Mødedato: 09.10.2014, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Udvikling og afprøvning af koncept for containerbolig til hjemløse

Indstilling og beslutning

Indstilling om,

  1. at en anlægsbevilling på 1 mio. kr. til udviklingen og afprøvningen af konceptet for containerboliger til hjemløse borgere jf. 1. at-punkt i "Oversigt over politisk behandling" godkendes. 

For de bevillingsmæssige konsekvenser se tabeller i økonomiafsnittet. 

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Socialudvalgets budgetramme.

(Socialudvalget)

Problemstilling

Der blev i Budget 2014 afsat 1 mio. kr. til et pilotprojekt med midlertidige containerboliger til hjemløse. Tanken var at afprøve en anderledes boligform til hjemløse borgere, for at vurdere om indretning af containere til boliger i højere grad kunne opfylde de hjemløses behov for en bolig end de nuværende boligtyper i København. Samtidig kunne containerboliger være en hurtigere og mere fleksibel måde at etablere boliger til hjemløse på. Ønsket var, at pilotprojektet i et eller andet omfang skulle tænkes sammen med de 22 Skæve boliger, der også blev afsat midler til i Budget 2014.

Socialudvalget behandlede den 26.3.2014 en indstilling fra socialforvaltningen om anvendelse af midlerne. Udvalget bad forvaltningen om at vende tilbage med et alternativt forslag til udvikling af fleksible og midlertidige containerboliger til hjemløse. Socialforvaltningen foreslår på den baggrund en ny model for gennemførelse af pilotprojektet.

Løsning

Socialforvaltningen foreslår, at det afsatte beløb på 1 mio. kr. anvendes til at udvikle og afprøve et koncept for fleksible containerboliger til hjemløse og andre udsatte målgrupper. Nedenfor fremgår beskrivelsen af processen for udvikling og afprøvning af konceptet, samt hvordan der træffes beslutning om, hvorvidt konceptet skal anvendes til etablering af flere containerboliger i København.

Proces for udvikling og afprøvning af koncept for containerbolig
Processen for udvikling og afprøvning af koncept for containerboliger har tre faser:

Fase 1: Udvikling af et eller flere koncepter for etablering af en containerbolig

I fase 1 udvikles et eller flere koncepter for en fleksibel og flytbar containerbolig, som vil kunne bruges af forskellige udsatte målgrupper i København. En del af udviklingen af konceptet er, at vurdere hvilke målgrupper en containerbolig egner sig til. Derfor er brugerinddragelse en nødvendig del af udviklingsfasen for at få beskrevet brugernes behov. Indledningsvist er det også nødvendigt at afklare de økonomiske, lovgivningsmæssige og praktiske muligheder for etablering af midlertidige og flytbare boligformer. Teknik- og Miljøforvaltningens Center for Byggeri har tidligere i et notat om midlertidige ungdomsboliger til Borgerrepræsentationen (den 23. august 2012) oplyst, at der er en række udfordringer forbundet med midlertidige containerboliger, herunder bl.a. overholdelse af bygningsreglementet i forhold til især tekniske installationer.

I udviklingen af konceptet vurderes det også, hvordan containerboligen kan indgå i sammenhæng med andre funktioner, som f.eks. kunstneriske erhverv, som det blandt andet er gjort i London. En sådan sammentænkning kunne anvendes i udvikling af nye byområder eller revitalisering af eksisterende byområder.

Fase 2: Projektering af en containerbolig

I fase 2 fase vælges det mest egnede af koncepterne til projektering. Det skal afdækkes om en etableringen kan finde sted på en af byggegrundene, hvor der i forvejen skal bygges Skæve Boliger. Alternativt skal der findes en anden kommunal grund. Kan etableringen udføres indenfor den afsatte anlægsøkonomi fortsætter projektet til fase tre.

Fase 3: Etablering af prøvebolig

Hvis det viser sig, at der er et potentiale i containerløsningen, opføres der en prøvebolig. Derved testes det om økonomien og kvaliteten af konceptet holder. Prøveboligen skal i en midlertidig periode have en beboer boende for at kunne afdække, om boligen lever op til beboerens behov.

Tidsplan for konceptudvikling og afprøvning
Det forventes, at konceptets udvikling- og afprøvning vil være fuldt gennemført i juni 2016. Fase 1 og 2 har en flydende overgang og kan derfor ikke adskilles tidsmæssigt, men det vurderes at tage i alt 12 måneder. Fase 3 forventes at tage ca. 9 måneder.

