Mødedato: 09.06.2004, kl. 16:00

Forslag til lokalplan "Toften"

Forslag til lokalplan "Toften"

Borgerrepræsentationen

 

DAGSORDEN

for Ordinært møde onsdag den 9. juni 2004

 

 

BR 323/04

Forslag til lokalplan "Toften"

Forslag til lokalplan "Toften"

 

 

Indstilling om, at forslag til lokalplan "Toften" for et mindre område ved Toften, Bystævnet og Storegårdsvej vedtages med henblik på offentliggørelse, at indsigelsesfristen fastsættes til 2 måneder ekskl. juli måned, at offentliggørelsen annonceres i områdets lokalpresse, samt at den foreslåede dialogstrategi bestående af en planens hjemmeside, en lokal udstilling samt et borgermøde, tilrettelagt som et orienteringsmøde, vedtages.

                                                                 (Bygge- og Teknikudvalget)

 

 

 

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at  forslag til lokalplan "Toften" for et mindre område ved Toften, Bystævnet og Storegårdsvej vedtages med henblik på offentliggørelse

at  indsigelsesfristen fastsættes til 2 måneder ekskl. juli måned

at  offentliggørelsen annonceres i områdets lokalpresse

at  den foreslåede dialogstrategi bestående af en planens hjemmeside, en lokal udstilling samt et borgermøde, tilrettelagt som et orienteringsmøde, vedtages

 

Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 19. maj 2004

Anbefalet

 

 

Økonomiudvalgets behandling af sagen:

På vegne af Økonomiudvalget meddeles, at overborgmesteren ingen bemærkninger har til, at nærværende forslag søges gennemført.

 

 

RESUME

I mødet den 25. februar 2004 drøftede Bygge- og Teknikudvalget redegørelsen om udarbejdelse af en lokalplan for et mindre område omkring Toften for at muliggøre en af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen ønsket opførelse af 6-10 boliger for særligt udsatte grupper.

Lokalplanområdet er omfattet af byplan nr. 18, som fastlægger området til offentlige formål, grønt område og pladsdannelse, der imidlertid ikke længere er aktuel.

Den ønskede bebyggelse er overvejende i overensstemmelse med rammebestemmelserne i Kommuneplan 2001 (B1-område) og forudsætter ikke kommuneplantillæg.

Lokalplanforslaget opdeler området i to delområder til henholdsvis boligbebyggelse (helårsboliger) og offentligt tilgængeligt grønt område.

I området til boligbebyggelse må på hver ejendom opføres én beboelsesbygning, hvori hver selvstændig bolig skal have et etageareal på mindst 90 m2. Hver beboelsesbygning må indeholde én bolig for hver 500 m2 grundareal, dog højst 2 boliger pr. ejendom. Disse begrænsninger gælder ikke ved opførelse af blandt andet boliger for særligt udsatte grupper.

Endvidere indeholder lokalplanforslaget nærmere bestemmelser om bebyggelsens omfang og ydre fremtræden, om parkeringsdækning og om de ubebyggede arealer.

Den resterende del af lokalplanområdet, der omfatter de eksisterende rekreative arealer ved Toften (erstatningsarealer) samt en mindre del af Bystævneparkens ejendom og vejareal af Toften, fastlægges til offentligt tilgængelige rekreative arealer med stiforbindelse mellem Bystævneparken og Toften.

Lokalplanen ophæver inden for området den ovenfor omtalte byplan nr. 18.

 

 

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen ønsker at etablere et mindre antal boliger for særligt udsatte grupper på den kommunale ejendom matr. nr. 2965 Husum, København, beliggende mellem Toften og Bystævnet. Der ønskes opført 6 – 10 små boliger på indtil 40 m2 etageareal samt et fælleshus. Endvidere er der på én af de privatejede ejendomme i området – matr. nr. 2764 Husum, København - ønske om opførelse af villabebyggelse med to boliger.

 

Planlægning

Lokalplanområdet er ifølge Kommuneplan 2001 fastlagt til boligbebyggelse i højst 2 etager ekskl. tagetage med en maksimal bebyggelsesprocent på 40. Friarealet ekskl. tilkørsels- og parkeringsareal skal mindst svare til etagearealet. Udover boliger kan der blandt andet tillades kollektive anlæg og institutioner, samt andre sociale, uddannelsesmæssige, kulturelle og miljømæssige servicefunktioner, som er forenelige med anvendelsen til boliger. En mindre del er fastlagt til offentlige formål.

