prisberegning for indretning af de kollegielignende boliger.

 

Den eksisterende ruminddeling forudsættes i vidt omfang bevaret, hvilket muliggøres ved, at lokalerne allerede er indrettet med stort set det antal værelser, der er brug for.

De fleste/evt. alle værelser bliver udstyret med eget toilet og bad. Projektets detaljer fastlægges bl.a. under hensyntagen til licitationsresultatet inden for den givne økonomiske ramme.

 

Der indrettes to nye fælles køkkener og eksisterende toilet og badeforhold moderniseres.

Eksisterende døre udskiftes til branddøre (myndighedskrav). Elektriske og sanitære installationer, herunder ventilationssystem gennemgås og istandsættes. Gulve og vægge istandsættes. Alle overflader opmales.

 

Etagearealet omfatter 1241 kvm., og renoveringsudgiften er beregnet til ca. 5 mill. kr. ekscl. moms, men inkl. alle omkostninger, svarende til en pris pr. kvm. på knapt 5.000 kr.

 

Der er ikke udarbejdet et egentligt monteringsbudget, fordi dette bør udarbejdes i samarbejde med den kommende leder. Monteringen vil komme til at omfatte bl.a. møbler, gardiner, evt. tæpper samt udstyr til fælleskøkkener, fællesrum og personalerum.

 

Der er inden for rammen afsat 1 mill. kr. til monteringen.

 

5. Tidsplan

 

Ombygningen planlægges iværksat ultimo 2004/primo 2005. Forventet driftsstart sommeren 2005. Den daglige leder planlægges ansat hurtigst muligt med henblik på at sikre en så god opstart som muligt. Lederen skal inden den egentlige driftsstart forestå koordinering vedr. etablering og indretning af botilbuddet, forestå personaleansættelser, medvirke ved visitation til botilbuddet m.v. Lederens løn inden den egentlige driftsstart kan evt. finansieres inden for rammen til etablering (anlæg) af botilbuddet. Socialministeriet har godkendt dette.

 

MILJØVURDERING

Da der er tale om ombygning, forventes der kun mindre gener i byggeperioden i form af støj og affaldshåndtering. Herudover forventes indstillingen ikke at have væsentlige miljømæssige konsekvenser.

 

ØKONOMI

Udgiften til etablering/indretning og montering af de kollegielignende boliger til unge psykisk syge/unge med psykosociale problemstillinger udgør 6,0 mill. kr.

 

Der kan anvises kassemæssig dækning for anlægsudgiften af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens budget for 2004, IM-konto 5.52.3, Kommunale botilbud til midlertidige ophold under bevillingsområdet "Voksne med særlige behov", idet samme konto tilføres en indtægtsbevilling af tilsvarende størrelse via satspuljemidler fra Socialministeriet til indsats over for socialt udsatte, der udbetales i 2004.

 

Udgiften til drift af botilbuddet (5,02 mill. kr. årligt netto ekskl. egenbetaling) afholdes fra 2005 inden for Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens driftsramme, idet rammen tilføres midler svarende til bevillingen fra Socialministeriets satspulje.

 

Tilskud til botilbuddets driftsudgifter gives i årene 2005 og 2006 som 100% tilskud fra satspuljen. Fra 2007-2011 nedtrappes satspuljetilskuddet med 20 pct.-point årligt. Det beløb, hvormed satspuljetilskuddet reduceres, overføres direkte til Københavns Kommunes bloktilskud, således at driftsudgifterne fortsat er fuldt ud finansieret. Borgerrepræsentationen har i forbindelse med godkendelse af aftalen mellem Københavns Kommune og Socialministeriet om tilskud til indsats overfor socialt udsatte (satspuljen) godkendt, at der løbende i takt med satspuljetilskuddenes udløb og overførsel til Københavns Kommunes bloktilskud sker en tilsvarende forhøjelse af Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets budgetramme, som muliggør aktiviteternes forankring og videreførelse under Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget.

 

Prisen pr. plads for de 20 pladser vil udgøre 0,251 mill. kr., mens engangsudgiften til anlæg forventes at udgøre 0,300 mill. kr.

 

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen skal ikke foretage deponering efter de interne regler, fordi der er tale om en intern lejeaftale med Kultur- og Fritidsforvaltningen om leje af en kommunalt ejet ejendom.

 

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen.

 

HØRING

Ingen.

 

BILAG

·        Brev af 2. oktober 2003 fra Socialministeriet: Tilskud fra puljen om støtte til initiativer for socialt udsatte grupper.

·        Indstilling forelagt Borgerrepræsentationen d. 28. august 2003 (BR 345/03) samt beslutningsprotokol

·        Indstilling forelagt Borgerrepræsentationen d. 11. juni 2003 (BR 321/03) samt beslutningsprotokol

·        Indstilling forelagt Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen d. 22. oktober 2003 (FAU 551/2003) samt beslutningsprotokol

 

 

 

                      Grethe Munk

                                                                                       /

                                              Carsten Stæhr Nielsen

 

 

 

 


Til top