Mødedato: 07.02.2002, kl. 17:30

Køb af kunst m.v.

Køb af kunst m.v.

for mødet «MDAT» kl

Borgerrepræsentationen

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 7. februar 2002

 

BR 69/02

Køb af kunst m.v.

Køb af kunst m.v.

Indstilling om, at Borgerrepræsentationen nedsætter et § 17, stk. 4-udvalg på 7 medlemmer, hvor de kunstkyndige (mindst 4) har flertallet, og hvor de øvrige af BR udpegede medlemmer kan have sæde i Kultur- og Fritidsudvalget. Københavns Kulturfonds indflydelse på billedkunstområdet vil herved være afgivet i vidtgående omfang, samt at der af Københavns Kulturfonds budget afsættes 500.000 kr. til køb af kunst og 250.000 kr. til støtte af billedkunst. Der anvises dækning på konto 3.64.1 Andre kulturelle opgaver, Frie midler (Københavns Kulturfond).

(Kultur- og Fritidsudvalget)

 

INDSTILLING

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller, at Kultur- og Fritidsudvalget anbefaler,

at Borgerrepræsentationen nedsætter et § 17, stk. 4-udvalg (Københavns Billedkunstudvalg), som fra 1. januar 2002 skal varetage kunstkøb og ansøgninger om støtte til billedkunstprojekter eller

at Borgerrepræsentationen tager til efterretning, at kompetencen til køb af kunst delegeres til den kunstneriske leder af Nikolaj Udstillingsbygning

at der af Københavns Kulturfonds budget afsættes 500.000 kr. til køb af kunst og 250.000 kr. til støtte af billedkunst. Der anvises dækning på konto 3.64.1 Andre kulturelle opgaver, Frie midler (Københavns Kulturfond).

 

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 17. januar 2002

Der blev begæret afstemning om følgende ændringsforslag til Model 3 (Et § 17, stk. 4-udvalg på 7 medlemmer, hvor de kunstkyndige (mindst 4) har flertallet, og hvor de øvrige af BR udpegede medlemmer ikke kan have sæde i Kultur- og Fritidsudvalget. Københavns Kulturfonds indflydelse på billedkunstområdet vil herved være afgivet i vidtgående omfang.): ordet "ikke" mellem "…BR udpegede medlemmer" og "kan have sæde…" udgår.

Et flertal (Bjarne Fey, Martin Geertsen, Helle Sjelle, Klaus Bondam, Leslie Arentoft, Karin Storgaard og Jens Kjær Christensen) stemte for ændringsforslaget.

Et mindretal (Hellen Hedemann ) stemte imod.

Finn Rudaizky, Jette Bergenholz Bautrup og Mona Heiberg undlod at stemme.

Ændringsforslaget blev dermed tiltrådt.

Udvalget besluttede dermed at indstillingens første og andet at-punkt ændres til følgende:

"at Borgerrepræsentationen nedsætter et § 17, stk. 4-udvalg på 7 medlemmer, hvor de kunstkyndige (mindst 4) har flertallet, og hvor de øvrige af BR udpegede medlemmer kan have sæde i Kultur- og Fritidsudvalget. Københavns Kulturfonds indflydelse på billedkunstområdet vil herved være afgivet i vidtgående omfang."

Hellen Hedemann erklærede, at hun var imod indstillingen.

Indstillingens 3. at-punkt blev tiltrådt.

 

 

RESUME

Borgerrepræsentationen besluttede i forbindelse med en indstilling om retningslinier vedrørende kunstindkøb og støtte af billedkunst (BR 306/01) at formulere "Kunstkøb" således: "Fonden foretager køb efter armslængdeprincippet (malerier, kunstfotografiske værker, grafiske værker, keramiske værker, glaskunst, skulpturer, installationer mv).

Et af forvaltningen udarbejdet forslag, der bestod i valg mellem 2 modeller, blev på møde den 13. december 2001 drøftet af Kultur- og Fritidsudvalget, der besluttede at anmode forvaltningen om at fremkomme med et nyt forslag på baggrund af bemærkninger fra udvalgets medlemmer, herunder et ændringsforslag fra Martin Günter.

Forvaltningens reviderede forslag til fremtidigt køb af kunst m.v. indeholder herefter 6 modeller.

