Mødedato: 08.02.2001, kl. 17:30

Hovedstadens Udviklingsråd´s Regionplan 2001

Hovedstadens Udviklingsråd´s Regionplan 2001

for mødet «MDAT» kl

Borgerrepræsentationen

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 8. februar 2001

 

BR 73/01

Hovedstadens Udviklingsråd´s Regionplan 2001

HUR's Forslag til Regionplan 2001

INDSTILLING

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler

at Økonomiforvaltningens, Bygge- og Teknikforvaltningens og Miljø- og Forsyningsforvaltningens bemærkninger fremsendes til Hovedstadens Udviklingsråd som Københavns Kommunes høringssvar

Økonomiudvalgets beslutning den 30. januar 2001

Anbefalet.

Overborgmesteren blev bemyndiget til at afgive høringssvar til HUR under forbehold for Borgerrepræsentationens efterfølgende godkendelse.

Ø tog forbehold og ønskede følgende tilført protokollen:
"Enhedslisten tager forbehold for en regionsplan der grundlæggende bevæger hovedstadsområdet i den forkerte retning.

Trods mange fine ord handler planlægningen for Københavns kommune bl.a. om at udskifte de fattigste københavnere og undlade at gribe ind over for den stigende trafik. Kommunen burde fx glæde sig over det lave antal biler på Øresundsbroen og det store antal togpassagerer over Øresund og opfordre regeringen til at fastholde afgiften for biler hvis de fine ord om kollektiv trafik i planen skal give nogen mening.

Enhedslisten vil til debatperioden komme med en mere detaljeret udspil om
hovedstadsområdet fremtidige udvikling".

L tog forbehold og ønskede følgende tilført protokollen:

"SOL tager forbehold for HUR's regionplan p.g.a. at regionplanen ikke løser problemer, der kan realisere visionen om et bæredygtigt samfund, f.eks.

  • Den stigende biltrafik og prioritering af trafikanlæg,
  • Forbedring af den kollektive trafik,
  • Sikring af arealer til rekreative behov,
  • Storcentres ødelæggelse af detailhandelen,
  • Sikring af rent vand og ren luft."

 

 

 

RESUME

Hovedstadens Udviklingsråd har fremsendt Forslag til Regionplan 2001 som led i en offentlig høring i henhold til Planloven. Forslaget svarer for Københavns Kommunes vedkommende til det regionplanforslag, som Borgerrepræsentationen i juni 2000 vedtog som oplæg til HUR's videre regionplanlægning. De berørte forvaltninger i kommunen har haft regionplanforslaget til udtalelse, og Miljø- og Forsyningsforvaltningen har en række konkrete miljømæssigt betingede ændringsforslag. Bygge- og Teknikforvaltningen har enkelte bemærkninger.

I forbindelse med bl.a. kommunens egen planlægning for fokusområderne i havnen (Nordhavnen, Inderhavnen og Sydhavnen), der er indarbejdet i det samtidigt forelagte forslag til Kommuneplan 2001, har der vist sig behov for at supplere retningslinierne om erhverv i HUR's Regionplan 2001 for dels at kunne videreføre den placering af større offentlige institutioner, der er fastlagt i Kommuneplan 1997, dels at udlægge et nyt areal ved Nørre Allé. Endvidere har der vist sig behov for at supplere retningslinierne om boliger og erhverv for at kunne inddrage opfyldte arealer til byzoneformål som led i den kommende bybygning. Endelig er foreslået mindre ændringer og justeringer som følge af forslaget til Kommuneplan 2001.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Hovedstadens Udviklingsråd (HUR) har fremsendt et forslag til regionplan for hovedstadsregionen, bestående af et introduktionshæfte samt separate forslag for hver af hovedstadsområdets 5 regionale enheder. Disse forslag er udarbejdet af enhederne tidligere, og forslaget for Københavns Kommune er således identisk med det regionplanforslag, som Borgerrepræsentationen vedtog den 15. juni 2000 som oplæg til den videre regionplanlægning for Københavns Kommunes område i HUR's regi. HUR har nu sendt det samlede materiale i offentlig høring hos bl.a. de regionale enheder i 8 uger i perioden 12. december 2000 – 6. februar 2001. Forslaget forventes vedtaget endeligt af HUR som gældende regionplan i juni 2001. Et samlet regionplanforslag, som i sin helhed af udarbejdet af HUR, forventes først at foreligge med den næste Regionplan 2005.

