Mødedato: 11.04.2002, kl. 17:30

Årsberetning for 2001 om selvbestemmelsesretten i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen

Årsberetning for 2001 om selvbestemmelsesretten i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen

for mødet «MDAT» kl

Borgerrepræsentationen

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 11. april 2002

 

BR 201/02

Årsberetning for 2001 om selvbestemmelsesretten i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen

Årsberetning for 2001 om selvbestemmelsesretten i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen

Indstilling om, at årsberetning for 2001 om Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens anvendelse af magt og andre indgreb i selvbestemmelsesretten efter serviceloven tages til efterretning.

(Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget)

 

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tager forvaltningens årsberetning for 2001 om Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens anvendelse af magt og andre indgreb i selvbestemmelsesretten efter serviceloven til efterretning.

 

 

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets beslutning i mødet den 20. marts 2002

Kontorchef Jan Rix Rasmussen deltog under punktets behandling.

Borgmester Bo Asmus Kjeldgaard (F) gjorde opmærksom på, at sagen efter udvalgets godkendelse skal forelægges Borgerrepræsentationen.

Indstillingen blev tiltrådt.

 

 

RESUME

Ved beslutning den 31. oktober 2001 tiltrådte Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget forvaltningens indstilling angående udmøntning af reglerne om magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten overfor voksne personer. Herunder godkendte Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget følgende forslag til rapportering:

  • Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget modtager hvert kvartal en kortfattet rapport om alle de magtanvendelser, der har fundet sted i forvaltningen, herunder antal og art.
  • Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget modtager inden udgangen af 1. kvartal hvert år en årsberetning på området, der herefter forelægges Borgerrepræsentationen.

På denne baggrund fremsætter Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen ovennævnte indstilling. Årsberetningen forelægges Borgerrepræsentationen, såfremt Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tiltræder indstillingen.

Der er tale om i alt 622 magtanvendelser i 2001, hvoraf de 306 er foretaget på botilbuddet Kernehusene, et botilbud for udviklingshæmmede voksne.

Af disse vedrører 277 magtanvendelser to personer, med 89 til den ene og 188 til den anden. I begge tilfælde er der tale om personer som er selvskadende i ekstrem grad, og magtanvendelserne har derfor til formål at hindre personerne i at lide væsentlig fysisk personskade.

For at forebygge anvendelsen af magt fremover, har botilbuddet i samarbejde med forvaltningen iværksat forskellige tiltag. Herunder er der sket en større udskiftning blandt personalet, og beboerne er opdelt i nye grupper. Desuden er der oprettet et særligt dagtilbud i selve botilbuddet, som tilgodeser beboernes behov for en særlig pædagogik og endelig deltager forvaltningen jævnligt i møder med botilbuddet om beboerne.

De nævnte tiltag understøttes af, at der for nylig er ansat en ny leder på botilbuddet.

SAGSBESKRIVELSE

Reglerne om magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten findes i kapitel 21 i lov om social service (serviceloven). Målgruppen for reglerne er voksne personer med betydelig og varigt nedsat psykisk funktionsevne.

For Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens vedkommende er der som udgangspunkt tale om borgere med enten psykiske lidelser eller psykisk udviklingshæmning, der modtager et bo- og/eller dagtilbud i forvaltningen.

Ifølge serviceloven skal enhver form for magtanvendelse eller andre indgreb i selvbestemmelsesretten overfor disse personer registreres og indberettes til kommunen.

Efter Servicelovens kapitel 21 kan der være tale om følgende indgreb:

A. Alarmer og pejlesystemer (§ 109 a).

B. Fastholdelse (§ 109 b).

C. Tilbageholdelse (109 c).

D. Hjælpemidler/beskyttelsesmidler (§ 109 d).

E. Flytning uden samtykke (§ 109 e).

Endvidere er der i særlige tilfælde adgang til brug af nødværge og nødret efter straffelovens regler.

Nedenfor vil der i skemaform være en oversigt over antallet af magtanvendelser og andre indgreb i selvbestemmelsesretten i 2001 i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og hvilke regler de er indberettet efter.

Bo- og dagtilbud for psykisk udviklingshæmmede voksne

Botilbud (døgn)

Botilbud (antal af beboere)

§ 109 b

Aflastningstilbuddet Kjærstrupvej (8)

2

Tomatvej 5 (7)

6

Stubmøllevej (19)

2

Sjælør (19)

8

Kigkurren (6)

4

Vinklen (57)

4

Møllehuset (20)

12

Kernehusene (tidl. Lynghuset) (23)

306

Solstriben (26)

24

Lindebo (24)

1

Jens Warmings Vej (24)

44

Projekt B (5)

1

Sambo (26)

1

Tomatvej 7 (7)

1

Røde Mellemvej (10)

50

Pensionatet Amagerbrogade (18)

2

 

Udover de anførte døgnbaserede botilbud er der også et større antal bofællesskaber for psykisk udviklingshæmmede voksne. På dette område er der indberettet følgende magtanvendelser og andre indgreb i selvbestemmelsesretten:

Bofællesskaber

Bofællesskaber

§ 109 b

11

Indgrebene er fordelt på flere bofællesskaber.