SAGSBESKRIVELSE

Forhistorie

Borgerrepræsentationen besluttede i forbindelse med en indstilling om retningslinier vedrørende kunstindkøb og støtte af billedkunst (BR 306/01) at formulere "Kunstkøb" således: "Fonden foretager køb efter armslængdeprincippet (malerier, kunstfotografiske værker, grafiske værker, keramiske værker, glaskunst, skulpturer, installationer mv.)" (bilag 2 og 3)

Et af forvaltningen udarbejdet forslag, der bestod i valg mellem 2 modeller, blev på møde den 13. december 2001 (KFU 473/2001) drøftet af Kultur- og Fritidsudvalget, der besluttede at anmode forvaltningen om at fremkomme med et nyt forslag på baggrund af bemærkninger fra udvalgets medlemmer, herunder et ændringsforslag fra Martin Günter.

Forvaltningens reviderede forslag til fremtidigt køb af kunst m.v. indeholder herefter 6 modeller (bilag 1).

Lov om billedkunst

I henhold til lov om billedkunst (vedtaget 21. maj 2001), § 10, stk. 1 kan Københavns og Frederiksberg Kommuner i fællesskab nedsætte et kommunalt billedkunstråd. De 2 kommuner kan derimod ikke med hjemmel i loven nedsætte hver sit billedkunstråd.

Frederiksberg Kommunes Kulturdirektorat har oplyst, at det ikke umiddelbart forekommer sandsynligt, at Frederiksberg Kommune ønsker at etablere et fælles kommunalt billedkunstråd med Københavns Kommune. Frederiksberg Kommunes Kultur- og Biblioteksudvalg varetager kommunens generelle opgaver og foretager indstilling til kommunalbestyrelsen om støtte til kulturelle formål, herunder billedkunst. Kunst til institutioner mv. i Frederiksberg Kommune købes af institutionerne selv og afholdes inden for disses budgetter. I Frederiksberg Kommune er oprettet "Frederiksberg Udstillingsforum", som med reference til Kultur- og Biblioteksudvalget skal "søge at fastholde og videreudvikle det eksisterende udstillingsniveau…". Foraet skal endvidere "rådgive og vejlede Kultur- og Biblioteksudvalget og Kulturdirektoratet i forbindelse med tiltag på udstillingsområdet generelt".

Forvaltningen finder på den baggrund ikke p.t. mulighed for nedsættelse af et fælles billedkunstråd for Frederiksberg og Københavns Kommune i h. t. Lov om Billedkunst.

Forslag til kunstkøb m.v. i Københavns Kommune

Forvaltningen har i vedlagte notat af 2. januar 2002 opstillet 6 modeller til Københavns Kulturfonds fremtidige køb af kunst.

I 5 af modellerne foreslås nedsættelse af et § 17, stk. 4-udvalg, heraf 4 udvalg med beslutningskompetence og 1 udvalg med indstillingsret.

Antallet af medlemmer i udvalget varierer fra 5-7, og Københavns Kulturfonds indflydelse på udvalgenes beslutninger er af vekslende karakter; således er der i flere af modellerne et flertal af kunstkyndige.

I alle modeller er udvalgets opgavevaretagelse køb af kunst samt stillingtagen til ansøgninger om støtte til bildende kunst.

I model 6, som delegerer kompetencen af køb af kunst til den kunstneriske leder af Nikolaj Udstillingsbygning, er opgavevaretagelsen alene køb af kunst.

I henhold til lov om kommunernes styrelse skal et § 17, stk. 4-udvalg nedsættes af kommunalbestyrelsen.

Forvaltningen vil, når valg af model for et eventuelt § 17, stk. 4-udvalg er besluttet, fremkomme med indstilling om kommissorium for udvalget samt valg af medlemmer til udvalget.

Forvaltningens bemærkninger

Model 1 (forvaltningens oprindelige forslag).

Et § 17, stk. 4-udvalg på 5 medlemmer, hvor mindst 4 af de 5 medlemmer er kunstkyndige, som udelukkende har indstillingsret, hvorfor Københavns Kulturfond vil bibeholde den suveræne beslutningskompetence.

Model 2 (forvaltningens oprindelige forslag)

Et § 17, stk. 4-udvalg på 7 medlemmer, hvor 4 medlemmer fra Kultur- og Fritidsudvalget udgør flertallet. Herudover er der 3 kunstkyndige. Københavns Kulturfond vil herved fortsat have stor indflydelse på billedkunstområdet.

