Mødedato: 09.02.2012, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Ungeseminarer i 10 bydele

Se alle bilag

Udmøntning af 250.000 kr. til SSP til afholdelse af Ungeseminarer i alle 10 bydele - som vedtaget i Budget2012.

Indstilling og beslutning

Indstilling om,

1.      at udmøntning af i alt 250 t.kr. (p/l 2012) årligt i 2012-15 til afholdelse af mindst ét årligt Ungeseminar i alle 10 bydele godkendes,

2.      at der til afholdelse af Ungeseminarer overføres 250 t.kr. (2012 p/l) årligt i årene 2012–2015 til Socialudvalgets bevilling, BU7, drift, funktion 5.72.99.1 fra Økonomiudvalgets bevilling, Økonomisk forvaltning, drift, funktion 6.45.51.1. Bevillingen er afsat i budget 2012 og udgifterne afholdes fremadrettet på SSP Sekretariatets bevilling,

3.      at aktiviteten forankres i SSP-ledergrupperne i de relevante bydele, og med Børne- og Ungeforvaltningens områdechefer som aktivitetsansvarlige, samt

4.      at overordnet indhold, deltagerkreds og effektmål for Ungeseminar i de 10 bydele godkendes. 

(Økonomiudvalget, Børne- og Ungdomsudvalget og Socialudvalget)

Problemstilling

I Budget 2012 er der afsat 25.000 kr. pr. bydel, eller i alt 250.000 kr., til understøttelse af lokale ungenetværk herunder særligt afholdelse af et årligt Ungeseminar i hver bydel efter forbillede af bl.a. ungeseminaret på Amager, Ungebydelsplanen Bispebjerg m.fl.. Nærværende indstilling udmønter det afsatte beløb til SSP Sekretariatets bevilling.

I forbindelse med analysen af temaet Styring og Netværk på tværs i Best Practise kataloget for Sikker By aktiviteter (ØU 14. juni 2011) viste der sig et behov for at understøtte netværksarbejdet med udsatte børn og unge i alle 10 bydele – efter modeller som var anvendt i fx: Områdefornyelse i Haraldsgadekvarteret, Ungeseminar på Amager, Partnerskab for Tingbjerg og Ungebydelsplanen på Bispebjerg. Samarbejdsstrukturen i disse aktiviteter giver mulighed for at arbejde tværfagligt med de unge og deres familier. Det er koblingen af den lokale viden og en tværgående specialviden, der skaber enighed om metoder og sikrer synergier.

Løsning

Afholdelse af et årligt Ungeseminar i hver bydel vil tilbyde alle aktører i det lokale kriminalpræventive arbejde mulighed for at mødes og få input via eksterne faglige oplæg, drøfte aktuelle lokale emner på tværs og generelt møde andre lokale aktører, der arbejder kriminalpræventivt med børn og unge – også de aktører, der ikke nødvendigvis indgår i vanlige samarbejdsstrukturer.

Organisering og forankring

Aktørerne i hver af byens 10 bydele skal finde en organisationsmodel for ungenetværk og ungeseminarer, der passer til eksisterende netværk i bydelene. Der kan hentes inspiration fra ungenetværket på Amager eller fra Ungebydelsplanen på Bispebjerg, men organiseringen skal tilpasses den enkelte bydel. Det skal være et centralt omdrejningspunkt for ungenetværket, at der afholdes et årligt Ungeseminar (ungemøde/stormøde), og det er dette møde, som bevillingen skal understøtte.

Ansvarlig for opstart af arbejdet med etablering af Ungeseminar i bydelene er SSP-ledergrupperne i hver af de 10 bydele. Det foreslås konkret, at de 5 områdechefer i Børne- og Ungdomsforvaltningen er initiativtagere, men at aktivitetsmidlerne udmøntes til SSP Sekretariatet, der overfører aktivitetsmidlerne til Børne- og Ungdomsforvaltningen i takt med, at Ungeseminarerne kan afholdes. Ungenetværk kan med fordel opbygges omkring den kendte SSP-struktur, da SSP lokaludvalg og ledergrupper er væsentlige aktører i ungearbejdet i de enkelte bydele. Afholdelsen af ungeseminarer vil desuden blive koordineret med evt. forslag, som vedtages som følge af Ungdomskommissionens arbejde.

Den nærmere arbejdsdeling i de enkelte bydele aftales af de lokale aktører, med Børne- og Ungdomsforvaltningens områdechef som aktivitetsansvarlig.

Den foreslåede model for organisering og forankring er godkendt af SSP Københavns bestyrelse den 14. december 2011.

