Mødedato: 06.12.2001, kl. 17:30

Lokalplan "Pakhusvej" med tilhørende kommuneplantillæg

Lokalplan "Pakhusvej" med tilhørende kommuneplantillæg

for mødet «MDAT» kl

Borgerrepræsentationen

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 6. december 2001

 

BR 597/01

Lokalplan "Pakhusvej" med tilhørende kommuneplantillæg

Lokalplan "Pakhusvej" med tilhørende kommuneplantillæg

Indstilling om, at lokalplan "Pakhusvej" vedtages endeligt med tiltrædelse af det fremlagte alternativ vedrørende den nordlige tilslutning af Pakhusvej til Kalkbrænderihavnsgade og med de under sagsbeskrivelsen foreslåede ændringer af §§ 1, 2, 3, 4, 6, 8 og 11 samt lokalplantegningerne.

(Bygge- og Teknikudvalget og Økonomiudvalget)

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at lokalplan "Pakhusvej" vedtages endeligt med tiltrædelse af det fremlagte alternativ vedrørende den nordlige tilslutning af Pakhusvej til Kalkbrænderihavnsgade og med de under sagsbeskrivelsen foreslåede ændringer af §§ 1, 2, 3, 4, 6, 8 og 11 samt lokalplantegningerne

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

at vedlagte "Aftale om hovedprincipper vedrørende finansiering af infrastrukturprojekter i relation til udvikling af DanLink-området" mellem Københavns Kommune og Kommanditaktieselskabet DanLink-Udvikling og Københavns Havn A/S tiltrædes

at det tiltrædes, at aftalen tilgodeser intentionerne i kommuneplantillæggets bestemmelser om en opgradering af adgangsforholdene til Nordhavn fra havneområderne

at det til lokalplan "Pakhusvej" hørende tillæg til Kommuneplan 1997 vedtages endeligt med de under sagsfremstillingen foreslåede ændringer

Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 28. november 2001

Jens Kjær Christensen (Ø) stillede ændringsforslag om, "at der ønskes yderligere undersøgelse af, hvorvidt den besejlingsmæssige sikkerhed nødvendiggør fjernelse af ledmolen mv."

Afstemning

 

For

Imod

Stemte ikke

Søren Pind (V)

 

x

 

Tine Peters (V)

 

x

 

Ole Hentzen (C)

 

x

 

Lars Rimfalk Jensen (B)

     

Johannes Nymark (A)

 

x

 

Taner Yilmaz (A)

 

x

 

Manja Sand (A)

 

x

 

Lubna Elahi (UP)

 

x

 

Jens Johansen (F)

     

Jens Kjær Christensen (Ø)

x

   

Mikkel Warming (Ø)

     

Ændringsforslaget blev ikke tiltrådt.

Ole Hentzen (C) stillede ændringsforslag om, "at der ikke blandes boliger og erhverv i samme bygning".

Afstemning

 

For

Imod

Stemte ikke

Søren Pind (V)

 

x

 

Tine Peters (V)

 

x

 

Ole Hentzen (C)

x

   

Lars Rimfalk Jensen (B)

     

Johannes Nymark (A)

 

x

 

Taner Yilmaz (A)

 

x

 

Manja Sand (A)

 

x

 

Lubna Elahi (UP)

 

x

 

Jens Johansen (F)

     

Jens Kjær Christensen (Ø)

   

x

Mikkel Warming (Ø)

     

Ændringsforslaget blev ikke tiltrådt.

Indstillingen blev herefter anbefalet, idet dog formuleringen "f.eks." udgår af forvaltningens rettelse til § 4, stk. 1, litra c. Bygge- og Teknikudvalget anbefaler desuden, at opfyldnings- og byggemuligheden nord for Midtermolen også skal udgå af kommuneplanen.

Jens Kjær Christensen (Ø) tog forbehold.

 

Økonomiudvalgets beslutning den 4. december 2001

Indstillingen med Bygge- og Teknikudvalgets ændringer blev sat til afstemning.

For stemte 7 medlemmer: A, C, B og V.

Imod stemte 3 medlemmer: L og Ø.

3 medlemmer (O og F) undlod at stemme.

Indstillingen blev dermed anbefalet med Bygge- og Teknikudvalgets ændringer.

F og L ønskede noteret et forbehold frem mod sagens behandling i Borgerrepræsentationen.

B ønskede følgende tilført protokollen:

"Det Radikale Venstre tog forbehold overfor de to planlagte højhuse i området, idet de vil skade voldsomt på Københavns skyline".

