Mødedato: 09.06.2004, kl. 16:00

Forslag til modernisering af to plejehjem

Forslag til modernisering af to plejehjem

Borgerrepræsentationen

 

DAGSORDEN

for Ordinært møde onsdag den 9. juni 2004

 

 

BR 322/04

Forslag til modernisering af to plejehjem

Forslag til modernisering af to plejehjem

 

 

Indstilling om at tiltræde forslag om at påbegynde forberedelse til at ombygge de første to af flere plejehjem, samt at det tiltrædes, at det konkrete lukningstidspunkt for de to plejehjem bliver udgangen af juni måned 2005.

                                                                 (Sundheds- og Omsorgsudvalget)

(Standsningsret)

 

 

 

 

 

 

INDSTILLING

Sundhedsforvaltningen indstiller,

 

at Sundheds- og Omsorgsudvalget tiltræder forslaget om at påbegynde forberedelse til at ombygge de første to af flere plejehjem

 

at Sundheds- og Omsorgsudvalget tiltræder forslaget om, at det konkrete lukningstidspunkt for de to plejehjem bliver udgangen af juni måned 2005.

 

 

Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 27. maj 2004

Der blev begæret afstemning:

 

FOR

IMOD

UNDLOD

Inger Marie Bruun-Vierø (B)

   X

 

 

Tanwir Ahmad (B)

   X

 

 

Jens Johansen (F)

   X

 

 

Heinrich Metz (F)

   X

 

 

Joan Jensen (A)

   X

 

 

Johannes Nymark (A)

   X

 

 

Taner Yilmaz (A)

   X

 

 

Bente Møller (Ø)

  

  X

 

A. Ben Haddou (D)

   X

 

 

Lise Helweg (V)

   X

 

 

Carl Chr. Ebbesen (O)

               

   X

 

 

Indstillingen blev herefter tiltrådt.

 

Bente Møller (Ø) ønskede, med henvisning til § 9 i Sundheds- og Omsorgsudvalgets forretningsorden, at benytte sig af standsningsretten, hvorefter sagen skal behandles i Borgerrepræsentationen.

 

Sundheds- og Omsorgsudvalget besluttede, at ingen bilag i sagen skal være fortrolige.

 

Lise Helweg (V) og Carl Chr. Ebbesen (O)  havde på vegne af Venstre og Dansk Folkeparti havde følgende protokolbemærkning:

 

"Venstre og Dansk Folkeparti tager forbehold for den af os stipulerede handlingsplan med opfølgning (jvf. SOU 35/2004, fremlagt 13. maj 2004) samt for, at det økonomiske grundlag er til stede".

 

"Dansk Folkeparti tager yderligere forbehold for sagen, da det ikke er dokumenteret, at en eventuel flytning af beboere sker i overensstemmelse med beboerens ønske".

 

 

 

RESUME

Primo 2004 har Sundhedsforvaltningen nået målet om en 4 ugers garanti til en plejebolig. Det er nu muligt at tilbyde en plejehjemsgodkendt borger en bolig på et af kommunens plejehjem senest fire uger efter godkendelsen.

 

Sundheds- og Omsorgsudvalget vedtog forslag til målsætninger i "Boligpolitik for ældre i København" på mødet den 15. april 2004. Sammen med det opnåede serviceniveau ved 4-ugersgarantien danner denne politik rammen for udviklingen på plejeboligområdet i de kommende år, hvor der især er to væsentlige udfordringer.

 

For det første er der et stort behov for modernisering af mange af kommunens plejehjem, som i dag i vid udstrækning ikke opfylder de vejledende anbefalinger i bygningsregulativerne for at være et tidssvarende plejehjem. Og herunder er der også et stort ønske om at få plejehjem, der i højere grad understøtter en bedre trivsel i plejeboligen, fx bedre fællesfaciliteter og træningstilbud.

 

For det andet bliver der i de kommende år fortsat væsentligt færre ældre i aldersgruppen af de over 80 årige, der er den primære beboergruppe på plejehjemmene.

 

Sundhedsforvaltningen stiller i denne indstilling forslag til ombygning af de første to af flere plejehjem. Sundhedsforvaltningen indstiller, at lukningstidspunktet fastlægges til udgangen af juni måned 2005.

 

Forslaget skal resultere i, at plejehjemmene bliver ombygget til moderne og fremtidssikre plejeboliger, samtidig med at der sker en reduktion af antallet af plejeboliger i overensstemmelse med det forventede fald i behovet som følge af de færre ældre.

 

Der vil snarest blive fremsat forslag for udvalget om yderligere tiltag med henblik på at sikre den forudsatte budgettilpasning i 2005. Denne indstilling er den første i en række, der vil beskrive de nødvendige elementer og beslutninger i den fortsatte moderniseringsproces.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

 

Primo 2004 har Sundhedsforvaltningen nået målet om en fire ugers garanti til en plejeboligplads. Det er nu muligt at tilbyde en plejehjemsgodkendt borger en plads på et af kommunens plejehjem senest fire uger efter godkendelsen.

