Mødedato: 11.04.2002, kl. 17:30

Fjernvarmeledninger i Ørestad Nord

Fjernvarmeledninger i Ørestad Nord

for mødet «MDAT» kl

Borgerrepræsentationen

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 11. april 2002

 

BR 189/02

Fjernvarmeledninger i Ørestad Nord

Fjernvarmeledninger i Ørestad Nord

Indstilling om, at Københavns Energi etablerer fjernvarmehoved- og fordelingsledninger til forsyning af Ørestad Nord, at projektet godkendes i henhold til Varmeforsyningsloven, og at der gives en kapitalbevilling på 15 mio. kr. til projektet.

(Miljø- og Forsyningsudvalget)

 

INDSTILLING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller, at Miljø- og Forsyningsudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler

at Københavns Energi etablerer fjernvarmehoved- og fordelingsledninger til forsyning af Ørestad Nord,

at projektet godkendes i henhold til Varmeforsyningsloven, og

at der gives en kapitalbevilling på 15 mio. kr. til projektet.

Miljø- og Forsyningsudvalgets beslutning i mødet den 11. marts 2002

Godkendt.

 

Økonomiudvalgets behandling af sagen:

På vegne af Økonomiudvalget meddeles, at overborgmesteren ingen bemærkninger har til, at nærværende forslag søges gennemført.

 

RESUME

Behovet for fjernvarme til området Ørestad Nord gør det nødvendigt at udbyggefjernvarmehovedledningsnettet. Det foreslås, at der etableres en forbindelse mellem de eksisterende hovedledninger i Amagerfælledvej og Peder Lykkes Vej. Desuden foreslås etableret fordelingsledninger i Kaj Munks Vej.

Anlægsudgiften til etablering af ledningerne skønnes at blive 15 mio. kr.

Samfundsøkonomiske beregninger viser, at der er en fordel ved fjernvarmeforsyning frem for en forsyning med bygas eller olie.

Selskabsøkonomisk forventes investeringen tilbagebetalt på ca. 5 år.

For forbrugerne forventes en større besparelse ved fjernvarme i forhold til bygasopvarmning, men sammenlignes fjernvarmeprisen med olieprisen er der næsten ingen besparelse.

Der er en miljøbesparelse ved at gennemføre fjernvarmeprojektet sammenlignet med olieopvarmning.

SAGSBESKRIVELSE

I området syd for Københavns Universitet i Njalsgade og vest for Røde Mellemvej har Ørestadsselskabet indgået salgsaftaler om grundarealer, og der er planlagt en række større byggerier som Danmarks Radio, IT- højskole og boligbyggeri.

I Borgerrepræsentationens møde den 16. og 17. juni 1993 (B.F. 1993, s. 2961-67) blev der vedtaget et projekt om tilslutningspligt til fjernvarme, der omfatter alt nybyggeri i Københavns Kommune. Københavns Kommuneplan fastlægger desuden hele kommunen som fjernvarmeområde. Ny bebyggelse i Ørestaden skal derfor forsynes med fjernvarme.

Projektet skal godkendes i henhold til Miljø- og Energiministeriets bekendtgørelse nr. 582 af 22. juni 2000 om varmeplanlægning og godkendelse af anlægsprojekter for kollektive varmeforsyningsanlæg. I den forbindelse skal der udføres økonomiske beregninger og energi- og miljøberegninger. I disse beregninger er fjernvarmeprojektet sammenlignet med en forsyning af området med bygas eller individuel olieopvarmning. Beregningerne vil være fremlagt på mødet. Energistyrelsen skal herudover orienteres om projektet.

Projektet omfatter hovedledninger placeret i Røde Mellemvej og Peder Lykkes Vej. Ledningerne forbinder de eksisterende ledninger i Amagerfælledvej med de eksisterende ledninger i Peder Lykkes Vej. Ledningsdimensionen er 356 mm og ledningslængden ca. 760 m. Desuden etableres 300 m fordelingsledninger i Kaj Munks Vej med en ledningsdimension på 139 mm. Ledningerne er vist på kortet bilag 1.

Københavns Energi ejer, financierer, etablerer og vil varetage driften af fjernvarmeledningerne. Ledningsarbejdet udføres af private entreprenører.

De øvrige fordelings- og stikledninger til forsyning af de enkelte ejendomme vil blive etableret i takt med færdiggørelsen af nybyggerierne.

Den samlede tilslutningsværdi i det område, der efter etablering af fordelings- og stikledninger kan forsynes fra de nævnte hovedledninger, anslås til 23,0 MJ/s (Mega Joule/sekund) svarende til et årligt varmesalg på 109 TJ (Tera Joule). Der regnes med en starttilslutning på 1,6 MJ/s svarende til et årligt varmesalg på 8 TJ.

Anlægsarbejdet for ledningerne forventes påbegyndt i foråret 2002 og afsluttet i 2003.

 

 

 

 

ØKONOMI

I forhold til Københavns Kommune

Den samlede udgift til projektet udgør 15 mio. kr. Kassemæssig dækning for udgiften i 2002 på 3 mio. kr. kan anvises på investeringsplanens konto 01.22.03.3.71, Hoved- og fordelingsledninger til forsyning af større nybyggerier. Udgiften i 2003 på 12 mio. kr. søges optaget på investeringsplanen for dette år.

Samfundsøkonomi.

I de samfundsøkonomiske beregninger sammenlignes fjernvarmeforsyning med henholdsvis bygas- og olieopvarmning gennem en periode på 20 år. De samfundsmæssige brændselspriser er udmeldt af Energistyrelsen.

De årlige driftsudgifter fra varmekøb og vedligeholdelse samt kapitaludgifter beregnes.