 

 

 

 

RESUME

Efter den offentlige høring foreslås lokalplanen for "Pakhusvej" med tillæg til Kommuneplan 1997 endeligt vedtaget med nedenstående forslag til ændringer af bestemmelserne og kortbilag.

I høringsperioden er modtaget 46 henvendelser, herunder 1 underskriftsindsamling med 119 underskrifter. Bemærkningerne er koncentreret om det nye byområdes tæthed og dimensioner, samt den effekt udbygningen får for det nuværende Østerbro. Dertil kommer færgeterminalens placering og miljøpåvirkning på omgivelserne samt den trafik, som udbygningen af området vil give anledning til. Henvendelserne er resumeret og kommenteret i bilag B.

Mange af bemærkningerne fra den offentlige høring drejer sig om centrale elementer i idéoplægget fra den hollandske tegnestue WEST 8, som har dannet grundlag for lokalplanens udformning. Det gælder især bebyggelsens tæthed, højder og placeringen af de forskellige anvendelser i bebyggelserne, samt udformningen af de offentlige rum. I bilag B har forvaltningerne uddybet baggrunden for at foreslå lokalplanens udformning opretholdt på disse punkter.

Henvendelserne giver forvaltningerne anledning til at foreslå nedenstående ændringer i planforslagene. Begrundelsen herfor er uddybet i sagsfremstillingen.

Lokalplanforslaget var offentliggjort med en alternativ vejføring for den nordlige tilslutning til Kalkbrænderihavnsgade. Efter en nærmere vurdering anbefaler forvaltningerne, at den alternative vejføring vedtages.

Forvaltningerne anbefaler følgende ændringer i lokalplanens bestemmelser:

  • § 1 udtages "10. at-punkt" vedrørende principielle planer for opfyldning nord for Midtermolen
  • § 2, stk. 1 tilføjes "…del af matr.nr. 941, …" i rækken af matrikelnumre
  • § 2, stk. 2 ændres "…underområderne I, II og III…" til "…underområderne I og II…"
  • § 3, stk. 3 udtages og stk. 4 ændres til stk. 3
  • § 4, stk. 1, litra c) tilføjes: "Indtil 10 pct. af boligerne kan dog indrettes som særlige boliger mindre end 75 m2 til f.eks. boliger for unge og ældre"
  • § 4, stk. 3 udtages
  • § 6, stk. 2, litra a), 2. pkt. ændres: "…143.000 m2…" til "…141.000 m2…"
  • § 6, stk. 3, litra a) 1. pkt. ændres: "…15.000 m2…" til "…13.000 m2…"
  • § 6, stk. 4, 1. pkt. tilføjes: "i een etage"
  • § 6, stk. 4 tilføjes et nyt 2. pkt.: "Bygge- og Teknikudvalget kan tillade anlægget etableret i flere etager, når det sikres, at der ikke er risiko for skader på nærliggende bygninger eller bygninger i Indre By og sikres, at der ikke er risiko for forøget forurening fra nærliggende jordforureningskilder."
  • § 6, stk. 5, litra a ændres: "...ikke overstige 7.000 m2..." til "...ikke overstige 8.000 m2."
  • § 6, stk. 5, litra b ændres: "...opføres maksimalt 5.000 m2..." til "...opføres maksimalt 6.000 m2..."
  • § 6, stk. 6 udtages
  • § 8, 1. pkt. tilføjes en notehenvisning til følgende note: "Jf." Mellembassinet og DanLink-arealerne - VVM-redegørelse for færgeterminal og parkeringsanlæg, HUR februar 2001"",
  • § 11, stk. 2 tilføjes "…indtil 1.500 pladser…" i det underjordisk anlæg eller konstruktion, samt
  • at lokalplantegning nr. 27.405, 27.7406 og 27.407 erstattes af de vedlagte tegninger nr. 27.456, 27.457 og 27.458.

Forvaltningerne anbefaler tillægget til Kommuneplan 1997 for lokalplanområdet endeligt vedtaget med flg. ændringer:

  • Grænsen mellem H1*- Mellembassinet og område C2*- DanLink-sporarealerne/Dampfærgevej justeres, så den bliver sammenfaldende med den justerede områdeafgrænsning i lokalplanen.
  • Det samlede etageareal inden for område H1* - Mellembassinet øges til 8.000 m2.

