Mødedato: 06.09.2001, kl. 17:30

Budgetforslag for Hovedstadens Sygehusfællesskab (H:S) for 2002

Budgetforslag for Hovedstadens Sygehusfællesskab (H:S) for 2002

for mødet «MDAT» kl

Borgerrepræsentationen

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde torsdag den 6. september 2001

Nr. 8 BR 318/01. Budgetforslag for Hovedstadens Sygehusfællesskab (H:S) for 2002

Indstilling om Budgetforslag for 2002 og flerårige budgetoverslag for H:S (2. behandling).

(Sundheds- og Omsorgsudvalget og Økonomiudvalget)

 

 

 

Socialdemokratiet (A), Socialistisk Folkeparti (F), Enhedslisten (Ø), Det Radikale Venstre (B), Fælles Kurs (P), Solidarisk Alternativ (L), Centrum Demokraterne (D), Lubna Elahi (UP) og Aage H. B. Pedersen (UP) stillede følgende ændringsforslag/hensigtserklæringer:

" Københavns kommune ønsker at give H:S de bedst mulige vilkår for at yde service til Københavns borgere. Der er derfor enighed om at tilføre yderligere ressourcer. I den forbindelse anmodes H:S bestyrelsen om gennem dialog med medarbejderne opnår en bedre udnyttelse af de tekniske ressourcer ved en fleksibel aktivitetstilrettelæggelse. Udover det i budgetforslaget indarbejdede foreslås følgende :

Apparatur til kræftbehandling

I H:S budgetforslag for 2002 er afsat 50 mill. kr. til kræftområdet. Der afsættes yderligere 18 mill. kr. i 2002 til udskiftning og nyanskaffelser af apparatur. Det forudsættes, at H:S finansierer eventuelle afledte driftsudgifter.

Fortsat udbygning af hjerteområdet

Der er de seneste år sket en kraftig udbygning af hjerteområdet. I H:S budgetforslag er der afsat yderligere 4 mill. kr. i 2002. Der afsættes ekstra 4 mill. kr. i 2002 og 2003 til en fortsat udvidelse på hjerteområdet. Der afsættes endvidere 18 mill. kr. i 2002 til udskiftning af hjerteapparatur.

Nedbringelse af ventetiderne

Der afsættes 10 mill. kr. i 2002 og 5 mill. kr. i 2003 til en fortsat nedbringelse af ventetiderne på H:S hospitaler. Sundhedsministeriet opgørelse af ventetiden på operationer viser, at ventetiden på H:S hospitaler generelt er kortere end på landets øvrige hospitaler.

Elektroniske patientjournaler

Der enighed om, at H:S i de kommende år skal arbejde målrettet med en udbygning af elektroniske patientjournaler. Indførelsen af elektroniske patientjournaler forventes at give H:S en række gevinster, herunder bidrage til organisationsudvikling, effektivisering af arbejdsgange, kvalitetsudvikling og kontinuitet i patientforløbet.

Det forudsættes, at finansieringen tilvejebringes ved H:S egenfinansiering eller ved låntagning.

***

Samlet giver initiativerne en forhøjelse af Københavns bidrag til H:S på 50 mill. kr. i 2002 og 9 mill. kr. i 2003.

I budgetforslaget for 2002 er Københavns Kommunes bidrag til H:S forhøjet med 76 mill. kr. eksklusiv DUT og tekniske korrektioner.

H:S skal med de ekstra afsatte midler arbejde for at de i aftalen mellem regeringen og Amtsrådsforeningen - som Københavns Kommune efterfølgende har tilsluttet sig - besluttede målsætninger om nedbringelse af ventetider mv. gennemføres.

Københavns Kommune lever hermed op til resultatet af økonomiforhandlingerne om at bidrage til at H:S realiserer målsætningerne på ventetidsområdet og fremrykningen kræfthandlingsplanen.

H:S fremsender en redegørelse til Københavns Kommune, om effekterne af de iværksatte initiativer.

Samarbejde med Københavns Amt

Der skal forhandles med Københavns Amt om indgåelse af flere aftaler om samarbejde omkring de højt specialiserede områder på sygehusene.

