Mødedato: 08.10.2015, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Etablering af herbergspladser til unge hjemløse

Se alle bilag
Der skal tages stilling til etablering af 20 herbergspladser til unge hjemløse, og Borgerrepræsentationen skal godkende, at anlægsmidlerne frigøres, så lokalerne kan indrettes.

Indstilling og beslutning

Indstilling om, 

    1. at der frigøres 5,508 mio. kr. (p/l 2015) af anlægsbudgettet i 2015 på 7,1 mio. kr. til indretning og renovering af lokaler på Nøjsomhedsvej 12, 2. sal til 14 herbergspladser. Økonomien fremgår af bilag 2,

    2. at der frigøres 1,6 mio. kr. (p/l 2015), som udgør det resterende af anlægsbudgettet i 2015 på 7,1 mio. kr., til indretning af et alternativt lejemål til de resterende 6 pladser. Eventuelt overskydende midler tilbageføres til "kassen". Økonomien fremgår af bilag 2.
 

Det bemærkes, at der med indstillingen gives en anlægsbevilling på 1,6 mio. kr. til etablering af 6 herbergspladser på et endnu uafklaret lejemål. Den konkrete udmøntning af anlægsmidlerne afventer derfor afklaring af det endelige lejemåls placering, og de bevillingsmæssige ændringer vil herefter blive håndteret i forbindelse med den næstkommende sag om bevillingsmæssige ændringer. 

Det forudsættes herudover, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Socialudvalgets budgetramme.

(Socialudvalget)

Problemstilling

Antallet af unge hjemløse i København er de seneste år steget. Derfor blev der i budget 2015 afsat 7,1 mio. kr. (p/l 2015) i anlæg til etablering af 20 herbergspladser for via en forebyggende bostøtte at styrke den socialfaglige indsats og imødegå en fortsat stigning.  

Etablering af de første 6 herbergspladser i Sankt Hans Gade 19 på Nørrebro blev godkendt af Borgerrepræsentationen den 26. marts 2015. Som nævnt i indstillingen var en forudsætning for at realisere pladserne, at udlejeren ville godkende ændring af brugergruppen. Københavns Ejendomme og Socialforvaltningen har haft forhandlinger med udlejer, som imidlertid ikke vil godkende anvendelsen af lejemålet til herbergspladser.Socialforvaltningen vil derfor i samarbejde med Københavns Ejendomme søge efter alternative lokaler til indretning af de 6 herbergspladser og anlægsmidlerne søges her frigjort til dette formål.   

Til de resterende 14 af de 20 herbergspladser er der nu fundet lokaler på Nøjsomhedsvej 12, 2. sal på Østerbro, hvor et af Socialforvaltningens tidligere lejemål er blevet ledigt. Socialforvaltningen ønsker derfor at anvende 5,508 mio. kr. (p/l 2015) til indretning af lokalerne, hvorfor der er behov for, at anlægsbevillingen frigøres, så indretningen kan påbegyndes.

Løsning

Indretning af 14 herbergspladser på Nøjsomhedsvej  
De 14 nye herbergspladser indrettes på 2. sal. i en ejendom på Nøjsomhedsvej 12 på Østerbro.

Socialforvaltningen vurderer, at beliggenheden er god, da adressen ligger i god afstand fra det traditionelle herbergsmiljø på Vesterbro, Nørrebro og Amager. Dermed mindskes risikoen for, at de unge udsættes for en negativ påvirkning fra disse miljøer, som er præget af misbrug og vold.         

Herberget opdeles i 2 boafsnit med hver 7 værelser, opholdsrum, køkken og toiletfaciliteter. Desuden indrettes et fælles opholdsrum midt på etagen samt kontorfaciliteter, tekøkken og toiletfaciliteter for personalet. 

Indretningsprojektet er udarbejdet af BBP Arkitekter A/S i samarbejde med Byggeri København og Socialforvaltningen.

Byggeri København forestår renoveringen af lokalerne og forventer, at de vil stå klar til ibrugtagning i maj 2016. Ejendomsfaglig udtalelse fra Byggeri København fremgår af bilag 1.    

Dialog med Børne- og Ungdomsforvaltningen

Udover Socialforvaltningens lejemål på 2. sal benyttes ejendommen på Nøjsomhedsvej ligeledes af Børne- og Ungdomsforvaltningen, som anvender kælder, stue og 1. sal. til vuggestue, børnehave og fritidsklub. Socialforvaltningen har haft dialog med Børne- og Ungdomsforvaltningen og forældrebestyrelsen i den pågældende daginstitutionsklynge om Socialforvaltningens nye anvendelse af lokalerne på 2. sal. På baggrund af dialogen, hvor Socialforvaltningen har orienteret om ungeherberget og den kommende målgruppe, er der udarbejdet retningslinier for den fremtidige fælles anvendelse af bygningen. Her tages blandt andet højde for adskilte adgangsforhold mellem daginstitution og herberg, regler for hvor de unge kan ryge, og at de unge ikke må opholde sig på daginstitutionens legeplads.   

