Mødedato: 08.10.2019, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Forslag til lokalplan Hermodsgade, Nørrebro

Se alle bilag
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til at sende forslag til lokalplan Hermodsgade i høring. Lokalplanforslaget skal muliggøre private ungdoms-og kollegieboliger med et samlet etageareal på op til ca. 5.800 m2 på ejendommene Hermodsgade 26-28.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at godkende forslag til lokalplan Hermodsgade (bilag 2) med henblik på offentliggørelse og udsendelse i offentlig høring i otte uger.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

(Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

En bygherre har anmodet kommunen om en ny lokalplan for ejendommene Hermodsgade 26-28. Bygherre ønsker at omdanne en eksisterende bygning i to etager med høj bevaringsværdi (SAVE-værdi 3) og opføre yderligere op til tre etager ovenpå denne. Det vil muliggøre op til 5.800 m2, som bygherre ønsker at anvende til private ungdoms- og kollegieboliger. Det svarer til en bebyggelsesprocent på 185. Det kræver en ny lokalplan at realisere ønskerne, da gældende lokalplan Titangade alene giver mulighed for bl.a. administration, liberale erhverv og en bebyggelsesprocent på 130. Startredegørelsen blev godkendt af Teknik- og Miljøudvalget den 25. februar 2019.

Løsning

På Hermodgade 26-28 vil planforslaget (bilag 2) muliggøre en boligbebyggelse på op til ca. 5.800 m2, heraf ca. 3.000 m2 i en eksisterende ejendom på Hermodsgade 28, svarende til en bebyggelsesprocent på 185. Med planen omdannes ejendommen til ungdoms-og kollegieboliger.

Den eksisterende bygning på Hermodsgade 28 er i to etager. Den er opført i 1936 og er udpeget med høj bevaringsværdi (SAVE-værdi 3). Bygningen er opført i funkisstil med en buet facade mod Hermodsgade. Den fastlægges i lokalplanen som bevaringsværdig med bestemmelser for, hvordan bygningen kan omdannes og tilbygges op til tre etager ovenpå den eksisterende bygning. Med tilbygningen bliver de bærende bevaringsværdier fastholdt - herunder den overordnede form, facadematerialet i gul mur, den skarpe horisontale afslutning mod taget og facadens symmetriske opbygning med porte og vinduer.

Efter tilbygningen vil bygningen være fire til fem etager. Den maksimale bygningshøjde vil være 19 meter og tilpasse sig højden på de eksisterende nabobebyggelserne, der primært anvendes til boliger (bilag 2). Skyggediagrammerne viser, at der ikke er væsentlige skyggevirkninger som følge af byggeriet. Dog vil en mindre del af boligerne i Hermodgade samt de sydligt beliggende boliger i Haraldsgade få skyggegener i morgentimerne i vinter-, forårs- og efterårsmånederne. Om sommeren vil nogle boliger i Hermodsgade også få skyggegener i de tidlige morgentimer. En erhvervsejendom mod vest vil få skygger om eftermiddagen hele året på en vestvendt facade. En mindre del af en boligbebyggelse i Sigurdsgade vil om sommeren få skyggegener i aftentimerne.

Den nye facade udføres i lodrette profiler i aluminium eller træ. For at skabe variation i facaderne udadtil udføres vinduerne primært som vindueskarnapper i varierende størrelse.

Byliv

Området øst for den eksisterende bygning bliver udlagt til delvist grønt friareal med mulighed for ophold. Det øger bylivet og trygheden lokalt og understøtter indsatsen i Fællesskab København om en bedre hverdag i byrummet. Der vil blive etableret et indre byrum og kantzoner mod opholdsarealerne. Endvidere bliver der anlagt opholdsarealer på en tagterrasse.

Miljø og bynatur

Lokalplanforslaget stiller krav omplantning af ti nye træer for at styrke bynaturen og krav om, at beplantningen skal være blandet for at styrke byens biodiversitet og skabe mulighed for oplevelser i løbet af året. Der er ingen træer i planområdet, som opfylder kriterierne for at blive udpeget som bevaringsværdige.

Almene boliger

Planområdet ligger i Nørre Fælled Skole skoledistrikt, hvor andelen af almene boliger er 31 %. Planlovens mulighed for at kræve op til 25 % nye boliger bliver ikke anvendt i forslaget til lokalplan, da det samlede etageareal for nye boliger i forslaget ligger under minimumsgrænsen på 8.000 m2 og i et udsat boligområde. Minimumsgrænsen på 8.000 m2 gælder for lokalplanforslag, hvor der har været fremlagt en startredegørelse for Teknik- og Miljøudvalget inden den 9. april 2019. Dette er besluttet på Teknik- og Miljøudvalgets møde den 8. april 2019. For forslag fremsat efter den 9. april 2019 er minimumsgrænsen 3.200 m2.

