Mødedato: 11.10.2012, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Det Kongelige Opfostringshus og Den Thorupske Stiftelses anmodning om henstand med tilbagebetaling af gæld til Københavns Kommune

Se alle bilag

Der skal tages stilling til forslag om udsættelse af tilbagebetalingstidspunktet vedr. Det Kongelige Opfostringshus og Den Thorupske Stiftelse (DKO) gæld til Københavns Kommune.

Indstilling og beslutning

Indstilling om,

  1. at tilbagebetalingen af kommunens tilgodehavende hos DKO på 8,5 mio. kr. med tillæg af renter kan udsættes til senest den 15. juli 2013, samt
  2. at forslag om ændringer af vedtægter for DKO samt transport af kommunens pantebrev godkendes.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Børne- og Ungdomsudvalgets budgetramme.

(Børne- og Ungdomsudvalget)

Problemstilling

Københavns Kommune havde i en årrække et samarbejde med DKO om undervisning af elever på ejendommene Hellebækgård og Strandhuset, som ejes af DKO. I den forbindelse har DKO oparbejdet en gæld.

Børne- og Ungdomsudvalget vedtog på sit møde den 16. juni 2010 at afvikle familiekursustilbuddet på Hellebækgård.

Som en konsekvens af ophøret af det tidligere familiekursustilbud i Hellebæk besluttede BR på sit møde den 16. december 2010 at indgå en afviklingsaftale med DKO om afvikling af mellemværendet. DKO havde en gæld til kommunen på ca. 13 mio. kr. relateret til ombygnng af ejendommene. Aftalens indhold betød, at gælden skulle afdrages med 4,5 mio. kr. i 2010 af det provenu, fonden har fået ved salg af Strandhuset. De resterende 8,5 mio. kr. skulle indbetales senest den 30. juni 2011, med mulighed for at udskyde betalingstidspunktet et år, hvis det ikke var muligt for DKO at finde en ny lejer, sælge ejendommen eller få ændret fondens vedtægter.

Fonden indbetalte som aftalt 4,5 mio. kr. i 2010. De resterende 8,5 mio. kr. med tilskrevne renter blev dog udskudt til den 30. juni 2012 i henhold til afviklingsaftalen, idet ejendomme hverken var udlejet til anden side, solgt eller fondens vedtægter ændret. Fonden har endu ikke indbetalt det skyldige beløb.

Løsning

Kommunen har tinglyst såvel et pantebrev til dækning af den erhvervsdrivende fonds gæld til kommunen som et salgs- og pantsætningsforbud på ejendommen.

Salgs- og pansætningsforbuddet er en tinglyst servitut på ejendommen, som sikrer imod, at fonden optager yderligere gæld med sikkerhed i ejendommen til anden brug – uden kommuens samtykke – frem til det tidspunkt, hvor gælden til kommunen er afviklet.

Tinglysningen af pantebrevet betyder, at pantebrevet vil udgøre et tilstrækkeligt grundlag til om nødvendigt at foretage udlæg til forauktionering i ejendommen samt udlæg i eventuelle andre af fondens aktiver, hvis tilgodehavendet ikke betales.

DKO har i den mellemliggende periode forsøgt at finde en køber af ejendommen eller få den udlejet den til anden side. Fonden har imidlertid søgt om henstand med betalingen, jf. bilag 1, da der er en række forhold, der endnu ikke er faldet på plads. Fonden har i mail af 13.8.2012 til kommunens advokat meddelt, at der nu er indgået en lejeaftale med en anden bruger og at fonden på den baggrund forventer at kunne optage et lån i ejendommen, som skal anvendes til at finansiere afviklingen af gælden til Københavns Kommune. Fonden har efter anmodning fra kommunens advokat fremlagt en redegørelse for, at der er behov for et års henstand til den 15.7.2013 samt en tidsplan for fondens aktiviteter frem mod den endelige tilbagebetaling af gælden, jf. bilag 2. 

Forvaltningen har rådført sig med både Intern Revision og Deloitte, og finder det på grundlag heraf forsvarligt at give DKO yderligere udsættelse af tilbagebetalingstidspunktet til senest den 15. juli 2013 med tillæg af renter. I denne vurdering indgår, at kommunens gæld er tilstrækkeligt sikret i ejendommen samt at der efter den tidligere indgåede afviklingsaftale sker en tilfredsstillende forrentning af tilgodehavendet.   

Forvaltningen foreslår, at DKOs bestyrelse i tilknytning til bevillingen af henstand anmodes om en status for fondens aktiviteter ved udgangen af januar måned 2013 samt at bestyrelsen pålægges at orientere BUU, hvis projektet ikke følger den fremlagte tidsplan mv. Hvis beløbet ikke er indbetalt senest den 15.7.2013, sendes betalingskravet til inkasso uden yderligere politisk forelæggelse. Kommunens tilgodehavende forventes umiddelbart dækket ved en evt. konkurs.

DKOs bestyrelse har desuden anmodet om, at kommunen medvirker til at pantebrevet i ejendommen kan transporteres til en ny kreditor, når gælden samt de påløbne renter er indbetalt. Forvaltingen anbefaler, at kommunen godkender dette.

DKOs bestyrelse har endvidere anmodet om, at kommunen godkender en række forslag til ændringer i fundatsen for fonden. Ændringerne betyder, at Københavns Kommune ikke længere skal udpege medlemmer til fondens bestyrelse og ikke skal tage stilling til vedtægtændringer for fonden fremover. Da fonden efter kommunens opsigelse af lejeaftalen med DKO ikke længere har nogen interesse ift. fonden, anbefaler forvaltningen, at de foreslåede vedtægtsændringer godkendes.

Økonomi

Forslaget vil betyde at DKO senest den 15. juli 2013 indbetaler 8,5 mio. kr. med tillæg af renter. Forslaget påvirker ikke Børne- og Ungdomsforvaltningens driftsregnskab, men alene kommunens samlede kasse og balancekonto.

Videre proces

Forvaltningen meddeler DKO, at der er givet en udskydelse af tilbagebetalingstidspunket til senest den 15. juli 2013 til DKO på de vilkår, som fremgår af indstillingen.

 

          Else Sommer                         /Sti Andreas Garde

Oversigt over politisk behandling

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget, at udvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,

  1. at tilbagebetalingen af kommunens tilgodehavende hos DKO på 8,5 mio. kr. med tillæg af renter kan udsættes til senest den 15. juli 2013
  2. at forslag om ændringer af vedtægter for DKO samt transport af kommunens pantebrev godkendes
Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 12. september 2012
Indstillingen blev godkendt.


Økonomiforvaltningen indstiller at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring: 
Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Børne- og Ungdomsudvalgets budgetramme.


Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 2. oktober 2012

Indstillingen blev anbefalet.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 11. oktober 2012


Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top