Mødedato: 08.10.2015, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Skoledistrikter 2016/17

Se alle bilag
Der skal tages stilling til forslag om ændring af skoledistrikter efter gennemført høring.

Indstilling og beslutning

Indstilling om,

  1. at rode 181, 186 og 187 overføres fra grunddistriktet for Vesterbro Ny Skole til grunddistriktet for Tove Ditlevsens Skole, at rode 167 overføres fra grunddistriktet for Tove Ditlevsens Skole til grunddistriktet for Gasværksvejens Skole, og at rode 171, 172, 173 og 174 overføres fra grunddistriktet for Tove Ditlevsens Skole til grunddistriktet for Oehlenschlægersgades Skole,
  2. at dele rode 234 langs Maribovej og Vigerslevvej, således at den nordøstlige del overføres fra grunddistriktet for Hanssted Skole til grunddistriktet for Ålholm Skole, og at den del af rode 215, der p.t. hører til Hanssted Skole, overføres fra Hanssted Skole til Ålholm Skole,
  3. at rode 396 overføres fra grunddistriktet for Øster Farimagsgades Skole til grunddistriktet for Langelinieskolen.
Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Børne- og Ungdomsudvalgets budgetramme.

(Børne-og Ungdomsudvalget)

Problemstilling

Børne- og Ungdomsudvalget besluttede på sit møde den 20.5.2014 at sende forslag om skoledistriktsændringer for skoleåret 2016/17 i høring, se bilag 1 Tidligere politisk behandling.

Forslagene til ændringer er udarbejdet for skoler, der har et for stort elevunderlag i deres grunddistrikt i forhold til skolernes fysiske kapacitet, og hvor der er plads på naboskoler. Forslagene er udarbejdet således, at de i videst muligt omfang tilgodeser principperne om sikre skoleveje, ønsket om blandede grunddistrikter, og mindst mulige indgreb. Principperne er vedtaget i Børne- og Ungdomsudvalget den 22. juni 2011.

De foreslåede ændringer sigter på at løse kapacitetspresset på henholdsvis Vesterbro Ny Skole, Hanssted Skole og skolerne i Indre By, samtidig med, at de nærliggende naboskoler, der har plads til flere elever, får et større elevunderlag at optage deres elever fra.

Løsning

Der er indkommet høringssvar fra to af de fire berørte skoler på Vesterbro samt de berørte skoler i Valby og Indre By/Østerbro. Yderligere er der kommet svar fra 3 andre skolebestyrelser og 6 af byens lokaludvalg samt en grundejerforening. I alt er der kommet 16 høringssvar.

Hovedelementerne i høringssvarene vedrørende forslag til ændringer af grunddistrikterne samt forvaltningens bemærkninger til disse gennemgås nedenfor. Høringssvarene fremgår af bilag 2.

Vesterbro

Skolebestyrelsen på Vesterbro Ny Skole bakker op om en tilpasning af distriktet, men mener, at forslaget er for vidtgående, og foreslår, at kun rode 187 overføres, mens rode 181 og rode 186 forbliver tilknyttet Vesterbro Ny Skole. Skolen peger på, at forslaget med 71 elever i gennemsnit pr. årgang kun vil have underlag til tre af de fire spor, skolen har kapacitet til, og at man i fremtiden vil skulle konkurrere med Europaskolen, der er under opførelse på Carlsberggrunden. Desuden peger man på, at boligbyggeriet først er klar til ibrugtagning i 2018.

Gasværksvejens Skole peger på, at det er uhensigtsmæssigt at træffe beslutning om ændring af skoledistrikter inden der er truffet beslutning om udvidelse af skolen til tre spor. Man er derfor forstående overfor behovet for at udvide skolen, men ønsker ikke distrikterne ændret inden den lokalemæssige kapacitet samt tilstrækkeligt udeareal er til stede. 

