Mødedato: 09.09.2004, kl. 17:30

Offentlige servicefaciliteter - skole, idræt og kultur - i Sydhavn

Offentlige servicefaciliteter - skole, idræt og kultur - i Sydhavn

Borgerrepræsentationen

 

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 9. september 2004

 

 

BR 395/04

Offentlige servicefaciliteter - skole, idræt og kultur - i Sydhavn

Offentlige servicefaciliteter - skole, idræt og kultur - i Sydhavn

 

 

Indstilling om, at godkende en anlægsbevilling på 1,5 mio. kr. til udarbejdelse af konkurrenceprogram m.v. for en ny skole i Sydhavn, herunder dækning af udgifter til rådgivning. Der anvises dækning for udgifterne på Uddannelses- og Ungdomsudvalgets budget for 2004, konto 3.01.3 Folkeskoler.

                      (Kultur- og Fritidsudvalget og Uddannelses- og Ungdomsudvalget)

 

 

INDSTILLING

Uddannelses- og Ungdomsf orvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget og Kultur- og Fritidsudvalget,

 

at      idékataloget vedrørende skole, idræt og kultur i Sydhavn tages til efterretning, og at kataloget indgår i grundlaget for den videre planlægning af offentlige servicefaciliteter i Sydhavn, herunder udarbejdelsen af lokalplan for Teglhol­men

 

at      Økonomiudvalget søges om 0,3 mio. kr. i 2004 fra puljen til offent­lige servicefacilite­ter i nye boligområder til den videre plan­lægning af offentlige servicefaciliteter – særligt vedrørende idræts- og kulturfaci­liteter i Sydhavn

 

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsud­valget,

 

at      der udarbejdes forslag til program for en arkitektkonkurrence vedrørende skole og fritidsinstitutioner i Sydhavn. Heri indgår forslag om tilvejebringelse af grundareal m.v., og koordineret med forslag om idræts- og kulturfaciliteter

 

at      det indstilles til Borgerrepræsentationen at godkende en anlægsbevilling på 1,5 mio. kr. til udarbejdelse af konkurrenceprogram m.v. for en ny skole i Sydhavn, herunder dækning af udgifter til rådgivning. Der anvises dækning for udgifterne på Uddannelses- og Ungdomsudvalgets budget for 2004, konto 3.01.3 Folkeskoler

 

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller til Kultur- og Fritidsudvalget,

 

at    der udarbejdes konkrete forslag til idræts- og kulturfaciliteter i Sydhavn, herun­der forslag om tilvejebringelse af grundareal og forslag til finansiering og organisering (særligt gennem partnerskabsmodeller f.eks. med de lokale virksomheder). Forslagene koordineres med forslag til program for en arkitektkonkur­rence vedrørende skole og fritidsinstitutioner 

 

Uddannelses- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 16. juni 2004

Indstillingen blev godkendt.

 

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 17. juni 2004

Indstillingen blev tiltrådt.

 

Økonomiforvaltningen indstiller,

at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

"Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til, at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form, idet det jf. indstillingens 2. at-punkt præciseres, at Økonomiudvalget med denne indstilling ikke formelt søges om 0,3 mio. kr. fra puljen til offentlige servicefaciliteter i nye boligområder. En eventuel ansøgning herom følger særskilt senere. Vedrørende finansiering af ny skole i Sydhavnen henvises endvidere til vedlagte notat."

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 17. august 2004

Anbefalet.

 

 

 

RESUME

Som led i Københavns Kommunes boligpolitiske strategi er der udarbejdet en hel­hedsplan for udviklingen af havneområdet i København. Helhedsplanen omfatter blandt andet en omdannelse af Sydhavn til et boligområde med ca. 5.000 boliger, of­fentlige servicefaciliteter og erhverv. Allerede nu er der opført eller konkrete planer om opførelse, af de første ca. 1.000 boliger, hvorfor det er påkrævet at tilvejebringe det fornødne plangrundlag for indpasning af offentlige servicefaciliteter som skole, institutioner, idræts- og kulturfaciliteter mv.

 

Med Uddannelses- og Ungdomsudvalgets og Kultur- og Fritidsudvalgets godkendel­se i 2002 og Økonomiudvalgets bevilling i 2003 er der gennemført et udviklingsar­bejde vedrørende offentlige servicefaciliteter i Sydhavn, som er sammenfattet i idé­kataloget SKOLE IDRÆT KULTUR I SYDHAVN, og som blev præsenteret på en udstilling den 19. maj 2004. 

