Mødedato: 11.10.2018, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Forespørgsel om konsekvenser ved lukning af akutafdelingen og evt. de medicinske senge på Amager Hospital

Se alle bilag

Forespørgsel

Sundheds- og Omsorgsborgmesteren bedes redegøre for,

  1. hvilke konsekvenser vurderer borgmesteren, at det vil få for den kronisk syge borger på Amager (for undersøgelse og behandling) ved forværring i deres kroniske sygdom, når Region Hovedstaden, som påtænkt, lukker akutafdelingen på Amager Hospital? Vil den øgede afstand til Hvidovre akutmodtagelse få indvirkning på antal af hjemmesygeplejens akutopgaver til borgere med kroniske lidelser, eventuelt i form af flere nødkald og akutbesøg? Vil det få konsekvenser, i form af en ringere egenomsorg hos borgerene og nedsat mestringsevne af deres sygdom, samt  for forebyggelse af indlæggelser og for muligheden for at være længst tid i eget hjem, når borgere med kroniske lidelser ikke mere har et nærhospital med kontakt til lokalområdet?
  2. vil Københavns Kommune tilbyde samme forebyggelsessamtaler og vejledning  med lungesygeplejersker, som Amager Hospital tilbyder borgerne i nærområdet i dag?
  3. hvilke konsekvenser vurderer borgmesteren, at det vil få for københavnerne og amagerkanernes mulighed for genoptræning og rehabilitering, hvis Region Hovedstaden, som påtænkt, flytter de medicinske senge fra Amager Hospital til Hvidovre Hospital? Kan Københavns Kommune løfte den opgave for den ældre befolkning på Amager, med tilbud om genoptræning og medicinsk/geriatrisk udredning, på samme niveau som Geriatrisk afdeling på Amager Hospital?
  4. vurderer borgmesteren, at det vil få negative konsekvenser for københavnernes økonomi, hvis akutafdelingen og de medicinske pladser på Amager lukkes og københavnerne får længere afstand til nærmeste hospital? Vil det koste kommunen ekstra udgifter i form af kørsel til undersøgelser, behandling og rehabilitering på Hvidovre Hospital?
  5. hvordan vil borgmesteren sikre lighed i sundhed for mange af de sårbare grupper af socialt dårlig stillede på Amager, når de skal helt ud på Hvidovre Hospital for at modtage behandling? (Da man erfaringsmæssigt ved, at sårbare borgere har svært ved at søge hjælp, hvis det er for mange barrierer så som, ventetid, afstand, manglende relationer til personalet og forståelse for sociale problemstillinger) Vil sundhedsforvaltningen sikre mere brobygning mellem disse borgere og Hvidovre Hospital? Vil sundhedsforvaltningen øge den forebyggende sundhedsindsats over for disse borgere?  

(Stillet af Det Konservative Folkeparti og Enhedslisten)

Motivering

I 2019 skal Region Hovedstaden vedtage en ny hospitalsplan. Hjørnestenene i denne plan er akutklinikernes fremtid (Amager, Gentofte og Frederikssund). Som det ser ud nu, er det et ønske fra hospitalsadministrationerne på Hvidovre, Herlev og Hillerød at flytte og centralisere akutklinikkerne med de store akutmodtagelser på de tre førnævnte hospitaler og måske lukke de medicinske senge på Amager Hospital.

Vi er bekymrede for denne udvikling af følgende grunde; Nærheden forsvinder og på trods af at Amager akutklik færdigbehandler 97% af alle henvendelser, vurderes det ikke som en effektiv behandling. Amagers borgere får derfor meget langt til akuthjælp og den offentlige transport fra Amager til Hvidovre er omstændelig. Borgerne på Amager er på den måde ringere stillet end andre borgere i København. Amager er en bydel der rummer mange skæve og sårbare eksistenser, som i forvejen er svære at få til lægen.

Vi frygter, at uligheden i sundhed øges ved at man fjerner et lokalt tilbud, som i mange år har haft en særlig ekspertise i at rumme mennesker med sociale problemstillinger og at borgere formodentlig vil "drukne" med deres social/misbrugs/helbredsmæssige problemstillinger på en kæmpe akutmodtagelse på Hvidovre Hospital.

Amager har de sidste mange år måtte lukke flere af deres nærhospitaler, samtidig med at Amager Hospital har lukket flere specialeafdelinger (Sankt Elisabeth og Sønderbro). Hospitaler, som borgerne var glade for og som var velfungerende arbejdspladser i lokalsamfundet. Ved yderligere at lukke funktioner på Amager Hospital fjerner man igen lokale arbejdspladser og ødelægger sammenhængskraften i de "små samfund", samt forringer sundhedstilbuddet for en voksende lokalpopulation.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 11. oktober 2018

Forespørgslen blev besvaret.

Til top