Mødedato: 08.03.2012, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Implementering af arbejdsmiljø, anlægsbevilling

Borgerrepræsentationen skal godkende finansieringen af kommunens varetagelse af arbejdsmiljøkoordinatorrollen, så Arbejdstilsynets bekendtgørelse om bygherrens arbejdsmiljøkoordinatorrolle kan implementeres i Teknik- og Miljøforvaltningen.

Indstilling og beslutning

Indstilling om,

  1. at Københavns Kommunes egenfinansiering på 413.000 kr. (2012 p/l) afsat til ”udvidelse af bygherrens pligter” og ”byggepladsbekendtgørelse af 16. december 2010” godkendes til brug for varetagelse af arbejdsmiljøkoordinatorrollen. Midlerne er afsat på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, funktion 6.45.51.3,
  2. at der gives en tillægsbevilling som en indtægts- og en udgiftsbevilling på 300.000 kr. (2012 p/l) i 2012 til udarbejdelse af værktøjer og uddannelse til brug for varetagelse af arbejdsmiljøkoordinatorrollen på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, funktion 6.45.51.3. Indtægterne kommer fra Arbejdstilsynet, samt
  3. at der frigives en anlægsbevilling på 713.000 kr. (2012 p/l) i 2012 på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, funktion 6.45.51.3 til udarbejdelse af værktøjer og uddannelse til brug for varetagelse af arbejdsmiljøkoordinatorrollen.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

(Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

Arbejdsmiljøloven pålægger bygherreorganisationer et stort ansvar i forbindelse med brugen af arbejdsmiljøkoordinatorer. Det er i dag bygherrens fulde ansvar at der under projektering og anlæg koordineres omkring sikkerhed og sundhed under udførelsen, og at dette er indarbejdet allerede fra starten af projekteringen. For at forvaltningen kan varetage og vurdere arbejdsmiljøkoordinatorrollen, skal der frigives midler til at udvikle forvaltningens værktøjer og til uddannelse af projektlederne og byggelederne.

Løsning

Kravene til arbejdsmiljøkoordinatorer, der er beskrevet ved Arbejdstilsynets bekendtgørelse nr. 1416 af 27. december 2008, omhandler bygherres forpligtigelser over for arbejdsmiljøet i forbindelse med anlægsopgaver. Det er bygherreorganisationens ønske at klæde sine projektledere og byggeledere på til at opfylde kravene. Dette ønskes gjort ved at få udarbejdet værktøjer til, og viden om, arbejdsmiljøkoordinatorrollen hos den enkelte medarbejder. Konkret vil det udmønte sig i en fuldstændig gennemgang af alle eksisterende paradigmer og vejledninger, sådan at de revideres korrekt, samt at der udarbejdes nye, hvor dette må vise sig nødvendigt. Endeligt skal alle byggeledere og projektledere undervises i, hvor og hvornår de nye ændringer bruges, sådan at de bliver klædt på til at kunne vurdere og kontrollere kvaliteten af de arbejder, som arbejdsmiljøkoordinatoren udfører. Arbejdsmiljøkoordinatorrollen vil altid blive udbudt til projekternes rådgivere og entreprenører.

 

Der skal skrives kontrakt med en autoriseret arbejdsmiljørådgiver til at bistå Teknik- og Miljøforvaltningens bygherreorganisation med at udarbejde værktøjer og paradigmer, der både er tilpasset de forskellige situationer i forvaltningens bygherreorganisation samt anlægsprojekternes varierende størrelser. Endvidere skal rådgiver bistå med implementering og udannelse af bygherreorganisationens 53 projektledere og byggeledere, så der sikres et højt niveau for arbejdsmiljø igennem projekteringen og udførelsen af anlægsprojekter. 

Økonomi

På Teknik- og Miljøudvalgets ordinær anlægsramme er der i alt afsat 413.000 kr. fordelt med 287.000 kr. til udvidelse af bygeherrens pligter og 126.000 kr. vedr. byggepladsbekendtgørelsen. Midlerne ønskes godkendt som Københavns Kommunes egenfinansiering til brug for varetagelse af arbejdsmiljøkoordinatorrollen, så Teknik og Miljøforvaltningen kan modtage 300.000 kr. fra Arbejdstilsynet, som giver støtte til arbejdsmiljørådgivning.

Med denne indstilling ønskes der samlet set frigivet en anlægsbevilling på 713.000 kr. i 2012 til brug for Teknik- og Miljøforvaltningens varetagelse af arbejdsmiljøkoordinatorrollen. 413.000 kr. kommer fra Teknik- og Miljøudvalgets egen anlægsramme de resterende 300.000 kr. kommer fra Arbejdstilsynet.

Videre proces

Forvaltningen forventer, at udarbejdelsen af værktøjer og uddannelsesmateriale tager 2 måneder, og at der anvendes 1 måned til implementering.

                                Hjalte Aaberg                        /Jens Christian Zøfting-Larsen

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at Københavns Kommunes egenfinansiering på 413.000 kr. (2012 p/l) afsat til ”udvidelse af bygherrens pligter” og ”byggepladsbekendtgørelse af 16. december 2010” godkendes til brug for varetagelse af arbejdsmiljøkoordinatorrollen. Midlerne er afsat på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, funktion 6.45.51.3.
  2. at der gives en tillægsbevilling som en indtægts- og en udgiftsbevilling på 300.000 kr. (2012 p/l) i 2012 til udarbejdelse af værktøjer og uddannelse til brug for varetagelse af arbejdsmiljøkoordinatorrollen på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, funktion 6.45.51.3. Indtægterne kommer fra Arbejdstilsynet.
  3. at der frigives en anlægsbevilling på 713.000 kr. (2012 p/l) i 2012 på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, funktion 6.45.51.3 til udarbejdelse af værktøjer og uddannelse til brug for varetagelse af arbejdsmiljøkoordinatorrollen.
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 23. januar 2012

Indstillingen blev anbefalet.



Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.


Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 28. februar 2012
Indstillingen blev anbefalet.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 8. marts 2012

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.
Til top