Mødedato: 06.02.2014, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Godkendelse af strategi for voldsramte kvinder og kriseramte borgere

Se alle bilag

"Strategi for voldsramte kvinder og kriseramte borgere" sendes til endelig godkendelse i Borgerrepræsentationen.

Indstilling og beslutning

Indstilling om,

1.     at ”Strategi for voldsramte kvinder og kriseramte borgere” godkendes.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Socialudvalgets budgetramme.

(Socialudvalget)

Problemstilling

Formålet med strategien er at angive retningen for området og sikre, at der er sammenhæng mellem det daglige arbejde i forvaltningen og de politiske prioriteringer for området. Socialudvalget godkendte den 14. august 2013 Socialforvaltningens udkast til strategi for voldsramte kvinder og kriseramte borgere. Strategien blev på baggrund af Socialudvalgets godkendelse sendt i ekstern høring hos relevante organisationer og foreninger. Socialforvaltningen har efterfølgende revideret strategien med henblik på at imødekomme de indkomne høringssvar. Socialudvalget skal godkende den reviderede strategi med henblik på endelig godkendelse i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

Løsning

Socialforvaltningen har modtaget 10 høringssvar. Nedenfor ses en oversigt over de parter, der har kommenteret høringsmaterialet.

  • Center for Voldsramte (center under Bispebjerg Hospital)
  • Kirke- og Ligestillingsministeriet
  • Institut for menneskerettigheder
  • Krisecentret Danner
  • Mødrehjælpen
  • Joan Søstrene
  • Dialog Mod Vold
  • Røde Kors Hovedstaden
  • Landsforeningen for Socialpædagoger
  • Københavns Politi

Tilbagemeldinger i høringssvarene
Der er generelt en positiv tilbagemelding fra høringsparterne til indholdet af strategien. Høringsparterne fremhæver hver især mange af aktiviteterne som relevante tiltag i forhold til en styrket indsats på området.

Høringssvarene omhandler særligt ønske om, at der også kommer fokus på kærestvold blandt unge, en bekymring for om fokus på økonomisk styring vil overskygge faglig vurdering og fremhævning af betydningen af, at kunne henvende sig på et krisecenter uden visitation. Flere af høringsparterne har desuden konkrete ændringsforslag og flere tilkendegiver, at de er interesserede i at samarbejde med Socialforvaltningen. I bilag 2 er hovedpunkterne i høringssvarene gengivet sammen med Socialforvaltningens bemærkninger, herunder om det har ført til revision af strategien. De indkomne høringssvar er desuden samlet i deres fulde længde i bilag 3.

Tilpasninger af strategien på baggrund af høringssvarene
På baggrund af høringssvarene har Socialforvaltningen tilpasset dele af strategien. Blandt andet foreslår flere af høringsparterne, at strategien har fokus på kærestevold. Socialforvaltningen er enig i, at kærestevold er en væsentlig problemstilling. Socialforvaltningen vurderer, at der gennem den foreslåede aktivitet om en åben, anonym rådgivning kan sættes fokus på unge i voldelige parforhold, og aktiviteten i strategien er på den baggrund tilpasset.

Derudover har Socialforvaltningen tilpasset fokusområdet Økonomisk balance og budgetoverholdelse. Baggrunden er, at der i nogle af høringssvarene er udtrykt bekymring for fokusområdet. Dels går bekymringen på, om fokus på økonomien (at omvisitere en kvinde fra et udenbys krisecenter til et billigere københavnsk krisecenter) vil vægte højere end det faglige hensyn til kvindens situation. Her har Socialforvaltningen nu understreget i strategien, at omvisitationen altid skal ske på baggrund af en konkret vurdering af kvindens samlede personlige og sociale situation.

Desuden påpeger flere høringsparter, at selvhenvenderprincippet er vigtigt, og at indsatsen i strategien ikke må kompromittere dette princip. Socialforvaltningen er enig i værdien af selvhenvenderprincippet. Dertil kommer, at Socialudvalget i forbindelse med udviklingen af strategien understregede vigtigheden af selvhenvenderprincippet og at muligheden for, at borgere selv kan henvende sig på et krisecenter er meget væsentlig at fastholde. Denne pointe er nu tydeliggjort i strategien.

Fremtidigt samarbejde med høringsparter om strategien
Desuden er der flere af høringsparterne, der tilbyder samarbejde om de forskellige aktiviteter i strategien.

Socialforvaltningen er på den baggrund allerede i dialog med:
  • Kirke- og Ligestillingsministeriet om muligheder for samarbejde blandt andet om krisecenterpladser til mænd udsat for partnervold, kærestevold og eventuelt midlertidigt botilbud samt behandling af voldsudøvere
  • Center for Voldsramte med henblik på at undersøge muligheder for et samarbejde om styrkelse af voldsramte borgeres helbred
  • Københavns Politi med henblik på et samarbejde om en tidligere indsats for voldsramte kvinder samt et styrket fokus på voldsudøvere

Endelig vil Socialforvaltningen indlede samarbejde med de relevante foreninger på området, herunder høringsparterne Mødrehjælpen og Røde Kors Hovedstaden.

Udover tilpasningen af strategien på baggrund af høringssvarene har Socialforvaltningen opdateret afsnit i strategien vedrørende ønsker om midler til budgetforhandlingerne for 2014. Ønskerne fremsættes i stedet i de kommende års budgetforhandlinger.

Økonomi

Sagen har ingen økonomiske konsekvenser. Der ønskes budgetmidler til en række af aktiviteterne i strategien. Budgetønskerne fremsættes som led i budgetforhandlingerne i strategiens periode fra 2014-2017.

Videre proces

Hvis Socialudvalget godkender indstillingen, oversendes den til endelig godkendelse i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

Når strategien er endeligt godkendt, vil Socialforvaltningen implementere de aktiviteter i strategien, som kan implementeres indenfor de nuværende økonomiske rammer.

 

 

 

Anette Laigaard                                        /Gitte Bylov Larsen

Oversigt over politisk behandling

Socialforvaltningen indstiller, at Socialudvalget anbefaler Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,

1.     at godkende strategi for voldsramte kvinder og kriseramte borgere.


Socialudvalgets beslutning i mødet den 4. december 2013

Kontorchef Gitte Bylov Larsen deltog under punktets behandling.

Indstillingen blev godkendt.


Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Socialudvalgets budgetramme.


 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 21. januar 2014

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

 

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 6. februar 2014

 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

 

 

Til top