Mødedato: 09.09.2004, kl. 17:30

Samtaleterapi i almen praksis

Samtaleterapi i almen praksis

Borgerrepræsentationen

 

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 9. september 2004

 

 

BR 394/04

Samtaleterapi i almen praksis

Samtaleterapi i almen praksis

 

 

Indstilling om, at budgettet til den opsagte lokalaftale om superviseret samtalebehandling i almen praksis pr. 1.juli 2004 flyttes fra det rammebelagte til det lovbundne område.

Såfremt Borgerrepræsentationen vedtager sagen, vil Økonomiforvaltningen i de tekniske ændringsforslag i forbindelse med vedtagelsen af budget 2005 indarbejde, at der overføres 8.335 t.kr. fra det rammebelagte område (funktion 4.70.1, bevilling Sundhed) til det lovbundne område (funktion 4.70.1, Praksissektoren).

For 2004 har ændringen halvårsvirkning, hvorfor der i indeværende budgetår overføres 4.167 t.kr. på samme måde som beskrevet ovenfor.

Ved opsigelsen af lokalaftalen op nås en besparelse, som foreslås reserveret til at imødegå den forventede budgetoverskridelse i Sundheds- og Omsorgsudvalgets budget 2004 og frem. Sundhedsforvaltningen udarbejder en samlet indstilling herom.

                                                                 (Sundheds- og Omsorgsudvalget)

 

 

 

 

INDSTILLING

Sundhedsforvaltningen indstiller til Sundheds- og Omsorgsudvalget,

 

at lokalaftale om superviseret samtalebehandling i almen praksis opsiges.    

Sundhedsforvaltningen indstiller, at Sundheds- og Omsorgsudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at budgettet til den opsagte lokalaftale pr. 1.juli 2004 flyttes fra det rammebelagte til det lovbundne område.

 

 

Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 17. juni 2004

Sundheds- og Omsorgsudvalget tiltrådte indstillingen.

 

Økonomiforvaltningen indstiller,

at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

"Ved opsigelsen af lokalaftalen om superviseret samtalebehandling videreføres ydelsen samtalebehandling i Københavns Kommune på samme vilkår som i det øvrige land.

Såfremt Borgerrepræsentationen vedtager sagen, vil Økonomiforvaltningen derfor i de tekniske ændringsforslag i forbindelse med vedtagelsen af budget 2005 indarbejde, at der overføres 8.335 t.kr. fra det rammebelagte område (funktion 4.70.1, bevilling Sundhed) til det lovbundne område (funktion 4.70.1, Praksissektoren).

For 2004 har ændringen halvårsvirkning, hvorfor der i indeværende budgetår overføres 4.167 t.kr. på samme måde som beskrevet ovenfor.

Ved opsigelsen af lokalaftalen opnås en besparelse, som foreslås reserveret til at imødegå den forventede budgetoverskridelse i Sundheds- og Omsorgsudvalgets budget 2004 og frem. Sundhedsforvaltningen udarbejder en samlet indstilling herom.

Økonomiudvalget har derudover ingen bemærkninger til, at nærværende sag søges gennemført."

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 17. august 2004

Anbefalet.

 

 

 

RESUME

De praktiserende lægers virksomhed er reguleret i Lov om offentligt sygesikring samt landsoverenskomst om almen lægegerning, der detailregulerer området. Ifølge landsoverenskomsten kan der i de enkelte amter indgås lokale aftaler, der fraviger overenskomsternes rammer.

I Københavns Kommune har der siden 1994 været en lokalaftale om, at de praktiserende læger kunne yde samtaleterapi til patienter med specielle helbreds- og/eller trivselsproblemer. Den praktiserende læge har modtaget honorar for de patienter, de har haft i samtaleterapi, og Sundhedsforvaltningen har ydermere afholdt udgiften til honorar til supervisorer samt honoreret de praktiserende læger for deltagelse i supervisionen.

I 1997 blev samtaleterapi indført som en ydelse i landsoverenskomsten om almen lægegerning, således at de praktiserende læger i resten af landet også kunne tilbyde deres patienter samtaleterapi. Københavns Kommune valgte at fortsætte den lokale ordning om samtaleterapi, idet landsoverenskomsten åbner mulighed herfor.

Budgettet for den københavnske aftale om superviseret samtaleterapi er 11,4 mio. kr. i 2004. Sundhedsforvaltningens opgørelse pr. 1. juni 2004 viser en forventet budgetoverskridelse i 2004 på 1,8 mio. kr. På baggrund af udgiftsprognoser for 2004 opsagde Sundhedsforvaltningen den 31. marts 2004 derfor aftalen om superviseret samtaleterapi med virkning fra den 1. juli 2004. Prognosen viser hovedsageligt en overskridelse på samtaleterapien. Aftalen blev opsagt med henblik på at genforhandle aftalen og indføre begrænsninger (limitering) i lægernes brug af aftalen. De praktiserende lægers repræsentanter kunne imidlertid ikke acceptere indførelse af limitering, og derfor har Sundhedsforvaltningen fastholdt opsigelsen.