På dagtilbuddene for voksne psykisk udviklingshæmmede er der indberettet således:

Dagtilbud

Dagtilbud (antal brugere)

§ 109 b

Dagtilbuddet Sundbyvang (48)

8

Idrætsskolen (32)

1

Daghjemmet Persillevej (24)

1

Daghjemmet Øresund (16)

62

Strandparkcentret (71)

53

Generelle kommentarer til skemaerne

Det skal nævnes, at der under hver af de 3 kategorier af tilbud også henhører tilbud, hvor der ikke er indberettet magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten, og som af den grund ikke er anført i skemaet.

Som det ses for alle tilbuddene er der udelukkende tale om indgreb efter § 109 b. Denne regel omhandler anvendelse af fysisk magt i form af at fastholde en person eller føre denne til et andet opholdsrum, når der er nærliggende risiko for, at personen udsætter sig selv eller andre for væsentlig personskade, og forholdene i det enkelte tilfælde gør det absolut påkrævet.

Ifølge indberetningerne sker anvendelsen af § 109 b hovedsageligt med følgende begrundelser:

  • borgeren er selvskadende og anvendelsen skal hindre, at borgeren herved påføres væsentlig fysisk personskade.
  • borgeren begår fysisk vold mod personalet og anvendelsen skal hindre, at personalet bliver udsat for væsentlig fysisk personskade.
  • borgeren kaster rundt med inventaret og skaber derved risiko for væsentlig fysisk personskade.

I alle de nævnte tilfælde må anvendelsen af magt vurderes som lovlig efter kapitel 21 i lov om social service.

Der er dog også et mindre antal indberetninger, hvor anvendelsen af § 109 b må anses som ulovlig. Der er her tale om følgende begrundelser:

  • Der har ikke været fare for væsentlig fysisk personskade (1 tilfælde).
  • Borgerens adfærd har alene skabt risiko for væsentlig psykisk skade hos de øvrige tilstedeværende borgere (1 tilfælde).
  • Borgerens adfærd vurderes som uhensigtsmæssig udfra rent praktiske forhold (1 tilfælde).
  • i 1 tilfælde vurderes borgerens adfærd som direkte udslag af personalets uhensigtsmæssige adfærd.
  • I 1 tilfælde gør personalet brug af fastholdelse før man har prøvet at stoppe brugerens adfærd verbalt.

I alt har der været tale om 5 tilfælde, hvor magtanvendelsen må vurderes som ulovlig udfra servicelovens regler.

Der er et mindre antal indberetninger, hvor indgrebet af det implicerede personale er blevet indberettet som nødværge. Nødværge er defineret i straffelovens § 13 som " handlinger der er nødvendige for at modstå eller afværge et påbegyndt eller overhængende uretmæssigt angreb ".

For at der kan siges at foreligge nødværge skal der imidlertid foreligge en helt ekstraordinær situation, og ifølge den efterfølgende vurdering af indberetningerne i forvaltningen har dette ikke været tilfældet i de omhandlede tilfælde.

I stedet må også disse tilfælde betegnes som anvendelse af magt efter § 109 b, idet betingelsen om risiko for væsentlig fysisk personskade har været opfyldt.

Det kan hermed konkluderes, at for langt hovedparten af de indberettede tilfælde af magtanvendelse på handicapområdet har betingelserne for at anvende § 109 b været opfyldt, og magtanvendelsen har derfor været lovlig.

Konkrete kommentarer til skemaerne

I forlængelse af afsnittet om ulovlige magtanvendelser skal det nævnes, at der fra botilbuddet Lindebo har været indgivet ansøgning om aflåsning af skabe, hvilket må anses for at være et indgreb i den personlige frihed, som ikke er hjemlet i reglerne om magtanvendelse og derfor ikke lovligt. Dette er meddelt botilbuddet med oplysning om, at der må findes andre, pædagogiske, metoder for at sørge for, at beboeren får den nødvendige omsorg. Samtidig har forvaltningen modtaget ansøgning om låsning af køkken og køleskab fra et andet botilbud, under henvisning til hygiejeneforhold. I dette tilfælde har forvaltningen givet tilladelse til aflåsningen da hygiejnerisikoen er høj og da der ikke er anden måde at afhjælpe problemet på.

Angående antallet af indberetninger om magtanvendelse fra de enkelte tilbud ses der af skemaerne at være væsentlig forskel, hvor især botilbuddet Kernehusene (før Lynghuset) stikker ud med i alt 306 indberettede magtanvendelser efter § 109 b. Af disse vedrører 277 magtanvendelser to personer, med 89 til den ene og 188 til den anden. I begge tilfælde er der tale om personer som er selvskadende i ekstrem grad, og magtanvendelserne har derfor til formål at hindre personerne i at lide væsentlig fysisk personskade.

For at forebygge anvendelsen af magt fremover, har botilbuddet i samarbejde med forvaltningen iværksat forskellige tiltag. Herunder er der sket en større udskiftning blandt personalet, og beboerne er opdelt i nye grupper. Desuden er der oprettet et særligt dagtilbud i selve botilbuddet, som tilgodeser beboernes behov for en særlig pædagogik og endelig deltager forvaltningen jævnligt i møder med botilbuddet om beboerne.

