Mødedato: 11.04.2002, kl. 17:30

Deltagelse i national sundhedsportal

Deltagelse i national sundhedsportal

for mødet «MDAT» kl

Borgerrepræsentationen

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 11. april 2002

 

BR 177/02

Deltagelse i national sundhedsportal

Deltagelse i national sundhedsportal

Indstilling om at Københavns Kommune tilslutter sig som part i sundhedsportalen, at Københavns Kommune tilslutter sig H:S bestyrelsens beslutning om at udpege bestyrelsesformand Lars Engberg som det ene medlem af den midlertidige bestyrelse, at Københavns Kommune tilslutter sig, at Københavns Kommune og Frederiksberg Kommune i fællesskab udpeger en repræsentant fra Frederiksberg Kommune, som det andet medlem af den midlertidige bestyrelse for sundhedsportalen, at Overborgmesteren bemyndiges til at godkende valget, at Københavns Kommunes andel af etableringsudgiften fordeles ligeligt mellem H:S og Sundheds- og Omsorgsudvalget.

(Sundheds- og Omsorgsudvalget)

 

 

INDSTILLING

Sundhedsforvaltningen indstiller, at Sundheds- og Omsorgsudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at Københavns Kommune tilslutter sig som part i sundhedsportalen.

at Københavns Kommune tilslutter sig H:S bestyrelsens beslutning om at udpege Bestyrelsesformand Lars Engberg som det ene medlem af den midlertidige bestyrelse.

at Københavns Kommune tilslutter sig, at Københavns Kommune og Frederiksberg Kommune i fællesskab udpeger en repræsentant fra Frederiksberg Kommune, som det andet medlem af den midlertidige bestyrelse for sundhedsportalen.

at Københavns Kommunes andel af etableringsudgiften fordeles ligeligt mellem H:S og Sundheds- og Omsorgsudvalget.

 

Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 21. februar 2002

Sundheds- og Omsorgsudvalget godkendte indstillingen.

Det blev præciseret, at finansieringen afholdes inden for Sundheds- og Omsorgsudvalgets budgetramme (it-puljen) idet udvalget noterede sig, at aftalen kan opsiges efter en 4-årig periode samt hvis forudsætningerne for aftalen ændres.

Udkast til Samarbejdsaftale vedlægges til brug for den videre behandling i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

Økonomiforvaltningen indstiller:

at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

"De økonomiske konsekvenser af Københavns Kommunes deltagelse i den nationale sundhedsportal afholdes indenfor Sundheds- og Omsorgsudvalgets samt Hovedstadens Sygehusfællesskabs egne økonomiske rammer fra 2003 og frem.

Herudover har Økonomiudvalget ingen bemærkninger til, at nærværende forslag søges gennemført."

Økonomiudvalgets beslutning den 12. marts 2002

Anbefalet, med den tilføjelse til indstillingens 3. at, "at Overborgmesteren bemyndiges til at godkende valget".

 

 

RESUME

I forbindelse med etableringen af en fælles offentlig sundhedsportal, jf. aftalerne mellem regeringen og de kommunale parter vedr. kommunernes økonomi for 2002, etableres i samarbejde mellem sundhedsvæsenets parter en internetbaseret sundhedsportal, som skal understøtte sundhedsvæsenets aktiviteter i forhold til borgere og internt mellem parterne, herunder sikre bedre information, sammenhængende patientforløb og kvalitetssikring.

SAGSBESKRIVELSE

Etablering af en fælles offentlig sundhedsportal på Internet indgår som et grundlæggende element i en række forskellige sammenhænge. I national strategi for IT i Sygehusvæsenet 2000 – 2002 fremgår det bl.a., at de centrale sundhedsmyndigheder og sygehusejerne skal afklare om det er muligt og hensigtsmæssigt at etablere en samlet portal med sundhedsoplysninger på Internettet.

I aftalerne mellem regeringen og de kommunale parter vedr. amtskommunernes økonomi for 2002 er der aftalt etablering af en internetbaseret sundhedsportal.

Regeringen og Amtsrådsforeningen er enige om, at der etableres en sundhedsportal, som skal være den fælles ramme for den elektroniske kommunikation mellem sundhedsvæsenets parter og i kommunikationen med patienterne. Portalen skal desuden medvirke til formidling af kvalitet, effektivitet og service i sundhedsvæsenet til patienterne. Der er enighed om i videst muligt omfang at indgå samarbejde med andre relevante udbydere mhp. at undgå dobbeltudvikling og sikre hurtigst mulig udbygning.

Sagen har været forelagt Sundheds- og Omsorgsudvalget den 22. oktober 2001, hvor udvalget besluttede at udsætte sagen til et senere møde, med henblik på afklaring af den endelige projektbeskrivelse. Nu foreligger projektbeskrivelsen jf. vedlagt bilag.

Københavns Kommune har ikke tilsluttet sig denne aftale i kommunens aftale med regeringen. Dog er der på et møde den 12. juni 2001 mellem de involverede parter i projektet givet tilsagn fra kommunens side om at arbejde videre med sundhedsportalen med forbehold for den politiske godkendelse af projektet.

Målene for sundhedsportalen er:

Samle information for borgere/patienter om sundhedsvæsenet, forebyggelse, sygdom og behandling. Samle fremtidig elektronisk kommunikation mellem patienter og sundhedsvæsen. Stille faglig information til rådighed mellem sundhedsvæsenets parter. Fungere som kommunikationsredskab for sundhedsvæsenets parter, f.eks. i forbindelse med kvalitetsudvikling og efteruddannelse.

