Mødedato: 11.04.2002, kl. 17:30

Ændring af fjernvarmeforsyning fra damp til vand

Ændring af fjernvarmeforsyning fra damp til vand

for mødet «MDAT» kl

Borgerrepræsentationen

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 11. april 2002

 

BR 190/02

Ændring af fjernvarmeforsyning fra damp til vand

Ændring af fjernvarmeforsyning fra damp til vand

Indstilling om, at Københavns Energi etablerer fjernvarmeledninger og ændrer kundeanlæg, så fjernvarmeforsyningen i området Ørnevej og Ny Østergade kan konverteres fra damp til vand, at Københavns Energi etablerer fjernvarmeledninger og ændrer kundeanlæg, så fjernvarmeforsyningen i enkelte ejendomme i de ovennævnte områder kan ændres fra damp til vand, at projektet godkendes i henhold til Varmeforsyningsloven, og at der gives en samlet kapitalbevilling på 14,6 mio. kr. til projekterne.

(Miljø- og Forsyningsudvalget)

 

INDSTILLING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller, at Miljø- og Forsyningsudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at Københavns Energi etablerer fjernvarmeledninger og ændrer kundeanlæg, så fjernvarmeforsyningen i området Ørnevej og Ny Østergade kan konverteres fra damp til vand,

at Københavns Energi etablerer fjernvarmeledninger og ændrer kundeanlæg, så fjernvarmeforsyningen i enkelte ejendomme i de ovennævnte områder kan ændres fra damp til vand,

at projektet godkendes i henhold til Varmeforsyningsloven, og

at der gives en samlet kapitalbevilling på 14,6 mio. kr. til projekterne.

Miljø- og Forsyningsudvalgets beslutning i mødet den 11. marts 2002

Godkendt.

 

Økonomiudvalgets behandling af sagen:

På vegne af Økonomiudvalget meddeles, at overborgmesteren ingen bemærkninger har til, at nærværende forslag søges gennemført.

 

RESUME

Fjernvarmeledninger, der er etableret fra 1997 – 1999, er forberedt for tilslutning af ejendomme, der i dag er dampopvarmede. Det foreslås, at der etableres stikledninger og ændres kundeanlæg, så ejendommene kan tilsluttes forsyning med varmt vand. Projektet omhandler et område ved Ørnevej og ved Ny Østergade. Ved at gennemføre projektet kan spares driftsudgifter, da ældre dampledninger nedlægges.

Da projektet omhandler ændring af energiform i et kollektivt varmeforsyningsanlæg og bortfald af anvendelsen af fordelingsledninger, skal Miljø- og Forsyningsudvalget, Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen foruden at godkende kapitalbevillingen på 14,6 mio. kr. også godkende projektet i henhold til Varmeforsyningsloven og bekendtgørelsen om varmeplanlægning og godkendelse af anlægsprojekter for kollektive varmeforsyningsanlæg (bkg. nr. 582 af 22. juni 2000)

Anlægsudgiften til etablering af stikledninger og kundeanlæg skønnes at blive 14,6 mio. kr.

Samfundsøkonomiske beregninger viser, at der er en fordel ved fjernvarmeforsyning med vand frem for en forsyning med damp.

Selskabsøkonomisk må investeringen betragtes som en nødvendig fornyelse af fjernvarmesystemet.

Der er ingen investeringer for forbrugerne.

SAGSBESKRIVELSE

Området ved Ørnevej er afgrænset af Vibevej, Frederikssundsvej, Nordre Fasanvej og Glentevej.

Borgerrepræsentationen gav i 1997 projektgodkendelse til etablering af hoved- og fordelingsledninger for fjernvarmevand i et område ved Glentevej. Fordelingsledningerne i området blev dimensioneret, så allerede dampforsynede ejendomme ville kunne forsynes med vand fra ledningerne.