Godkendelse i SAB
Lejemålet administreres af KAB på vegne af SAB. Anvendelsen af lokalerne til brug for herbergspladser til unge har været forelagt SAB´s organisationsbestyrelse. Efter Socialforvaltningens dialog med Børne- og Ungdomsforvaltningen har organisationsbestyrelsen godkendt den nye anvendelse af lokalerne med forbehold for, at der udarbejdes et tillæg til lejekontrakten, hvor det udspecificeres, at Socialforvaltningen har et særligt ansvar, blandt andet i forhold til at sikre ro og orden, og sikre, at unødige gener i forhold til daginstitutionerne undgås. Anlægsbevillingen tager højde for forventede mindre udgifter til at imødekomme SABs forbehold.

Økonomi

I budget 2015 blev der afsat i alt 7,1 mio. kr. (p/l 2015) til etablering af de 20 herbergspladser. Der anvendes i alt 5,508 mio. kr. til renovering og indretning af Nøjsomhedsvej 12. Heraf overføres 4,332 mio. kr., fordelt med 0,924 mio. kr. i 2015 og 3,408 mio. kr. i 2016 til Økonomiudvalgets bevilling Byggeri København til gennemførelse af byggeriet. De resterende 1,176 mio. kr. fordelt med 0,026 mio. kr.  i 2015 og 1,150 mio. kr. i 2016 forbliver i Socialforvaltningen til indkøb af inventar, projektledelse samt mindre forventede udgifter til brug for tiltag i forbindelse med samlokalisering i bygningen.

Til de resterende 6 pladser er der 1,6 mio. kr. til rådighed til indretning af alternative lokaler i stedet for Sankt Hans Gade, samt allerede afholdte udgifter til rådgiverhonorar m.m. i forbindelse med projektet i Sankt Hans Gade. Når Byggeri Københavns andel af de 1,6 mio. kr. er beregnet, vil midlerne blive overført i en sag om bevillingsmæssige ændringer.     


Tabel 1. Oversigt over anvendelse af anlægsbudget

 

Beløb i 1,000 kr.
(p/l 2015)

Anlægsbudget i alt til 20 herbergspladser

7,100

Anlægsbevilling søges til Nøjsomhedsvej, 14 pladser

-5,508

Anlægsbevilling til de resterende 6 pladser

                      -1,592

Rest

                         0 


De bevillingsmæssige konsekvenser, herunder tilbageførsel af tidligere overført bevilling til Københavns Ejendomme i forbindelse med Sankt Hans Gade, fremgår af bilag 2. 

Driftsudgifterne for de 20 herbergspladser finansieres af det samlede budget på 4,3 mio. kr., der blev bevilget i budget 2015 til de 20 herbergspladser -Socialudvalgets ramme (bevillingsnr. 1616, funktion 5.38.42.1)

Videre proces

Såfremt Socialudvalget godkender første og andet at-punkt i indstillingen, skal den efterfølgende sendes videre til behandling i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.




Anette Laigaard                           / Katrine Bagge Thorball

Oversigt over politisk behandling

Socialforvaltningen indstiller,

1. at Socialudvalget godkender etableringen af 14 herbergspladser til unge hjemløse på Nøjsomhedsvej 12, 2. sal på Østerbro.

2. at Socialudvalget godkender, at der findes alternative lokaler til de resterende 6 herbergspladser til unge hjemløse, som erstatning for Sankt Hans Gade 19 på Nørrebro, hvor udlejer ikke vil godkende ændring af brugergruppen.    
  
Socialforvaltningen indstiller, at Socialudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler at godkende:

3. at der frigøres 5,508 mio. kr. (p/l 2015) af anlægsbudgettet i 2015 på 7,1 mio. kr. til indretning og renovering af lokaler på Nøjsomhedsvej 12, 2. sal til 14 herbergspladser. Økonomien fremgår af bilag 2. 

4. at der frigøres 1,6 mio. kr. (p/l 2015), som udgør det resterende af anlægsbudgettet i 2015 på 7,1 mio. kr., til indretning af et alternativt lejemål til de resterende 6 pladser. Eventuelt overskydende midler tilbageføres til "kassen". Økonomien fremgår af bilag 2.


Socialudvalgets beslutning i mødet den 2. september 2015

Kontorchef Katrine Bagge Thorballe deltog under punktets behandling.

Indstillingen blev godkendt.



Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Det bemærkes, at der med indstillingen gives en anlægsbevilling på 1,6 mio. kr. til etablering af 6 herbergspladser på et endnu uafklaret lejemål. Den konkrete udmøntning af anlægsmidlerne afventer derfor afklaring af det endelige lejemåls placering, og de bevillingsmæssige ændringer vil herefter blive håndteret i forbindelse med den næstkommende sag om bevillingsmæssige ændringer.

Økonomiudvalget har ingen bemærkninger for så vidt angår indstillingens ejendomsfaglige indhold. Der henvises i øvrigt til Københavns Ejendommes udtalelse, der er vedlagt som bilag.

Økonomiudvalget forudsætter herudover, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Socialudvalgets budgetramme.


Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 29. september 2015

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 8. oktober 2015

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top