 

Projekterne lægger op til at samtænke skole, idræt og kultur i et nyt boligområde. Målet er et lokalt samlingssted, der er udformet så det hensigtsmæssigt rummer aktiviteter i både dag- og aftentimer og i weekender og ferier. Med en ny bydel bliver det muligt at indtænke fælles funktioner helt fra grunden.

 

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen foreslår, at idékataloget indgår i grundlaget for udarbejdelsen af konkrete forslag til konkur­ren­ceprogrammer eller lignende for opførelse af en ny skole og fritidsinstitutioner, idræts- og kulturfaciliteter – og med særlig fokus på den nære placering ved vandet.

 

Det forudsættes, at forslagene koordineres indbyrdes, og at forslagene afstemmes med udarbejdelsen af lokalplaner for området.

 

Til det videre planlægningsarbejde søges dels en anlægsbevilling på 1,5 mio. kr. til at udarbe jde forslag til konkurrenceprogram for en ny skole med tilhørende idræts­faciliteter, og dels om 0,3 mio. kr. fra puljen vedrørende offentlige servicefaciliteter i ny boligområder (Økonomiud­valget) med henblik på udarbejdelse af konkrete for­slag vedrørende idræts- og kul­turfaciliteter. Midlerne skal primært anvendes til at illustrere, hvordan ideer og projekter kan realiseres i samarbejde med lokale investorer. Det kan f.eks. ske gennem partnerskabsmodeller.

 

Forslagene forventes forelagt henholdsvis Uddannelses- og Ungdomsudvalget og Kultur- og Fritidsudvalget omkring årsskiftet 2004-05.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Med baggrund i Borgerrepræsentationens beslutning i 1999 er der udarbejdet en helhedsplan for Københavns Havn. Planen indeholder tre fokusområder: Nordhav­nen, Inderhavnen og Sydhavnen, der alle skal omdannes til byområder. I både Nordhavnen og Sydhavnen rummer planerne udvikling af nye attraktive boligområ­der, hvor "havneboligen" som ny boligtype skal konkurrere med forstadens "have­bolig".

 

Helhedsplanen for fokusområde Sydhavn er udarbejdet af det hollandske arkitekt­firma Soeters van Eldonc Ponec Architecten med inspiration fra en blanding af den københavnske karréstruktur og smalle huse med referencer til kanalerne blandt an­dre på Christianshavn og i Amsterdam. Det nye boligområde skal udvikles og ud­bygges over de kommende 15 år, og det vil samlet rumme ca. 5.000 boliger samt of­fentlige institutioner og erhverv. Det videre arbejde er i fuld gang, idet der allerede nu er lokalplanlagt opførelse af i alt ca. 1.000 antal boliger på Sluse­holmen. Bygge­modningen er i gang.

 

Forundersøgelse vedrørende skole, idræt og kultur

I 2002 tiltrådte Uddannelses- og Ungdomsudvalget og Kultur- og Fritidsudvalget forvaltningernes forslag om at søge midler i puljen vedrørende offentlige servicefa­ciliteter i ny boligområder (Økonomiudvalget) til gennemførelse af en forundersø­gelse vedrørende indpasning m.v. af skole, idræts- og kulturfaciliteter i Sydhavn. Af sagsfremstillingen fremgår blandt andet den forventede udvikling i befolknings­sammensætningen i Sydhavn, som giver grundlag for (etapevis) etablering af en 2-sporet folkeskole, ligesom behovet for etablering af idræts- og kulturfaciliteter på­peges for at betjene lokalbefolkningen.

 

Med Økonomiudvalgets bevilling på 2,0 mio. kr. til forundersøgelsen blev arbejdet iværksat i efteråret 2003 og gennemført med et forløb i 3 faser:

 

Fase 1: Afholdelse af en Open Space konference den 18. november 2003, hvor kommende brugere, skole-, idræts- og kulturfolk m.fl. diskuterede og fremlagde idéer og visioner.

 

Fase 2: I perioden januar-marts 2004 blev gennemført en skitserende idéudvikling  med workshop og seminarer i 3 fokusgrupper (skole, idræt, kultur) med repræsen­tanter for forvaltninger m.fl. og 6 unge arkitektfirmaer med henblik på at udarbejde konkrete forslag til offentlige servicefaciliteter.

 

Fase 3: Den skitserende idéudvikling er herefter sammenfattet i et idèkatalog, som blev præsenteret på en udstilling den 19. maj 2004.