Der skal forhandles med Københavns Amt om en samlet plan for vagtberedskaberne på de enkelte sygehuse i H:S og KAS med henblik på en forbedring af den samlede økonomi i de 2 sygehusvæsener.

Der skal tages kontakt til Frederiksberg kommune om udarbejdelse af en samlet plan for dimensioneringen af speciallægepraksis i de 2 kommuner sammenholdt med specialeplanlægningen i H:S.

H:S-bestyrelsen skal tage stilling til hvilke krav og ønsker man har til nye væsentlige behandlingsformer samt prioriteringen af nye medicinvalg og nye behandlingsformer og bemyndige bestyrelsesformanden til at søge disse gennemført i Østdanmarksamarbejdet.

Arbejdsmiljø

Det pålægges H:S bestyrelsen at arbejde for et godt arbejdsmiljø på hospitalerne."

 

Endvidere stillede Solidarisk Alternativ følgende ændringsforslag/hensigtserklæringer:

    1. "Borgerrepræsentationen pålægger Sundheds- og Omsorgsudvalget at færdigbehandle forslaget om en reel demokratisering af H:S – således at forslaget kan indgå i Borgerrepræsentationens behandling af H:S´ budget."
    2. "For at forbedre de syge ældres behandling på H:S´s hospitaler, herunder forhindre lukning af de geriatriske senge og løse overbelægningen på de medicinske centre, afsættes 20 mill. kr.

(Finansieres ved gældsnedbringelse)."

3. "Borgerrepræsentationen kan ikke acceptere, at Københavns Kommune finansierer mere end 2/3 af H:S´s udgifter og samtidig har mindre end 50 pct. af pladserne i H:S´s bestyrelse. Det er i strid med demokratiets og Folketingets principper. For at eliminere det demokratiske underskud anmodes Økonomiforvaltningen om at fremlægge et forslag med en ændring af H:S´s bestyrelse, hvor Borgerrepræsentationen sikres en repræsentation i H:S – bestyrelsen, som svarer til Københavns Kommunes finansiering af H:S´s udgifter."

 

----------------------------------------

Lars Hutters (L) stillede følgende underændringsforslag til ændringsforslaget fra A, F, Ø, B, P, L, D, Lubna Elahi (UP) og Aage H. B. Pedersen (UP) vedrørende apparatur til kræftbehandling, udbygning af hjerteområdet, nedbringelse af ventelister og elektroniske patientjournaler, sidstnævnte finansieres ved H:S egenfinansiering eller låntagning:

"Bidraget til H:S i 2002 forhøjes med 204,4 millioner kroner (konto 4.01.1.) i stedet for med 50 millioner kroner.

Ændringen imødekommer H:S's budgetønsker på alle områder på nær ønsket om at få tilført 42 millioner kroner (Københavns Kommunes andel af 50 millioner kroner) til IT-området (elektroniske patientjournaler). Dette område tilføres i stedet 20 millioner kroner. Desuden frafaldes den foreslåede besparelse ved lukning af 42 sengepladser på geriatrisk klinik på Bispebjerg Hospital.

Finansiering ved mindre gældsnedbringelse."

Underændringsforslaget blev forkastet med 36 stemmer imod 5.

For stemte: O og L.

Imod stemte: A, F, Ø, C, B, P, D, Lubna Elahi (UP) og Aage H. B. Pedersen (UP).

Undlod at stemme: V.

 

Søren Pind (V), Louise Frevert (O) og Ole Hentzen (C) stillede følgende underændringsforslag til ændringsforslaget fra A, F, Ø, B, P, L, D, Lubna Elahi (UP) og Aage H. B. Pedersen (UP) vedrørende apparatur til kræftbehandling, udbygning af hjerteområdet, nedbringelse af ventelister og elektroniske patientjournaler, sidstnævnte finansieres ved H:S egenfinansiering eller låntagning:

"Bidraget til H:S i 2002 forhøjes med 204,4 millioner kroner (konto 4.01.1.) i stedet for med 50 millioner kroner.