Den reviderede tekst til kommuneplantillæg kommer herudover til at indeholde en henvisning til HUR's regionplanretningslinier og VVM-redegørelse for lokalplanområdet.

Reservationen til et nyt C* - område på vandarealet nord for Midtermolen opretholdes i overensstemmelse med forslaget til Kommuneplan 2001 og helhedsplanen for Københavns havn, som Københavns Kommune har udarbejdet sammen med Københavns Havn A/S, Miljø- og Energiministeriet og ejendomsselskabet "Freja Ejendomme A/S". Der er tale om en foreløbig reservation til boliger og serviceerhverv med henblik på supplerende region- og kommuneplanlægning – herunder VVM-screening. Kommuneplantillægget er vedlagt som bilag C.

Såfremt tillægget vedtages i den foreslåede form, træder tillæggets bestemmelser i stedet for de bestemmelser, der er indeholdt i forslag til Kommuneplan 2001. Når Kommuneplan 2001 er vedtaget endeligt, vil tillæggets bestemmelser således blive indføjet i denne i forbindelse med færdigredigering og trykning.

Forslaget til tillæg til Københavns Kommuneplan 1997 forudsætter, at inden der kan opføres byggeri udover 20.000 m2 serviceerhverv og 30.000 m2 boliger på den nordlige del af DanLink-arealerne, skal der ske en opgradering af adgangsforholdene til Nordhavn Station fra havneområderne, både ved Nordre Frihavnsgade og ved Gl. Kalkbrænderivej /Kalkbrænderihavnsgade.

Sideløbende med tilvejebringelse af lokalplanen med tilhørende kommuneplantillæg "Pakhusvej", har forvaltningerne forhandlet med grundejerne - DSB og Københavns Havn A/S - om en økonomisk aftale vedr. finansiering af infrastrukturprojekter i relation til DanLink-arealerne. Trafikministeriet har medvirket i forhandlingerne, og det har resulteret i en aftale, som forslås tiltrådt af Borgerrepræsentationen. Aftalens fulde ordlyd fremgår af bilag G.

Ifølge aftalen skal bygherrerne Københavns Havn A/S og Kommanditaktieselskabet DanLink-Udvikling ved Københavns Havn A/S og TK-development - betale 500 kr. pr. etagem2 byggeret til erhverv m.v. og 400 kr. pr. etagem2 byggeret til boliger. Beløbet forfalder ved meddelelse af byggetilladelse. Ved en fuld udnyttelse af byggeretten vil bygherrerne have indbetalt i alt ca. 50 mio. kr. Midlerne skal anvendes til en broforbindelse til det eksisterende Østerbro, en stiforbindelse fra Nordhavn Station til DanLink-arealerne samt en forbindelse fra Nordhavn Station til havnesiden. Via boligforligets infrastrukturpakke skal Københavns Kommune til gengæld betale ca. 25 mio. kr. til forbedring af trafikafviklingen ved Folke Bernadottes Allé/Oslo Plads og Strandøre/Strandvænget. En oversigt over projekterne fremgår af bilag H.

Bygge- og Teknikforvaltningen og Økonomiforvaltningen har samarbejdet om udarbejdelse af en skitse for gennemførelsen af en forbedret trafikafvikling. Skitsen er vedlagt som bilag I til orientering.

Forvaltningerne anser, at den foreliggende aftale tilgodeser intentionerne i kommuneplantillæggets bestemmelser om en opgradering af adgangsforholdene mellem Nordhavn Station og havneområderne. Aftalen opfylder dog ikke til fulde de forbedringer, der ønskes i forbindelse med den kommende byomdannelse af fokusområdet i Nordhaven. Derfor vil den videre planlægning af byomdannelsen af havneområderne - bl.a. af Nordbassinet - blive fulgt op af forhandlinger om en yderligere udbygning af adgangsforholdene mellem Østerbro/Nordhavn Station og havneområderne. Der lægges hermed op til, at adgangsforholdene forbedres successivt i takt med byomdannelsen af havneområderne. Det kan i denne forbindelse oplyses, at DSB/Banestyrelsen har givet tilsagn om en renovering af Nordhavn Station i takt med en udbygning af kundegrundlaget i området.

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Borgerrepræsentationen tiltrådte på sit møde den 25. januar 2001 (BR 15/01) Bygge- og Teknikudvalgets indstilling af 6. december 2000 og Økonomiudvalgets indstilling af 12. december 2000 om offentliggørelse af lokalplanforslag "Pakhusvej" med tilhørende kommuneplantillæg.

