Mødedato: 08.03.2012, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Frigivelse af budgetmidler til klimatilpasningsprojekter

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal frigive midler afsat i budget 2012 til gennemførelse af en række klimatilpasningsprojekter. Projekterne er første fase af implementeringen af Københavns Klimatilpasningsplan.

Indstilling og beslutning

Indstilling om,

  1. at der frigives en anlægsbevilling på 1,5 mio. kr. (2012 p/l) til gennemførelse af analyser af mulighederne for bedre regnvandsafledning omkring Harrestrup Å. Midlerne ønskes frigivet på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, funktion 0.48.71.3 i 2012,
  2. at der frigives en anlægsbevilling på 3,0 mio. kr. (2012 p/l) til projektering af et demonstrationsprojekt for klimatilpasning i Skt. Kjelds kvarter. Midlerne ønskes frigivet på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, funktion 2.28.23.3 i 2012,
  3. at der frigives en anlægsbevilling på 2,5 mio. kr. (2012 p/l) til projektering af projekt for reduktion af risikoen for oversvømmelse ved skybrud på Østerbro og Lyngbyvej. Midlerne ønskes frigivet på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, funktion 2.28.23.3 i 2012,
  4. at der frigives en anlægsbevilling på 3,0 mio. kr. (2012 p/l) til udarbejdelse af en skybrudsplan for København. Midlerne ønskes frigivet på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, funktion 2.28.23.3 i 2012, samt
  5. at initiativerne igangsættes snarest muligt uanset at lovgrundlaget for takstfinansieringen endnu ikke er afklaret, hvilket ellers er forudsat i budgetaftalen for 2012.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

(Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

I budget 2012 er der afsat 50 mio. kr. til klimatilpasningsprojekter. Beslutningen blev taget på baggrund af vedtagelse af Københavns Klimatilpasningsplan 25. august 2011 og de skadevoldende skybrud, der ramte København i sommeren 2011.

Efter sommerens skadevoldende skybrud stod det klart, at der er behov for at fremskynde projekter, der kan reducere risikoen for oversvømmelse under kraftig regn. Der er derfor fra politisk side udtrykt et akut behov for udarbejdelse af en skybrudsplan, der beskriver og prioriterer indsatsen over for skybrud, selv om det nødvendige lovgrundlag endnu ikke er på plads og det derfor ikke er muligt at komme med en helt klar model for fordeling af finansiering mellem skatte- og takstmidler.

Med de afsatte budgetmidler kan de første projekter for klimasikring af København påbegyndes, så man sikrer, at der hurtigst muligt igangsættes de nødvendige initiativer for at mindske skaderne ved skybrud. Midlerne vil blive anvendt til projekter, der kan forebygge skader i nogen af de områder, der var hårdt ramt af oversvømmelse i 2011 og til planlægning og projekteringen af større klimatilpasningsprojekter.

For ikke at forsinke klimatilpasningen foreslår forvaltningen, at initiativerne sættes i gang snarest muligt skønt lovgrundlaget for takstfinasniering endnu ikke er afklaret, hvilket ellers er forudsat i budgetaftalen for 2012: "Det er en forudsætning for udmøntning af puljen, at der er sket en afklaring af projekternes henholdsvise skatte- og takstfinansiering af anlægsudgiften og den afledte drift."

Det er forvaltningens forslag at sikre fremdriften af klimatilpasningsprojekterne for så godt som muligt at kunne leve op til de formulerede målsætninger i budgetaftalen om, at København skal være på forkant med de udfordringer klimaændringerne medfører.

Løsning

Det foreslås, at der i perioden 2012-2015 gennemføres en række projekter i samarbejde mellem Københavns Energi og Københavns Kommune, der skal reducere byens sårbarhed overfor kraftig regn.

Projekterne omfatter tilskud til finansiering af Københavns Energis projekter til de dele, der ikke kan takstfinansieres. En del af projekterne omhandler planlægning af aktiviteter og forundersøgelser til projekter.

Klimatilpasning og finansieringen er ved at blive indarbejdet i lovgivningen. Den første lovpakke forventes vedtaget i Folketinget inden sommeren 2012.  Forvaltningen afventer afklaring af omfanget af lovændringer (særligt ændringer i forhold til skatte – eller takstfinansiering) og søger derfor om trinvis frigivelse af budgetmidlerne. I nærværende indstilling foreslås der frigivet 10,0 mio. kr. til projekter, der kan gennemføres på det eksisterende lovgrundlag.

Såfremt lovændringer i 2012 åbner mulighed for yderligere implementering af skatte finansierede løsninger, kan det komme på tale at søge om frigivelse af yderligere midler i 2012.

De udvalgte projekter, som der igangsættes arbejde med, er følgende:

  • Harrestrup Å
  • Skt. Kjelds Kvarter
  • Skybrud Østerbro – Lyngbyvej
  • Skybrudsplan

Projekterne er nærmere beskrevet i bilag 1. Forvaltningen foreslår at sætte initiativerne i gang snarest muligt, selv om det i budgetaftalen er forudsat, at mulighedenre for taktsfinasiering først er afklaret.