 

Idékataloget

Det foreliggende idékatalog SKOLE IDRÆT KULTUR I SYDHAVN er en tematisk opbygget præsentation af henholdsvis skole, idræts- og kulturfaciliteter med anvis­ning af mulige funktioner, udformninger og placeringer af de offentlige servicefaci­liteter i Sydhavn, idet der er lagt vægt på at skabe en sammenhæng mellem de en­kelte funktioner, således at f.eks. skolen skal ses i et sammenhæng med idræts- og kulturfaciliteter.

 

Et overliggende tema har i sagens natur været inddragelsen af vandet.

 

Målet med samtænkningen er et lokalt samlingssted, der er udformet, så det hensigtsmæssigt rummer aktiviteter i både dag- og aftentimer og i weekender og ferier. Med en ny bydel bliver det muligt at indtænke fælles funktioner helt fra grunden.

 

 

Den videre planlægning

Idet der skal henvises til selve idékataloget, er det Uddannelses- og Ungdomsfor­valtningens og Kultur- og Fritidsforvaltningens vurdering, at det videre arbejde med planlægning af offentlige servicefaciliteter i Sydhavn skal tilrettelægges med ud­gangspunkt i det forhold, at nogle faciliteter må forudsættes opført (skole og dagin­stitutioner), at andre som f.eks. idræts- og kulturhusfaciliteter så vidt muligt bør til­vejebringes, mens indpasningen af andre faciliteter og funktioner må søges afklaret i forbindelse med den overordnede planlægning og den gradvise udbygning af den nye bydel.

 

Det forestående planlægningsarbejde vil herefter omhandle følgende:  

 

Skole

På baggrund af idékataloget udarbejder Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen for­slag til program for en arkitektkonkurrence om en ny skole i Sydhavn. I forbindelse med udarbejdelsen af konkurrenceprogrammet vil der blive taget endelig stilling til strukturelle forhold (skolestørrelse og –struktur), skolens pædagogiske profil (især med henblik på skolens placering i forhold til havnen), skole- og institutionsfunktio­ner samt fysiske forhold, idet der om sidstnævnte vil blive foretaget en nærme­re vurdering af tekniske og sikkerhedsmæssige forhold.

 < /o:p>

I helhedsplanen for Sydhavn er der forudsat en placering af skolen på Teglholm (jf. kortoversigt i Idékataloget), idet der videre er skabt mulighed for supplerende skolebyggeri på Tømmerholm. Den endelige placering af skolen, herunder tilvejebringelse af en grund (byggeret), vil blive afstemt med Økonomiforvaltningen og Bygge- og Teknikforvaltningen i for­bindelse med dels udarbejdelsen af lokalplan for området, og dels vilkår for tilveje­bringelse af grunden. Med afklaring af sidstnævnte forhold vil forslag til konkurrenceprogram m.v. blive udarbejdet.  

 

I Udbygningsoversigten for 2004-07 er der afsat 45,8 mio. kr. til delvis finansiering af en ny skole i Sydhavn. Af oversigten fremgår således, at der herudover skal til­vejebringes midler til dækning af initialomkostninger (basisfunktioner og eventuelt grundkøb) ved opførelse af nye skole.

 

Forslag til konkurrenceprogram vil endvidere blive koordineret med forslag om idræts- og kulturfaciliteter.

 

Forslag til konkurrenceprogram, herunder skolens placering og erhvervelse af grund, m.v. forventes forelagt Uddannelses- og Ungdomsudvalget om­kring årsskiftet 2004-05. På dette grundlag vil der kunne træffes beslutning om iværksættelse af selve arkitektkonkurrencen.

 

Idræt

På baggrund af idékataloget udarbejder Kultur- og Fritidsforvaltningen forslag til idrætsfaciliteter i Sydhavn, herunder konkrete forslag til funktioner. Der er ikke op­taget midler på Kultur- og Fritidsudvalgets budgetforslag for 2005 og frem, for så vidt angår idrætsfaciliteter i Sydhavn. Derfor vil forvaltningen søge en nærmere af­klaring med henblik på udarbejdelse af forslag om finansiering og organisering, særligt som en part­nerskabsmodel med fælles finansiering mellem Københavns Kommune, fonde, lokale virksomheder og institutionelle investorer m.fl.

 

Forslag om idrætsfaciliteter vil endvidere blive koordineret med forslag om konkur­renceprogram for ny skole i Sydhavn og forslag om kulturfaciliteter.