Projektet for Ørnevej omfatter etablering af stikledninger og ændringer af kundeanlæg således, at en del af disse dampforsynede ejendomme vil kunne tilsluttes ledningsnettet for fjernvarmevand. Ved gennemførelse af projektet opnås, at udtjente dampledninger i området kan nedlægges, så udgifter til drift og vedligeholdelse af ledningerne undgås. De berørte ejendomme ses på kortet (bilag 1). Ejendommene har en tilslutningsværdi på 8,1 MJ/s (Mega Joule/sekund) svarende til et årligt varmesalg på 38 TJ (Tera Joule).

Området ved Ny Østergade er afgrænset af Ny Østergade, Grønnegade, Gothersgade, Kongens Nytorv, Lille Kongensgade, Bremerholm og Østergade.

Borgerrepræsentationen gav i 1997 projektgodkendelse til etablering af fordelingsledninger for fjernvarmevand i et område ved Lille Kongensgade og i 1999 projektgodkendelse til fordelingsledninger i et område ved Hovedvagtsgade. Ledningerne blev dimensioneret, så allerede dampforsynede ejendomme ville kunne forsynes med vand fra ledningerne.

Projektet for Ny Østergade omfatter etablering af stikledninger og ændringer af kundeanlæg således, at disse dampforsynede ejendomme vil kunne tilsluttes ledningsnettet for fjernvarmevand. Ved gennemførelse af projektet opnås, at udtjente dampledninger i området kan nedlægges, så udgifter til drift og vedligeholdelse af ledningerne undgås. De berørte ejendomme ses på kortet (bilag 2). Ejendommene har en tilslutningsværdi på 4,9 MJ/s svarende til et årligt varmesalg på 23 TJ.

På Borgerrepræsentationens møde den 16. og 17. juni 1993 (B.F. 1993, s. 2961-67) blev der vedtaget et projekt om tilslutningspligt til fjernvarme, der også omfatter en forblivelsespligt til fjernvarmeforsyning i Københavns kommune. Området Ørnevej og Ny Østergade er desuden i Københavns Varmeplan og Kommuneplan udlagt som fjernvarmeområder. De ejendomme, der berøres af projekterne, skal derfor fortsat forsynes med fjernvarme.

I henhold til Miljø- og Energiministeriets bekendtgørelse nr. 582 af 22. juni 2000 om varmeplanlægning og godkendelse af anlægsprojekter for kollektive varmeforsyningsanlæg skal der udføres forskellige beregninger af økonomi, energi og miljøpåvirkninger. Disse beregninger vil være fremlagt på mødet. I disse beregninger er fjernvarmeprojekterne sammenlignet med en fortsat forsyning af ejendommene med damp ved etablering af nye dampledninger/renovering af dampledninger, da de nuværende som nævnt er udtjente. Herudover skal Energistyrelsen orienteres om projekterne.

Københavns Energi ejer, financierer, etablerer og vil varetage driften af fjernvarmeledningerne.

Anlægsarbejdet for ledningerne forventes påbegyndt i foråret 2002 og afsluttet i 2003.

Dampforsynede enkeltejendomme.

Hovedparten af dampledningerne i København er over 40 år gamle, og en del af de tilsluttede kundeanlæg har samme alder. Københavns Energi har derfor hvert år mange forespørgsler om ændring af forsyningen fra damp til vand i forbindelse med havarier på væsentlige komponenter i dampforsynede kundeanlæg. Hvis det eksisterende anlæg er så dårligt, at det er hensigtsmæssigt at etablere en helt ny varmecentral, er det en fordel at etablere en fjernvarmecentral for vand. Denne er enklere opbygget og dermed billigere at etablere og lettere at passe. Såfremt Københavns Energi samtidig står foran en udskiftning af dampstikledningen, og ejendommen kan forsynes med vand fra eksisterende fordelingsledninger foreslås, at sådanne enkeltejendomme konverteres til forsyning med varmt vand.

Denne forsyningsændring af en enkelt ejendom kræver ikke projektgodkendelse i henhold til Varmeforsyningsloven. Der søges en kapitalbevilling til etablering af stikledninger og ændring af kundeanlæg efter behov dog med en maksimal udgift på 3 mio. kr. i 2002.