Parkering

Parkeringsdækningen fastsættes i overensstemmelse med forslag til kommuneplan 2019 til 1 pr. 600 m2 for kollegie- og ungdomsboliger svarende til 10 pladser, der skal placeres i kælder. Der skal ud for ejendommen (uden for lokalplanområdet) nedlægges to parkeringspladser i Hermodsgade (offentlig vej) for at skabe plads til holdeplads for renovationsbil. I forhold til krav om parkering til cykler stiller forslag til kommuneplan 2019 krav om fire parkeringspladser pr. 100 m2 etageareal, svarende til 234 pladser, herunder krav om 12 pladskrævende cykler

Kommuneplan

Realisering af den ønskede bebyggelse forudsætter, at kommuneplanens rammer ændres fra en S3-ramme (serviceerhverv) til en B5-ramme (boliger), så det er muligt at anvende ejendommene til boliger. Ændringen indgår i forslag til Kommuneplan 2019, hvor den nuværende bebyggelsesprocent på 185 er fastholdt.

Miljøvurdering

Lokalplanen medfører ikke miljømæssige konsekvenser, der betyder, at der skal udarbejdes en miljørapport i henhold til miljøvurderingsloven.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Nedlæggelse af to parkeringspladser i Hermodsgade vil medføre et årligt provenutab på ca. 10.000 kr. Indtægtstabet kan søges dækket af Teknik- og Miljøforvaltningen i kommende budgetforhandlinger, når tidspunkt for realisering af projektet kendes nærmere.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har godkendt lokalplanforslaget, sender Teknik- og Miljøforvaltningen planforslaget i høring i otte uger. På baggrund af resultatet af høringen, vil forvaltningen udarbejde indstilling om endelig vedtagelse af planforslaget. Indstillingen forventes forelagt Borgerrepræsentationen primo 2020.

 

Søren Wille      /       Karsten Biering Nielsen

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at godkende forslag til lokalplan Hermodsgade (bilag 2) med henblik på offentliggørelse og udsendelse i offentlig høring i otte uger.

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 16. september 2019

 

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med seks stemmer mod tre. Et medlem undlod at stemme.

 

For stemte: A, C, I og Å.
Imod stemte: B og Ø.
Undlod at stemme: F.

 

Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning:
”Enhedslisten ønsker at bibeholde anvendelsen til erhverv.”

 

Enhedslisten og Alternativet afgav følgende protokolbemærkning:
”Der er ingen kontrol med, at private ungdomsboliger ikke blot lejes ud som små dyre lejligheder og dermed ikke bidrager til at løse udfordringen med manglende ungdoms- og studieboliger i København.”

 

Enhedslisten og Alternativet afgav følgende protokolbemærkning:
”Partierne ønsker etablering af flere almene boliger i København, men respekterer det politisk vedtagne administrationsgrundlag for krav om almene boliger, som skaber stabilitet og forudsigelighed ved at regulere, hvornår der stilles krav om almene boliger. Hvis der kan findes flertal for at ændre administrationsgrundlaget, så er partierne klar til at stå bag en revision, der gør det muligt at stille krav i endnu flere tilfælde fremover.”

 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til det planmæssige aspekt af sagen, eller at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form, idet det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 1. oktober 2019

 

Økonomiudvalget besluttede at oversende indstillingen med udvalgets erklæring til behandling i Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 8. oktober 2019

 

Indstillingen blev godkendt med 31 stemmer imod 14. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, Å, F, V, C, O og I.

Imod stemte: Ø og B.

 

Alternativet og SF afgav følgende protokolbemærkning: 

”Å og SF opfordrer til at overbygningen beklædes med bæredygtige materialer f.eks. træ”.

Enhedslisten og Alternativet videreførte følgende protokolbemærkninger fra udvalgsbehandlingen:

 

”Der er ingen kontrol med, at private ungdomsboliger ikke blot lejes ud som små dyre lejligheder og dermed ikke bidrager til at løse udfordringen med manglende ungdoms- og studieboliger i København.

Partierne ønsker etablering af flere almene boliger i København, men respekterer det politisk vedtagne administrationsgrundlag for krav om almene boliger, som skaber stabilitet og forudsigelighed ved at regulere, hvornår der stilles krav om almene boliger. Hvis der kan findes flertal for at ændre administrationsgrundlaget, så er partierne klar til at stå bag en revision, der gør det muligt at stille krav i endnu flere tilfælde fremover.”

 

Enhedslisten videreførte følgende protokolbemærkninger fra udvalgsbehandlingen:

”Enhedslisten ønsker at bibeholde anvendelsen til erhverv. ”

 

Der blev fastsat frist til afgivelse af mindretalsudtalelser til torsdag den 10. oktober 2019, kl. 12.00.

Til top