 

I helhedsplanen for Sydhavn er der på indeværende tidspunkt ikke indarbejdet for­slag om indplacering af idrætsfaciliteter. Placeringen og tilvejebringelse af grund (byggeret) vil derfor blive afstemt med Økonomiforvaltningen og Bygge- og Tek­nikforvaltningen i forbindelse med dels udarbejdelsen af lokalplan for området, og dels vilkår for tilvejebringelse af grundarealer.

  

På dette grundlag vil der kunne udarbejdes konkret forslag til program for idrætsfa­ciliteter i Sydhavn, herunder finansieringsmodel, til forelæggelse for Kultur- og Fri­tidsudvalget omkring årsskiftet 2004-05 med henblik på udskrivning af en eller flere arkitektkonkurrencer.

 

Kultur

Idékataloget rummer meget varierede forslag til indretning og udformning af kultur­faciliteter i Sydhavn – dels temporære funktioner, som opstår, flyttes eller helt for­svinder over tid i takt med bydelens urbanisering, dels funktioner der indlejres i til­knytning til byens rum, byinventar og broer/kajkanter m.v. og dels mere manifeste bygningsværk (kulturhus), som kan tillægges forskellige funktioner (f.eks. børne-/ungdomskulturhus, miljøaktiviteter, internationalt oriente­rede virksomhedsmiljøer).

 

Forvaltningerne vurderer, at idéforslagene bør indgå i den videre planlægning af Sydhavnen og belyses mere konkret blandt andet i forbindelse med udarbejdelsen af lokalplan for Teglholm. I den udstrækning idéforslagene fremstår bæredygtige for så vidt angår funktionalitet og finansiering, vil der efterfølgende blive fremsat forslag herom. 

 

I den forbindelse bemærkes, at kulturelementet i bredeste forstand vil blive med­tænkt ved udarbejdelse af forslag om henholdsvis skole og idrætsfaciliteter.

 

Lokalplan

På baggrund af helhedsplanen for Sydhavn vil Økonomiforvaltningen og Bygge- og Teknikforvaltningen i efteråret 2004 udarbejde planredegørelse som udgangspunkt for at fremkomme med forslag til lokalplan for Teglholmen. Planredegørelsen for­ventes forelagt politisk ved årsskiftet 2004-05. Som det fremgår oven­for, forudsætter Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen og Kultur- og Fritidsfor­valtningen at blive inddraget i dette arbejde, for så vidt angår indpasningen af skole, idræts- og kulturfa­ciliteter.

 

 

Indstilling

 

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen indstil­ler, at det foreliggende idékatalog tages til efterretning, og at kataloget indgår i grundlaget for den videre planlægning af offentlige servicefaciliteter i Sydhavn, her­under den forestående udarbejdelse af lokalplan for Teglholm.

 

Særskilt for Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen foreslås, at der udarbejdes for­slag til program til en arkitektkonkurrence for en ny skole efter nærmere angivne retningslinier, og at der hertil søges fornøden bevilling.

 

Særskilt for Kultur- og Fritidsforvaltningen foreslås, at der udarbejdes konkrete for­slag til idræts- og kulturfaciliteter, herunder ansøgning til Økonomiudvalget om midler til arbejdet samt forslag til finansieringsmodel for opførelse af idræts- og kulturfaciliteter.

 

Det forudsættes, at de respektive forslag til skole, idræts- og kulturfaciliteter er ind­byrdes koordineret.

 

 

Økonomi

 

Til udarbejdelse af forslag til program for arkitektkonkurrence m.v. vedrørende en ny skole i Sydhavn søges en anlægsbevilling på 1,5 mio. kr. Der kan anvises dæk­ning for udgiften på Uddannelses- og Ungdomsudvalgets budget for 2004 konto 3.01.3 Folkeskoler.

 

Med henblik på udarbejdelse af konkrete forslag til indpasning af idræts- og kultur­faciliteter i Sydhavn, herunder afklaring af finansieringsmodeller ansøges Økonomi­udvalget om 0,3 mio. kr. i 2004 fra puljen vedrørende offentlige servicefaciliteter i ny boligområder. Midlerne skal primært anvendes til at illustrere, hvordan ideer og projekter kan realiseres i samarbejde med lokale investorer. Det kan f.eks. ske gennem partnerskabsmodeller.

 

 

Miljøvurdering

 

Forslaget har ingen miljømæssige konsekvenser

 

 

Høring

 

Ingen bemærkninger

 

 

BILAG VEDLAGT

Idékataloget "SKOLE IDRÆT KULTUR I SYDHAVN"

 

 

 

Peter Rasmussen                           Carsten Haurum

 

Til top