Model 3 (ændringsforslag fremsat af Martin Günter på mødet den 13. december 2001)

Et § 17, stk. 4-udvalg på 7 medlemmer, hvor de kunstkyndige (mindst 4) har flertallet, og hvor de øvrige af BR udpegede medlemmer ikke kan have sæde i Kultur- og Fritidsudvalget. Københavns Kulturfonds indflydelse på billedkunstområdet vil herved være afgivet i vidtgående omfang.

Model 4 (Leslie Arentofts kommentarer på mødet den 13. december 2001)

Et § 17, stk. 4-udvalg på 7 medlemmer, hvor de kunstkyndige har flertallet, men hvor der er sikret plads til 3 medlemmer af Kultur- og Fritidsudvalget, som herved bevarer en vis indflydelse til Københavns Kulturfond på billedkunstområdet.

Model 5

Et § 17, stk. 4 udvalg på 7 medlemmer, hvor alle 7 medlemmer er kunstkyndige, hvorfor Københavns Kulturfond suverænt afgiver beslutningskompetencen. De 2 udpegende foreninger vil typisk indstille kunstkyndige og ikke nødvendigvis billedkunstnere. Kun formanden vil have en tilknytning til Kultur- og Fritidsudvalget.

Model 6

Her nedsættes ikke noget udvalg, men beslutningskompetencen deles mellem lederen af Nikolaj og Københavns Kulturfond, således at lederen køber kunst, mens fonden fortsat tager stilling til billedkunstprojekter i øvrigt.

Budget

Københavns Kulturfond har i perioden 1998-2000 anvendt følgende beløb til bildende kunst:

  • 1998 anvendtes i alt 639.297 kr. til bildende kunst. Heraf blev 408.000 kr. anvendt til køb af kunst og 231.297 kr. til støtte til konkrete projekter.
  • 1999 anvendte fonden i alt 704.305 kr. til bildende kunst. Heraf blev 519.600 kr. anvendt til køb af kunst og 184.705 kr. til støtte af konkrete projekter.
  • 2000 anvendte fonden 922.200 kr. til bildende kunst. Heraf blev 577.200 kr. anvendt til køb af kunst og 345.000 kr. til støtte til konkrete projekter.

Fonden har således i perioden 1998-2000 gennemsnitligt anvendt 501.600 kr. årligt til køb af kunst og 254.000 kr. årligt til støtte af konkrete billedkunstprojekter.

Med henblik på at give et § 17, stk. 4-udvalg et rimeligt økonomisk råderum, som står i relation til den virksomhed, som fonden hidtil har udøvet på det billedkunstneriske område, anbefaler forvaltningen, at årsbudgettet fastsættes til 750.000 kr.

Såfremt kompetencen til køb af kunst delegeres til den kunstneriske leder af Nikolaj Udstillingsbygning, anbefaler forvaltningen, at årsbudgettet fastsættes til 500.000 kr., idet lederen udelukkende skal stå for kunstkøb.

MILJØVURDERING

Der er ikke foretaget en miljømæssig vurdering.

ØKONOMI

Der anvises dækning for 500.000 kr. til køb af kunst samt 250.000 kr. til støtte af billedkunst i øvrigt på konto 3.64.1. Andre kulturelle opgaver, Frie midler (Københavns Kulturfond). Der er i alt afsat ca. 3 mio. kr. på Københavns Kulturfonds budget i 2002.

Andre konsekvenser

Uanset hvilken af de seks modeller Borgerrepræsentationen vælger, vil det være nødvendigt at konsekvensrette vedtægt for Københavns Kulturfond, § 2, litra b.

BILAG

1. Revideret notat af 20. december 2001 "Fremtidig procedure i forbindelse med Københavns Kulturfonds køb af kunst".

2. Borgerrepræsentationens forhandlinger vedr. BR 306/01

3. Beslutningsprotokol vedr. BR 306/01

4. Skriftlig besvarelse af spørgsmål fra Finn Rudaizky om kommunens indkøb af kunst

5. Notat af 13. november 2001 "Fremtidig procedure i forbindelse med Københavns Kulturfonds køb af kunst".

6. Beslutningsprotokol vedr. KFU 473/2001

 

Ida Munk

/Merete Evers

 

Til top