Forvaltningen ønsker med forslaget at sikre, at der er plads til den voksende søgning fra grunddistriktet i de kommende år, også efter at boligudbygningsprojekter i området er ibrugtaget. I tråd med erfaringer fra tidligere distriktsændringer vil den fulde effekt af distriktsændringerne først slå igennem efter en årrække, da søskendegarantien typisk sikrer en vis tilgang til den skole, der afgiver en del af sit distrikt. Derfor forventes det også, at det reelle elevunderlag vil blive højere end de gennemsnitlige 71, der har været indtil nu i de pågældende roder, og at skolen derfor vil have et passende elevunderlag til en firesporet skole, samtidig med, at der med tilvæksten i området sikres en hensigtsmæssig kapacitet på lang sigt.

Forvaltningen indstiller til budget 2016, at Gasværksvejens Skole udbygges med et spor. Som en del af dette forslag indgår en pulje til sikring af tidlig opstart (forventet til skolestart 2016). Skolen vil derfor have den fornødne kapacitet til de ekstra elever, som her foreslås overført til skolens distrikt. En forudsætning for forslaget om grunddistriktsændringer på Vesterbro er derfor, at forslaget om udbygning vedtages i Budget 2016. Hvis ikke budgetforslaget vedtages, vil området have en underkapacitet på et spor, og dette distriktsændringsforslag bortfalder dermed også. Forvaltningen vil i givet fald vende tilbage med nyt forslag til udbygning af kapaciteten og forslag om en tilpasset distriktsændring.

Valby

Skolebestyrelsen på Hanssted Skole finder forslaget velbegrundet, og tilslutter sig forslaget om opdelingen af rode 234. Bestyrelsen gør endvidere opmærksom på, at man gerne ser området tilbageført skolen, hvis antallet af elever for hele distriktet falder i et omfang, så der igen er plads til eleverne. Ålholm Skole har ingen kommentarer til forslaget, og Valby Lokaludvalg konkluderer, at forslaget er tilfredsstillende.

En grundejerforening har afgivet høringssvar med anbefaling om at bevare de nuværende distrikter. I høringssvaret henvises der til en trafiksikkerhedsproblematik i forhold til den skolevej, børnene i rode 234 fremover vil skulle tage, ligesom man peger på, at udfordringen kun gælder en enkelt årgang.

Forvaltningen skal bemærke, at der er en gangtunnel under Valby Langgade, ligesom der cirka 100 meter fra gangtunnelen er en fodgængerovergang over Valby Langgade, der i dag desuden kan benyttes af elever i rode 216. Desuden skal det nævnes, at skolen i en årrække har haft for mange elever i grunddistriktet, og da der ikke kan foretages præcise prognoser for udviklingen i elevtallet på skoleniveau, fremlægges forslaget til ændring af skoledistriktet nu.

Indre By/Østerbro

Øster Farimagsgades Skole bakker op om forslaget om at overføre rode 196 til Langelinieskolen, idet man ser med bekymring på, at der i år oprettes flere skolespor, end skolen er bygget til. Skolebestyrelsen på Langelinieskolen støtter også forslaget, men bemærker, at det er under forudsætning af, at det ikke medfører, at skolen fremover skal indskrive mere end de fem spor, skolen er under udbygning til.

Forvaltningen foreslår altid ændringer i skolernes distrikter med sigte til skolernes bygningsmæssige kapacitet, og det vurderes, at Langelinieskolen har god plads til de ekstra elever.

Øvrige

Skolebestyrelsen for Dyvekeskolen har afgivet høringssvar, hvori man opfordrer til at genoverveje skolens grunddistrikt, herunder at en del af Peder Lykke Skolens grunddistrikt bør afgives til Dyvekeskolen. Da Peder Lykke Skolens grunddistrikt ifølge prognoserne er passende i forhold til skolens kapacitet, og skolen optager de klasser, som skolen er planlagt til, har forvaltningen ikke fremlagt forslag om ændringer. Dyvekeskolens høringssvar giver ikke anledning til at ændre forslaget.

