Mødedato: 11.02.2016, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Høring af tillæg 5 til Spildevandsplan 2008

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til at sende Spildevandsplantillæg nr. 5 til Spildevandsplan 2008 (bilag 1) i offentlig høring. Plantillægget muliggør gennemførelse af en række konkrete skybrudsprojekter, og ændrer på krav til kloakeringsmetode i nogle byudviklingsområder.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at ”Forslag til Spildevandsplantillæg nr. 5 til Spildevandsplan 2008” jf. bilag 1 sendes i 8 ugers offentlig høring,
  2. at kompetencen til endeligt at vedtage ”Forslag til Spildevandsplantillæg nr. 5 til Spildevandsplan 2008” efter endt offentlig høring delegeres til Teknik- og Miljøudvalget.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

(Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

Regulering af regn- og spildevandshåndtering herunder klimatilpasning sker i den lovpligtige spildevandsplan. Da byen hele tiden udvikler sig, er der løbende behov for indarbejdelse af en række konkrete kloakerings- og skybrudsprojekter i planen. For at sikre den nødvendige implementering af skybrudsprojekter og ændringer af kloakeringsmetoden i en række byudviklingsområder, har Teknik- og Miljøforvaltningen i samarbejde med HOFOR, udarbejdet et nyt spildevandsplantillæg, der indeholder projekter, som skal gennemføres i 2016.

Spildevandsplaner og tillæg skal i henhold til lovgivningen i otte ugers offentlig høring før den endelige vedtagelse.

Løsning

Spildevandsplan 2008 danner rammen for håndtering af spildevand i Københavns Kommune. Når der udarbejdes en lokalplan, hvor der indgår byudvikling, skal der efterfølgende udarbejdes et tillæg til spildevandsplanen.

Teknik- og Miljøudvalget godkendte d. 14. december 2015 spildevandstillæg 4, som omfattede lokalplanforslag eller startredegørelser til og med 1. kvartal 2015. Byudviklingsprojekter som følge af lokalplanforslag og startredegørelser, som er offentliggjort eller vedtaget i 2., 3. og 4. kvartal af 2015, samt investeringer vedtaget af HOFOR i november, herunder 16 skybrudsprojekter, er indarbejdet i høringsudkastet til Spildevandstillæg nr. 5 til Spildevandsplan 2008.

Høringsudkastet  (se bilag 1) har til formål at tilvejebringe det planmæssige grundlag for en række projekter i følgende kategorier:

1) Projekter til skybrudssikring af byen. Eksempler på sådanne projekter er Strandboulevarden, Husumvænge og 'De gamles by'. I projekterne etablerer HOFOR riste i vejen og/eller rør, som opsamler skybrudsvand, som på sigt skal ledes til f.eks. havnen. Nogle af projekterne omfatter også grønne elementer som vejbede, som opsamler skybrudsvand til videre afledning. Projekterne er en del af de skybrudskonkretiseringernes indsatser, der blev vedtaget af Borgerrepræsentationen den 30. april 2015.

2) Projekter afledt af miljøkvalitet, hvor tillægger muliggør, at HOFOR igangsætter et udviklingsprojekt for rensning af vejvand i Ørestad. I Spildevandsplan 2008 står at vejvand i Ørestad skal renses i Dobbelt Porøst Filteranlæg. HOFOR ønsker at have metodefrihed til at vælge den bedst egnede metode både økonomisk og miljømæssigt til rensning af vejvand i Ørestad.

3) Projekter afledt af byudvikling, hvor tillægget muliggør, at kloakeringsformen ændres til separatkloak i gangværende byudviklingsprojekter i lighed med det, der tidligere er gennemført i Ørestad, og projekter for bl.a. Sundholm og Enghave Brygge som Teknik- og Miljøudvalget godkendte den 14. december 2015 med spildevandstillæg 4. Der er tale om områder, hvor der allerede er vedtaget lokalplan, lokalplanforslag eller udarbejdet startredegørelse, og hvor det er nødvendigt at melde den ændrede kloakeringsform ud nu, så denne kan indarbejdes i de nært forestående anlægsprojekter. Det drejer sig om lokalplanområderne Borgmestervangen, Frihedsmuseet, Ved Amagerbanen Syd, Solvang Kvarteret, Bauhaus i Valbyparken, Kronløbsøen ved Sundmolen og August Schade Kvarteret.