Offentliggørelse

Planforslaget har været offentliggjort i perioden 7. marts – 7. maj 2001 sammen med HUR's forslag til regionplantillæg for det samme område og VVM-redegørelse for færgeterminal og parkeringsanlæg inden for planområdet. Der er udsendt 2.158 planorienteringspjecer til ejere, lejere og brugere samt interesserede i og uden for området. Derudover er der i fællesskab med HUR udsendt ca. 700 eksemplarer af det samlede planmateriale til myndigheder og interessegrupper m.v.

Forvaltningerne har efter annoncering i Østerbro Avis den 18. april 2001 afholdt et borgermøde den 23. april 2001 i Amtsrådsforeningens lokaler på Dampfærgevej. I mødet deltog ca. 40 personer. En oversigt over de ved mødet rejste emner er vedlagt som bilag A.

Der er i forbindelse med offentliggørelsen af planforslagene i kommunen modtaget 46 henvendelser, herunder 1 underskriftsindsamling med 119 underskrifter. En oversigt over henvendelserne med et kort resume og forvaltningens bemærkninger, er vedlagt som bilag B.

Forslag om ændringer af lokalplan og kommuneplantillæg

I det følgende gennemgås de forhold og bemærkninger fra offentlighedsfasen, der efter forvaltningernes opfattelse giver anledning til at foreslå ændringer af lokalplanens bestemmelser og kommuneplantillæggets indhold.

Tillæg nr. 1 til Regionplan 2001 for Hovedstadsområdet

Hovedstadens Udviklingsråd (HUR) har den 30. august 2001 endeligt vedtaget et tillæg til Regionplan 2001 for Hovedstadsområdet. Tillægget indeholder retningslinier med en tilhørende VVM-redegørelse for en ny færgeterminal i Mellembassinet og parkeringsanlæg på DanLink-arealerne. Regionplantillægget er offentlig bekendtgjort den 12. september 2001.

Regionplantillægget omfatter ikke området nord for Midtermolen. HUR har om dette område i forbindelse med bemærkningerne til forslag til Kommuneplan 2001 anført, at opfyldning af vandareal i Nordhavnen ved Midtermolen kræver regionplantillæg og en vurdering af om der skal udarbejdes en VVM-redegørelse.

Reservationen til et nyt C* - område på vandarealet nord for Midtermolen opretholdes i overensstemmelse med forslaget til Kommuneplan 2001 og helhedsplanen for Københavns havn, som Københavns Kommune har udarbejdet sammen med Københavns Havn A/S, Miljø- og Energiministeriet og ejendomsselskabet "Freja Ejendomme A/S". Der er tale om en foreløbig reservation til boliger og serviceerhverv med henblik på supplerende region- og kommuneplanlægning – herunder VVM-screening.

Ifølge Regionplantillæggets retningslinier kan der inden for lokalplanens område I etableres parkeringsanlæg i konstruktion med op til 1.500 parkeringspladser.

Inden for område II kan der etableres en ny færgeterminal med tre færgelejer. Opmarchareal kan etableres med en forventet kapacitet på op til 400 personbiler eller 130 lastbiler, og der kan opstilles op til 30 køletrailere eller andre trailere på arealet. Der kan på pieren mellem de to sydlige lejer opføres en terminalbygning i 3 etager samt et servicecenter, venterum og lignende på i alt 8.000 m2.

Forudsætningen for at etablere et nedgravet parkeringsanlæg i område I er, at det kun sker i en etage, medmindre det ved særlige foranstaltninger sikres, at der ikke er risiko for skader på nærliggende bygninger eller bygninger i Indre By, og for øget forurening fra nærliggende forureningskilder. Endvidere er det en forudsætning, at mulige problemer med trafikafvikling på vejnettet nord og syd for lokalplanområdet løbende vurderes af Københavns Kommune, med henblik på iværksættelse af de nødvendige tilpasninger af vejnettets kapacitet. Mulige trafikafviklingsproblemer ved udkørslerne fra planområde I og II forudsættes løst i forbindelse med etableringen af færgeanlægget og de første etaper af parkeringsanlægget.

Øvrige miljømæssige konsekvenser ved etablering af projekterne skal ligge inden for de rammer, der er beskrevet i den tilhørende VVM-redegørelse.