Skolebestyrelserne for Grøndalsvængets Skole og Sortedamskolen har afgivet høringssvar, hvori man opfordrer til at udvide deres distrikter. Skolerne peger på, at deres distrikter er for små i forhold til deres kapacitet, og at man oplever at have svært ved at fylde klasserne, med dertil hørende driftsmæssige udfordringer for skolerne. Forvaltningen er bekendt med, at nogle skoler kan opleve sig udfordret af deres elevunderlag, men gør opmærksom på, at forslag om distriktsændringer, jf. principperne for distriktsændringer skal tage sigte på skoler, der danner for mange klasser i forhold til deres kapacitet, hvilket ikke er tilfældet her. 

Økonomi

Der er ikke økonomiske konsekvenser i tilknytning til denne indstilling. Forslaget om ændringer af grunddistrikterne sikrer, at skolernes fysiske kapacitet udnyttes fuldt ud, forinden der foretages udbygninger af skolerne.

Videre proces

Såfremt forslaget vedtages træder ændringerne i kraft, når sagen er behandlet i Borgerrepræsentationen. De nye distrikter gælder således også ved indskrivning til kommende børnehaveklasser i skoleåret 2016/17.

Hvis der ikke bevilges midler til udbygning af Gasværksvejens Skole i Budget 2016, bortfalder indstillingens 1. at-punkt, og forvaltningen vil i givet fald fremlægge nyt forslag om kapacitet og skoledistrikter.


Tobias Børner Stax                            /Bjarne Winge

Oversigt over politisk behandling

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget, at udvalget indstiller til Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,

  1. at rode 181, 186 og 187 overføres fra grunddistriktet for Vesterbro Ny Skole til grunddistriktet for Tove Ditlevsens Skole, at rode 167 overføres fra grunddistriktet for Tove Ditlevsens Skole til grunddistriktet for Gasværksvejens Skole og  at rode 171, 172, 173 og 174 overføres fra grunddistriktet for Tove Ditlevsens Skole til grunddistriktet for Oehlenschlægersgades Skole
  2. at dele rode 234 langs Maribovej og Vigerslevvej således, at den nordøstlige del overføres fra grunddistriktet for Hanssted Skole til grunddistriktet for Ålholm Skole, og at den del af rode 215, der p.t. hører til Hanssted Skole, overføres fra Hanssted Skole til Ålholm Skole 
  3. at rode 396 overføres fra grunddistriktet for Øster Farimagsgades Skole til grunddistriktet for Langelinieskolen

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 26. august 2015

SF stillede følgende ændringsforslag:

"at kun rode 187 overføres fra grunddistriktet for Vesterbro Ny Skole til grunddistriktet for Tove Ditlevsens Skole, mens rode 181 og rode 186 forbliver tilknyttet Vesterbro Ny Skole".
 
Forslaget blev forkastet efter afstemning med følgende resultat:

For stemte 1 medlem: F.
Imod stemte 9 medlemmer: A, B, O, V og Ø.
Ingen medlemmer undlod at stemme.

Indstillingen blev herefter godkendt. 


Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Børne- og Ungdomsudvalgets budgetramme.



Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 22. september 2015

Overborgmester Frank Jensen (A) deltog ikke i dagsordenspunktets behandling grundet inhabilitet.

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.




Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 8. oktober 2015

Overborgmester Frank Jensen (A) forlod salen under punktets behandling på grund af inhabilitet.


SF genfremsatte følgende ændringsforslag (ÆF1) fra udvalgsbehandlingen vedrørende 1. at:

"At kun rode 187 overføres fra grunddistriktet for Vesterbro Ny Skole til grunddistriktet for Tove Ditlevsens Skole, mens rode 181 og rode 186 forbliver tilknyttet Vesterbro Ny Skole".


Det af SF genfremsatte ændringsforslag (ÆF1) blev forkastet med 43 stemmer imod 6. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: F.

Imod stemte: A, B, C, I, O, V og Ø.


Indstillingen blev herefter godkendt med 49 stemmer imod 0. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, B, C, F, I, O, V og Ø.

Til top