Forslaget til Regionplan 2001 har været til intern høring hos Bygge- og Teknikforvaltningen og til Miljø- og Forsyningsforvaltningen med henblik på at give disse forvaltninger, som især kunne være berørt af forslaget, mulighed for at komme med evt. udtalelser.

Regionplanforslaget

Regionplanforslaget består af et introduktionshæfte for den samlede hovedstadsregion samt individuelle delforslag for hver af de regionale enheder, Københavns Kommune, Frederiksberg Kommune, Københavns Amt, Frederiksborg Amt og Roskilde Amt. Disse delforslag består dels af retningslinier vedr. regionplanlægning generelt, detailhandel, vand, råstoffer, affald og jorddeponering, som er fælles for de fem enheder og dels af specielle retningslinier, der kun gælder for hver enhed.

Økonomiforvaltningens bemærkninger

Introduktionshæftet beskriver generelt hovedstadsregionen i dag og grundlaget for planlægningen med vægt på Fingerbymønstret og den trafikale hovedstruktur. Under overskriften "Byen og trafikken" beskrives de senere års tendens til mere parcelhusbyggeri, som nu især giver sig udslag i ønsker om ny byarealudlæg. Delplanerne for Frederiksborg og Roskilde Amter indeholder således forslag om udlæg af tilsammen 52 nye byarealer, overvejende til boliger. I alt fremfører de to amter ønske om udlæg til boliger og erhverv af ca. 500 ha ny byzone i planperioden frem til 2014 og ønske om yderligere 600 ha senere. Ifølge HUR er de fremtidige udfordringer bl.a. at vurdere, hvordan det stigende behov for parcelhusbyggeri skal imødekommes, og at få igangsat processen med at udarbejde en samlet trafikplan for hovedstadsregionen.

I forbindelse med udarbejdelsen af Københavns Kommunes forslag til Kommuneplan 2001, herunder for de 3 fokusområder i havnen samt Ørestad, har der, jf. Planlovens § 6, stk. 3, nr. 2, vist sig behov for at videreføre lokaliseringsmulighederne for større offentlige institutioner i disse områder fra Kommuneplan 1997 til retningslinierne for erhverv i Regionplan 2001. Endvidere er der - siden Regionplanforslagets udarbejdelse - i forbindelse med kommuneplanlægningen udlagt et areal til universitetscampus ved Nørre Allé, der ikke blev medtaget i regionplanforslaget inden fremsendelsen til HUR.

Endvidere ønskes, at der, jf. Planlovens § 6, stk.3, nr. 1, gives mulighed for mindre opfyldninger i havnen til byzoneformål, herunder 2 konkrete arealer til et operahus på Dokøen og et skuespilhus på Kvæsthusbroen, samt til boliger inden for de 3 fokusområder.

Et sådant arealudlæg til byzoneformål kræver regionplanmæssig behandling. I visse tilfælde kræves tillige en miljømæssig vurdering (VVM). For at sikre en hensigtsmæssig byomdannelse i fokusområderne bør HUR anmodes om, i den endelige regionplan for Københavns Kommunes område at indføje retningslinier, der kan sikre ovennævnte, herunder en smidig planmæssig behandling af mindre opfyldninger og regulering af bolværker, der ikke kræver VVM-redegørelse.

Den angivne størrelsesorden af opfyldninger, 10.000 m2, muliggør bl.a. gennemførelse af de planlagte byggerier ved Dokøen og Kvæsthusbroen (opera og skuespilhus) tidsmæssigt som planlagt.

Ligeledes i forbindelse med udarbejdelsen af forslaget til Kommuneplan 2001 er der sket enkelte mindre ændringer og detaljeringer, som bør medtages i Regionplan 2001. Det drejer sig om lokalisering af erhvervsmuligheder ved Nørrebro og Fuglebakken stationer, angivelse af en foreslået grøn cykelrutestrækning ved Kløvermarken/Forlandet samt udtagelse af det tidligere skibsværftsareal på Refshaleøen som område for lokalisering af virksomhed, der stiller særlige beliggenhedskrav.

Økonomiforvaltningen vil derfor anmode HUR om at foretage følgende ændringer af opslagene med retningslinier:

Opslaget vedrørende lokalisering af erhverv (side 36 og kortet side 37), jf. Bilag 1:

"Lokaliseringsmulighederne for større offentlige institutioner i City inkl. Christianshavn samt i Ørestad videreføres fra Københavns Kommuneplan 1997 og suppleres med Nørre Allé universitetscampus-område.

