Mødedato: 11.02.2016, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Skitseforslag til indretning af Værnedamsvej, Vesterbro

Se alle bilag
For at forbedre cykelforholdene på Værnedamsvej skal der tages stilling til finansiering af projektering og anlæg i forbindelse med et skitseforslag til indretning af vejen.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at der frigives en anlægsbevilling på 1,1 mio. kr. til brug for yderligere projektering og anlæg af Værnedamsvej. Anlægsbevillingen frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg i 2016,
  2. at Teknik- og Miljøforvaltningen modtager 1,0 mio. kr. fra Frederiksberg Kommune i 2016 til projektering og anlæg af Værnedamsvej. Der skal på den baggrund gives en tillægsbevilling som en indtægts- og en udgiftsbevilling på 1,0 mio. kr. på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg i 2016,
  3. at der frigives en anlægsbevilling 1,0 mio. kr. for Frederiksberg Kommunes andel af udgifterne til projektering på projektet Værnedamsvej, bedre cykelforhold. Midlerne skal frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg i 2016,
  4. at der nedlægges tre parkeringspladser i grøn zone på Tullinsgade, jf. bilag 6. Det afledte indtægtstab er finansieret i forbindelse med vedtagelsen af Budget 2013.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

(Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

Ved Budget 2013 (BR 4. oktober 2012) (A, B, F, I og Ø) blev der afsat 2,0 mio. kr. (2013 p/l) ved Cykelpakke VI til i samarbejde med Frederiksberg Kommune at udvikle et projekt for bedre cykelforhold på Værnedamsvej.

På Borgerrepræsentationens møde den 21. august 2014 blev fokusområderne fastlagt, og projekteringsmidler blev frigivet til udvikling af skitseforslag samt afholdelse af en borgerhøring. Efter endt borgerhøring fremlægger forvaltningen et skitseforslag til beslutning med henblik på projektering og anlæg.

Løsning

Skitseforslaget fremgår af bilag 3. I overensstemmelse med beslutningen i Borgerrepræsentationen den 21. august 2014 er fokus at forbedre forholdene for cykelparkering, at forbedre Værnedamsvejs tilslutning til Frederiksberg Allé/Vesterbrogade, at forbedre sikkerheden for skolebørn ved Den Franske Skole og at forbedre mulighederne for varelevering.

Cykelparkering

For at forbedre cykelparkeringen etableres to fortovsudbygninger - en foran Den Franske Skole og en i overlæggeren af T-krydset Tullinsgade/Værnedamsvej. Derudover markeres et felt forbeholdt cykelparkering på asfalten i forlængelse af den eksisterende fortovsudbygning på Tullinsgade. Etableringen af den ekstra cykelparkering vil medføre nedlæggelse af fem parkeringspladser, to på Frederiksberg og tre i København. I forbindelse med Budget 2013 var bedste bud på nedlæggelse af p-pladser fem pladser på Tullinsgade og 10 pladser på Værnedamsvej.

Antallet af cykelparkeringspladser øges derved fra 20 til 80. Ved optælling i 2013 blev 164 parkerede cykler registreret på Værnedamsvej, og forslaget dækker derfor ikke det fulde behov for cykelparkering, men projektet vil reducere problemet med cykler parkeret overalt på vejen.

Udgiften til fortovs-udbygningen i overlæggeren af T-krydset Tullinsgade/Værnedamsvej finansieres af Pulje til cykelparkering fra Budget 2013 (BR 4. oktober 2012) (A, B, F, I og Ø).

Tilslutning til Vesterbrogade

For at gøre krydset Værnedamsvej-Frederiksberg Allé-Vesterbrogade (både Københavns Kommune og Frederiksberg kommune) mere trafiksikkert og overskueligt for alle trafikanter etableres en bred midterhelle på Frederiksberg Allé med en gennembrydning for cyklister, så hellen fungerer som støttepunkt for cyklister, der skal på tværs af Frederiksberg Allé fra Værnedamsvej. Cyklister fra Frederiksberg Allé, der skal til venstre ad Værnedamsvej, skal trække cyklen over fodgængerfeltet i signalkrydset. Indretningen medfører også, at bilister på Frederiksberg Allé ikke længere kan svinge til venstre ind på Værnedamsvej, men skal køre via Gl. Kongevej eller via højresving fra Frederiksberg Allé for at komme til Værnedamsvej.