Fjernvarmen regnes produceret som kraftvarme fra Amagerværkets blok 3. 15% af varmen kommer fra Amagerforbrænding. Indtægten fra den til varmeproduktionen hørende elproduktion medregnes. Investeringen er 15 mio. kr.

Bygas regnes produceret på basis af naturgas på Sundby gasværk. Investeringen er 4 mio. kr. samt en merinvestering på 1,5 mio. kr. for brugerne i forhold til fjernvarme..

Olien regnes som anvendt til opvarmning i individuelle oliefyr i ejendommene. Der er en merinvestering for brugerne på 3 mio. kr.

Som resultat af beregningerne ses, at der over en 20 års periode vil være en samfundsøkonomisk fordel ved fjernvarmeforsyningen på:

  • 81 mio. kr. (nutidsværdi) i forhold til bygasforsyning
  • 58 mio. kr. (nutidsværdi) i forhold til olieopvarmning.

Selskabsøkonomi.

Investeringen på 15 mio. kr. til fjernvarmeprojektet vil være tilbagebetalt i år 2007 under forudsætning af en starttilslutning på 1,6 MJ/s og en årlig stigende tilslutning til 23 MJ/s i år 2006. Der er regnet med et dækningsbidrag ved marginalproduktion på 65 kr./GJ. Investeringsudgiften er baseret på pris- og lønniveauet pr. 1. oktober 2001.

Anlægsarbejdet afregnes efter enhedspriser i henhold til flerårige entreprenørkontrakter. Disse udbydes i EU-licitation ved udløb.

Brugerøkonomi.

Der foreslås ikke pålagt bidragspligt i forbindelse med etableringen af ledningerne. Dog betales en tilslutningsafgift, når ejendommene indgår aftale om fjernvarmelevering.

Samtlige kunder vil blive afregnet for fjernvarmen i henhold til de af Borgerrepræsentationen besluttede "Leveringsbestemmelser for fjernvarme" samt i henhold til de af Borgerrepræsentationen til enhver tid besluttede takster.

Med de pr. 1. november 2001 gældende bygas- og oliepriser vil opvarmning med fjernvarme for en typisk ejendom i området betyde en besparelse i forhold til opvarmning med bygas eller olie. Investeringsudgifterne for brugerne er for bygas- og olieinvesteringen ca. 30% større end ved fjernvarme på grund af skorsten og betaling for henholdsvis gasstikledning eller olietank.

For en gennemsnitsejendom i området er den totale besparelse ca. 30% i forhold til bygasopvarmning og ca. 2% i forhold til olieopvarmning.

ENERGI- OG MILJØVURDERING

Energi- og miljøvirkningen ved projektet kan vurderes efter Energistyrelsens bekendtgørelse og tilhørende vejledning. Her skal såvel fjernvarme-produktionen som den tilhørende elproduktion medregnes For at kunne sammenligne kraftvarmen med gas- og olieopvarmning medregnes den manglende elproduktion, som skal regnes produceret på et kondens elværk.

Beregningen foretages for en 20 års periode.

Energiforbruget er beregnet til:

  • 3149 TJ ved kraftvarme
  • 5009 TJ ved bygas/kondens el
  • 4865 TJ ved olie/kondens el.

Der er således en energibesparelse ved fjernvarmeløsningen på ca. 1700 – 1800 TJ.

Af beregningen fremgår desuden, at der vil være en årlig energibesparelse ved fjernvarme, når der er fuld tilslutning i år 2006 på 100 TJ i forhold til olieopvarmning. Dette svarer til 3800 tons olie pr. år.

En miljøberegning i henhold til Energistyrelsens forudsætninger viser, at der over en 20 års periode vil være en mindre udledning af CO2 ved etablering af kraftvarme på ca. 2.000 ton i forhold til bygas/kondens el og på ca. 33.000 ton i forhold til olie/ kondens el. Miljøvurderingen kan også vurderes alene ud fra fjernvarmetilslutningen, idet olieopvarmning kan sammenholdes med den luftforurening ved fjernvarme, der fremgår af Københavns Energis miljødeklaration. Denne deklaration angiver forureningen ved fjernvarme under forudsætning af, at fjernvarmen tillægges hele fordelen ved den kombinerede el- og varmeproduktion.

Denne beregning viser en årlig CO2 besparelse på 6200 tons og en SO2 besparelse på 16 tons.

Ved udførelsen af ledningsarbejdet stilles der miljøkrav til de private entreprenører, der udfører arbejdet for Københavns Energi, herunder, at der skal ske brug af materialer og materiel, som belaster miljøet mindst muligt ved brug og bortskaffelse.

Den opgravede jord håndteres i henhold til Lov om forurenet jord fra 1. januar 2000 med efterfølgende retningslinier aftalt med Miljøkontrollen.

Der anvendes dobbeltisolerede PVC-fri fjernvarmerør for at mindske varmetabet fra ledningerne.

HØRING

Gennemførelse af projektet kræver ikke tilladelse i henhold til anden lovgivning. Der skal dog opnås tilladelse fra vejmyndigheden.

Ledningerne nedlægges i offentligt areal.

Den varmemængde, der skal anvendes til forsyning af området købes indtil videre af Københavns Energi fra CTR. Det forventede varmekøb er medtaget i den årlige prognose for varmekøb, der anvendes ved aftaler med CTR. CTR´s ledningsnet berøres ikke af projektet. Der anses derfor ikke at være en høringsforpligtelse i henhold til varmeforsyningsloven i forhold til CTR.

Der er ikke andre høringsforpligtelser.

BILAG

Bilag 1. Tegning nr. 51-0309. Kort over området Ørestad Nord

Udskrift af de økonomiske beregninger samt energi- og miljøberegninger vil være fremlagt på mødet

 

Peter Elsman /

Niels Juul Jensen

Til top