Mødedato: 09.02.2012, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Afkriminalisering af hashhandelen i København

Se alle bilag

Socialudvalget skal tage stilling til udmøntning af et medlemsforslag oversendt fra Borgerrepræsentationen om at rette henvendelse til justitsministeren med forslag om etablering af en forsøgsordning med regulering af lovlig hashhandel.

Indstilling og beslutning

Det indstilles,

1.      at brevet til justitsministeren udskiftes med vedhæftede brevforslag (bilag 5) og at dette afsendes med det oprindelige medlemsforslag (bilag 1) som eneste bilag.

(Socialudvalget)

(Standsningssag)

Problemstilling

Socialistisk Folkeparti havde til Borgerrepræsentationens møde den 17. november 2011 fremsat et medlemsforslag om, at Borgerrepræsentationen pålægger Socialforvaltningen at rette henvendelse til justitsministeren med henblik på at igangsætte en forsøgsordning med regulering af lovlig hashhandel (jf. bilag 1).

Borgerrepræsentationen besluttede at oversende medlemsforslaget til behandling i Socialudvalget. Medlemsforslaget var motiveret med, at Socialistisk Folkeparti med dannelsen af den nye regering finder det hensigtsmæssigt at rette henvendelse til justitsministeren vedrørende problemstillingen om ulovlig hashhandel i København.

Socialudvalget skal tage stilling til indholdet af det videre arbejde med at finde en konkret model for en forsøgsordning for legalisering af hash, herunder indholdet af brev til justitsministeren.

En forsøgsordning har tidligere været politisk behandlet i Socialudvalget og i Borgerrepræsentationen. I bilag 4 er beskrevet en række elementer fra denne debat.

Løsning

Det anføres i medlemsforslaget, at igangsættelse af en forsøgsordning vil indebære ny saglig viden om effekten af et lovligt hashmarked, der vil kunne danne grundlag for fremtidige drøftelser og beslutninger. En forsøgsordning med legalisering af hash skal ifølge medlemsforslaget omfatte alle de led, der er forbundet med dyrkning, import, køb og salg for at kunne påvise eller tilbagevise, om et legalt reguleret hashmarked kan opfylde følgende målsætninger:

·         Have positiv indvirkning på forbruget og særligt misbruget af hash.

·         Skabe platform for mere effektiv folkeoplysning om virkningerne og skadevirkningerne ved brugen af hash.

·         Skabe en bedre og tidligere kontakt mellem hashmisbruger og behandlingssystemet.

·         Mindske overgangen fra brugen af hash til farligere og afhængighedsskabende stoffer.

·         Have en begrænsende effekt på den organiserede kriminalitet, specielt den voldelige bandekriminalitet.

Med henblik på at opnå disse mål foreslås det, at følgende komponenter indgår i en forsøgsordning:
 

      Det skal være legalt at besidde hash til eget brug.

 

Fremstilling af hash kan varetages af socioøkonomiske virksomheder, herunder også offentligt drevne virksomheder Indtægter ved salg af hash forudsættes at kunne finansiere anlæg og drift af produktionsanlæg. 

 

20 - 25salgssteder i Københavns Kommune med åbningstid fx 5 timer dagligt, bl.a. for at forebygge, at der opstår et parallelt illegalt marked. Der forudsættes indrettet selvstændige salgssteder, da salg via apoteker ikke findes hensigtsmæssigt.

 

Salgssteder vil for en mindre del kunne indrettes som coffeeshops. Autoriserede salgssteder vil bidrage til at adskille handelen med hash fra handelen med hårde stoffer.  

 

Der skal stilles krav til kvalifikationerne hos det personale, der er på udsalgsstederne. Personalet skal kunne rådgive om skadevirkningerne ved brugen af hash og rådgive om behandlingsmulighederne for hashmisbrugsbehandling, behandling for andet stof- og/eller alkoholmisbrug.

 

For at forebygge hashturisme bør der indføres begrænsninger i de mængder, det er muligt at købe pr. dag eller pr. person. Der skal fastlægges grænser for hvor store mængder, det skal være muligt at købe.

 

Der skal fastsættes en aldersgrænse for adgang til køb af hash, der på den ene side kan forebygge at unge tilskyndes til at bruge hash, og på den anden side ikke er medvirkende til at skabe et illegalt hashmarked for de helt unge.

 

Krav om legitimation skal være en forudsætning for køb af hash. Det kan gøre det nemmere at sikre aldersgrænsen for køb efterleves. En legitimationsordning vil desuden sikre, at målgruppen for køb af legal hash vil kunne begrænses, f.eks. ved at udelukke udlændinge fra at købe legal hash eller ved at begrænse udlændinges køb til alene at omfatte køb af begrænsede mængder hash.

 

Der skal udstedes autorisation til dyrkning og import af hash. Hensigten er at begrænse illegal import og handel med hash.  Legal import af lovligt fremstillet hash vil finde sted indtil, at der er opnået en tilstrækkelig og stabil dansk hashproduktion.  

 

Oplysning om skadevirkninger ved brug af hash og hårde stoffer: En forstærket forebyggende oplysende indsats om skadevirkningerne ved brug af hash og hårde stoffer bør etableres, som et led i etableringen af en forsøgsordning med regulering af lovlig hashhandel. 

Forslaget om afkriminalisering af hash iværksættes som en forsøgsordning med en varighed på 5 år.

