Mødedato: 09.02.2012, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Metro til Nordhavn - igangsættelse af forberedende arbejder

Se alle bilag
Der skal tages stilling til, om der skal igangsættes forberedende arbejde m.v. for en afgrening Cityringen til Nordhavn. Økonomiudvalget skal desuden tage stilling til, om der skal reserveres 300 mio. kr. fra salget af KE Transmission A/S til finansiering af Københavns Kommunes bidrag til finansiering af metro til Nordhavn.

Indstilling og beslutning

Indstilling om,

1.      at Økonomiforvaltningen indgår aftale med staten (v/ Transportministeriet) og Frederiksberg Kommune om at igangsætte af forberedende arbejder mv. for en afgrening fra Cityringen til Nordhavn jf. vedlagte udkast til aftale (bilag 1),

2.      at Metroselskabet kan afholde udgifter på forberedende arbejder for metro til Nordhavn indenfor en ramme på 95 mio. kr., jf. 1. at-punkt,

3.      at Metroselskabets og By & Havns udredning om metro til Nordhavn, herunder de anlægstekniske løsninger og den fremlagte business case og finansieringsmodel, tages til efterretning som udgangspunkt for at arbejde videre sammen med staten for at realisere metro til Nordhavn og indgåelse af en endelig aftale her om. Resumé af udredningen er vedlagt som bilag 2,

4.      at Københavns Kommune reserverer 300 mio. kr. på kassen til finansiering af metro til Nordhavn, samt

5.      at Økonomiforvaltningen igangsætter arbejde med VVM og Kommuneplantillæg for metro til Nordhavn og den forudgående høring snarest. Arbejdet forankres i Økonomiforvaltningen. Teknik- og Miljøforvaltningen bistår i fornødent omfang, svarende til opgave- og rollefordelingen for VVM for Cityringen.

(Økonomiudvalget)

Problemstilling

I "Budget 2012" var aftaleparterne enige om, at der bør etableres en metrolinie med to stationer til Nordhavn i forbindelse med etableringen af Cityringen.

For at sikre, at de tekniske, fysiske, plan- og godkendelsesmæssige rammer for etablering af metro til Nordhavn kan være på plads i overensstemmelse med den stramme tidsplan for realisering af metro til Nordhavn, vil Metroselskabets ejere indgå aftale om at igangsætte forberedende arbejder mv. jf. bilag 1. Dette vil være rettidig omhu i forhold til at opretholde muligheden for etablering af metro til Nordhavn i forbindelse med Cityringen, uden at det påvirker åbningstidspunktet for Cityringen. De forberedende arbejder finansieries af Metroselskabet. For Københavns Kommune omfatter de forberedende arbejder desuden, at der igangsættes en plangrundlags- og VVM proces for projektet.

"Cityringen - Udredning om en afgrening til Nordhavn" viser, at metro til Nordhavn kan finansieres gennem billetindtægter, værdistigninger på berørte arealer og indskud fra Metroselskabets ejere. Der er anlægstekniske, økonomiske og miljømæssige fordele ved at etablere linien til Nordhavn i sammenhæng med Cityringen. Besparelsen alene som følge af en integrering af anlægsarbejderne vurderes at være omkring 300 mio. kr. Fordelene er tæt knyttet til en stram tidsplan, som følger af den overordnede tidsplan for Cityringen, der skal stå klar i 2018.

Løsning

Med en aftale mellem Metroselskabets ejere om at igangsætte forberedende arbejder mv. for en afgrening fra Cityringen til Nordhavn sikrer parterne, at det fortsat er muligt at træffe beslutning om at realisere metro til Nordhavn uden af Cityringens tidsplan påvirkes. De forberedende arbejder finansieres af Metroselskabet som udlæg under Cityringsprojektet indenfor en ramme på 95 mio. kr. 