ØKONOMI

I forhold til Københavns Kommune.

Den samlede kapitalbevilling andrager 14,6 mio. kr., heraf udgør Ørnevej 6,5 mio. kr., Ny Østergade 5,1 mio. kr. og konvertering af enkeltejendomme 3 mio. kr. Kassemæssig dækning for udgiften i 2002 der er 12,5 mio. kr. kan anvises på investeringsplanens konto 01.22.03.3.16 (Konvertering af dampsystemet iht. plan). Udgiften i 2003 på 2,1 mio. kr. søges optaget på investeringsplanen for dette år.

Samfundsøkonomi.

I de samfundsøkonomiske beregninger sammenlignes fjernvarmeforsyning med vand med en fortsat dampforsyning gennem en periode på 20 år.

Fjernvarmedamp produceres på basis af naturgas på H. C: Ørstedværket.

Fjernvarmevand regnes produceret som kraftvarme fra Amagerværkets blok 3, hvor brændslet er kul. 15% af varmen kommer fra Amagerforbrænding. Indtægten fra den til varmeproduktionen hørende elproduktion medregnes.

De samfundsmæssige brændselspriser er udmeldt af Energistyrelsen.

De årlige driftsudgifter fra varmekøb og vedligeholdelse samt kapitaludgifter beregnes.

Projektet for Ørnevej.

Der regnes med en investering på 6,5 mio. kr. til forsyning med varmt vand og en investering på 10,8 mio. kr. til renovering og fornyelse af ledninger ved en fortsat dampforsyning.

Beregningerne viser, at der over en 20 års periode vil være en samfundsøkonomisk fordel ved fjernvarmeforsyningen på:

  • 53 mio. kr. (nutidsværdi) i forhold til dampforsyning

Projektet for Ny Østergade.

Der regnes med en investering på 5,1 mio. kr. til vandforsyning og en investering på 5,0 mio. kr. til renovering og fornyelse af ledninger ved en fortsat dampforsyning.

Beregningerne viser, at der over en 20 års periode vil være en samfundsøkonomisk fordel ved fjernvarmeforsyningen på:

  • 29 mio. kr. (nutidsværdi) i forhold til dampforsyning

Selskabsøkonomi.

Investeringen er lavest ved løsningen med fjernvarmevand, fordi de fjernvarmeledninger, der tidligere er etableret til nye kunder i området, er forberedt til at forsyne projektets ejendomme. Løsningen med fjernvarmevand giver ikke et større varmesalg men giver en nedsættelse af varmetabet i ledningsnettet, da de nye ledninger er bedre isolerede. Besparelsen vil ikke kunne tilbagebetale investeringen inden for en overskuelig årrække. Investeringen må betragtes som en nødvendig fornyelse af fjernvarmesystemet.

Investeringsudgiften er baseret på pris- og lønniveauet pr. 1. oktober 2001.

Beløbet påregnes at komme til udbetaling i år 2002 med 12,5 mio. kr. og i 2003 med 2,1 mio. kr.

Brugerøkonomi

Der er ikke investeringsudgifter for brugerne, da de nødvendige ændringer af kundeanlæg betales af Københavns Energi.

Samtlige kunder vil fortsat blive afregnet for fjernvarmen i henhold til de af Borgerrepræsentationen besluttede "Leveringsbestemmelser for fjernvarme" samt i henhold til de af Borgerrepræsentationen til enhver tid besluttede takster.

ENERGI- OG MILJØVURDERING.

Energi- og miljøvirkningen ved projektet kan vurderes efter Energistyrelsens bekendtgørelse og tilhørende vejledning. Her skal såvel fjernvarme-produktionen som den tilhørende elproduktion medregnes.

For at kunne sammenligne kraftvarmen ved produktion af henholdsvis fjernvarmevand og damp medregnes den manglende elproduktion ved damp, da der ikke kan produceres ligeså meget el ved dampproduktion som ved fjernvarmeproduktion. Den manglende elproduktion skal regnes produceret på et kondens elværk.