Teknik- og Miljøforvaltningen har fastsat i tillægget, at kloakeringen af Kronløbsøen skal ske på privat foranstaltning med efterfølgende offentlig overtagelse. Det er kommunen, som planlægningsmyndighed med hjemmel i planloven og miljøbeskyttelsesloven, der beslutter, hvordan et område skal kloakeres. By og Havn ønsker at etablere og drive en privatejet pumpestation på Kronløbsøen. Det er Teknik- og Miljøforvaltningens vurdering, at hovedkloaksystemet – herunder pumpestationer – altid bør drives og vedligeholdes af professionelle aktører som f.eks. HOFOR. Baggrunden herfor er fastholdelse af forsyningssikkerheden, samt minimering af miljøpåvirkningen. Forvaltningen har derfor – på trods af By og Havns ønske – fastsat at kloakeringen skal ske på privat foranstaltning med efterfølgende offentlig overtagelse, som medfører, at pumpestationen overtages og drives af HOFOR.

Da Kronløbsøen bliver nyindvundet land, kan HOFOR opkræve tilslutningsbidrag og godtgøre By og Havn kloakkens værdi. Risikoen for retsligt efterspil vurderes derfor at være lille.

Alle projekter, afledt af skybrudssikring eller miljøkvalitet, jf.1 og 2, udføres af HOFOR. Alle byudviklingsprojekter, jf. 3, udføres af bygherrer.

For at fremme plantillæggets projekter foreslås det, at kompetencen til endeligt at vedtage spildevandsplantillægget efter endt offentlig høring, i lighed med de tidligere plantillæg, delegeres til Teknik- og Miljøudvalget. Denne fremskyndelse af den politiske proces vil sikre, at projekterne i plantillægget kan igangsættes i 2016.

Teknik- og Miljøforvaltningen udarbejder i 2016 en ny spildevandsplan, som vil sætte de overordnede rammer for miljø, service og økonomi på spildevandsområdet. Den vil løbende blive efterfulgt af et eller flere årlige tillæg, som udfylder rammen. Den nye spildevandsplan forventes fremlagt til Teknik- og Miljøudvalget ultimo 2016.

Økonomi

Tillæg nr. 5 til Spildevandsplan 2008 har ingen økonomiske konsekvenser for kommunen i sig selv.

Realiseringen af tillæggets projekter ligger indenfor HOFORs samlede investeringsramme for 2016. Vedtagelsen af tillægget vil ikke medføre en yderligere forhøjelse af taksterne for håndtering af spildevand.

I Københavns Kommune er det praksis, at bygherre betaler for kloakeringen i forbindelse med byggemodninger. Som en del af fremtidssikringen af kloakken har det i en årrække været praksis at separatkloakere nye byudviklingsområder. Dette reducerer regnvandsbelastningen af kloaksystemet, og er samfundsøkonomisk det mest omkostningseffektive. Det medfører en udgiftsforøgelse i størrelsesordenen 20-50 % for bygherre i forhold til etablering af en fælleskloak.

Videre proces

Når indstillingen er godkendt i Borgerrepræsentationen, skal plantillægget i otte ugers offentlig høring.

Efter at høringssvarene er vurderet, og eventuelle rettelser er indarbejdet i planforslaget, skal dette til endelig godkendelse i Teknik- og Miljøudvalget i 2. kvartal 2016.

 

 

Pernille Andersen                                                  / Jakob Møller Nielsen

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til det planmæssige aspekt af sagen, eller at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form, idet det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at ”Forslag til Spildevandsplantillæg nr. 5 til Spildevandsplan 2008” jf. bilag 1 sendes i 8 ugers offentlig høring,
  2. at kompetencen til endeligt at vedtage ”Forslag til Spildevandsplantillæg nr. 5 til Spildevandsplan 2008” efter endt offentlig høring delegeres til Teknik- og Miljøudvalget.

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 18. januar 2016 

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til det planmæssige aspekt af sagen, eller at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form, idet det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

 

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 2. februar 2016

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 11. februar 2016

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top