Mødedato: 06.06.2013, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Fremtidens cykelveje

Der skal tages stilling til planer for det videre arbejde med udvikling og afprøvning af nye løsninger i projektet Fremtidens Cykelveje samt frigivelse af anlægsmidler.

Indstilling og beslutning

Indstilling om,

  1. at der frigives en anlægsbevilling på 1,93 mio. (2013 p/l) til koncept- og produktudvikling samt anlæg og evalueringer af løsninger i projekt Fremtidens Cykelveje. Midlerne frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, funktion 2.28.23.3 med 0,2 mio. kr. i 2012, 0,5 mio. kr. i 2013, 1,1 mio. kr. i 2014 og 0,13 mio. i 2015.

Det bemærkes, at der på Økonomiudvalgets møde den 30. januar 2013 blev fordelt ekstra anlægsmåltal i 2013 på 200,4 mio. kr. hvoraf Teknik- og Miljøudvalget modtog 116,3 mio. kr.

Det bemærkes endvidere, at Borgerrepræsentationen d. 23. maj 2013 har fordelt yderligere anlægsmåltal på 150 mio. kr. i 2013 mellem forvaltningerne, som omfordeles mellem forvaltningerne i forbindelse med den næste sag om anlægsperiodisering, der forelægges Økonomiudvalget den 11. juni 2013.

Det forudsættes, at Teknik- og Miljøudvalget overholder anlægsmåltallet i 2013 ved at anvise kompenserende udskydelse i forbindelse med den næste sag om anlægsperiodisering, som forelægges Økonomiudvalget den 11. juni 2013.

Det forudsættes endvidere, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

(Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

Cykeltrafikken over Søsnittet (16 tællesteder rundt om Indre By) er steget med ca. 70% siden 1990, cykeltrafikken er i omfang på sit højeste niveau i 50 år og stigningen forventes at fortsætte de kommende år. Københavns Kommune investerer bl.a. derfor i disse år relativt mange ressourcer i ny og bedre cykelinfrastruktur, og også den statsligt nedsatte Trængselskommission har sat cykling på dagsorden. Det er relevant til stadighed at udvikle kvaliteten af løsningerne samt at undersøge, hvordan samme effekt kan opnås med færre omkostninger.

Som en del af Budget 2012 blev der i Cykelpakke, indgået af Socialdemokraterne, Socialistisk Folkeparti, Det Radikale Venstre, De Konservative, Dansk Folkeparti, Venstre og Liberal Alliance, derfor afsat 2 mio. kr. til at udvikle løsninger for fremtidens cykelveje.

Teknik- og Miljøudvalget besluttede på mødet den 8. oktober 2012 (punkt 12) at sende indstillingen tilbage til forvaltningen med ønske om, at forslagene blev yderligere konkretiseret. Udvalget skal hermed tage stilling til en revideret indstilling.

Løsning

Forvaltningen indstiller, at der arbejdes videre med tre indsatsområder: Forbedret cykelkomfort og rejsehastighed i kryds, Reducerede omkostninger og tidsforbrug ved anlæg af cykelveje af god kvalitet og Grønne cykelruter med øget rekreativt element kombineret med bidrag til klimatilpasning.

Indenfor disse tre områder udvikles og afprøves en række koncepter for løsninger enten i forbindelse med eksisterende cykelprojekter eller i selvstændige projekter.

1. Forbedret cykelkomfort og rejsehastighed i vejkryds
Cyklister oplever, at kryds ofte giver forlænget rejsetid og utrygge forhold. Forvaltningen vil videreudvikle og teste en række løsninger:  

  • En eller flere løsninger, der kan forbedre fremkommeligheden på cykel - fx forsøg med at ombygge krydshjørner, så cyklister kan svinge til højre udenom signalreguleringen, eller at udvide cykelstier efter kryds, så cyklisterne får ekstra tid til at flette ind. Hurtigere afvikling af cykeltrafikken gennem kryds vil ofte også være til gavn for venstresvingende bil- og bus trafik. Design af disse løsninger vil ske i dialog med politiet og med fokus på konsekvenserne for fodgængere.
  • I kryds med meget cykeltrafik er det ofte ikke angivet, hvor venstresvingende cyklister skal vente, når de er halvvejs i deres sving. Det kan give utryghed for både cyklister og fodgængere, og de ventende cyklister kan besværliggøre venstresving for biler og busser. Forvaltningen udvælger en til to kryds, hvor såkaldte ventezoner afprøves.