Der gennemføres en evaluering med inddragelse af internationale erfaringer – herunder en midtvejsstatus for forsøget med henblik på at dokumentere afkriminaliseringens virkning på bl.a. brugerne, kriminalitet, og eventuelle utilsigtede virkninger. Det er et væsentligt formål med evalueringen at sikre ny saglig viden om effekten af et lovligt hashmarked. Evalueringen skal kunne danne grundlag for fremtidige drøftelser og beslutninger om afkriminalisering af handel med hash.

Den konkrete udformning af en forsøgsordning skal foregå i dialog og samarbejde med regeringen, interesseorganisationer og samarbejdspartnere. En konkret forsøgsordning forudsætter, at der skabes de nødvendige lovgivningsmæssige rammer. Loven skal tilpasses således, at det bliver lovligt at besidde hash til eget brug. Der skal skabes hjemmel for dyrkning og bearbejdning af hash med henblik på distribution af hash fra autoriserede salgssteder. Endelig skal forholdet til FN´s narkotikakonvention vurderes.

Det indstilles derfor at der afsendes et brev til justitsministeren, der afspejler ovennævnte målsætninger og indholdsmæssige komponenter.Under forudsætning af en positiv tilbagemelding fra Justitsministeren, vil Socialforvaltningen vende tilbage med et forslag til en konkret forsøgsordning med regulering af lovlig hashhandel i København med henblik på forelæggelse for Borgerræpræsentationen.

Økonomi

Godkendelse af indstillingspunkterne vil ikke på nuværende tidspunkt have økonomiske konsekvenser. De økonomiske konsekvenser ved iværksættelse af en konkret forsøgsordning vil blive vurderet i forbindelse med udarbejdelse af en indstilling med forslag om forsøg.

Videre proces

Hvis Socialudvalget godkender indstillingen, afsendes brevet til justitsministeren (jf. bilag 2 og 3).

Under forudsætning af justitsministerens godkendelse af iværksættelse af en forsøgsordning, vil Socialforvaltningen udforme forslag til en konkret forsøgsordning i dialog og samarbejde med regering, interesseorganisationer og samarbejdspartnere med henblik på forelæggelse for Borgerrepræsentationen.

Anette Laigaard     /    
        
                                    Eva Stokbro Jensen

 

Oversigt over politisk behandling

Socialforvaltningen indstiller,
1. at Socialudvalget godkender, at nedenstående komponenter indgår i det videre arbejde med at udforme forslag om en konkret forsøgsordning for regulering af lovlig hashhandel i København, og 
2. at Socialudvalget afsender vedlagte udkast til brev til justitsministeren (jf. bilag 2 og 3).

 
Socialudvalgets beslutning i mødet den 25. januar 2012

Konstitueret kontorchef Eva Stokbro Jensen overværede punktets behandling

 

F stillede følgende ændringsforslag til 1. at:

”1. At erstattes af følgende nye 1. At: ”At hvis regeringen godkender et sådant forsøg, vil vi i Socialudvalget straks igangsætte en dialog med førende misbrugseksperter om at finde den bedst mulige løsning”

 

A stillede ændringsforslag til 2. At

”At brevet til justitsministeren blev udskiftet med vedhæftede brevforslag og at dette afsendtes med det oprindelige medlemsforslag som eneste bilag”

 

Der ønskedes delt afstemning.

 

Ændringsforslaget til 1. At bortfaldt med følgende stemmeafgivelse:

For: B, F, Ø (5)

Imod: A, C, O, V (6)

 

Der blev herefter begæret afstemning om indstillingens 1. At.

 

1. At bortfaldt med følgende stemmeafgivelse:

For: Ø (2)

Imod: A, B, C, V, O (7)

Undlod: F (2)

 

Ændringsforslaget til 2. At blev vedtaget med følgende stemmeafgivelse:

 

For: A, B, F, Ø (8)

Imod: C, O, V (3)


Den således ændrede indstilling blev godkendt uden 1. at.

Beslutningen blev herefter standset af C og O jf. styrelseslovens § 23 med henblik på  behandling i Borgerrepræsentationen.

 

 

 

 

 

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 9. februar 2012


Dansk Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag:

”Det foreslås, at 1. at-punkt ændres til at have følgende ordlyd:

”at brevet til justitsministeren udskiftes med vedhæftede brevforslag (bilag 5) og at dette afsendes med det oprindelige medlemsforslag (bilag 1), samt med beslutningsprotokol fra Borgerrepræsentationens møde den 9. februar 2012.””

 

 

Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag:

”Det foreslås, at der tilføjes et 2. at-punkt til indstillingen:

”2. At det i 1. at-punkt omtalte brev tillige medunderskrives af overborgmesteren, da der er tale om en Borgerrepræsentationens beslutning.””

 

 

Ændringsforslaget fra Dansk Folkeparti blev forkastet med 34 stemmer imod 16.

 

For stemte: C, O, V og Ø.

Imod stemte: A, B, F, I og Jaleh Tavakoli (løsgænger)

 

 

Ændringsforslaget fra Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti blev forkastet med 39 stemmer imod 10.

 

For stemte: C, O og V.

Imod stemte: A, B, F, I, Ø og Jaleh Tavakoli (løsgænger).

 

 

Indstillingen blev herefter godkendt med 38 stemmer imod 11.

 

For stemte: A, B, F, I, Ø og Jaleh Tavakoli (løsgænger).

Imod stemte: C, O og V.

 

Til top