Mødedato: 06.02.2014, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Godkendelse af kvalitetsstandard for hjemmehjælp 2014

Se alle bilag

Udkast til den borgerrettede kvalitetsstandard ”Hjælp i Hverdagen” og et katalog over hjemmehjælps- og træningsydelser til udsatte borgere og borgere med handicap og sindslidelse skal godkendes.

Indstilling og beslutning

Indstilling om,

  1. at den borgerrettede kvalitetsstandard for 2014 ”Hjælp i Hverdagen” samt katalog over ydelser for udsatte borgere og borgere med handicap og sindslidelse efter servicelovens § 83 (personlig og praktisk hjælp), § 84 (aflastning og afløsning) og §86 (træning) godkendes,
  2. at status på arbejdet med at udarbejde ensartede kvalitetsstandarder i Socialforvaltningen og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen tages til efterretning.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Socialudvalgets budgetramme.

(Socialudvalget)

Problemstilling

Kommunalbestyrelsen skal ifølge bekendtgørelse nr. 342 af 26. marts 2013 om kvalitetsstandarder for hjemmehjælp og træning efter servicelovens §§ 83 og 86 én gang årligt udarbejde eller godkende kvalitetsstandarder for serviceydelser efter servicelovens §§ 83, 84 og 86.

Som følge af Socialudvalgets beslutning den 18. september 2013 skal kvalitetsstandarder, der blot skal revideres, sendes direkte i høring, inden kvalitetsstandarderne forelægges udvalget. Kvalitetsstandarden for hjemmehjælp 2014 har således inden udvalgsbehandlingen været i fire ugers ekstern høring.

Som opfølgning på strukturudvalgets rapport besluttede Socialudvalget og Sundheds- og Omsorgsudvalget hhv. den 22. maj og 30. maj 2013, at der skal udarbejdes fælles kvalitetsstandarder for Socialforvaltningen og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen.

Løsning

Kvalitetsstand for hjemmehjælp 2014

Socialforvaltningen har udarbejdet en borgerrettet kvalitetsstandard for hjemmehjælp 2014 og et katalog over hjemmehjælps- og træningsydelser til udsatte borgere og borgere med handicap og sindslidelse (et indsatskatalog). Den borgerrettede kvalitetsstandard ”Hjælp i Hverdagen” indeholder en generel serviceinformation til borgerne om den hjælp, de kan forvente fra kommunen. "Hjælp i hverdagen" er i sprog, form og indhold målrettet borgerne og vil blive udleveret til alle borgere, som er visiteret til Hjemmeplejevisitationens ydelser. Indsatskataloget er en konkretisering af det serviceniveau, der er beskrevet i kvalitetsstandarden og er primært målrettet visitatorer i Socialforvaltningen og leverandører af hjemmehjælp og skal dermed hovedsageligt betragtes som et fagligt redskab. 

Serviceniveauet i kvalitetsstandarden for 2014 er uændret i forhold til kvalitetsstandarden for 2013. Der er imidlertid et øget fokus på hverdagsliv, træning og forebyggelse. Det betyder, at der er fokus på indsatser, der giver borgerne mulighed for at blive mindre afhængige af hjælp. Borgere, der har behov for varig hjælp, skal fortsat have den bedst mulige pleje i et sammenhængende hverdagsliv.

Titlen på dette års version af den borgerrettede kvalitetsstand er ændret fra ”Hjælp i Hjemmet” til ”Hjælp i Hverdagen”. Dette skyldes dels det øgede fokus på hverdagsliv, dels at kvalitetsstandarden for 2014 også inddrager tilbud fra Sundheds- og Omsorgsforvaltningens forebyggelsescentre og omsorgs- og specialtandpleje. Derved får kvalitetsstandarden et mere helhedsorienteret præg, hvor fokus både ligger på hverdagsliv i og uden for hjemmet. Samtidig understreges det, at borgere, som er tilknyttet Socialforvaltningen, også har mulighed for at benytte tilbud, som organisatorisk er placeret i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen.

Socialforvaltningen har i forbindelse med høringen modtaget ti eksterne og et internt høringssvar. Der er modtaget høringssvar fra:

• Ældrerådet, København
• Ældresagen, København
• Udsatterådet, København
• Københavns Handicapråd
• Hjemmeplejens Brugerråd for Socialforvaltningen København
• Danske Fysioterapeuter, Region Hovedstaden
• Ergoterapeutforeningen, Region Øst
• Kærkommen ApS
• Din Private Kok, Compass Group
• Københavns Madservice a la Carte
• Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, Københavns Kommune

Høringssvarene har ikke givet anledning til væsentlige ændringer af kvalitetsstandarden, dog er en række forslag til mindre ændringer af korrekturmæssig karakter blevet fulgt, og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen rettelsesforslag er indarbejdet. Se bilag 3 for en nærmere gennemgang af de indkomne høringssvar samt Socialforvaltningens bemærkninger hertil.