Imidlertid er ejendommene i lokalplanområdet omfattet af byplan nr. 18 og deri fastlagt til offentlige formål – grønt anlæg og pladsdannelse. Denne anvendelse er efter opførelsen af plejecentret Bystævneparken, der har hovedadgang fra Bystævnet, ikke længere aktuel, men fastlæggelsen til nævnte formål indebærer, at opførelsen af den nu ønskede bebyggelse forudsætter tilvejebringelse af en lokalplan, der – udover at regulere den kommende bebyggelse mv. – ophæver nævnte byplan for området.

Ifølge rapporten "Erstatningsarealer, maj 2001", som Bygge- og Teknikudvalget har taget til efterretning som grundlag for administrationen af erstatningsarealerne i kommunen, forudsættes de to ubebyggede grønne arealer ved Toftagervejs udmunding i Toften (erstatningsarealer) bibeholdt som ubebyggede, da disse arealer har stor rekreativ værdi for området.

 

Forslag til lokalplan

Lokalplanforslaget opdeler området i to delområder, til henholdsvis boligbebyggelse og til offentligt tilgængeligt grønt område, jf. Bilag, der nærmere beskriver indholdet af lokalplanforslaget.

Område I fastlægges til boligformål med helårsboliger. Der må på hver ejendom opføres én beboelsesbygning, hvori hver selvstændig bolig skal have et etageareal på mindst 90 m2. Hver beboelsesbygning må indeholde én bolig for hver 500 m2 grundareal, dog højst 2 boliger pr. ejendom. Disse begrænsninger i antal beboelsesbygninger og antal boliger samt kravet om mindste etageareal pr. bolig gælder dog ikke ved opførelse af blandt andet boliger for særligt udsatte grupper, hvorved den af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen ønskede opførelse af sådanne boliger er mulig.

Udover boligbebyggelse kan der på ejendomme mod Bystævnet og Storegårdsvej indrettes kollektive anlæg og institutioner – herunder vuggestuer og børnehaver – samt andre sociale, miljømæssige eller kulturelle servicefunktioner, der naturligt kan indpasses i området. Endelig kan der med Bygge- og Teknikudvalgets tilladelse indrettes op til 100 m² serviceerhverv pr. ejendom.

Lokalplanforslaget indeholder endvidere nærmere bestemmelser om bebyggelsens omfang og ydre fremtræden, der skal være samstemmende med omgivelserne og områdets karakter, om parkering, de ubebyggede arealer og om antenner samt om skiltning og reklamering, der ikke må finde sted.

Område II, der omfatter de ovenfor omtalte erstatningsarealer samt et mindre areal af Bystævneparkens ejendom matr. nr. 4a Husum, København og vejareal af Toften, fastlægges til offentligt tilgængelige rekreative arealer med stiforbindelse mellem Bystævneparken og Toften.

For hele lokalplanområdet opretholdes de eksisterende vejlinier, og der fastlægges bebyggelsesregulerende byggelinier for at sikre en harmoni i bebyggelsen.

Lokalplanen ophæver den ovenfor omtalte byplan nr. 18 for så vidt angår det af lokalplanen omfattede område, samt ophæver en ældre deklaration vedrørende vejudlæg, tinglyst i 1928.

 

Forslag til dialogstrategi

Med henvisning til at der er tale om en beskeden udbygning i et eksisterende parcelhusområde, hvor et offentligt rekreativt areal tillige udbygges og sikres yderligere, foreslås følgende initiativer til opnåelse af dialog med borgerne i offentlighedsperioden:

·          Etablering af en særlig hjemmeside, der opbygges med en informationsdel og en dialogdel

·          Gennemførelse af en udstilling i lokalområdet

·          Gennemførelse af et borgermøde i lokalområdet, udformet som et orienteringsmøde

 

Økonomi

Lokalplanen skønnes ikke at have økonomiske konsekvenser af nævneværdig betydning for kommunen.