Ændringen imødekommer H:S's budgetønsker på alle områder på nær ønsket om at få tilført 42 millioner kroner (Københavns Kommunes andel af 50 millioner kroner) til IT-området (elektroniske patientjournaler). Dette område tilføres i stedet 20 millioner kroner. Desuden frafaldes den foreslåede besparelse ved lukning af 42 sengepladser på geriatrisk klinik på Bispebjerg Hospital.

Finansieringen foretages i første omgang over den uudmøntede pulje, idet forslagsstillerne vil vende tilbage ved behandlingen af kommunens eget budget med følgende forslag:

Forhøjelsen af bidraget finansieres ved at sende yderligere 2,5 pct. af kommunens opgaver i udbud samt ved at effektivisere kommunens indkøb. Det skønnes, at kortsigtsgevinsten ved at udbyde opgaver er på 10 pct. Beregnet på grundlag af budget 2001 og opreguleret til 2002-niveau med 1,5 pct. (som et skøn for både pris- og lønreguleringen samt effektivitetsforbedringer og demografi) vil det yderligere udbud af opgaver frigøre ca. 90 millioner kroner. En gennemsnitlig reduktion af priserne på 6 pct. vil - ligeledes opreguleret - frigøre ca. 150 millioner kroner på indkøbsområdet. Den samlede gevinst er på ca. 242 millioner kroner. De overskydende midler (37,6 millioner kroner) indgår i den senere behandling af kommunens budget for 2002."

Underændringsforslaget blev forkastet med 33 stemmer imod 15.

For stemte: V, O og C.

Imod stemte: A, F, Ø, B, P, L, D, Lubna Elahi (UP) og Aage H. B. Pedersen (UP).

 

Ændringsforslaget fra A, F, Ø, B, P, L, D, Lubna Elahi (UP) og Aage H. B. Pedersen (UP) vedrørende apparatur til kræftbehandling, udbygning af hjerteområdet, nedbringelse af ventelister og elektroniske patientjournaler, sidstnævnte finansieres ved H:S egenfinansiering eller låntagning, blev godkendt med 37 stemmer imod 0.

For stemte: A, F, Ø, O, B, P, L, D, Lubna Elahi (UP) og Aage H. B. Pedersen (UP).

Undlod at stemme: V og C.

Hermed var hensigtserklæringen fra A, F, Ø, B, P, L, D, Lubna Elahi (UP) og Aage H. B. Pedersen (UP) vedrørende fremsendelse fra H:S til Københavns Kommune af en redegørelse om effekterne af de iværksatte initiativer godkendt.

 

Ændringsforslaget fra L vedrørende forhindring af lukning af geriatriske senge og løsning af overbelægningen på de medicinske centre, begge forudsat finansieret via reduceret gældsafdragelse, blev forkastet med 35 stemmer imod 5.

For stemte: O og L.

Imod stemte: A, F, Ø, C, B, P, D, Lubna Elahi (UP) og Aage H. B. Pedersen (UP).

Hermed var ændringsforslaget fra L vedrørende reduktion af kommunens gældsafdragelse bortfaldet.

 

Hensigtserklæringen fra A, F, Ø, B, P, L, D, Lubna Elahi (UP) og Aage H. B. Pedersen (UP) vedrørende dialog mellem H:S – bestyrelsen og medarbejderne for at opnå en bedre udnyttelse af de tekniske ressourcer blev godkendt med 33 stemmer imod 0.

For stemte: A, F, Ø, B, P, L, D, Lubna Elahi (UP) og Aage H. B. Pedersen (UP).

Undlod at stemme: V, O og C.

 

Hensigtserklæringen fra A, F, Ø, B, P, L, D, Lubna Elahi (UP) og Aage H. B. Pedersen (UP) vedrørende forhandling med Københavns Amt om indgåelse af flere aftaler om samarbejde omkring de højt specialiserede områder på sygehusene blev godkendt med 37 stemmer imod 0.

For stemte: A, F, Ø, O, B, P, L, D, Lubna Elahi (UP) og Aage H. B. Pedersen (UP).

