Mødedato: 06.02.2014, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Byrum under Langebro, projektforslag

Se alle bilag
Der skal træffes beslutning om projektforslag og frigivelse af midler til aktivering af byrummet under Langebro med nyt kunstbelysningsprojekt og nyt byrum samt indretning af lokaler, som tilsammen bibringer stedet aktivitet og tryghed.

Indstilling og beslutning

Indstilling om,

1.      at der frigives en anlægsbevilling på 3,56 mio. kr. til anlæg af byrum under Langebro, samt indretning af lokaler til bylivsgenererende aktiviteter. Midlerne frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg.

Det bemærkes, at Teknik- og Miljøudvalget ikke har afsat tilstrækkeligt anlægsmåltal til dette anlægsprojekt i 2014.

Det bemærkes endvidere, at Økonomiforvaltningen primo 2014, i samarbejde med forvaltningerne, foretager en revurdering af anlægsbudgettet i 2014 med henblik på, om der kan flyttes anlægsmidler tilbage til 2014, herunder reetablering af puljen til uforudsete udgifter på anlæg.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

(Teknik- og Miljøudvalget) 

Problemstilling

I ”Overførselssagen 2011-2012” (BR 10/5 2012) blev der afsat 3,8 mio. kr. til projektet. Projektet er vedtaget af Socialdemokraterne, SF, Det Radikale Venstre, Venstre, De Konservative og Dansk Folkeparti. 0,3 mio. kr. af bevillingen blev frigivet i forbindelse med sagen ”Udmøntning af midler fra salget af KE Transmission” (BR 20/9 2012).

Området er ligeledes en del af udbygningsaftalen med Realea, hvor Realea (Realdania) forpligter sig til at etablere en række infrastrukturanlæg i forbindelse med byggeri på Bryghusgrunden, og hvor kommunen bl.a. forpligter sig til at etablere området under Langebro som en forbindelse langs havnen. Projektforslaget til Byrum ved Langebro er nu udarbejdet til udvalgets godkendelse, og de resterende anlægsmidler ønskes frigivet.

Løsning

Forvaltningens Center for Renhold har tidligere brugt lokalerne i bropillen og pladsen under broen (se bilag 1 og 2). Lokalerne anvendes ikke i dag. Både byrum og lokaler er nedslidte, ligesom byrummet fremstår mørkt og utrygt.

Projektet Byrum ved Langebro tager sit udgangspunkt i Københavns Kommunes Metropol for Mennesker, samt Metropolzoneplanerne, som begge beskriver større aktivitet langs havnen, udnyttelse af Københavns eksisterende kvaliteter til at skabe nyt, samt at skabe trygge byrum for alle.

Der arbejdes med tre spor i det nye projekt:

Byrummet under broen opgraderes til en attraktiv gangforbindelse, så forbindelsen langs vandet styrkes (bilag 3). I byrummets loft etableres et kunst- og vejbelysningsprojekt (bilag 4), som oplyser rummet, hvormed det bliver mere trygt og sikkert at færdes her. Lokalerne i bropillen indrettes til hhv. café og idrætsklub, som inviterer til besøg og ophold, og som genererer aktivitet i og omkring stedet. Positive aktiviteter fjerner utryghed og giver rummet nyt liv samt udnytter det gamle bygningsværks kvaliteter.

Projektet arbejder indenfor allerede eksisterende rammer, og de trafikale forhold på Ring 2 ændres ikke, ligesom der ikke nedlægges parkeringspladser ifm. projektet. Projektet koordineres løbende med Realdania.

Projektet vil ikke komme i konflikt med den planlagte åbning af P-anlæg under Langebro, da P-anlæggets ind- og udkørsel er placeret i Puggårdsgade.

Økonomi

Der er afsat i alt 3,8 mio. kr. (2013 p/l) til projektet i forbindelse med salget af KE Transmission (BR 20/9 2012). Heraf var 0,3 mio. kr. (2013 p/l) stjernemarkeret og dermed frigivet med vedtagelsen af salget af KE Transmission. De resterende 3,5 mio. kr. (2013 p/l) ønskes med denne indstilling frigivet. De 3,5 mio. kr. (2013 p/l) svarer til 3,56 mio. kr. i 2014 p/l. Midlerne skal frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, funktion 2.28.23.3 i 2014.

De forventede udgifter til ekstern rådgivning, interne udgifter og anlæg af projekt ud fra den samlede anlægsbevilling på 3,86 mio. kr. (2014 p/l) kan ses i den nedenstående tabel.

Mio. kr.

2014 p/l

2013

2014

I alt

Ekstern rådgivning

0,20

0,25

0,45

Interne Udgifter

0,10

0,25

0,35

Anlæg af projekter

3,06

3,06

I alt

0,30

3,56

3,86

Det forventes, at projektets gangforbindelse og belysningsdel vil påvirke forvaltningens driftsøkonomi marginalt. Driften af lokaler, herunder udlejning, vil pr. 1.1.2014 overgå til Københavns Ejendomme.

Videre proces

Projektet forventes anlagt i perioden maj-september 2014.



Pernille Andersen                                      / Jens Christian Zøfting-Larsen

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at projektforslag i bilag 3 danner grundlag for detailprojektering og anlæg af byrum under Langebro, samt etablering af café- og sportsklublokaler.

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

    2.    at der frigives en anlægsbevilling på 3,56 mio. kr. til anlæg af byrum under Langebro, samt indretning af lokaler til bylivsgenererende aktiviteter. Midlerne frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg.

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet 25. november 2013

Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt.

Indstillingens 2. at-punkt blev anbefalet.


 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget bemærker, at Teknik- og Miljøudvalget ikke har afsat tilstrækkeligt anlægsmåltal til dette anlægsprojekt i 2014. Det bemærkes, at Økonomiforvaltningen primo 2014, i samarbejde med forvaltningerne, foretager en revurdering af anlægsbudgettet i 2014 med henblik på, om der kan flyttes anlægsmidler tilbage til 2014, herunder reetablering af puljen til uforudsete udgifter på anlæg.

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

 


Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 21. januar 2014

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 

Beslutning

 

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 6. februar 2014

 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

 

 

Til top