Mødedato: 09.06.2004, kl. 16:00

Undersøgelsen "Integration i et brugerperspektiv"

Undersøgelsen "Integration i et brugerperspektiv"

Borgerrepræsentationen

 

DAGSORDEN

for Ordinært møde onsdag den 9. juni 2004

 

 

BR 293/04

Undersøgelsen "Integration i et brugerperspektiv"

Undersøgelsen "Integration i et brugerperspektiv"

 

 

Indstilling om, at rapporten "Integration i et brugerperspektiv" tages til efterretning.

                                                                 (Økonomiudvalget)

 

 

 

INDSTILLING

Økonomiforvaltningen indstiller til Det rådgivende Integrationsudvalg,

 

at Det rådgivende Integrationsudvalg sammen med Integrationsrådet drøfter rapporten "Integration i et brugerperspektiv",

 

at Det rådgivende Integrationsudvalg videresender rapporten til Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med indstilling om, at denne tages til efterretning.

 

 

Det rådgivende Integrationsudvalgs beslutning i mødet den 15. marts 2004

1. at: Drøftet

 

2. at: Udsat til Integrationsudvalgets ordinære møde mandag den 19. april 2004

 

 

Det rådgivende Integrationsudvalgs beslutning i mødet den 19. april 2004

2. at: Godkendt

 

Det rådgivende Integrationsudvalg afgav følgende bemærkning:

 

"Den relativt lave bevarelsesprocent gør, at det billede, der tegner sig i rapporten ikke nødvendigvis er repræsentativt for hele målgruppen. Formentlig er de personer, der har medvirket i undersøgelsen langt bedre integreret end de der ikke har medvirket.

 

Rapporten giver vel derfor et billede af den bedst integrerede tredjedel af den samlede målgruppe."

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 25. maj 2004

Økonomiudvalget tog rapporten til efterretning, og videresender den til Borgerrepræsentationen.

O tog forbehold og afgav følgende bemærkning:

"Dansk Folkeparti tager forbehold for rapporten. Vi mener, at undersøgelsen mangler datamateriale og ikke er repræsentativ på grund af de få besvarelser. Af rapporten fremgår videre, at der er tale om positiv særbehandling af de etniske grupper, hvilket Dansk Folkeparti ikke er tilhænger af. Endelig mener vi, at der i materialet foreslås flere anbefalinger, som fremmer den positive særbehandling."

 

 

 

RESUME

Det rådgivende Integrationsudvalg besluttede på mødet den 28. januar 2004 at afholde en temadrøftelse med Integrationsrådet om undersøgelsen "Integration i et brugerperspektiv" og dens resultater.

 

Udvalget skal på baggrund af drøftelserne oversende rapporten til Borgerrepræsentationen med udvalgets anbefalinger.

 

SAGSBESKRIVELSE

I forbindelse med vedtagelsen af budgetaftalen 2002 blev det i hensigtserklæring 16 besluttet, at

 

"Det rådgivende Integrationsudvalg foranlediger i samarbejde med Økonomiforvaltningen, at der gennemføres en interviewundersøgelse blandt de fire store etniske grupper i Københavns Kommune. Undersøgelsen tager udgangspunkt i en afdækning af de etniske minoriteters egen vurdering af integrationen. Der skal om nødvendigt anvendes tolkebistand i forbindelse med undersøgelsen.

 

Undersøgelsen skal klarlægge effekten af den i Borgerrepræsentationen vedtagne integrationspolitik med tilhørende indsatsområder. Redegørelsen forelægges Borgerrepræsentationen inden udgangen af oktober 2002 og kan danne rammen for Københavns Kommunes fremtidige integrationspolitik."

 

Borgerrepræsentationen godkendte på sit møde den 12. juni 2002, at Integrationsudvalget fik overført 200.000 kr. af uforbrugte midler fra 2001 til brug for undersøgelsen samt at der blev anvendt 100.000 kr. af midlerne til Integrationsprisen.

 

Integrationsudvalget og Integrationsrådet drøftede i begyndelsen af 2002 indholdet samt afvikling af interviewundersøgelsen. Integrationsudvalget godkendte den 28. juni 2002 kommissoriet for undersøgelsen.

 

Undersøgelsen er nu afsluttet og har resulteret i vedlagte rapport.

 

Det fremgår af rapportens sammenfatning, afsnit 1.1. Indledning, side 2, at:

 

"Undersøgelsen bygger på en telefonenquete blandt fem store etniske grupper i Københavns Kommune. Det gælder etniske minoriteter med herkomst i Tyrkiet, Pakistan, ex-Jugoslavien samt arabisktalende lande. Dertil kommer en samlet gruppering af etniske minoriteter fra Thailand, Vietnam, Kina, Ghana, Chile og Sri Lanka.

 

Fælles for de udvalgte brugere har været, at de alle er indvandret i Danmark over en næsten 40-årig periode fra 1960 til 1999. Et andet kendemærke er, at alle deltagere tilhører aldersgruppen af 18-66 årige, som er berettigede til kontanthjælp efter gældende aldersregler. Herved er der samtidig foretaget en aldersafgrænsning, der placerer alle deltagere i de erhvervsaktive aldersgrupper, som normalt omfatter de 16-66 årige."

 

Det fremgår endvidere af indledningens side 3, at:

 

"Telefonenqueten og det tilgrundliggende spørgeskema er designet i et samarbejde mellem Københavns Kommunes Økonomiforvaltning, Danmarks Statistik og Det rådgivende Integrationsudvalg. Danmarks Statistik har forestået udvælgelsen af undersøgelsens stikprøve og har endvidere gennemført selve telefonenqueten i løbet af foråret 2003.

 

Bearbejdelsen af de indsamlede interviews er udført af Københavns Kommunes Statistiske Kontor i forsommeren 2003. Analysen og opgørelsen af udvalgte resultater i den foreliggende rapport er sammen med konkrete anbefalinger til den videre integrationsindsats i Københavns Kommune udarbejdet af MHTCONSULT ApS i løbet af sommeren 2003."

 

Integrationsudvalgets sekretariat har i samarbejde med Integrationsrådets sekretariat indbudt Margit Thomsen, MHTConsult Aps og Hanna Ziadeh, Økonomiforvaltningens 5. kontor til at holde oplæg om undersøgelsen og dens resultater.

 

På baggrund af oplægget skal Integrationsudvalget og Integrationsrådet diskutere rapporten og fastlægge de problemstillinger som udvalget og rådet ønsker skal indgå i udvalgets og rådets fremtidige arbejde med kommunens integrationspolitik.

 

Udvalget skal endvidere på baggrund af drøftelserne oversende rapporten til Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med udvalgets anbefalinger.

 

ØKONOMI

Borgerrepræsentationen besluttede på sit møde den 12. juni 2002 at afsætte 300.000 kr. til brug for undersøgelsen.

 

Der har i alt været forbrugt 275.000 kr. til at gennemføre undersøgelsen og udarbejde rapporten "Integration i et brugerperspektiv".

 

HØRING

--

 

MILJØMÆSSIGE KONSEKVENSER

Indstillingen indebærer ingen miljømæssige konsekvenser.

 

ANDRE KONSEKVENSER

--

 

BILAG

Bilag 1: Interviewundersøgelsen "Integration i et brugerperspektiv".

 

 

Erik Jacobsen

                                                                 /Flemming Dubgaard Hansen

 


Til top