Ved den endelige vedtagelse af regionplantillægget blev VVM-redegørelsens katalog over mulige afværgeforanstaltninger i forbindelse med støjpåvirkninger af det omkringliggende byområde suppleret. Det er sket på baggrund af en indsigelse fra Københavns Havn A/S, med den begrundelse at færgeterminalen skal kunne anvendes flexibelt, herunder også om natten. Det fremgår nu af redegørelsesdelen:

" I forlængelse af den offentlige høring er det besluttet at lade yderligere en afværgeforanstaltning supplere de tekniske foranstaltninger med henblik på nedbringelse af støjforureningen fra færgerne i nærområdet, som er beskrevet i VVM-redegørelsen. Det betyder, at der – hvis det skulle vise sig, at støjpåvirkningen på facaden af eksisterende boliger i nærområdet ikke kan holdes under 45 dB(A) (aften og nat) - efter en konkret vurdering kan tilbydes de berørte boliger støjisolering med tilskud fra Københavns Havn. I det omfang den nævnte støjisolering indgår som en mulig afværgeforanstaltning, ses der ikke at være noget planmæssigt til hinder for, at terminalen kan anvendes hele døgnet".

Københavns Kommunes Miljø- og Forsyningsudvalg har på møde den 25. juni 2001 behandlet dette forhold og tilsluttet sig denne løsning.

Regionplanretningslinierne giver anledning til, at forvaltningerne skal foreslå følgende præciseringer og tilføjelser til lokalplanens bestemmelser:

  • § 6, stk. 4, 1. pkt. tilføjes: "i een etage"
  • § 6, stk. 4 tilføjes et nyt 2. pkt.: "Bygge- og Teknikudvalget kan tillade anlægget etableret i flere etager, når det sikres, at der ikke er risiko for skader på nærliggende bygninger eller bygninger i Indre By, og når det sikres, at der ikke er risiko for mobilisering af forurening fra nærliggende jordforureningskilder.
  • § 8, 1. pkt. tilføjes en notehenvisning til følgende note:"Jf. Mellembassinet og DanLink-arealerne - VVM-redegørelse for færgeterminal og parkeringsanlæg, HUR februar 2001"
  • § 11, stk. 2 tilføjes "…indtil 1.500 pladser…" i det underjordisk anlæg eller konstruktion

I kommuneplantillægget vil der ligeledes blive indføjet en henvisning til VVM-redegørelsen.

Ændringerne vurderes ikke at være af en sådan karakter, at der i henhold til planlovens § 27, stk. 3, skal foretages supplerende høring af de berørte, idet disse har haft mulighed for at tage stilling til ændringerne i forbindelse med regionplantillæggets endelige vedtagelse og offentliggørelse.

Aftale om Københavns boligpolitik 2001 – 2004

I maj 2001 indgik et flertal i Borgerrepræsentationen en aftale om Københavns boligpolitik frem til 2004. Udgangspunktet er et ønske om at forbedre grundlaget for boligbyggeri og udvikling af den eksisterende boligmasse, så byen kan udvide sit udbud af kvalitets- og familieboliger, samt boliger til unge. I aftalen indgår et ønske om, at der i forbindelse med større nybyggeri søges indpasset små boliger, herunder boliger til unge og ældre f.eks. i havneområdet og Ørestad, for at medvirke til en mere alsidig beboersammensætning.

Derfor foreslår forvaltningerne lokalplanens bestemmelser suppleret som følger:

  • § 4, stk. 1, litra c) tilføjes: "Indtil 10 pct. af boligerne kan dog indrettes som særlige boliger mindre end 75 m2 til f.eks. boliger for unge og ældre"

Justeringen vil ikke ændre i områdets fremtræden i forhold til omgivelserne i nævneværdig omfang, hvorfor der ikke er foretaget supplerende høring i området, jf. planlovens § 27, stk. 3.

Indsigelser

Henvendelserne fra Kommanditaktieselskabet DanLink-Udvikling(DLU) og Københavns Havn A/S - de forventede bygherrer inden for lokalplanområdet - indeholder en række konkrete forslag til ændringer af lokalplanen. Ændringsforslagene er baseret på den nærmere bearbejdelse og projektering af en række skitseprojekter for det kommende byområde. Ændringsforslagene i sin helhed er resumeret og kommenteret i bilag B (Henvendelse 41 og 43).

Københavns Havn A/S har bl.a. ønsket en udvidelse af byggefelt K og en mindre justering af det maksimale etageareal i færgeterminalen af hensyn til bl.a. mulighederne for at imødekomme krav til terminalens indretning som følge af Schengen-samarbejdet.