Det er  nødvendigt, at de forberedende arbejder vedrørende bl.a. geoteknik, miljøundersøgelser, kontraktjusteringer mv.  samt tilvejebringelsen af plangrundlag, inklusiv VVM-redegørelse påbegyndes parallelt med, at Københavns Kommune og staten forhandler om realiseringen og finansiering af metro til Nordhavn. Forhandlingerne forventes afsluttet medio 2012.

"Cityringen - udredning om en afgrening til Nordhavn" udarbejdet af Metroselskabet og By & Havn belyser de tekniske, økonomiske og planmæssige forudsætninger for etablering af metro til Nordhavn i forbindelse med Cityringen. Metro til Nordhavn kan integreres fuldt ud i Cityringen. Linien til Nordhavn kan åbnes i 2019 og vil kunne bringe passagerer direkte fra Rådhuspladsen til Nordhavn på godt 10 minutter.

Anlægsteknik, jordtransport og arbejdspladsen i Sortedams Sø 
Metro til Nordhavn kan muliggøres gennem en udvidelse af det allerede planlagte sportskiftekammer under Sortedams Sø og boring af tunnel fra området omkring Nordhavn (metro) Station. Den opgravede jord sendes bagud gennem tunnellen til Nordhavn og skal ikke køres på lastbil gennem Østerbro. Denne fremgangsmåde vil, ifølge udredningen, ikke forsinke det planlagte byggearbejde for Cityringen. Ligesom det heller ikke vil forlænge den tid, der er behov for arbejdspladsen i Sortedams Sø / Østersøgade ud over det oprindeligt planlagte. Det vil dog være nødvendigt at etablere en skakt og en skaktarbejdsplads i Krauseparken.

Bedre trafikal betjening og flere kollektive passagerer
På længere sigt vurderes cirka 11.000 passagerer at stige på et Metrotog per hverdagsdøgn på den underjordiske Nordhavn metrostation og højbanestationen v/ Orientkaj, som er to nye metrostationer på afgreningen til Nordhavn. Da passagererne formodes at rejse med metroen hjem igen, genereres der cirka 21.000 ekstra metropassagerrejser med afgreningen til Nordhavn. Afgreningen til Nordhavn vil desuden medføre en tilpasning af betjeningen på Cityringen. En tilpasning som giver flere passagere i Cityringen. I det samlede metrosystem forventes antallet af passagerer med afgreningen og den øgede betjening at stige med ca. 30.000 pr. hverdagsdøgn i år 2030 sammenlignet med Metroselskabets langtidsbudget.

Anlægsøkonomi og finansiering
Nutidsværdien af finansieringsbehovet til metro til Nordhavn er omkring 2,6 mia. kr. inklusiv reserver. Ca. 75 procent af finansieringsbehovet kan finansieres af indtægter fra passagerer, ejendomsbidrag og eventuelt bidrag fra Offentligt Privat Partnerskab (OPP) på 50 mio. kr. Derudover vil der ifølge udredningen være behov for finansiering fra Metroselskabets samt By & Havns ejere på cirka 0,7 mia. kr. 

De økonomiske og finansielle hovedposter for metro til Nordhavn er sammenfattet i nedenstående tabel (nutidsværdi):

Finansieringsbehov  

 Mio. kr.

Anlægsomkostninger (medreserver)   

 2.490

Reserver (30 pct)  

 575

Anlægsomkostninger (uden reserver)

 1.915

Reinvesteringer       

 100

Samlet investeringsbehov                                                       

 2.600

Finansieringskilder    
Nutidsværdi af nettodriftsoverskud  

 1.040

Nutidsværdi af ejendomsbidrag  

 810

Nutidsværdi af OPP-bidrag  

 50

Samlet finansiering  

   1.910

Restfinansieringsbehov  

 690


Den konkrete og præcise finansiering af metro til Nordhavn vil blive fastlagt i en senere aftale mellem staten og Københavns Kommune, som forventes indgået medio 2012. Restfinansieringsbehovet, som i udredningen opgjort til på i alt 690 mio. kr. i 2011-priser i forhold til anlægsomkostningerne inkl. 30 pct.’s reserve, og fordelingen af dette mellem staten og Københavns Kommune samt håndteringen af den 30 pct.’s reserve vil være en del af aftalen. Inden aftalen kan træde i kraft, vil den skulle godkendes af de respektive bevilgende myndigheder, det vil sige Borgerrepræsentationen og Folketingets Finansudvalg.