De nævnte tiltag understøttes af, at der for nylig er ansat en ny leder på botilbuddet.

Herudover er der 4 tilbud hvor antallet af magtanvendelser også har en vis størrelse. Der er tale om botilbuddene Røde Mellemvej og Jens Warmingsvej og dagtilbuddene Øresund og Strandparkcentret. Også for disse tilbud er der tale om beboere/brugere med særlige problemer, der giver anledning til magtanvendelse.

På Røde Mellemvej er der tale om personer med adfærdsforstyrrelser såsom autisme og psykose, der giver udslag i selvskadende og udadrettet adfærd.

På Jens Warmingsvej har der især været tale om én person, som har en meget voldelig adfærd. Personen er nu flyttet, så her forventes antallet af magtanvendelser at falde meget.

På Daghjemmet Øresund kan 54 af de 62 magtanvendelser henføres til den samme person, mod hvem der er begået 188 magtanvendelser i botilbuddet Kernehusene.

Strandparkcentret er et tilbud til autister, hvis indhold er meget struktureret. Også her er der tale om personer med en meget udadrettet adfærd.

I forbindelse med kommentarerne til de enkelte tilbud er det vigtigt at nævne den pligt som tilbuddene har til at udarbejde handleplaner for alle personer der udsættes for magtanvendelse. Via handleplanen sker der således en refleksion over de foretagne magtanvendelser og dermed skabes der mulighed for at begrænse anvendelsen.

 

Bo- dagtilbud til psykisk syge

Der gælder det samme på psykisk syge området som på handicapområdet, at magtanvendelse indberettes til forvaltningen. Det gælder både på boområdet og på dagområdet.

Boområdet omfatter de 6 socialpsykiatriske bocentre Sundbygård, Lindegården, Ringbo, Hedelund, Stubberupgård og Holme med i alt 730 boliger, samt en række bofællesskaber med ca. 250 boliger. Dagområdet omfatter en række 11 væresteder, beliggende rundt om i byen.

I 2001 foreligger der alene indberetninger om magtanvendelse fra de socialpsykiatriske bocentre/bosteder, og disse indberetninger vedrører alene indgreb efter servicelovens § 109 b vedr. fastholdelse. Indberetningerne fordeler sig som følger.

Botilbud (døgn)

Bocenter/bosted (antal beboere)

§ 109 b

Sundbygård (174)

3

Lindegården (170)

13

Ringbo (147)

2

Begrundelserne for at personalet i bocentrene griber til fastholdelse er stort set de samme, som er beskrevet ovenfor på handicapområdet. Det drejer sig om:

  • Tilfælde hvor fastholdelsen skal hindre, at beboeren påfører sig selv væsentlig fysisk skade. Fra indberetningerne kan nævnes et tilfælde af magtanvendelse, hvor en medarbejder holder fast i en beboer, som er i færd med at krydse en befærdet gade. Endvidere kan nævnes et tilfælde, hvor en medarbejder fastholder en stærkt blødende beboer for at anlægge en forbinding.

  • Tilfælde, hvor beboeren begår fysisk vold mod personalet og hvor fastholdelsen skal hindre at personalet bliver udsat for væsentlig fysisk personskade. Fra indberetningerne kan nævnes flere tilfælde hvor de pågældende beboere slår ud med knyttet hånd mod en medarbejders ansigt, samt et tilfælde, hvor beboeren kaster med en kniv.

  • Tilfælde, hvor borgeren kaster rundt med inventar og husgeråd og derved skaber risiko for væsentlig fysisk personskade for andre. Forløbet der fører til magtanvendelse udspiller sig typisk i det fælles opholdslokale. Beboeren begynder i sin ophidsede tilstand at kaste rundt med kopper mv. i lokalet, og for at undgå at medbeboere lider væsentlig personskade ser personalet ikke nogen anden mulighed end til at gribe til fastholdelse.

Der er indberettet 1 tilfælde af ulovlig magtanvendelse. Det drejer sig om en medarbejder som efter at være tildelt et slag i ansigtet af en beboer refleksmæssigt slår igen. Medarbejderen har modtaget en tjenstlig påtale og beklager sin adfærd. Ifølge det oplyste har medarbejder og beboer retableret et godt forhold efter episoden.

Om det forholdsvis store antal indberetninger fra Lindegården kan oplyses, at 10 af indberetningerne vedrører 2 meget udadreagerende beboere. Det kan i den forbindelse oplyses, at der på Lindegården er indrettet et boafsnit, specielt beregnet for denne kategori af beboere.

MILJØVURDERING

Der vurderes ikke at være væsentlige miljømæssige konsekvenser.

ØKONOMI

Ingen

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen

HØRING

Ingen

BILAG

  • Retningslinier for magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten, december 2001.
  • Information om Retningslinier for magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen.

 

Grethe Munk

/

Carsten Stæhr Nielsen

 

Til top