Mødedato: 09.10.2014, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Redegørelse fra HOFOR vedrørende dampkonverteringsprojektet

Se alle bilag
Økonomiudvalget anmodede på HOFOR's generalforsamling den 13. maj 2014 om en redegørelse for HOFOR's dampkonvertingsprogram (konvertering af damp baseret på fjernvarme til vandbaseret fjernvarme).

Indstilling og beslutning

Indstilling om,  
  1. at nærværende indstilling og redegørelse tages til efterretning. 
(Økonomiudvalget)
(Initiativret) 

 

Problemstilling

Økonomiudvalget behandlede den 13. maj 2014, dagsordenspunkt 2, sagen om HOFOR's ordinære generalforsamling. I den forbindelse spurgte Økonomiudvalget ind til HOFOR's dampkonverteringsprojekt. Økonomiudvalget spurgte specifikt til:
  1. Businesscasen for projektet.
  2. Tidsplanen for gravearbejderne.
  3. Hvordan gravearbejderne håndteres for at begrænse trængselsproblemer?
  4. Hvem der har kompetencen til at beslutte igangsættelse eller standsning af dampkonverteringsprojektet?

Løsning

Af materialet til generalforsamlingen den 13. maj 2014 fremgik det, at HOFOR vil forcere damkonverteringen (udskiftning af resten af det gamle dampfjernvarmesystem til fjernvarme vand). HOFOR er allerede i gang med at konvertere dampområderne til vand. Med forceringen af projektet forventes en afslutning i 2021 i stedet for 2025. Dampområdet er det gule område på nedenstående kort, mens det røde område er HOFOR's fjernvarmevandområde, som aftager vand fra CTR's (Central Kommunernes Transmissionsselskab) transmissionssystem (de sorte ledninger i det røde område).

Kort over fjernvarmeområderne i hovedstadsområdet.


Business case
HOFOR's bestyrelse har den 31. marts 2014 besluttet at forcere dampkonverteringsprojektet på baggrund af en business case (bilag 1). Dampkonverteringsprojektet blev oprindeligt besluttet i 2008 og igangsat i 2009. Business casen for dampkonverteringsprojektet er positivt over en 25 årig projektperiode. Forceringen af dampkonverteringen forventes at forbedre business casen med omkring 500 mio. kr. til en nutidsværdi på 2,9 mia. kr. over perioden på 25 år. Hele projektfordelen tilfalder ikke HOFOR, da nogle af fordelene vil tilfalde CTR og kraftvarmeværkerne. HOFOR forventer dog, at omkring 300 mio. kr. af fordelen ved forceringen vil tilfalde HOFOR. Over tid forventes dampkonverteringen således at bidrage til omkring 4 procent billigere varmepriser. 

Udover de økonomiske fordele forventes det endvidere, at dampkonverteringen vil forbedre driftsstabiliteten i nettet og medvirke til at reducere CO2 udledningen.

Tidsplan og håndtering af trængselsproblemer ved gravearbejder
Af bilag 2 fremgår det, at HOFOR allerede mellem 2009 og 2013 har anlagt 30 km ledning, herunder de fleste større hovedledninger i Indre By. Der udestår fortsat at konvertere 9,3 km ledning i befærdede veje, som forventes omlagt inden 2017. Det fremgår endvidere af bilaget, at HOFOR sammen med Teknik- og Miljøforvaltningen har foretaget en række initiativer for at sikre fremkommeligheden i byen.

Teknik- og Miljøforvaltningen har overfor HOFOR oplyst følgende vigtige punkter, som HOFOR som entreprenør og ledningsejer fortsat skal have fokus på:
  • Fortsættelse af det gode samarbejde.
  • Afslutning af ledningsarbejder til tiden (eller før).
  • Fleksibilitet i forhold til andre aktiviteter i byen.
  • Afspærringers omfang og kvalitet.
  • Mindske afspærringer i myldretid.
  • Sikre hurtig nedtagning af afspærringer.
  • Mere systematiseret tilsyn og opfølgning.
Der sker således en løbende koordination mellem HOFOR's PROJEKT-afdeling og vejmyndigheden omkring praktiske forhold i forbindelse med gennemførelsen af anlægsarbejde samt en mere overordnet koordination, før anlægsarbejderne igangsættes.