Enkelte opfyldninger af vandarealer i forbindelse med de planlagte byggerier ved Dokøen og Kvæsthusbroen (opera og skuespilhus), som er mindre end 10.000 m2, kan inddrages til byzoneformål"

Endvidere medtages Nørrebro og Fuglebakken stationsområder på kortet over lokaliseringsmuligheder for arbejdsplads- eller besøgsintensive erhverv.

Opslaget vedrørende lokalisering af boliger (side 38 nederst), jf. Bilag 2:

" Enkelte opfyldninger af vandarealer inden for de udpegede fokusområder ved havnen, der ikke kræver VVM-redegørelse, og som er mindre end 10.000 m2, kan inddrages til byzoneformål"

Opslaget vedrørende cykelruter (kortet side 47), jf. Bilag 3:

En grøn cykelrutestrækning medtages ved Kløvermarken/Forlandet.

Opslaget vedrørende virksomheder med særlige beliggenhedskrav (kortet side 51), jf. bilag 4:

Et areal på Refshaleøen med det tidligere skibsværft udgår af kortet.

Miljø- og Forsyningsforvaltningens bemærkninger

Miljø- og Forsyningsforvaltningens bemærkninger har karakter af konkrete forslag til rettelser, jf. bilag 5, brev af 11. januar og notat af 9. januar 2001 fra Miljøkontrollen. I HUR's introduktionshæfte foreslås rettelser vedr. indsatsområder, hvor oprydning mm. for forurenede grunde prioriteres, samt tilføjelse af et område i Brønshøj som område med særlige drikkevandsinteresser.

Miljøkontrollen anfører for en ordens skyld, at den i regionplanforslaget omtalte østlige havnetunnel ikke indgår i Københavns Kommunes trafikplanlægning, og at det bør sikres, at evt. udbygning af Køgemotorvejen og Motorringvejen ikke forøger trafik- og miljøbelastningen i Københavns Kommune.

Vedr. jorddeponering peges på behovet for, at andre regionale enheder end Københavns Kommune udpeger egnede lokaliteter til deponering af forurenet jord.

Københavns Kommunes regionplanforslag ønskes tilføjet oplysninger om kildepladser, sårbare områder mv. på kortet over drikkevandsområder.

Miljø- og Forsyningsforvaltningen har indhentet udtalelse fra Københavns Vand, jf. bilag 6, notat af 2. januar 2001 fra Københavns Vand. Københavns Vand stiller en række forslag, som berører de øvrige regionale enheder med åbne landområder, og som især tager sigte på at beskytte grundvandsressourcen og de regionale kildepladser mod forurening og at beskytte og forbedre naturområdernes tilstand.

Bygge- og Teknikforvaltningens bemærkninger

Forvaltningen har fremsendt det som bilag 7 vedlagte brev af 10. januar 2001. Det anføres, at der i introduktionsbindet er vist en figur med en mulig havnetunnel. Da denne ikke indgår i Københavns Kommunes planer for udbygning af vejnettet, bør den udgå af materialet.

Endvidere er i Frederiksborg Amts forslag til regionplan vist bl.a. to "parker og rejs"-terminaler ved Bella Center og ved Hans Knudsens Plads. Forvaltningen bemærker, at Bella Center terminalen er lokaliseret ved Ørestad Station, og at der derudover ikke indgår terminaler i Københavns Kommunes planlægning.

BILAG VEDLAGT

Forslag til justering af retningslinier i Regionplan 2001 for:

Bilag 1: Erhvervslokalisering

Bilag 2: Boliger

Bilag 3: Cykelruter

Bilag 4: Lokalisering af virksomheder med særlige beliggenhedskrav

Endvidere er vedlagt

Bilag 5: Brev af 11. januar og notat af 9. januar 2001 fra Miljøkontrollen

Bilag 6: Notat af 2. januar 2001 fra Københavns Vand

Bilag 7: Brev af 10. januar 2001 fra Bygge- og Teknikforvaltningen

BILAG FREMLAGT I BORGERREPRÆSENTATIONENS LÆSESAL:

Forslag til Regionplan 2001 for hovedstadsregionen, Introduktion

Forslag til Regionplan 2001 for Københavns Kommune

Forslag til Regionplan 2001 for Frederiksberg Kommune

Forslag til Regionplan 2001 for Københavns Amt

Forslag til Regionplan 2001 for Frederiksborg Amt

Forslag til Regionplan 2001 for Roskilde Amt, Retningslinier

Forslag til Regionplan 2001 for Roskilde Amt, Redegørelse

 

 

 

Erik Jacobsen

/Paul Sax Møller

 

Til top