 

Sundheds- og Omsorgsudvalget vedtog forslag til målsætninger i "Boligpolitik for ældre i København" på mødet den 15. april 2004. Sammen med det opnåede serviceniveau ved fire ugers garantien danner denne politik rammen for udviklingen på plejeboligområdet i de kommende år.

 

Sundhedsforvaltningen stiller i denne indstilling forslag til forberedelse af ombygning af de første to af flere plejehjem. Forslaget sikrer, at plejehjemmene bliver ombygget til moderne og fremtidssikrede plejeboliger, samtidig med at der sker en reduktion af antallet af plejeboliger i overensstemmelse med det forventede fald i behovet som følge af de færre ældre.

 

Forslaget bygger på de kriterier, som Sundheds- og Omsorgsudvalget på mødet den 1. april 2004 (SOU29/2004) tilsluttede sig.

 

Der vil snarest blive fremsat forslag for udvalget om yderligere tiltag med henblik på at sikre den forudsatte budgettilpasning i 2005. Denne indstilling er den første i en række, der vil beskrive de nødvendige elementer og beslutninger i den fortsatte moderniseringsproces. Der henvises i øvrigt til indstillingen "Forslag til modernisering af plejehjem - den langsigtede plan", som blev behandlet på Sundheds- og Omsorgsudvalgets møde den 13. maj 2004.

 

Konkrete ombygningsforslag

 

Sundhedsforvaltningen har været i dialog med ledelse, bestyrelse og aktuelle boligselskaber om at forberede ombygning af plejehjemmene ud fra de vedtagne udvælgelseskriterier. Alle parter er enige om, at hjemmene bør påbegynde en egentlig forberedelse og planlægning af ombygning og modernisering. Hjemmene er nærmere beskrevet i bilag 1, som er fortroligt, indtil behandlingen af denne indstilling har fundet sted.

 

Sundhedsforvaltningen indstiller, at Sundheds- og Omsorgsudvalget tiltræder forslaget til at påbegynde forberedelse til at ombygge de to konkrete plejehjem.

 

Sundhedsforvaltningen indstiller endvidere, at Sundheds- og Omsorgsudvalget tiltræder forslaget til, at det konkrete lukningstidspunkt for de to plejehjem bliver udgangen af juni måned 2005.

 

Det er Sundhedsforvaltningens erfaring, at det er vigtigt at fastlægge tidspunktet for lukning for at give den lokale institution en fast ramme for arbejdet med afviklingen af driften og planlægningen af de nødvendige flytninger sammen med beboerne og de pårørende.

 

Som beskrevet i indstillingen "Forslag til modernisering af plejehjem - den langsigtede plan", som blev behandlet på Sundheds- og Omsorgsudvalgets møde den 13. maj 2004, vil der gå ca. 2½-3 år fra denne beslutning om forberedelse af ombygning til de ny fremtidssikrede boliger er klar til indflytning. Det betyder, at de to hjem formentlig kan ibrugtages efter modernisering omkring 1. januar 2007.

 

Principper for kontakten til beboere og pårørende

 

Når Sundheds- og Omsorgsudvalget har besluttet, at Sundhedsforvaltningen kan igangsætte forberedelsen af de foreslåede ombygninger, skal der umiddelbart gives en information til beboere, pårørende og personale på institutionen, således at der sikres størst mulig åbenhed og involvering af dem i forberedelsen frem til, at lukningen finder sted. Dette er uddybende beskrevet i bilag 2.

 

Principper for håndteringen af situationen for det berørte personale

 

Det er som nævnt i afsnittet under principper for kontakten til beboere og pårørende også for personalet vigtigt, at der sker en umiddelbar information til personalet på de berørte institutioner, således at der sikres størst mulig åbenhed og involvering af dem i forberedelsen frem til, at plejehjemmet lukkes.

 

Det er vigtigt tidligt og helst allerede fra offentliggørelsestidspunkt at have den konkrete dato fastlagt for, hvornår plejehjemmet skal være helt tømt for såvel beboere som personalet.

 

Det betyder, at der er sikkerhed for, hvornår personalet skal være opsagt, i clearing eller tilbudt opskoling, osv. Dette er uddybende beskrevet i bilag 2.

 

MILJØVURDERING

Denne indstilling har på nuværende tidspunkt ikke miljømæssige konsekvenser. Der vil i forbindelse med de kommende projektforslag, der skal forelægges til politisk beslutning, løbende blive inddraget miljømæssige overvejelser i overensstemmelse med de af Borgerrepræsentationen vedtagne retningslinier for støttet byggeri. Ligeledes skal arbejdsmiljømæssige forhold iagttages i det kommende projekteringsarbejde.

