Mødedato: 10.12.2015, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Medlemsforslag om møderegister

Se alle bilag

Det foreslås,

  1. at Borgerrepræsentationen pålægger Økonomiforvaltningen at udarbejde forpligtende retningslinjer for registrering af borgmestres, direktionsmedlemmer og BR-medlemmers møder med alle eksterne aktører, således at borgerne kan få indsigt i, hvilke lobbyister, interesseorganisationer, fagforeninger, arbejdsgiverforeninger, etc., Københavns Kommunes politikere og ledende embedsmænd mødes med,
  2. at forvaltningens forslag til retningslinjer skal forelægges Borgerrepræsentationen til politisk behandling inden udgangen af juni 2016.

(Stillet af Socialistisk Folkeparti)

MOTIVERING

Vi ønsker at videreudvikle Borgerrepræsentationens gode og voksende tradition for åbenhed og gennemskuelighed. I dag kan almindelige interesserede borgere følge med i politikernes forbrugsudgifter, deltagelse i studieture og andet via kommunens hjemmeside. Eksempelvis kan man se, hvilke gaver borgmestrene har givet og modtaget. På samme måde mener vi, at det hører sig hjemme i et oplyst og åbent demokrati, at eventuelle møder mellem interessenter og folkevalgte beslutningstagere ikke foregår bag lukkede døre.

Danmark er et af de få vestlige lande, hvor lobbyisme stort set er ureguleret, som det fremgår af den vedlagte artikel i bilag 1 til forslaget. Samtidig dokumenterer ”Rapport om lobbyismen i Danmark”, som er vedlagt som bilag 2 til forslaget, at lobbyisme har indflydelse på politiske beslutninger. Undersøgelsen viser også, at lobbyisme i udstrakt grad finder sted i den kommunale sektor. I SF mener vi, at den manglende regulering på området fra Folketingets side kalder på, at Københavns Kommune som Danmarks næststørste parlamentariske forsamling går forrest, når det gælder åbenhed og gennemsigtighed, ligesom vi gik forrest med at oprette den whistleblower-ordning for kommunens ansatte, som staten endnu ikke har indført.

 Forslaget pålægger Økonomiforvaltningen at udarbejde et forslag til politisk behandling om forpligtende retningslinjer for registrering af alle eksterne møder afholdt af medlemmer af Borgerrepræsentationen, herunder kommunens syv borgmestre samt direktørerne for kommunens syv forvaltninger. Forslaget lægger ikke op til en tung og bureaukratisk ordning, idet politikeres og direktørers møder allerede i dag forventes at være registreret i for eksempel en kalender. Vi forestiller os, at en oversigt over afholdte møder med eksterne aktører kan opdateres for eksempel månedligt på kommunens hjemmeside i lighed med oversigterne over forbrugs- og repræsentationsudgifter. På denne måde skabes større gennemsigtighed og åbenhed i, hvem kommunens politikere og ledende embedsmænd mødes med, herunder møder, der kan forventes at have til hensigt at påvirke den politiske proces i Københavns Kommune.

 Vi opfordrer til, at Gruppeformandskredsen af Økonomiforvaltningen inddrages i processen omkring udformning af de konkrete retningslinjer.

 

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 10. december 2015

SF fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF1):

”at medlemsforslagets 1. at ændres fra:

1.    at Borgerrepræsentationen pålægger Økonomiforvaltningen at udarbejde forpligtende retningslinjer for registrering af borgmestres, direktionsmedlemmer og BR-medlemmers møder med alle eksterne aktører, således at borgerne kan få indsigt i, hvilke lobbyister, interesseorganisationer, fagforeninger, arbejdsgiverforeninger, etc., Københavns Kommunes politikere og ledende embedsmænd mødes med.

til:

1.    at Borgerrepræsentationen pålægger Økonomiforvaltningen at udarbejde forpligtende retningslinjer for registrering af borgmestres og direktionsmedlemmer møder med alle eksterne aktører, således at borgerne kan få indsigt i, hvilke lobbyister, interesseorganisationer, fagforeninger, arbejdsgiverforeninger, etc., Københavns Kommunes ledende politikere og ledende embedsmænd mødes med.”

 

Et forslag fra Socialdemokraterne om at henvise medlemsforslaget til Økonomiudvalget blev godkendt med 36 stemmer imod 0. 16 medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, C, I, V og Ø.

Følgende undlod at stemme: B, F og O.

 

Det af SF fremsatte ændringsforslag (ÆF1) overgik dermed til udvalgsbehandlingen.

 

Venstre afgav følgende protokolbemærkning:

”Venstre stemmer nej til forslaget, da et møderegister ikke vil fungere i praksis. Det vil ikke give gennemskuelighed, men blot fungere som en administrativ øvelse uden reel nytteværdi for hverken politikere eller borgere.”

 

Til top