Tabel 1. Tidsplan for konceptets udvikling og afprøvning

Fase 1 – konceptudvikling

Fase 2 – projektering af bolig

Fase 3 – etablering af prøvebolig

Længde af fase

12 måneder

9 måneder

Forventet tidspunkt for afslutning af fase

September 2015

Juni 2016

Det er ønsket, at et alment boligselskab står for udviklingen af projektet. Boligselskabet vælger en rådgiver, som kan bistå med udvikling og selve projekteringen. Udviklingen af konceptet sker i samarbejde mellem Socialforvaltningen og relevante brugere og interesseorganisationer. Boligselskabet og deres valgte rådgiver står også for at afsøge muligheder for samarbejde med eksterne samarbejdsparter med interesse for projektet.

Beslutning om videreførelse af konceptet
Når konceptet for containerboliger er udviklet og afprøvet vil Socialudvalget få fremlagt en indstilling om konceptet skal anvendes til etablering af flere boliger.

Konceptet skal efter afprøvningen kunne svare på følgende spørgsmål:

-          Kan en containerbolig i højere grad opfylde hjemløses behov for en bolig end det eksisterende boligudbud i København?

-          Er en containerbolig billigere at etablere og drifte end de nuværende boliger til hjemløse i København? Kan en containerbolig derved medføre en billigere husleje for beboerne?

-          Kan containerboliger bygges tættere og på mindre grunde end skæve boliger uden at det strider imod brugernes behov?

-          Kan containerboliger etableres hurtigere og nemt flyttes til en ny lokation - og er der behov for at de kan flyttes rundt?

-          Kan containerboliger bidrage til en anderledes og ny type arkitektonisk udtryk, som kan gøre boligerne til noget særligt både for de udsatte borgere og for København?

Økonomi

Det forventes, at udvikling og projektering vil koste ca. 500.000 kr., som dækker udgifter til ekstern rådgivning (jf. tabel 2). Etableringen af en prøvebolig forventes at koste ca. 490 t. kr. (jf. tabel 2). De sidste midler (10 t. kr.) går til projektledelse i Socialforvaltningen. Periodisering af midlerne fremgår af tabel 1.

Tabel 2. Anlægsbevillinger – frigivelse af anlægsmidler 

Udvalg

Aktivitet/projekt

Bevilling

(nr. og navn)

Funktion

Beløb i 1.000 kr.

(2014 pl.)

2013

2014

2015

2016

SUD

Containerboliger hjemløse

3641
Byggeri og modernisering af botilbud

00.25.13.3

 

100

610

290

I alt

100

610

290

SUD: Socialudvalget

 Tabel 3. Kategorisering af anlægsmidler 

1.000 kr.
(2014 pl.)

2014

2015

2016

I alt

Ekstern rådgivning

100

400

500

Projektledelse i Socialforvaltningen

10

10

Etablering af prøvebolig

200

290

490

I alt

100

610

290

1.000

Der vil være et mindre omfang af driftsudgifter forbundet med prøveboligen, såsom forbrug af el og vand samt tilsyn med boligen i prøveperioden. Driftsudgifter afholdes indenfor Socialforvaltningens ramme eller som en del af betalingen for ophold i prøveboligen, afhængig af hvilket koncept, der udtænkes for dette i udviklingsfasen.

Videre proces

Når konceptet er udviklet orienteres udvalget. Når afprøvningen er afsluttet, forelægges udvalget en ny indstilling med henblik på en beslutning om konceptet skal udfoldes i større skala, og hvordan dette skal finansieres.

 

         Anette Laigaard

                                                                  /Ane K. Christensen

Oversigt over politisk behandling

Socialforvaltningen indstiller overfor Socialudvalget,

  1. at Socialudvalget godkender, at 1 mio. kr. anvendes til at udvikle og afprøve et koncept for containerboliger til hjemløse borgere,

Socialforvaltningen indstiller overfor Socialudvalget at anbefale Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen

     2.  at godkende en anlægsbevilling på 1 mio. kr. til udviklingen og afprøvningen af konceptet for
          containerboliger til hjemløse borgere jf. at-punkt 1.

For de bevillingsmæssige konsekvenser se tabeller i økonomiafsnittet. 


Socialudvalgets beslutning i mødet den 3. september 2014

Kontorchef Ane K. Christensen deltog under punktets behandling.

Indstillingens 1. at blev godkendt med bemærkning om, at forvaltningen fremadrettet skal anvende en anden betegnelse for boligerne end containerboliger. Indstillingens 2. at blev anbefalet overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.



Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Efter aftale med Socialforvaltningen præciseres det, at der i 2. række i tabel 2 i indstillingens afsnit om økonomi er tale om, at der udmøntes 610.000 kr. i anlæg i 2015.

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Socialudvalgets budgetramme.


 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 23. september 2014

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 

 

 

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 9. oktober 2014

 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

 

 

 

Til top