Fokus på trafikafvikling i kryds er et af de mest effektive steder at sætte ind målt i effekt pr. krone for at optimere fremkommeligheden for cykeltrafikken. På den baggrund matcher dette fokus såvel Københavns Kommunes som Trængselskommissionens ønske om at udnytte cyklens potentiale maksimalt som led i at sikre en generelt god fremkommelighed i København.

2. Reducerede omkostninger og tidsforbrug ved anlæg af cykelveje af god kvalitet
Erfaringer fra København og andre lande viser, at cykelbaner - forudsat den hvide linje, der adskiller bilbane og cykelbane suppleres med en form for fysisk barriere - giver brugeren nærmest samme tryghed som en cykelsti. Standard prisen for en cykelsti er 8 mio. kr. pr. km., mens standardprisen for en forstærket cykelbane er 2,5 mio. pr. km. Der er således penge – og anlægstid – at spare og tryghed at vinde, hvis cykelbaner eller noget, der ligner, kan udformes, så cykelbanerne giver en kvalitet, der matcher en cykelsti.

Forvaltningen vil undersøge, hvordan alternative konstruktioner af cykelbaner/-stier kan reducere omkostningerne for anlæg, men samtidig opretholde eller forbedre niveauet af sikkerhed og tryghed for cyklister.

3. Grønne Ruter med øget rekreativt indhold
Erfaringerne fra tidligere projekter viser, at grønne omgivelser har betydning for, om cyklen vælges frem for bilen, og at grønne omgivelser er en præference, når københavnerne vælger cykelrute. Resultaterne tyder således på, at ”begrønning” af udvalgte cykelveje kan medvirke til at øge andelen af cykelture i København. Samtidig indikerer andre undersøgelser, at måden cykelprojekter konstrueres på en del steder med kun få ekstra omkostninger kan skabe væsentlige bidrag til klimatilpasning og ønsket om biologisk mangfoldighed i København. 

I projektet vil forvaltningen afprøve muligheden for at skabe synergi mellem klimatilpasning, en grønnere by og grønne cykelruter, herunder at der udvikles og testes koncepter for integration af grønne elementer på grønne cykelruter udenfor parker.

Forvaltningen vil afprøve mulighederne på Borgervænget på Østerbro, hvor Teknik- og Miljøudvalget har besluttet at forbedre cykelforholdene.  Der lægges vægt på, at cykelkomforten ikke forringes ved løsninger, der integrerer skybrudsforhold.  

Følgende typer af løsninger forventes udviklet og afprøvet:

  • Grøn korridor, som kan medvirke til en øget rekreativ oplevelse for cyklister og fodgængere. Ligeledes skabes rekreativ værdi for beboere og daginstitutioner på strækningen ved fx en grøn afskærmning mod vejen.
  • Løsninger, der demonstrerer hvordan regnvand afledes under eller ved siden af cykelstien.
  • Pladsen ved E. Griegsgade/Borgervænget kan fungere som forsinkelseselement for regnvand, der kommer fra Borgervænget og samtidig være et rekreativt opholdssted. Områdefornyelsen Skt. Kjelds Kvarter har mulighed for at bidrage med midler til fornyelse af pladsen. 

De konkrete løsninger udvikles i tæt samarbejde med Områdefornyelsen Skt. Kjelds Kvarter samt lokale interessenter i relevant omfang. Løsningerne forventes implementeret i løbet af 2014 og kan derfor fungere som demonstrationsprojekt under European Green Capital 2014.