HOFOR har endvidere oplyst, at HOFOR, i samarbejde med Teknik- og Miljøforvaltningen, også vil have fokus på renhold af deres arbejdspladser i byen.

Beslutningskompetence
Beslutningskompetencen til at konvertere dampsystemet til fjernvarmevand ligger hos bestyrelsen for HOFOR Fjernvarme P/S. Det er HOFOR Fjernvarme P/S, der som selskab skal forestå en økonomisk og forsyningssikker drift og anlæggelse af varmeforsyningen i HOFOR Fjernvarme P/S' område (København og hovedstadsområdet generelt). 

Dampnettet har dækket nogle af de første fjernvarmeområder i umiddelbar tilknytning til de daværende elværker for at nyttiggøre overskudsvarmen fra disse og senere fra kraftvarmeværkerne. Dampnettet er - med tiden - blevet afløst i andre områder af København med fjernvarme vand, som er billigere i drift på grund af blandt andet mindre energibehov, mindre nettab, med videre. HOFOR (det daværende Københavns Energi) besluttede derfor i 2008 at påbegynde konverteringen af dampområderne til fjernvarmevand på baggrund af en business case herfor.

Teknik- og Miljøudvalget godkendte den 4. november 2009, som varmemyndighed, HOFOR's fuldstændige konvertering fra damp til vandbaseret fjernvarme, da der var god samfundsøkonomi i projektet, og da projektet endvidere understøtter Københavns Kommunes klimaplan.

Beslutningsgangen er også i overensstemmelse med Københavns Kommunes politik for aktivt ejerskab, der blev besluttet af Borgerrepræsentationen den 10. oktober 2013, hvoraf det fremgår:

  • At Københavns Kommune politisk og forvaltningsmæssigt har en klar adskillelse af rollerne som myndighed, kontraktpart og ejer.
  • At Københavns Kommune i rollen som ejer har fokus på adskillelsen mellem ejerrollen og bestyrelsens rolle og ansvar: 

            - Københavns Kommunes rolle som ejer er at sikre, at politikken for aktivt ejerskab 
                implementeres, mens 
            - bestyrelsen i selskabet har ansvaret for den overordnede strategiske ledelse af selskabet.

HOFOR's dampkonvertering har således, efter Økonomiforvaltningens vurdering, understøttet Københavns Kommunes klimapolitik samt en fortsat politik om at billiggøre varmeforsyningen.

Indstillingen og HOFOR's redegørelse har været i høring i Teknik og Miljøforvaltningen, som ikke have bemærkninger.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Økonomiforvaltningen vil orientere HOFOR om Økonomiudvalgets beslutning.



Bjarne Winge
                                    /Per Justesen

Oversigt over politisk behandling

Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,
  1. at Økonomiudvalget tager nærværende indstilling og redegørelse til efterretning. 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 23. september 2014

Indstillingen blev taget til efterretning med 9 stemmer mod 1. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, Ø, B, F, V og O.

Imod stemte: I.

 

Lars Berg Dueholm (I) gjorde brug af sin initiativret med henblik på at få sagen indbragt for Borgerrepræsentationen, jf. kommunestyrelseslovens § 11.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 9. oktober 2014

 

Indstillingen blev godkendt med 44 stemmer imod 2. Ingen medlemmer undlod at stemme.

 

For stemte: A, B, C, F, O, V og Ø.

Imod stemte: I.

 

 

Socialdemokraterne, Enhedslisten, Radikale Venstre, Venstre, SF, Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning som Liberal Alliance valgte at tilslutte sig:

 

”Der skal i tilrettelæggelsen af gravearbejdet sættes klare tidsrammer og koordineres med andre gravearbejder så fremkommeligheden i byen sikres bedst muligt.”

 

 

 

Til top