Mødedato: 09.06.2004, kl. 16:00

Anmodning fra Dansk Blindesamfund om Københavns Kommunes respekt af låneoptagelse til finansiering af vedligeholdelses- og renoveringsarbejder

Anmodning fra Dansk Blindesamfund om Københavns Kommunes respekt af låneoptagelse til finansiering af vedligeholdelses- og renoveringsarbejder

Borgerrepræsentationen

 

DAGSORDEN

for Ordinært møde onsdag den 9. juni 2004

 

 

BR 290/04

Anmodning fra Dansk Blindesamfund om Københavns Kommunes respekt af låneoptagelse til finansiering af vedligeholdelses- og renoveringsarbejder

Anmodning fra Dansk Blindesamfund om Københavns Kommunes respekt af låneoptagelse til finansiering af vedligeholdelses- og renoveringsarbejder

 

 

Indstilling om, at Økonomiforvaltningen bemyndiges til at udstede erklæring om, at hjemfaldsservitutterne på ejendommene matr.nr.ne. 4752 og 4753 Udenbys Klædebo Kvarter, beliggende Randersgade 66-68/Bogensegade 2-8, respekterer optagelse af kreditforeningslån stort kr. 2.595.000 til finansiering af vedligeholdelses- og renoveringsarbejder mv. vedrørende førnævnte ejendomme.

                                                                                       (Økonomiudvalget)

 

 

INDSTILLING

Økonomiforvaltningen foreslår, at Økonomiudvalget indstiller til Borgerrepræsentationen,

 

at                  Økonomiforvaltningen bemyndiges til at udstede erklæring om, at hjemfaldsservitutterne på ejendommene matr.nr.ne. 4752 og 4753 Udenbys Klædebo Kvarter, beliggende Randersgade 66-68/Bogensegade 2-8, respekterer optagelse af kreditforeningslån stort kr. 2.595.000 til finansiering af vedligeholdelses- og renoveringsarbejder mv. vedrørende førnævnte ejendomme.  

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 25. maj 2004

Anbefalet

 

 

 

RESUME

Boligkontoret Danmark har på vegne af Dansk Blindesamfund anmodet om samtykke til, at der til finansiering af vedligeholdelses- og renoveringsarbejder på Dansk Blindesamfunds ejendomme, beliggende Randersgade 66-68/Bogensegade 2-8, optages lån i BRFKredit for i alt kr. 2.595.000 med pant i ejendommene.

 

Ejendommene er pålagt en række nærmere angivne servitutter, herunder bestemmelser om tilbagefaldsret til Københavns Kommune. Den påtænkte låneoptagelse sker til finansiering af nødvendige vedligeholdelses- og renoveringsarbejder på førnævnte ejendomme, og det er et vilkår for ny låneoptagelse, at Københavns Kommune giver accept for rykning af tilbagefaldsretten.

 

Det vurderes, at de planlagte renoveringsarbejder m.m. vil øge værdien af ejendommene, hvorfor værdien af Københavns Kommunes tilbagefaldsret fastholdes.   

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

De to grunde, hvorpå Dansk Blindesamfunds ejendomme er beliggende, er af Københavns Kommune overdraget vederlagsfrit til Dansk Blindesamfund ved gavebrev og skøde tinglyst henholdsvis 21. januar 1924[1] og 12. september 1935[2]. I forbindelse med overdragelsen blev der pålagt ejendommene en række nærmere angivne servitutter, herunder om, at grundene afstås til opførelse af en bebyggelse til nærmere angivne blindeformål, og at ejendommene, såfremt forudsætningerne for overdragelsen bortfalder, falder tilbage til Københavns Kommune uden erstatning af nogen art.

 

For ikke at vanskeliggøre optagelsen af lån til opførelse af bebyggelse på grundene blev det ved overdragelserne fastsat, at servitutbestemmelserne i bebyggelsens første 60 år respekterede et fuldt amortisabelt kreditforeningslån. Denne forhåndstilkendegivelse om respekt af lån udløb i 1995, hvorfor Københavns Kommunes accept af rykningspåtegning således er et vilkår for ny låneoptagelse.

 

I forbindelse med planlægningen af vedligeholdelses- og renoveringsarbejderne har Dansk Blindesamfund indhentet lånetilbud i BRFKredit; dels to 30-årige annuitetslån, store kr. 712.000 og kr. 749.000, dels to 15-årige annuitetslån, store kr. 986.000 og kr. 148.000.

 

Det er en betingelse for den påtænkte belåning, at Københavns Kommune respekterer de nye kreditforeningslån. Det vil sige, at såfremt vilkårene for hjemfald indtræder, kan Københavns Kommune vælge at respektere lånene og indtræde som debitor for en eventuel restgæld eller alternativt undlad e at gøre hjemfaldsretten gældende, indtil restgælden er fuldt afviklet.

 

I 1983[3] tiltrådte forsamlingen indstilling fra Magistraten om respekt af et lån på kr. 1,5 mio. og i 1995[4] indstilling om dels et lån på kr. 7,5 mio., dels to lån på henholdsvis kr. 3,518 mio. og kr. 1,794 mio. til finansiering af diverse vedligeholdelses- og renoveringsarbejder, herunder renovering af tag, skorstene, faldstammer, samt trapper m.m. 

 

Ejendomsoplysninger

Ejendommene har et grundareal på 1.493 m². Den offentlige ejendomsvurdering udgør pr. 1. oktober 2003 kr. 24,2 mio., heraf grundværdi kr. 3.997.600.

 

Ejendommene er i forvejen behæftet med diverse lån, i alt kr. 13.047.000.

 

Ejendommene er beliggende i et B5-område, der er område for boliger. Herudover kan der tillades kollektive anlæg og institutioner, samt andre sociale, uddannelsesmæssige, kulturelle og miljømæssige servicefunktioner, som er forenelige med anvendelsen til boliger.

 

Der er ikke udarbejdet lokalplan for ejendommene.

 

Bebyggelsen har et samlet etageareal på 4.736 m² og indeholder 51 beboelseslejligheder samt lokaler, der anvendes til kontorformål for Dansk Blindesamfund m.fl.

 

Arbejdets omfang

De planlagte vedligeholdelses- og renoveringsarbejder omfatter opsætning af nye køkkener samt renovering af ventilationsanlæg og husgavl. Derudover påtænkes der opsætning af dørtelefonanlæg. Når der bortses fra installationen af dørtelefoner, som er et beboerønske, er der ifølge oplysninger fra Boligkontoret Danmark tale om nødvendige vedligeholdelsesarbejder. Udgiften til installation af dørtelefonanlæg er budgetteret til at udgøre kr. 148.000.

 

Projektet og byggeregnskabet har været forelagt BRFKredit, der har afgivet lånetilbud på baggrund af ovenstående forudsætninger.

 

Vurdering

Det vurderes, at ejendommenes værdi forøges ved udførelsen af renoverings- og vedligeholdelsesarbejderne, hvorfor Københavns Kommune således ved accept af låneoptagelsen fastholder værdien af tilbagefaldsretten.

 

 

ØKONOMI

-

 

MILJØVURDERING

-

 

HØRING

-

 

BILAG

-

 

 

Erik Jacobsen

/Paul Sax Møller

 



[1] B.F. 1916-17, side 2947-2949.

[2]< /span> B.F. 1935-36, side 343-344.

[3] B.F. 1983, side 1517-1518.

[4] B.F. 1995, side 3618-3619.


Til top