Beregningerne gennemføres for en 20 års periode.

For Ørnevej er energiforbruget beregnet til:

  • 1401 TJ ved kraftvarme vand
  • 1921 TJ ved kraftvarme damp/kondens el.

Der er således en energibesparelse ved fjernvarme vand ca. 500 TJ.

For Ny Østergade er energiforbruget beregnet til:

  • 859 TJ ved kraftvarme vand
  • 1158 TJ ved kraftvarme damp/kondens el.

Der er således en energibesparelse ved fjernvarme vand ca. 300 TJ.

Af beregningerne fremgår desuden, at der vil være en årlig energibesparelse ved fjernvarmevand på 47 TJ i forhold til dampopvarmning. Dette svarer til energiindholdet i 1.800 tons olie pr. år.

En miljøberegning i henhold til Energistyrelsens forudsætninger viser for Ørnevej, at der vil være en lidt større udledning af CO2 ved fjernvarme vand på ca. 6.000 ton i løbet af de 20 år i forhold til fjernvarme damp. Det skyldes som tidligere nævnt, at dampen produceres ved gas, mens fjernvarmen forudsættes produceret på kul. Der er beregnet en CO2 skyggepris, der er den investering, der skal til for at opnå CO2 besparelsen. Prisen er næsten 500.000 kr./ton CO2, hvilket er alt for højt i forhold til at overveje en fortsættelse af dampforsyningen ud fra en miljømæssig betragtning. Energistyrelsen vurderer, at en skyggepris på 600 kr. pr ton er rimelig.

For Ny Østergade viser miljøberegningen, at der vil være en lidt større udledning af CO2 ved fjernvarme vand på ca. 5.000 ton i løbet af de 20 år i forhold til fjernvarme damp. Der er beregnet en CO2 skyggepris, der er den investering, der skal til for at opnå CO2 besparelsen. CO2 skyggeprisen er også i dette tilfælde enorm høj- næsten 38.000 kr/ton CO2.

Miljøvirkningen kan også vurderes alene ud fra fjernvarmetilslutningen, idet luftforureningen fra de to former for fjernvarme fremgår af Københavns Energis miljødeklaration. Denne deklaration angiver forureningen under forudsætning af, at fjernvarmen tillægges hele fordelen ved den kombinerede el- og varmeproduktion.

Denne beregning viser en årlig CO2 besparelse på 17 tons.

Ved udførelsen af ledningsarbejdet stilles der miljøkrav til de private entreprenører, der udfører arbejdet for Københavns Energi, herunder, at der skal ske brug af materialer og materiel, som belaster miljøet mindst muligt ved brug og bortskaffelse.

Den opgravede jord håndteres i henhold til Lov om forurenet jord fra 1. januar 2000 med efterfølgende retningslinier aftalt med Miljøkontrollen.

HØRING

Gennemførelse af projektet kræver ikke tilladelse i henhold til anden lovgivning. Der skal dog opnås tilladelse fra vejmyndigheden.

Ledningerne nedlægges i offentligt og privat areal. Ledningerne i privat areal og ændringerne af kundeanlæg etableres ikke før der er givet tilladelse hertil af ejendommenes ejere.

Den varmemængde, der skal anvendes til forsyning af områderne efter ændring til fjernvarme vand, købes af Københavns Energi fra CTR. Det forventede varmekøb er medtaget i den årlige prognose for varmekøb, der anvendes ved aftaler med CTR, og som er CTR bekendt. CTR´s ledningsnet berøres ikke af projektet. Der anses derfor ikke at være en høringsforpligtelse i henhold til varmeforsyningsloven i forhold til CTR.

Der er ikke andre høringsforpligtelser.

BILAG

1. Tegning nr. 51- 0310. Kort over området Ørnevej.

2. Tegning nr. 51- 0311. Kort over området Ny Østergade.

Udskrift af de samfundsøkonomiske og selskabsøkonomiske beregninger for områderne samt energi- og miljøberegninger vil være fremlagt på mødet.

 

Peter Elsman /

Niels Juul Jensen

Til top