Sundhedsportalens målgrupper er:

  • Borgerne
  • Sundhedsprofessionelle
  • Kommunale og amtskommunale sundhedsforvaltninger og andre sundhedsmyndigheder.

Portalen skal skabe en fælles indgang til det samlede sundhedsvæsen og løse det store behov for hurtigt overblik.

Sundhedsportalens indhold vil både være nationalt og regionalt og indeholde almen information i forhold til hospitalsbehandling (ventetidsopgørelser, frit sygehusvalg etc), sygesikring, sundhedslovgivning og rettigheder.

I forbindelse med drøftelse af indholdet er der enighed om at det skal opbygges således, at den praktiserende læge og borgere kan anvende det i fælles dialog. Strukturen i opbygningen forventes opbygget omkring behandlingsforløb, som giver overblik over sammenhængen, uanset om behandling finder sted i den primære eller sekundære sundhedssektor.

Det er aftalt, at Sundhedsportalen etableres efter EU-udbud som en projektkonkurrence med efterfølgende forhandling. Dette er iværksat på Amtsrådsforeningens foranstaltning den 31. januar 2002. Denne udbudsfase forventes at kunne afsluttes i august 2002 med kontraktindgåelse med den valgte leverandør.

Etableringen af portalen sker på initiativ af Amtsrådsforeningen, som udover København Kommune, har inviteret H:S, Frederiksberg Kommune, Kommunernes Landsforening, Sundhedsstyrelsen og Sundhedsministeriet som parter i projektet.

I forbindelse med etableringen af portalen nedsættes en midlertidig, politisk sammensat bestyrelse som permanentgøres ved endelig indgåelse af en samarbejdsaftale.

Bestyrelsen sammensættes af tre repræsentanter for Amtsrådsforeningen, en fra Sundhedsministeriet, mens to repræsentanter udpeges i fællesskab af Københavns Kommune, Frederiksberg Kommune og Hovedstadens Sygehusfællesskab (H:S). Kommunernes Landsforening deltager med en observatør, der har taleret men ikke stemmeret. Bestyrelsen skal træffe de nødvendige beslutninger for at etablere sundhedsportalen.

Amtsrådsforeningen fungerer som sekretariat for bestyrelsen, indtil der er etableret en egentlig projektorganisation, ligesom foreningen påtager sig de nødvendige omkostninger, indtil de øvrige parter har truffet formel beslutning om at deltage.

I muligt omfang skal der samarbejdes med private parter, herunder den af Apotekerforeningen etablerede Sundhed.dk.

H:S har peget på Lars Engberg som det ene medlem af bestyrelsen. Frederiksberg Kommune tilslutter sig H:S's beslutning. Sundhedsforvaltningen indstiller, at Sundheds- og Omsorgsudvalget tilslutter sig H:S's beslutning.

Frederiksberg Kommune peger på en repræsentant fra Frederiksberg Kommune som det andet medlem af den midlertidige bestyrelse for sundhedsportalen.

Sundhedsforvaltningen foreslår at pege på den af Frederiksberg Kommune udpegede repræsentant, som det andet medlem af den midlertidige bestyrelse for sundhedsportalen.

Sundhedsforvaltningen vil tage initiativ til, at der sikres et tæt samarbejde mellem H:S, Frederiksberg Kommune og Sundhedsforvaltningen i relation til sundhedsportalarbejdet.

 

MILJØVURDERING

Der er ingen miljømæssige konsekvenser forbundet med etablering af en national sundhedsportal.

ØKONOMI

Der afsættes en ramme på 50 mio. kr. til etablering af sundhedsportalen. Rammen forventes dog ikke at kunne dække alle udgifter fremover, og der må derfor forventes yderligere udgifter til videreudvikling og drift.

Udgiften deles mellem de deltagende parter efter bloktilskudsnøglen, dog forventes Københavns Kommune og H:S at afklare fordelingen internt. Sundhedsforvaltningen indstiller, at etableringsudgiften deles lige mellem Sundhedsforvaltningen og H:S. Fordelingen af evt. fremtidige udgifter til videreudvikling af sundhedsportalen vil bero på en vurdering af det forventede indhold i portalen.

Sundhedsministeriet har endnu ikke afklaret sit økonomiske engagement i samarbejdet, indtil da, er den økonomiske ramme for 2002 fordelt som angivet nedenfor:

Amtsrådsforeningen 44.150.000 kr.

Sundhedsministeriet

Københavns Kommune og H:S 4.750.000 kr.

Frederiksberg Kommune og H:S 1.100.000 kr.

Kommunernes Landsforening

I alt 50.000.000 Kr.

 

Sundhedsforvaltningens udgifter vil i 2002 være 2.375.000 kr. til etablering af sundhedsportalen.

Sundhedsforvaltningens udgifter til drift af sundhedsportalen forventes fra 2003 at blive 1.425.000 kr. Driftsudgiften for 2002 er indeholdt i etableringsudgiften.

Etableringsudgiften afholdes indenfor Sundheds- og Omsorgsudvalgets ramme for 2002.

Finansieringen af driften for 2003 og fremover forudsættes afklaret i de kommende forhandlinger om budget 2003.

BILAG

Projektbeskrivelse.

 

Bo Andersen

/Flemming Engstrøm

Til top