En trafiktælling fra 2. februar 2015 viste at der i spidsbelastningstimen kl. 8-9 kommer hhv. 135 cyklister og 34 bilister ud fra Værnedamsvej til Frederiksberg Allé. I samme tidsrum venstresvingede hhv. 50 cyklister og 61 bilister fra Frederiksberg Allé til Værnedamsvej. Det blev ikke registreret, hvor mange som svinger til højre ind på Værnedamsvej fra Frederiksberg Allé. Ved udkørslen fra Værnedamsvej til Frederiksberg Allé er der i dag påbudt højresving for både biler og cykler. Dette påbud blev overholdt af ca. 19 % af cyklisterne. Dvs. at 81 % af cyklisterne fra Værnedamsvej har et behov for at komme til Vesterbrogade.

På Vesterbrogade flyttes fodgængerfeltet ved Saxogade frem til enden af Værnedamsvej, og signalanlægget ved Saxogade nedlægges, da denne gade er blind og derfor ikke længere genererer en trafikmængde, som nødvendiggør et signalanlæg. Forslaget vil medvirke til at forbedre trafikafviklingen i krydset Vesterbrogade/Frederiksberg Allé, da to kryds slås sammen til ét.

Trafiksikkerhed ved Den Franske Skole, Værnedamsvej 13

For at forbedre sikkerheden og trygheden for børnene ved Den Franske Skole (Frederiksberg Kommune) etableres en sidehelle på fortovet foran skolen, jf. bilag 3 B. Skolens indgang markeres på kørebanen med advarselstrekanter med to skolebørn på og en farvet asfaltbelægning ud for sidehellen.

Varelevering

For at forbedre mulighederne for varelevering etableres tre vareleveringspladser i vestsiden af Værnedamsvej (en i Københavns Kommune og to i Frederiksberg Kommune). Tidsbegrænsningen vil være 15 minutter i tidsrummet kl. 8-11 på hverdage. I den resterende tid kan pladserne benyttes til parkering efter de gældende p-restriktioner.

Parkering

Projektet indebærer, at tre p-pladser nedlægges i Københavns Kommune i grøn zone, jf. bilag 6. I forbindelse med Budget 2013 var bedste bud på nedlæggelse af p-pladser estimeret til fem pladser i grøn zone og 10 pladser uden for zone på Værnedamsvej.

Der findes i dag 240 parkeringspladser i Københavns Kommune i en gåafstand af 400 m fra hjørnet af Tullinsgade og Værnedamsvej. Belægningsprocenten var i dette område i marts 2015 hen over døgnet følgende: kl. 12: 108 %, kl. 17: 121 % og kl. 22: 126 %. Det vurderes, at det ikke er muligt at etablere erstatnings-parkering inden for denne afstand.

Træer

Der fældes ingen træer. Der plantes tre nye træer i forbindelse med projektet, heraf to på fortovsudbygningen ved Den Franske Skole, og parallelt med projektet vil forvaltningen give gaden et grønt løft med et nyt træ i en fortovsudbygning ved krydset Værnedamsvej/Tullinsgade. Muligheden for at plante yderligere et træ i fortovsarealet i krydset Tullinsgade/Værnedamsvej er blevet undersøgt. Det er dog ikke muligt på grund af de eksisterende rørføringer i jorden på dette sted.  

Høringer

Politiet har godkendt forslaget. Movia har ikke bemærkninger, såfremt kapaciteten forbedres i krydset for den højresvingende trafik fra Vesterbrogade til Frederiksberg Allé. Forvaltningen vurderer, at kapaciteten øges på Vesterbrogade, når signalanlægget ved Saxogade flyttes.

Vesterbro Lokaludvalg, beboere, erhvervsdrivende og brugere er hørt om et skitseforslag indeholdende blandt andet etablering af fortovsudbygninger med beplantning og cykelstativer, opstillingen af en bænk rundt om de to træer på hjørnet af Vesterbrogade og Værnedamsvej, ændrede tilkørselsforhold fra Frederiksberg Alle, jf. orientering af Borgerrepræsentationen 20. august 2015.

Der er indkommet 24 høringssvar, jf. bilag 4. Cirka halvdelen ønsker at fastholde Værnedamsvej, som den er, eller kun med mindre ændringer. Resten lægger vægt på forskelligt, men generelt er de positive i mere eller mindre grad i forhold til de foreslåede ændringer. Overordnet giver svarene udtryk for en vis skepsis over for projektet, specielt den del, som berører selve Værnedamsvej. Holdningen er primært, at Værnedamsvej efter københavnske standarder er en unik og velfungerende gade, som bedst bevares ved at lade gaden være som den er.

