Mødedato: 08.06.2000, kl. 17:30

Fodgængerfelt ved Det Kongelige Bibliotek

Fodgængerfelt ved Det Kongelige Bibliotek

for mødet «MDAT» kl

Borgerrepræsentationen

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 8. juni 2000

 

BR 247/2000

Fodgængerfelt ved Det Kongelige Bibliotek

Signalreguleret fodgængerfelt ved Det Kongelige Bibliotek på Christians Brygge

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at der gives kapitalbevilling på kr. 650.000 (konto 2.22.3, Vejanlæg) til etablering af signalreguleret fodgængerfelt ved Det Kongelige Bibliotek på Christians Brygge

Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 10. maj 2000

Anbefalet

 

Økonomiudvalgets behandling af sagen:

På vegne af Økonomiudvalget meddeles, at overborgmesteren ingen bemærkninger har til, at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form.

 

RESUME

Det Kongelige Bibliotek har længe påpeget, at de mange gæster, der dagligt krydser Christian Brygge, trods foranstaltninger til dæmpning af hastigheden og tværgående bordursten til markering af forgængerpassage, fortsat udsættes for mange farlige situationer ved krydsning af O2.

Vej & Park har på baggrund af kritikken bedt Vejdirektoratet om en uvildig vurdering af forholdene på stedet. Vejdirektoratet har konkluderet, at selvom forholdene i henhold til færdselsloven er i orden, kan krydsningsforholdene forbedres for at opnå den fornødne sikkerhed for krydsende forgængere. Der bør etableres et almindeligt belyst fodgængerfelt suppleret med midterhelle eller et signalreguleret fodgængerfelt ved bibliotekets hovedindgang.

Efter forhandlinger med Københavns Politi og Det Kongelige Bibliotek er der nu opnået enighed om, at de eksisterende bordursten på begge sider af Diamanten fjernes og erstattes af asfalt. Samtidig ønskes etableret et signalreguleret fodgængerfelt på Christians Brygge ved Diamantens hovedadgang (sydvest siden).

Etableringen beløber sig til 650.000 kr., der ikke er indeholdt i Vej & Parks investeringsplan 2000, der for nylig blev forelagt Bygge- og Teknikudvalget. Der forventes imidlertid overført 3,5 mio. kr. ikke disponerede midler fra 1999 til 2000, og Vej & Park foreslår, at der anvendes 650.000 kr. af disse midler til etablering af signalanlæg i Christians Brygge.

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

I forbindelse med byggeriet af Diamanten drøftede repræsentanter fra Københavns Politi, Undervisningsministeriets Byggedirektorat, rådgivende ingeniørfirma Moe & Brødsgaard samt arkitektfirmaet Smidt, Hammer & Lassen, hvordan de mange besøgende fremover sikkert kunne krydse Christians Brygge ved Diamantens hovedindgang.

Baggrunden var blandt andet, at Det Kgl. Bibliotek havde ændret på deres interne adgangsforhold, således at det ikke fremover ville være muligt for besøgende at gå fra den gamle bygning via gangbroen over i Diamanten. Hermed ville en krydsning af Christians Brygge have kunnet undgås for mange besøgende samt personalet. Fjernelsen af denne direkte forbindelsesmulighed aktualiserede diskussionen om, hvordan man så kunne sikre de krydsende bedst muligt, under hensyn til at Christians Brygge på dette sted er en del af den indre ringvej O2.

På grund af at strækningen er en del af O2, kunne politiet ikke acceptere en generel hastighedsbegrænsning på 40 km/t, og derfor blev kompromiset den nuværende løsning, hvor der blev etableret supplerende midterheller på hver side af Diamanten, medens der mellem bygningerne blev foretaget en reducering af vognbanebredden gennem anlæg af en ca. 80 cm bred midtervulst i chaussésten samt tre rækker chaussésten i hver side langs kantstenen. Endvidere blev der nedlagt en række bordursten på tværs af køreretningen på hver side af Diamanten for at skærpe bilisternes opmærksom. På denne måde var det gruppens opfattelse, at bilisterne automatisk ville sænke hastigheden så meget, at fodgængere på rimelig sikker vis kunne krydse Christians Brygge.

Efter projektets afslutning har biblioteket imidlertid henvendt sig til Vej & Park, idet de ikke mener, at projektet giver en tilstrækkelig sikkerhed. Biblioteket mener, at der dagligt opstår farlige situationer, idet fodgængerne misforstår bordurstenene og går ud i den tro, at der er tale om et traditionelt fodgængerfelt, hvorimod bilisterne ikke opfatter, at de skal standse for fodgængerne.

Samtidig anfører biblioteket, at antallet af besøgende er langt større end oprindeligt antaget, hvilket også aktualiserer et signalanlæg.

Vej & Park besluttede derfor i efteråret 1999 at lade Vejdirektoratet udarbejde en uvildig rapport om de nuværende forhold samt komme med forslag til forbedringer. Vejdirektoratet har konkluderet, at der bør etableres enten et belyst fodgængerfelt suppleret med midterhelle eller et signalreguleret fodgængerfelt. Bordurstenene på tværs af køreretningen fjernes.

I 1999 var der 13.600 køretøjer samt ca. 1.500 cyklister i begge retninger i tiden kl. 06-18 (i 1998 var tallet 15.600 køretøjer). I spidstimen kører der ca. 2.000 køretøjer forbi biblioteket.

Vejdirektoratet har opgjort antallet af krydsende fodgængere i vintermånederne til og fra biblioteket til henholdsvis 150 ved hovedindgangen og 120 ved personaleindgangen i en spidstime om eftermiddagen En trediedel af de krydsende ud for hovedindgangen er fodgængere, der trækker en cykel.

Uddybning af indstilling

Med baggrund i Vejdirektoratets rapport har Københavns Politi og Vej & Park besluttet at anbefale et signalreguleret fodgængerfelt der indrettes således, at signalet normalt vil have rødt i alle retninger, hvilket også kaldes et "rødhvile-anlæg". Når bilerne nærmer sig signalet, skifter anlægget automatisk til grønt og således, at bilister der nærmer sig med den tilladte hastighed på 50 km/t kan passere uden stop, hvorimod bilister der kører hurtigere må holde for rødt. På tilsvarende vis vil fodgængere, der aktiverer signalet, få grønt med det samme, medmindre det strider mod afviklingen af samordningen mellem de tilstødende signalanlæg. I så fald vil fodgængeren først få grønt, når det passer ind i samordningen i det pågældende signalprogram.

Samtidig med etableringen af signalanlægget fjernes de nuværende bordursten, og der retableres med asfalt.

Økonomi

Udgifterne ekskl. moms til projektet er skønnet til følgende:

Indkøb, programmering og opstilling af signalanlæg 500.000 kr.

Optagning af bordursten samt retablering af asfalt 120.000 kr.

Uforudseelige udgifter 30.000 kr.

I alt 650.000 kr.

Beløbet er ikke indeholdt i Vej & Parks investeringsplan 2000, der for nylig blev forelagt Bygge- og Teknikudvalget. Der forventes imidlertid overført 3,5 mio. kr. ikke disponerede midler fra 1999 til 2000, og Vej & Park foreslår, at der anvendes 650.000 kr. af disse midler til etablering af signalanlæg i Christians Brygge.

Høring

Det Kongelige Bibliotek og de fire kulturinstitutioner på stedet har ved skrivelse af 6. april 2000 meddelt, at de kan tiltræde det foreslåede projekt.

BILAG VEDLAGT

Bilag 1: Eksisterende forhold

Bilag 2: Nyt fodgængerfelt i Christians Brygge

 

Ole Bach

Til top