Udvidelse af byggefelt K og det maksimale etageareal i færgeterminalen må betragtes som mindre justeringer af byggemulighederne inden for de fastlagte rammer for bebyggelsen i lokalplanen og giver ikke anledning bemærkninger. Forvaltningerne foreslår derfor følgende ændringer:

  • § 6, stk. 5. litra a ændres: "...ikke overstige 7.000 m2..." til "...ikke overstige 8.000 m2."
  • § 6, stk. 5, litra b ændres: "...opføres maksimalt 5.000 m2..." til "...opføres maksimalt 6.000 m2..."
  • På baggrund af Københavns Havns bemærkninger vil forvaltningerne rette den manglende angivelse af lokalplanområdets omfang i § 2 til også, som det fremgår af lokalplantegningen, at omfatte del af matr.nr. 941 Østervold kvarter, København.

De foreslåede ændringer, der alene er mindre justeringer inden for færgeterminalområdet, vurderes ikke at berøre andre end Københavns Havn. Justeringerne vil ikke ændre i områdets fremtræden i forhold til omgivelserne, hvorfor der ikke er foretaget supplerende høring i området, jf. planlovens § 27, stk. 3.

I en række af de modtagne indsigelser mod lokalplanforslaget (henvendelse 18, 21, 27, 39, 42 og 44) er der bl.a. fremført bemærkninger om, at der ikke på nuværende tidspunkt er behov for, at inddrage området nord for Midtermolen i planlægningen, jf. at områdets opfyldninger og bebyggelsen af området skal fastlægges ved supplerende lokalplan.

På den baggrund, skal forvaltningerne foreslå, at underområde III udtages af lokalplanen. Dette medfører følgende ændringer:

  • § 1 udtages "10. at-punkt" vedrørende principielle planer for opfyldning nord for Midtermolen
  • § 2, stk. 2 ændres "…underområderne I, II og III…" til "…underområderne I og II…"
  • § 3, stk. 3 udtages og stk. 4 ændres til stk. 3
  • § 4, stk. 3 udtages
  • § 6, stk. 6 udtages

Da den konkrete fastlæggelse af omfang af opfyldningerne og bebyggelserne i underområde III er forudsat fastlagt ved supplerende lokalplan, vurderes den foreslåede indskrænkning af lokalplanområdet ikke væsentligt at berøre området. Der er derfor ikke foretaget supplerende høring i henhold til planlovens § 27, stk. 3.

Alternativ vejtilslutning

Lokalplanforslaget er offentliggjort med en alternativ linieføring for den nordlige vejtilslutning til Kalkbrænderihavnsgade. Som anført i forvaltningernes indstilling skyldes det, at den påtænkte tilslutning skulle føres over Københavns Vands hovedspildevandspumpestation, og at det var uafklaret, hvorvidt dette er teknisk muligt inden for realistiske økonomiske rammer. Forvaltningerne må konstatere, at det ikke er muligt at føre vejtilslutningen over pumpestationen, og at det vil være uforholdsmæssigt dyrt at flytte pumpestationen, jf. i øvrigt Københavns Vands brev af 2. maj 2001 (Henvendelse 5 i bilag B).

På den baggrund skal forvaltningerne foreslå, at den alternative vejtilslutning vedtages, hvorved byggemulighederne for området som helhed og for byggefelt A nedsættes med 2.000 m2 , samt at man i overensstemmelse hermed ændrer områdeafgræsningen mellem underområde I og II til den nye nordlige vejlinie. Afgrænsningen mellem C2*-området og H1*-området i kommuneplantillægget ændres tilsvarende.

Lokalplanforslaget forslås derfor ændret som følger:

  • Lokalplantegning nr. 27.405, 27.7406 og 27.407 erstattes af de vedlagte tegninger nr. 27.456, 27.457 og 27.458.
  • § 6, stk. 2, litra a), 2. pkt. ændres: "…143.000 m2…" til "…141.000 m2…"
  • § 6, stk. 3, litra a) 1. pkt. ændres: "…15.000 m2…" til "…13.000 m2…"

Den ændrede områdeafgrænsning mellem H1*-Mellembassinet og C2*-området er indarbejdet i regionplantillægget efter ønske fra Københavns Kommune.

Under hensyn til at de foreslåede ændringer har været fremlagt under offentlighedsperioden, vurderes der ikke i henhold til planlovens § 27, stk. 3 at skulle foretages supplerende høring af de af ændringerne berørte, idet disse har haft mulighed for at tage stilling til ændringerne.