Undlod at stemme: V og C.

 

Hensigtserklæringen fra A, F, Ø, B, P, L, D, Lubna Elahi (UP) og Aage H. B. Pedersen (UP) vedrørende forhandling med Københavns Amt om en samlet plan for vagtberedskaberne på de enkelte sygehuse i H:S og KAS med henblik en forbedring af den samlede økonomi i de 2 sygehusvæsener blev godkendt med 32 stemmer imod 0.

For stemte: A, F, Ø, B, P, D, Lubna Elahi (UP) og Aage H. B. Pedersen (UP).

Undlod at stemme: V, O, C og L.

 

Hensigtserklæringen fra A, F, Ø, B, P, L, D, Lubna Elahi (UP) og Aage H. B. Pedersen (UP) vedrørende kontakt til Frederiksberg Kommune om udarbejdelse af en samlet plan for dimensioneringen af speciallægepraksis i de 2 kommuner sammenholdt med specialeplanlægningen i H:S blev godkendt med 33 stemmer imod 0.

For stemte: A, F, Ø, B, P, L, D, Lubna Elahi (UP) og Aage H. B. Pedersen (UP).

Undlod at stemme: V, O og C.

 

Hensigtserklæringen fra A, F, Ø, B, P, L, D, Lubna Elahi (UP) og Aage H. B. Pedersen (UP) vedrørende stillingtagen fra H:S – bestyrelsen til krav og ønsker til nye væsentlige behandlingsformer samt prioriteringen af nye medicinvalg og nye behandlingsformer blev godkendt med 32 stemmer imod 0.

For stemte: A, F, Ø, B, P, L, D, Lubna Elahi (UP) og Aage H. B. Pedersen (UP).

Undlod at stemme: V, O og C.

 

Hensigtserklæringen fra A, F, Ø, B, P, L, D, Lubna Elahi (UP) og Aage H. B. Pedersen (UP) vedrørende pålæg til H:S – bestyrelsen om at arbejde for et godt arbejdsmiljø på hospitalerne blev godkendt med 33 stemmer imod 0.

For stemte: A, F, Ø, B, P, L, D, Lubna Elahi (UP) og Aage H. B. Pedersen (UP).

Undlod at stemme: V, O og C.

 

Hensigtserklæringen fra L vedrørende en sikring af Københavns Kommunes repræsentation i H:S´s bestyrelse, der svarer til kommunens finansieringsandel af H:S´s udgifter blev forkastet med 22 stemmer imod 18.

For stemte: F, Ø, O og L.

Imod stemte: A, C, B med undtagelse af 1 medlem (Lars Rimfalk Jensen), P, D, Lubna Elahi (UP) og Aage H. B. Pedersen (UP).

Undlod at stemme: V og 1 medlem af B (Lars Rimfalk Jensen).

 

Hensigtserklæringen fra L vedrørende forslag om, hvad konsekvenserne bør blive i tilfælde af, at regeringen ikke opfylder sine forpligtelser over for H:S i forhandlingerne om kommunernes økonomi for 2002, blev forkastet med 29 stemmer imod 12.

For stemte: Ø, O og L.

Imod stemte: A, F, C, B, P, D, Lubna Elahi (UP) og Aage H. B. Pedersen (UP).

Undlod at stemme: V.

 

Hensigtserklæringen fra L vedrørende pålæg til Sundheds- og Omsorgsudvalget om at færdigbehandle forslaget om en reel demokratisering af H:S blev godkendt med 21 stemmer imod 20.

For stemte: F, Ø, O, B og L.

Imod stemte: A, C, P, D, Lubna Elahi (UP) og Aage H. B. Pedersen (UP).

Undlod at stemme: V.

 

Herefter var indstillingen, med de tiltrådte ændringsforslag og hensigtserklæringer, godkendt.

 

Dansk Folkeparti mener, at beslutningerne ligger et forkert sted, d. v. s. i H:S - bestyrelsen, samt at de fremsatte hensigtserklæringer sætter H:S i fokus på en måde, som ikke varetager patienternes tarv.

 

 

 

 

 

 

Til top