 

Miljøvurdering

Der henvises til vedlagte Bilag, afsnittene i "Baggrunden for lokalplanen" vedrørende områdets påvirkning af miljøet, hvor Miljøkontrollens kommentarer vedrørende lokalplanforslaget er indarbejdet.

 

Høring

I forbindelse med udarbejdelsen af lokalplanforslaget har Plan & Arkitektur foretaget høring af Økonomiforvaltningen, 8. og 9. kontor, Kultur- og Fritidsforvaltningen, Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen, Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, Miljøkontrollen og Københavns Energi under Miljø- og Forsyningsforvaltningen samt Københavns Bymuseum.

Økonomiforvaltningen, 9. kontor, Kultur- og Fritidsforvaltningen, Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen, Sundhedsforvaltningen og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har ingen bemærkninger til lokalplanforslaget.

Økonomiforvaltningen, 8. kontor, meddeler i skrivelse af 30. april 2004 at lokalplanområdet i Kommuneplan 2001 er fastlagt som henholdsvis B1- og O2-område, og at en mindre del af O2-området vil medgå i arealet til en boligbebyggelse for særligt udsatte grupper. Under hensyn til, at det pågældende areal primært udlægges til grønt areal og til, at der på restarealet ligger en eksisterende bygning, har Økonomiforvaltningen intet at indvende mod, at sagen fremmes uden et tillæg til Kommuneplan 2001, idet der i forbindelse med udarbejdelse af rammerne for Kommuneplan 2005 vil ske en korrigering i overensstemmelse med de aktuelle forhold.

Københavns Energi gør opmærksom på bygassens positive egenskaber og oplyser, at eksisterende vandforsyningsledning og elluftledninger i Toften skal sikres ved deklaration ved vejnedlæggelse, samt at der over ejendommene matr. nr. 2905 og 2904 Husum, København, ligger en kloakledning.

Miljøkontrollens bemærkninger om miljøforholdene er indarbejdet i Bilag, jf. ovenstående. Miljøkontrollen foreslår endvidere nærmere angivne bestemmelser optaget i lokalplanforslagets paragraf om foranstaltninger mod forureningsgener.

Københavns Bymuseum oplyser efter en arkivalsk kontrol, at den middelalderlige landsby Husum har ligget i området, men at den præcise afgrænsning af landsbyens udstræk­ning endnu ikke er arkæologisk bestemt. Museet tilbyder på den baggrund for bygherrens regning at foretage en større forundersøgelse for at konstatere, om der er arkæologiske forekomster i området.

 

Bemærkninger

Der er ikke hjemmel til i en lokalplan at optage bestemmelser om tilslutning til bygas. For så vidt angår sikring af ledninger bemærkes, at dette vil blive tilgodeset i forbindelse med de enkelte bygge-, udstyknings- og vejnedlæggelsessager.

Med hensyn til de af Miljøkontrollen foreslåede bestemmelser om foranstaltninger mod forureningsgener er disse indarbejdet i den pågældende lokalplanbestemmelse og/eller kommentarerne hertil.

For så vidt angår eventuel gennemførelse af en arkæologisk forundersøgelse må dette afklares i forbindelse med endelig projektering af den kommende bebyggelse, jf. museumsloven.

 

BILAG VEDLAGT

1.        Forslag til lokalplan "Toften" med hovedafsnittene "Baggrund for lokalplanen", Forslag til lokalplan "Toften" og "Forholdet til øvrig planlægning og lovgivning"

 

BILAG VEDLAGT TIL GENNEMSYN I BORGMESTERENS FORKONTOR, RÅDHUSET, 1. SAL VÆRELSE 36

A.     Brev af 2. april 2004 fra Bymuseet.

B.     Brev af 2. april 2004 fra Familie- og Arbejdsforvaltningen.

C.     Brev af 5. april 2004 fra Københavns Energi.

D.    Brev af 19. april 2004 fra Miljø- og Forsyningsforvaltningen, Miljøkontrollen.

E.     Mail af 2. april 2004 fra Økonomiforvaltningens 9. kontor.

F.      Mail af 16. april 2004 fra Kultur- og Fritidsforvaltningen.

G.    Brev af 30. april 2004 fra Økonomiforvaltningens 8. kontor

 

 

Jens Ole Nielsen

 


Til top