Det forventes, at der vil være behov for at grupper af aktører i ungenetværkene afholder løbende koordinerende møder uden for stormødet.

Indhold og deltagerkreds

På det årlige Ungeseminar deltager alle forvaltninger og SSP samt eksterne partnere som bl.a. boligsociale organisationer, foreninger, lokaludvalgspolitikere og Natteravnene, og målet er at få et fælles overblik over børne- ungesituationen i bydelen samt at involvere og ansvarliggøre aktørerne bredt i kommende eller igangværende fælles initiativer.

Det er væsentligt at stormøderne udover de faste SSP aktører tillige inddrager: Boligsociale medarbejdere, forældregrupper, frivillige organisationer, kulturinstitutioner, idrætsfaciliteter og alle øvrige relevante aktører der udfører relationsarbejde i forhold til udsatte unge i bydelen.

Ungenetværket skal indgå i eksisterende samarbejdsstrukturer i bydelene, som en overbygning og udvidelse, og ikke føre til oprettelsen af nye ressourcekrævende mødefora.

Effektmål

Formålet med Ungeseminarerne er – indenfor normalsystemet – at understøtte og udvikle personlige og faglige netværk, sikre enighed om den pædagogiske linje, facilitere samarbejde og øget koordinering og at alle aktiviteter understøtter kernedriften.

Ungeseminarerne bidrager til alle fire overordnede Sikker By effektmål.

Udgifter

For de afsatte 25.000 kr. pr. årligt ungenetværksmøde i hver bydel kan afholdes udgifter til mødeforplejning, facilitering af ungenetværksmødet, aflønning af foredragsholder m.v. Der er således tale om aktivitetsmidler.

Økonomi

Der udmøntes i alt 250 t.kr. (p/l 2012) årligt i 2012-15 til afholdelse af mindst ét årligt Ungeseminar i alle 10 bydele.

Bevillingen er afsat i budget 2012 under Økonomiudvalgets bevilling. Med indstillingen overføres 250 t.kr. (2012 p/l) årligt i årene 2012–2015 til Socialudvalgets bevilling, BU7, drift, funktion 5.72.99.1 fra Økonomiudvalgets bevilling, Økonomisk forvaltning, drift, funktion 6.45.51.1. Udgifterne afholdes fremadrettet på SSP Sekretariatets bevilling.

Videre proces

Såfremt Borgerrepræsentationen godkender indstillingen vil SSP-ledergrupperne på førstkommende møde efter indstillingens godkendelse drøfte, hvordan arbejdet tilrettelægges, således at det første Ungeseminar i hver bydel kan afholdes senest ultimo oktober 2012. Herved sikres, at evt. forpligtende aftaler kan indarbejdes i bl.a. SSP’s årsplaner, samt andre relevante planer fx for områdebaserede indsatser og fagforvaltningernes øvrige indsatser i bydelene.

Claus Juhl                    / Bjarne Winge

Oversigt over politisk behandling

Økonomiforvaltningen, Børne- og Ungdomsforvaltningen og Socialforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget, Børne- og Ungdomsudvalget og Socialudvalget, at udvalgene over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

1.      at godkende udmøntning af i alt 250 t.kr. (p/l 2012) årligt i 2012-15 til afholdelse af mindst ét årligt Ungeseminar i alle 10 bydele,

2.      at der til afholdelse af Ungeseminarer overføres 250 t.kr. (2012 p/l) årligt i årene 2012–2015 til Socialudvalgets bevilling, BU7, drift, funktion 5.72.99.1 fra Økonomiudvalgets bevilling, Økonomisk forvaltning, drift, funktion 6.45.51.1. Bevillingen er afsat i budget 2012 og udgifterne afholdes fremadrettet på SSP Sekretariatets bevilling,

3.      at aktiviteten forankres i SSP-ledergrupperne i de relevante bydele, og med Børne- og Ungeforvaltningens områdechefer som aktivitetsansvarlige,

4.      at godkende overordnet indhold, deltagerkreds og effektmål for Ungeseminar i de 10 bydele.



Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 25. januar 2012

Indstillingen blev godkendt.



Socialudvalgets beslutning i mødet den 25. januar 2012

Indstillingen blev godkendt med bemærkning om, at ”BU7” i 2. at erstattes af ”ramme 21.20 SSP-Sekretariatet”. 



Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 1. februar 2012

Indstillingen blev anbefalet.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 9. februar 2012

Der var på pladserne omdelt et rettelsesblad til indstillingen, se bilag.

 

 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top