Opsigelsen betyder, at de praktiserende læger fortsat vil kunne tilbyde patienter samtaleterapi. Blot tilbydes samtaleterapien fremover inden for landsoverenskomstens rammer, ikke i henhold til den særlige københavnske aftale. Det betyder, at honorar til supervisior og lægernes honorar for deltagelse i supervision ikke længere betales af Sundhedsforvaltningen, mens borgerne i Københavns Kommune efter 1. juli 2004 vil kunne få tilbudt samtalebehandling på samme vilkår som borgere i det øvrige land.

Ved godkendelse af indstillingens 1. at-punkt, indstilles det herefter også til Økonomiudvalget og Borgerepræsentationen, at Sundhedsforvaltningens budgetmidler til samtaleterapiydelsen overføres fra det rammebelagte til det lovbundne område.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

De praktiserende lægers virksomhed er overordnet reguleret i Lov om offentligt sygesikring. I henhold til Sygesikringsloven har Praktiserende Lægers Organisation (PLO) og Sygesikringens Forhandlingsudvalg indgået landsoverenskomst om almen lægegerning, der detailregulerer området.

 

I henhold til landsoverenskomsten kan der i de enkelte amter indgås lokale aftaler, der fraviger og/eller supplerer overenskomsternes rammer.

 

I forbindelse med vedtagelsen af sygesikringsanalysen i Sundheds- og Omsorgsudvalget den 23. april 2003 (SOU 58/2003) blev proceduren vedrørende lokalaftaler i Københavns Kommune ændret, idet konteringen af lokalaftaler fremover skal ske på det rammebelagte område. Det betyder, at der på almenlægeområdet fremover er en fast ramme til brug for finansiering af rammeaftaler, § 2-aftaler og andre lokalaftaler. 

 

I Københavns Kommune har der siden 1994 været en lokalaftale om, at de praktiserende læger kunne yde samtaleterapi til patienter med specielle helbreds- og/eller trivselsproblemer. Det har været en forudsætning for anvendelse af aftalen, at den enkelte læge går i supervision – som udgangspunk t i en gruppe. Den praktiserende læge har modtaget honorar for de patienter, de har haft i samtaleterapi. Sundhedsforvaltningen har endvidere afholdt udgiften til honorar til supervisorer samt til de praktiserende lægers honorar for deltagelse i supervisionen.

 

Aftalen i dag:

Budgettet for den københavnske aftale om superviseret samtaleterapi er 11,4 mio. kr. i 2004. Sundhedsforvaltningens opgørelse pr. 1. juni 2004 viser en forventet budgetoverskridelse i 2004 på 1,8 mio. kr. Beregningen af den forventede budgetoverskridelse er baseret på forbruget i 1. januar – 30. april 2004.

 

På baggrund af udgiftsprognoser opsagde Sundhedsforvaltningen den 31. marts 2004 aftalen om superviseret samtaleterapi med virkning fra den 1. juli 2004. Prognosen viser hovedsageligt en overskridelse på samtaleterapien. Aftalen blev opsagt med henblik på genforhandling med det formål at indføre begrænsninger (limitering) i lægernes brug af aftalen med det formål at opnå budgetsikkerhed.

 

Sundhedsforvaltningen har ved forhandlinger med Praksisudvalget i Københavns Kommune (den lokale afdeling af PLO) forsøgt at nå et forhandlingsresultat om indførelse af limitering. Praksisudvalget har tilkendegivet, at de ikke kan acceptere, at der indføres limitering. På den baggrund har Sundhedsforvaltningen besluttet at anbefale over Sundheds- og Omsorgsudvalget, at opsigelsen af aftalen af lokalaftalen fastholdes.

 

Opsigelsen betyder, at de praktiserende læger fortsat vil kunne tilbyde patienter samtaleterapi. Blot tilbydes samtaleterapien fremover inden for landsoverenskomstens rammer, ikke i henhold til den særlige københavnske aftale. Det betyder, at honorar til supervisior og lægernes honorar for deltagelse i supervision ikke længere betales af Sundhedsforvaltningen, mens borgerne i Københavns Kommune efter 1. juli 2004 vil kunne få tilbudt samtalebehandling på samme vilkår som borgere i det øvrige land.

 

I øvrigt indebærer landsoverenskomstens samtaleterapiydelse, at såfremt Københavns Kommune finder, at udgifterne til samtaleterapi udvikler sig uhensigtsmæssigt, kan kommunen med 3 måneders varsel opsige lægernes adgang til at tilbyde borgerne samtaleterapi.

 

MILJØVURDERING

Aftalen har ingen miljømæssige konsekvenser.

 

ØKONOMI

Budgettet for aftalen om superviseret samtaleterapi for 2004 udgør 11.368.352 kr. fordelt på følgende 3 poster:

1.  Honorar for samtalebehandling: 8.334.692 kr.

2.  Honorar for praktiserende lægers deltagelse i supervision: 1.950.833 kr.

3.  Honorar til supervisor: 1.082.827 kr.

 

Med godkendelse af indstillingens 2. at-punkt overføres Sundhedsforvaltningens budgetmidler fra det rammebelagte til det lovbundne område ( 25000/0001/2402007101). Overførslen sker med virkning fra 1. juli 2004, således at der i 2004 overføres 4.167.354 kr.

 

HØRING

Ingen

 

BILAG

Ingen

 

Ib Haurum

/Jens Egsgaard

 

Til top