Forvaltningen har efter høringen justeret forslaget, så arealet på hjørnet af Værnedamsvej og Vesterbrogade forbliver uændret, og en del af de planlagte cykelstativer, træer samt en fortovsudbygning på Tullinsgade udgår af projektet. Ændringerne er sket for at tilpasse økonomien samt at imødekomme nogle af høringskommentarerne. At der er taget træer ud af projektet skyldes, at den fortovsudbygning, som træerne skulle plantes på, ikke kunne realiseres inden for projektøkonomien. Vurdering af høringsinput fremgår af bilag 5.

Økonomi

Med denne indstilling ønskes 2,1 mio. kr. frigivet til projektering og udførelse. Heraf kommer 1,1 mio. kr. fra Københavns Kommune af de 2,0 mio. kr. der blev afsat i Budget 2013 (BR 4. oktober 2012) (A, B F, I og Ø) til projektering og anlæg til Værnedamsvej under Cykelpakke VI. De resterende 1,0 mio. kr. kommer fra Frederiksberg Kommune.

Af de 2,0 mio. kr. fra Københavns Kommune blev 0,2 mio. kr. stjernemarkeret. På Borgerrepræsentationens møder den 10. oktober 2013 og 21. august 2014 blev der frigivet yderligere i alt 0,7 mio. kr. Alle de afsatte midler er således frigivet, se også bilag 7, Økonomi.

Videre proces

Skitseprojektet fremlægges parallelt for fagudvalgene i Københavns og Frederiksberg Kommuner. Projektet skal detailprojekteres, og anlæg forventes udført i løbet af efteråret 2016.

 

Pernille Andersen                                  /Anders Møller

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at skitseforslaget i bilag 3 danner grundlag for projektering og anlæg af projektet for Værnedamsvej i Københavns Kommune, og at det samlede skitseforslag tages til efterretning.

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

2. at der frigives en anlægsbevilling på 1,1 mio. kr. til brug for yderligere projektering og anlæg af Værnedamsvej. Anlægsbevillingen frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg i 2016.

3. at Teknik- og Miljøforvaltningen modtager 1,0 mio. kr. fra Frederiksberg Kommune i 2016 til projektering og anlæg af Værnedamsvej. Der skal på den baggrund gives en tillægsbevilling som en indtægts- og en udgiftsbevilling på 1,0 mio. kr. på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg i 2016.

4.  at der frigives en anlægsbevilling 1,0 mio. kr. for Frederiksberg Kommunes andel af udgifterne til projektering på projektet Værnedamsvej, bedre cykelforhold. Midlerne skal frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg i 2016.

5.  at der nedlægges tre parkeringspladser i grøn zone på Tullinsgade, jf. bilag 6. Det afledte indtægtstab er finansieret i forbindelse med vedtagelsen af Budget 2013.

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 18. januar 2016

1. at-punkt blev godkendt med otte stemmer mod tre. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: A, B, F og Ø.
Imod stemte: C og V.

2.-5. at-punkt blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med otte stemmer mod tre. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: A, B, F og Ø.
Imod stemte: C og V.

Konservative Folkeparti og Venstre afgav følgende protokolbemærkning:
”Da høringssvarene viser, at borgerne ikke ønsker Værnedamsvej ændret, stemmer vi imod. Vi er også bekymret for nedlæggelse af parkeringspladserne, når belægningsprocenterne er over 100 på alle tider af døgnet.”

 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 2. februar 2016

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen med 8 stemmer mod 1. 3 medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, Ø, B og F.

Imod stemte: C.

Undlod at stemme: V og O.

 

Venstre og Det Konservative Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 18. januar 2016, som Dansk Folkeparti tilsluttede sig:

”Da høringssvarene viser, at borgerne ikke ønsker Værnedamsvej ændret, stemmer vi imod. Vi er også bekymret for nedlæggelse af parkeringspladserne, når belægningsprocenterne er over 100 på alle tider af døgnet.”

 

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 11. februar 2016

Indstillingen blev godkendt med 37 stemmer imod 13. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, B, F og Ø.

Imod stemte: C, I, O og V.

 

Venstre, Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen, som Liberal Alliance tilsluttede sig:

”Da høringssvarene viser, at borgerne ikke ønsker Værnedamsvej ændret, stemmer vi imod. Vi er også bekymret for nedlæggelse af parkeringspladserne, når belægningsprocenterne er over 100 på alle tider af døgnet.”

Til top