Økonomi

Der foreslås samlet set frigivet en anlægsbevilling på 10,0 mio. kr. i 2012 til gennemførelse af projekter til skybrudssikring og klimatilpasning af København.

Projekt

Procentvis fordeling af den samlede bevilling

Økonomi2012 (mio. kr.)

Økonomi 2013-2015

(mio. kr.)

I alt(mio. kr.)

Harrestrup Å. Øget bassinkapacitet og bedre mulighed for regnvandsafledning i lokalområdet

30 %

1,5

13,5

15,0

Etablering af demonstrationsprojekt for klimatilpasning og skybrudsløsninger i Skt. Kjelds kvarter.

25%

3,0%

9,5%

12,5%

Projekt for reduktion af risikoen for oversvømmelse ved skybrud på Østerbro og Lyngbyvej.

15%

2,5%

5,0%

7,5%

Skybrudsplan, der prioriterer indsatsen for at reducere risikoen for skader under skybrud, oplysningskampagner samt senere implementering af tiltag

30%

3,0%

12,0%

15,0%

I alt (mio. kr.)

 

10,0

40,0

50,0

 

De fleste projekter vil i 2012 være i opstartsfasen, hvor der er fokus på kortlægning, analyse og udvikling. Gennemførsel af denne fase er en vigtig forudsætning for at tiltagene kan iværksættes koordineret og med størst mulig synergi med andre projekter. Det drejer sig f.eks. om koordinering med indsats i forhold til implementering af de kommunale vandhandleplaner, områdeløftprojekter og større kommunale anlægsprojekter.

I samarbejde med Københavns Energi planlægges der i 2012 gennemført projekter for op i mod 25 mio. kr. via takstmidler. En forudsætning for disse projekter er analyser, der enten er gennemført i forbindelse med klimatilpasningsplanen, eller analyser, der gennemføres i forbindelse med skybrudsplanen. Disse projekter beskrives i forslag til tillæg nr. 1 til Spildevandsplan 2008.

Ud over samarbejde med Københavns Energi gennemføres nogle af projekterne i samarbejde med Gentofte Kommune og Nordvand. Det vedrører projekter i det fælles kloakopland omkring Wilhelmdalløbet.

Generelt arbejdes der med et loft på ca. 35 - 40 % for anvendelse af anlægsmidler til rådgivning og udvikling.

Der afsættes 7-9 % af den samlede anlægssum til koordinering og projektstyring, svarende til projektansættelse af 2-3 årsværk. De nye opgaver omfatter især vejledning af borgere og virksomheder om håndtering af regnvand. Samt iværksættelse og projektstyring af større skybrudsprojekter som f.eks. projekterne omkring Østerbro-Lyngbyvej, etablering af demonstrationsprojekt i Skt. Kjelds kvarter og regnvandsafledning omkring Harrestrup Å.

Videre proces

Arbejdet med at klimasikre byen vil strække sig over en lang årrække. Der vil derfor være behov for bevillinger til området de kommende år.

Omfanget vil blive afklaret i løbet af 2012, når erfaringerne med de første projekter foreligger og afklaringen af i hvilket omfang, projekterne kan takstfinansieres gennem spildevandsbidraget.

Efter godkendelse af indstillingen vil der blive udarbejdet projektbeskrivelser for brug af anlægsmidler, tid, organisering m.m. for hvert enkelt initiativ. Forvaltningen vil fremlægge en statusrapport til Teknik- og Miljøudvalget efteråret 2012.

Hjalte Aaberg

                                                                  /Jon Pape      

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik og Miljøudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,

  1. at der frigives en anlægsbevilling på 1,5 mio. kr. (2012 p/l) til gennemførelse af analyser af mulighederne for bedre regnvandsafledning omkring Harrestrup Å. Midlerne ønskes frigivet på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, funktion 0.48.71.3 i 2012.
  2. at der frigives en anlægsbevilling på 3,0 mio. kr. (2012 p/l) til projektering af et demonstrationsprojekt for klimatilpasning i Skt. Kjelds kvarter. Midlerne ønskes frigivet på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, funktion 2.28.23.3 i 2012.
  3. at der frigives en anlægsbevilling på 2,5 mio. kr. (2012 p/l) til projektering af projekt for reduktion af risikoen for oversvømmelse ved skybrud på Østerbro og Lyngbyvej. Midlerne ønskes frigivet på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, funktion 2.28.23.3 i 2012.
  4. at der frigives en anlægsbevilling på 3,0 mio. kr. (2012 p/l) til udarbejdelse af en skybrudsplan for København. Midlerne ønskes frigivet på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, funktion 2.28.23.3 i 2012.
  5. at initiativerne igangsættes snarest muligt uanset at lovgrundlaget for takstfinansieringen endnu ikke er afklaret, hvilket ellers er forudsat i budgetaftalen for 2012.

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i møde den 23. januar 2012

Indstillingen blev anbefalet.


 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 28. februar 2012
Indstillingen blev anbefalet.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 8. marts 2012

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.
Til top