Det skal desuden bemærkes, at parterne bag "Budget 2012" var enige om, at provenuet fra salget af KE Transmission A/S medgår til finansieringen af skolerenoveringer og metro til Nordhavn.

Ejendomsbidrag 
Metro til Nordhavn vil være af afgørende betydning for sammenbindingen af den nye bydel med resten af byen. Afgreningen vil derfor øge værdien af arealerne i den nye bydel og således give højere ejendomspriser for de enkelte byggerier. Samtidig vil Metroen medvirke til en hurtigere realisering af byggerierne. Da metroen først etableres efter, at der er taget hul på første etape af byudviklingen, er det tanken, at byggeprojekter i Nordhavn pålægges et årligt ejendomsbidrag, når der etableres en metrostation i nærheden af byggeriet. Nutidsværdien af ejendomsbidraget er vurderet til 810 mio. kr.
 
Det samlede opland omkring de to nye metrostationer er vurderet at være 870.000 etagemeter i år 2031 med ligelig fordeling på bolig og erhverv. Heri indgår 200.000 etagemeter, som ligger ud over rammen i det kommuneplantillæg for Nordhavn som blev vedtaget af Borgerrepræsentationen den 15. december 2011. Videre udbygning af Nordhavn herudover indgår ikke i grundlaget for beregningerne af ejendomsbidraget.

Udarbejdelse af VVM-redegørelse og kommuneplantillæg
Som det fremgår udkastet til aftale mellem Metroselskabets ejere forpligtes Københavns Kommune til, som en del af de forberende arbejder, at udarbejde plangrundlag og VVM for metro til Nordhavn. Dette arbejde forankres i Økonomiforvaltningen, men gennemføres med bistand fra Teknik- og Miljøforvaltningen, således som det også var tilfældet for den gennemførte VVM for Cityringen.

Vanskeligere og dyrere etablering af metro til Nordhavn, hvis det skal ske på et senere tidspunkt
Teoretisk set er der også mulighed for kun at lave et afgreningskammer nu og etablere de tilsluttende tunneller og stationer i Nordhavn på et senere tidspunkt. Afgreningskammeret alene vil koste omkring 50-75 mio. kr. Hvis man venter, vil de samlede anlægsomkostninger samtidig blive omkring 300 mio. kr. højere, når der skal etableres metro til Nordhavn. Det skyldes blandt andet, at arbejdspladsen i Sortedams Sø vil skulle etableres igen, efter søen én gang har været genetableret efter byggeriet af Cityringen. En senere etablering vil derudover forstyrre driften på Cityringen, idet det vil være nødvendigt at køre enkeltsporsdrift i kun en retning i cirka et år, hvilket forventes at medføre et frafald på mellem 25 og 50 procent af passagererne. Det svarer til en manglende indtægt på 300-400 mio. kr. Samlet vil en løsning, hvor metro til Nordhavn først etableres senere altså fordyre metro til Nordhavn med i størrelsesordenen 600-700 mio. kr.

Det skal bemærkes, at omkostningerne til en del af de forberedende aktiviteter vil kunne nyttiggøres, selv om afgreningen til Nordhavnen først gennemføres på et senere tidspunkt. Det gælder særligt ændring af sporskiftekammeret ved Øster Søgade til et udfletningskammer og gennemførelse af de geotekniske undersøgelser, som udgør en stor del af de skønnede omkostninger til forberedende arbejder.