Etablering af bedre forbindelser til Østerbro

Det nye byområde på DanLink-arealet vil ligge trafikalt tilgængeligt ved stationer og tæt på city. Det er imidlertid en forudsætning i planlægningen af det nye bykvarter, at der lægges vægt på nærmiljøets udformning og etablering af forbindelser til Østerbro på tværs af Kalkbrænderihavnsgade og banen. Østerbro skal åbnes mod vandet, og den nye vandfront skal indeholde rekreative muligheder og miljøer til gavn for hele bydelen. Det er således målet at skabe et integreret bykvarter med helt unikke herlighedsværdier i nærheden af vandet.

For at realisere denne målsætning, er det indarbejdet i forslaget til kommuneplantillæg, at DanLink-arealet med den nuværende adgang til Nordhavn Station kun kan udbygges med 20.000 m2 serviceerhverv og 30.000 m2 boliger i den nordlige del. Yderligere byggeri forudsætter, at der sker en opgradering af adgangsforholdene til Nordhavn Station fra havneområderne.

Lokalplanforslaget fastlægger endvidere, at der senest i forbindelse med ibrugtagning af bebyggelse i byggefelt G og H skal etableres en forbindelse for fodgængere og cyklister fra områdets sydlige del til Østbanegade.

På denne baggrund har Bygge- og Teknikforvaltningen og Økonomiforvaltningen forhandlet med grundejerne - DSB og Københavns Havn - om en økonomisk aftale vedr. finansiering af de relaterede infrastrukturelle investeringer. Trafikministeriet har medvirket i forhandlingerne, og resultatet er vedlagte aftale, som hermed søges tiltrådt af Borgerrepræsentationen (Bilag G).

Ifølge aftalen skal bygherrerne Københavns Havn A/S og Kommanditaktieselskabet DanLink-Udvikling - betale 500 kr. pr. etagem2 byggeret til erhverv m.v. og 400 kr. pr. etagem2 byggeret til boliger. Beløbet forfalder ved meddelelse af byggetilladelse. Ved fuld udbygning af DanLink-arealerne vil bygherrerne have indbetalt i alt ca. 50 mio. kr. Midlerne skal bruges til en broforbindelse til det eksisterende Østerbro, en promenade fra Nordhavn Station til DanLink-arealerne samt en forbindelse fra Nordhavn Station til havnesiden. Aftalen er betinget af Borgerrepræsentationens godkendelse af aftalen, samt vedtagelsen af lokalplanforslag "Pakhusvej". Københavns Kommune gennemfører og prioriterer standard og omfang af projekterne.

Aftalen forpligter til gengæld Københavns Kommune til at betale ca. 25 mio. kr. til forbedring af trafikafviklingen ved Folke Bernadottes Allé og Strandøre/Strandvænget. Se bilag H og I.

Dette beløb finansieres via boligforligets infrastrukturpakke, hvor der bl.a. er afsat 280 mio. kr. til infrastruktur og byggemodning i de tre udvalgte områder: Nordhavnen, Sydhavnen og Østamager.

Bygge- og Teknikforvaltningen har forudset, at med det aktuelle vejnets kapacitet vil byudviklingen i lokalplanområdet medføre problemer med trafikafviklingen ovennævnte steder. HUR's regionplanretningslinier for lokalplanområdet forpligter Københavns Kommune til løbende at vurdere forholdene og iværksætte de fornødne foranstaltninger i forhold til vejnettets kapacitet. Bygge- og Teknikforvaltningen og Økonomiforvaltningen har derfor samarbejdet om udarbejdelse af skitse til forbedring af trafikafviklingen ved Folke Bernadottes Allé/Oslo Plads og Strandøre/Strandvænget indenfor en økonomisk ramme på 25 mio. kr.

Forvaltningerne anser, at den foreliggende aftale tilgodeser intentionerne i kommuneplantillæggets bestemmelser om en opgradering af adgangsforholdene mellem Nordhavn Station og havneområderne. Aftalen opfylder dog ikke til fulde de forbedringer, der ønskes i forbindelse med den kommende byomdannelse af fokusområdet i Nordhaven. Derfor vil den videre planlægning af byomdannelsen af havneområderne - bl.a. af Nordbassinet - blive fulgt op af forhandlinger om en yderligere udbygning af adgangsforholdene mellem Østerbro/Nordhavn Station og havneområderne. Der lægges hermed op til, at adgangsforholdene forbedres successivt i takt med byomdannelsen af havneområderne. Det kan i denne forbindelse oplyses, at DSB/Banestyrelsen har givet tilsagn om en renovering af Nordhavn Station i takt med en udbygning af kundegrundlaget i området.