 

ØKONOMI

 

Under forudsætning af byggesagsstart den 28. maj 2004 og endelig lukning ved udgangen af juni måned 2005 kan udgiftsforløbet for ombygning af de foreslåede hjem anskueliggøres ved nedenstående skema:

 

 

 

1.000 kr. (2004-tal)

2004

2005

2006

2007

7% Landsbyggefond (inkl. moms)*

 

 

7.920

 

 

Montering af servicearealer (inkl. Moms)

 

 

 

5.720

Sparede ejendomsugifter

 

 

 

- 4.180

 

- 8.360

Leje af servicearealer (anslået)** (varig udgift)

 

 

 

 

2.500

Statstilskud til servicearealer***

 

 

 

 

- 3.520

Besparelse på plejedrift

 

- 1.923

 

- 18.532

 

- 34.079

 

- 35.409

Ibrugtagning efter ombygning (7/12-effekt)

 

 

 

 

11.360

Overhead til andre personaleomkostninger

 

1.500

 

1.500

 

 

Overhead til andre omkostninger

 

1.500

 

1.500

 

1.500

 

1.000

Total

1.077

- 7.612

- 36.759

- 26.709

 

 

*Finansiering af plejeboliger sker efter lov om almene boliger  m.v. med:

·                      91% realkreditlån

·                      7% kommunal grundkapital, og

·                      2% beboerindskud (der kan lånes af kommunen)

Den kommunale grundkapital på 7% er gældende til udgangen af 2005. Om procenten videreføres, eller om den stiger til den tidligere gældende procent på 14 vides ikke p.t.

**Finansiering af servicearealer er som udgangspunkt en kommunal udgift. I de hidtidige ombygningssager har kommunen dog valgt at leje servicearealet af vedkommende boligselskab, hvorfor kommunen ikke har skullet deltage i finansieringen (bortset fra garanti for realkreditlån).

***Staten yder et tilskud til servicearealer på op til 40.000 kr. pr. bolig, der betjenes af servicearealerne, dog maksimalt 60% af anskaffelsessummen for servicearealet.

 

Beregningsforudsætninger:

 

·        Mht. besparelse på plejehjem er der kun regnet med 75% besparelse på udgifterne til en plads i den periode, hvor der opereres med sivemodel. Når plejehjemmet endelig lukkes, er besparelsen 100%.

 

·        I det ovenstående er der ikke indlagt liggeomkostninger i gængs forstand, eftersom der ikke er indregnet besparelser, der vedrører ejendomsudgifter, førend selve ombygningen begynder. Liggeomkostningerne er ejendomsudgifter til det tomme plejehjem, indtil det kan overgå til en byggesag, og disse udgifter følger med. Fra plejehjemmet overgår til byggefasen (typisk 2 år fra udvalgsbeslutningen), vil der til gengæld være en besparelse på ejendomsudgifter, eftersom disse overgår til byggesagen og efterfølgende bortfalder, da boligerne bliver lejemål. Lejeudgifterne til de fremtidige servicearealer fremgår af skemaet andetsteds.

 

·        Overhead til andre personaleomkostninger dækker over udgifter til bl.a. omskoling og fratrædelsesgodtgørelse.

 

·        Overhead til andre omkostninger dækker over udgifter til bl.a. flytninger, fastfrosset husleje og forstander løn.

 

Skemaet illustrerer de konkrete besparelser, men belyser dermed også, at det er nødvendigt med andre komponenter i det fortsatte forløb for at opnå de forventede demografibesparelser. Det forstærkes af, at en del af de lukkede pladser (og den tilknyttede driftsbesparelse) genåbner efter ombygning med behov for allokering af ressourcer til driften. Dette skal modsvares af andre lukninger af pladser, enten midlertidigt  til ombygning eller varigt.

 

Der skal også tages højde for, at et eller flere andre plejehjem skal være genhusningsplejehjem for det plejehjem, der skal ombygges. Dette vil være forbundet med udgifter, da disse plejehjem skal helt eller delvist stoppe for indflytninger for udefra kommende borgere, hvilket erfaringsmæssigt fører til tomgang, indtil der indflyttes fra det andet plejehjem. Udgifternes omfang vil være afhængig af, hvilke plejehjem der udpeges som genhusningsplejehjem.

 

HØRING

Denne indstilling har ikke været i høring. Forslagene om de konkrete ombygningsprojekter er drøftet med ledelse, bestyrelse og boligselskab på det berørte hjem, og der er enighed imellem parterne og Sundhedsforvaltningen om at fremsætte forslaget til at arbejde med en kommende ombygning. Endvidere har de lokale ældrerådsformænd og formanden for Ældrerådenes Fællesudvalg fået en fortrolig orientering om denne indstilling.

 

BILAG

Bilag 1 Forslag til ombygning af to plejehjem (fortroligt)

Bilag 2 Beskrivelse af forberedelserne og processen på de to plejehjem, der konkret foreslås ombygget

 

 

Lau Svendsen-Tune                                                     

 

/Lars Bo Bülow

 

 


Til top