Økonomi

Med aftalen mellem Metroselskabets ejere godkendes det, at omkostninger til forberedende aktiviteter midlertidigt afholdes af Metroselskabet som udlæg under Cityringsprojektet. Udgifterne vil  permanent blive finansieret under selskabets anlægsbudget for afgreningen til Nordhavnen, når dette er godkendt. Såfremt det, mod forventning, besluttes ikke at realisere metro til Nordhavn i sammenhæng med etableringen af Cityringen forudsættes omkostningerne dækket af Metroselskabet. En eventuel forlængelse af tilbagebetalingstiden for selskabets gæld som følge heraf skønnes at være på 1 år.

Hvis Københavns Kommune indgår en endelig aftale om metro til Nordhavn, jf. 3. at-punkt, forventes det, at kommunen indbetaler sit bidrag til den nye metrolinje til Metroselskabet. Økonomiforvaltningen indstiller, at der reserveres 300 mio. kr. på kassen til finansiering af kommunens bidrag. Den endelig udmøntning og størrelse af Københavns Kommunes bidrag vil bilve afklaret i forbindelse med indgåelse af en aftale om metro til Nordhavn. 

Københavns Kommunes bidrag finansieres fra det forventede provenu fra salget af KE Transmission A/S, jf budgetaftallen for 2012. Hvis aftalen om metro til Nordhavn indgåes før provenuet modtages, anbefaler Økonomiforvaltningen, at kassens udlæg tilbageføres, når Københavns Kommune modtager provenuet fra salget.

Videre proces

Økonomiforvaltningen vil indgå aftale med Transportministeriet og Frederiksberg Kommune om at igangsætte forberedende arbejder mv. for en afgrening fra Cityringen til Nordhavn.

Økonomiforvaltningen vil fortsætte dialogen med Transportministeriet  om en beslutning, i form af en principaftale, om metro til Nordhavn med henblik på indgåelse af en endelig aftale medio 2012 om igangsætning og finansieringen af projektet. Resultatet af denne dialog vil blive forelagt Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

Som det fremgår udkastet til aftale mellem Metroselskabets ejere, forpligtes Københavns Kommune til, som en del af de forberende arbejder, at udarbejde plangrundlag (kommuneplantillæg) og VVM-redegørelse for metro til Nordhavn. Dette arbejde forankres i Økonomiforvaltningen, men gennemføres med bistand fra Teknik- og Miljøforvaltningen, således som det også var tilfældet for den gennemførte VVM for Cityringen. Først skridt i denne proces er en indledende høring, hvor borgerne kan komme med ideér og forslag til, hvilke miljøforhold og undersøgelser, der bør indgå i miljøvurderingen og kommuneplantillæget for metro til Nordhavn.

Claus Juhl                             
                                                                                                            / Anne Skovbro

Oversigt over politisk behandling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

1.      at Økonomiforvaltningen indgår aftale med staten (v/ Transportministeriet) og Frederiksberg Kommune om at igangsætte af forberedende arbejder mv. for en afgrening fra Cityringen til Nordhavn jf. vedlagte udkast til aftale (bilag 1),

2.      at Metroselskabet kan afholde udgifter på forberedende arbejder for metro til Nordhavn indenfor en ramme på 95 mio. kr., jf. 1. at-punkt,

3.      at Metroselskabets og By & Havns udredning om metro til Nordhavn, herunder de anlægstekniske løsninger og den fremlagte business case og finansieringsmodel, tages til efterretning som udgangspunkt for at arbejde videre sammen med staten for at realisere metro til Nordhavn og indgåelse af en endelig aftale her om. Resumé af udredningen er vedlagt som bilag 2,

4.      at Københavns Kommune reserverer 300 mio. kr. på kassen til finansiering af metro til Nordhavn,

5.      at Økonomiforvaltningen igangsætter arbejde med VVM og Kommuneplantillæg for metro til Nordhavn og den forudgående høring snarest. Arbejdet forankres i Økonomiforvaltningen. Teknik- og Miljøforvaltningen bistår i fornødent omfang, svarende til opgave- og rollefordelingen for VVM for Cityringen.



Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 1. februar 2012

Indstillingen blev anbefalet.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 9. februar 2012

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.
Til top