Terminalforbedringer med hensyn til forpladser, busser, cykler m.v. finansieres på terminalprojektets sædvanlige vis af samarbejdsparterne HUR, DSB, Banestyrelsen og Københavns Kommune.

Særlige forhold

Fjernelse af Langelinies Ledemole

Som led i flytningen af Oslo-båden fra Kvæsthusbroen til et nyt færgeleje i Mellembassinet har Københavns Havn A/S sammen med DFDS foretaget en række besejlingssimuleringer på Dansk Maritimt Institut (DMI). Simuleringerne har vist det tvingende nødvendigt at fjerne spidsen af Redmolen, samt Sundmolens og Langelinies bølgebrydere for at forbedre besejlingsforholdene. Alle dele er forudsat i beskrivelsen af anlægsfasen for etablering af færgelejet i lokalplanforslaget. Projekterne er ikke omfattet af nærværende lokalplan.

Fremlæggelsen af lokalplanforslaget i offentlig høring har rejst en debat om ovenstående og har resulteret i, at Det Særlige Bygningssyn behandlede et forslag til fredning af Langelinies bølgebryder og Ledemolen med fyr og toldvagtbygning på sit møde den 16. maj 2001. Bygningssynet fandt ikke anledning til at frede Ledemolen, men fandt den en fin afslutning på Langelinie og samtidig et yndet udflugtsmål. Bygningssynet opfordrede derfor Københavns Kommune til sammen med Københavns Havn A/S at gennemgå alle muligheder for at bevare Ledemolen.

Københavns Kommune har derfor henvendt sig til Københavns Havn A/S med henblik på at overveje Bygningssynets opfordring. Københavns Havn A/S har i den anledning understreget, at man ikke ønsker at gå på kompromis i spørgsmålet om sikkerhed under besejlingen af færgeterminalen. DFDS vil ikke påtage sig risikoen ved en besejling af den nye færgeterminal, hvis der ikke sker en reduktion af bl.a. Redmolen og Ledemolen. Det vil i givet fald indebære, at planerne om en flytning af Oslo-færgen må opgives. Det må efter forvaltningernes vurdering spille en tungtvejende rolle i vurderingen af mulighederne for at bevare Ledemolen.

Københavns Havn A/S har i stedet foreslået, at man efter fjernelse af bølgebryderen genetablerer fyrtårnet på en mindre udbygning af Langeliniemolens spids. Der er udarbejdet et foreløbigt projekt for realiseringen af dette forslag. Forvaltningerne anbefaler, at Københavns Kommune afventer et officielt udspil fra Københavns Havn A/S om dette.

BILAG VEDLAGT

  1. Oversigt over rejste emner på borgermødet den 23. april 2001
  2. Oversigt over modtagne henvendelser til planforslagene "Pakhusvej" med kort resume og forvaltningens bemærkninger
  3. Tillæg til Kommuneplan 1997
  4. Lokalplantegning nr. 27.456
  5. Lokalplantegning nr. 27.457
  6. Lokalplantegning nr. 27.458
  7. Aftale om hovedprincipper vedr. finansiering af infrastrukturprojekter i relation til udviklingen af DanLink-området
  8. Oversigt over infrastrukturprojekter i relation til DanLink-arealerne
  9. Skitse til gennemførelse af forbedringer i forbindelse med trafikafviklingen ved Folke Bernadottes Allé/Oslo Plads og Strandøre/Strandvænget, 14. november 2001

BILAG VEDLAGT TIL GENNEMSYN I BORGMESTER SØREN PINDS FORKONTOR, RÅDHUSET, 1. SAL VÆRELSE 36

  1. Offentliggørelsesmaterialet omfattende indstilling med bilag, planorienteringspjece, Kopi af de i bilag B nævnte henvendelser.
  2. Tillæg nr. 1 til Regionplan 2001 for Hovedstadsregionen med tilhørende VVM-redegørelse
  3. Kopi af HUR's dagsorden med bilag og beslutningsprotokollen fra mødet den 30. august 2001.
  4. Henvendelse af 29. maj 2001 fra Skov- og Naturstyrelsen vedr. Det Særlige Bygningssyns behandling af et fredningsforslag for Langelinies ledemole med fyr og toldvagt

 

Erik Jacobsen Jens Jacobsen

Til top