Økonomi

Med denne indstilling frigives en anlægsbevilling på 1,93 mio. kr. (2013 p/l) til koncept- og produktudvikling samt anlæg og evalueringer af udvalgte løsninger i projekt Fremtidens Cykelveje. Bevillingen blev afsat i Budget 2012 under Cykelpakke V til ”Fremtidens Cykelveje”, hvoraf 0,1 mio. af de samlede 2,0 mio. kr. (2012 p/l) er stjernemarkeret og dermed frigivet med budgetvedtagelse. De 1,9 mio. kr. (2012 p/l) svarer til 1,93 mio. kr. i 2013 p/l.

De forventede udgifter til ekstern rådgivning, internt lønforbrug og anlæg fremgår af nedenstående tabel (tabel 1):

Tabel 1: Udgifter til ekstern rådgivning, internt lønforbrug og anlæg 

1.000 kr. (2012 p/l)

2012

2013

2014

2015

I alt

Ekstern rådgivning

0

200

200

80

480

Internt lønforbrug

200

200

100

50

550

Anlæg

0

100

800

0

900

I alt

200

500

1.100

130

1.930

Da projektets formål er at udvikle nye løsninger til komplekse problemstillinger, skal forskellige interessenter inddrages i processen. Derfor afsættes i alt 0,55 mio. kr. til internt lønforbrug til projektledelse, ideudvikling og koordinering med andre centre i Teknik- og Miljøforvaltningen. Derudover er 0,1 mio. kr. brugt til projektopstart.

Videre proces

Koncept- og produktudvikling er planlagt i 2013, mens anlæg og evaluering af løsninger forventes at finde sted i 2014 hhv. 2015. Teknik- og Miljøudvalget vil ultimo 2013 og ultimo 2014 blive orienteret om status på løsninger i regi af dette projekt.

I det omfang, at løsninger indgår i anlægsprojekter, der forelægges Teknik- og Miljøudvalget separat til godkendelse, eksempelvis Grøn Cykelrute på Borgervænget og cykelbane på Brønshøjvej, vil løsningerne desuden fremgå af disse indstillinger og af økonomiafsnittet vil fremgå, i hvilket omfang der er bidrag fra ’Fremtidens Cykelveje’ til det pågældende projekt.

 

 

 

Pernille Andersen                                     /Niels Tørsløv

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at Teknik- og Miljøforvaltningen arbejder videre med udvikling og afprøvning af løsninger inden for temaerne forbedret cykelkomfort og rejsehastighed i vejkryds, reducerede omkostninger og tidsforbrug ved anlæg af cykelveje af god kvalitet samt Grønne Cykelruter med øget rekreativt indhold.

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

2.    at der frigives en anlægsbevilling på 1,93 mio. (2013 p/l) til koncept- og produktudvikling samt anlæg og evalueringer af løsninger i projekt Fremtidens Cykelveje. Midlerne frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, funktion 2.28.23.3 med 0,2 mio. kr. i 2012, 0,5 mio. kr. i 2013, 1,1 mio. kr. i 2014 og 0,13 mio. i 2015.



Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet 29. april 2013

Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt.

Indstillingens 2. at-punkt blev anbefalet.

 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget bemærker, at der på Økonomiudvalgets møde den 30. januar 2013 blev fordelt ekstra anlægsmåltal i 2013 på 200,4 mio. kr. hvoraf Teknik- og Miljøudvalget modtog 116,3 mio. kr. Økonomiudvalget bemærker endvidere, at Borgerrepræsentationen d. 23 maj 2013 har fordelt yderligere anlægsmåltal på 150 mio. kr. i 2013 mellem forvaltningerne, som omfordeles mellem forvaltningerne i forbindelse med den næste sag om anlægsperiodisering, der forelægges Økonomiudvalget den 11. juni 2013.

Økonomiudvalget forudsætter, at Teknik- og Miljøudvalget overholder anlægsmåltallet i 2013 ved at anvise kompenserende udskydelse i forbindelse med den næste sag om anlægsperiodisering, som forelægges Økonomiudvalget den 11. juni 2013.

Økonomiudvalget forudsætter endvidere, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.


Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 28. maj 2013 

Indstillingen blev anbefalet uden afstemning.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 6. juni 2013

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top