Høringssvarene er overvejende positive. Særligt i forhold til det øgede fokus på hverdagsliv, forebyggelse og træning, samt at der er blevet tilføjet tilbud i kvalitetsstandarden, der er organisatorisk placeret i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, så både tilbud fra Service- og Sundhedsloven fremgår af kvalitetsstandarden.

Der er med høringssvarene desuden indkommet nogle interessante ideer til videreudvikling af kvalitetsstandarden:
  • Udsatterådet foreslår, at der udarbejdes en ”Kvik-guide” således at udsatte borgere bedre kan danne sig et overblik. Forvaltningen vil efter politisk godkendelse af kvalitetsstandarden for 2014 invitere Udsatterådet til et samarbejde omkring udformning af en mere let tilgængelig pjece (kvik-guide).
  • Danske Fysioterapeuter foreslår, at der i kvalitetsstandarden oplyses om idræts- og aktivitetstilbud. Forvaltningen vil overveje at inddrage forslaget i den næste kvalitetsstandard for 2015. Forslaget vil indgå i en større overvejelse omkring, hvor mange og hvilke tilbud kvalitetsstandarden skal rumme fremadrettet, så kvalitetsstandarden ikke bliver for omfattende og uoverskuelig for borgerne.

Ensartede kvalitetsstandarder i Socialforvaltningen og i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

Borgerrepræsentationen besluttede den 13. december 2012 på baggrund af Strukturudvalgets rapport, at der skulle udarbejdes et beslutningsoplæg vedrørende håndtering af snitflader på hjemmeplejeområdet mellem Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Socialforvaltningen. Som opfølgning herpå besluttede Socialudvalget og Sundheds- og Omsorgsudvalget hhv. den 22. maj og 30. maj 2013, at der blandt andet skal udarbejdes ensartede kvalitetsstandarder for Socialforvaltningen og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen.

Formålet med at udarbejde ensartede kvalitetsstandarder er, at borgere med tilsvarende behov tilbydes samme serviceniveau og samme tilbud. Det betyder, at borgere, uanset hvilken alder de har, og hvilken forvaltning de hører til, vil få ensartede tilbud i forhold til personlig og praktisk hjælp, spisetilbud, vedligeholdelsestræning og genoptræning. Endvidere skal det ensartede serviceniveau sikre, at borgerne, når de fylder 65 år, ikke oplever et skift i serviceniveau og tilbud.

Socialforvaltningen og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har iværksat en række indsatser, som skal medvirke til at skabe rammerne for et mere ensartet serviceniveau. Der er i 2013 gennemført et fælles udbud af personlig og praktisk hjælp. Endvidere har forvaltningerne indført det samme faglige funktionsvurderingsredskab kaldet Fælles Sprog 2, som sikrer, at borgere vurderes på et ensartet grundlag.

Sundheds- og Omsorgsudvalget og Socialudvalget vil i første halvår af 2014 få fremlagt en indstilling vedrørende ensartet serviceniveau mellem forvaltningerne. Her skal der træffes beslutning om, hvilke områder der skal ensrettes, og hvorledes der samtidig sikres differentierede tilbud, der modsvarer de forskellige borgergruppers behov. På baggrund af udvalgenes beslutninger vil forvaltningerne revidere og ensarte kvalitetsstandarterne, således at fælles kvalitetsstandarder kan træde i kraft i 2015.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Hvis indstillingen godkendes, vil kvalitetsstandarden for 2014 blive forlagt for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen til endelig godkendelse.

Socialudvalget og Sundheds- og Omsorgsudvalget vil i første halvår af 2014 få forelagt en indstilling vedrørende ensartet serviceniveau mellem forvaltningerne. På baggrund af udvalgenes beslutninger vil forvaltningerne revidere og ensarte kvalitetsstandarterne, så de kan forelægges udvalgene til godkendelse og træde i kraft i 2015.

 

 

 

Anette Laigaard             Gitte Bylov Larsen  

Oversigt over politisk behandling

Socialforvaltningen indstiller, at Socialudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at den borgerrettede kvalitetsstandard for 2014 ”Hjælp i Hverdagen” samt katalog over ydelser for udsatte borgere og borgere med handicap og sindslidelse efter Servicelovens § 83 (personlig og praktisk hjælp), § 84 (aflastning og afløsning) og §86 (træning) godkendes, og
  2. at status på arbejdet med at udarbejde ensartede kvalitetsstandarder i Socialforvaltningen og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen tages til efterretning.

Socialudvalgets beslutning i mødet den 4. december 2013

Kontorchef Gitte Bylov Larsen deltog under punktets behandling.

Indstillingen blev godkendt.


Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Socialudvalgets budgetramme.

Beslutning

 

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 6. februar 2014

 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

 

 

Til top