Mødedato: 06.02.2014, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Beslutning om udsættelse af åbningen af Grøndals Å

Det skal godkendes, at projektet om åbning af Grøndals Å udskydes, indtil projektet kan tænkes sammen med de projekter, som skal skybrudssikre København Vest og Frederiksberg Vest.

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til frigivelse af yderligere midler til projektering af Grøndals Å.

Indstilling og beslutning

Indstilling om,

1.      at der frigives en anlægsbevilling på 1,13 mio. kr. til dækning af forbrug og udgifter til projektledelse, forundersøgelser og honorar til rådgiver i forbindelse med Grøndals Å-projektet.

Det bemærkes, at det jf. 1. at-punkt ikke er i overensstemmelse med Københavns Kommunes bevillingsregler at afholde anlægsudgifter, uden en forudgående anlægsbevilling givet af Borgerrepræsentationen.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.


(Teknik- og Miljøudvalget)
 

Problemstilling

I Budget 2011 (Aftaleparter: Socialdemokraterne, SF, Det Radikale Venstre og Det Konservative Folkeparti) blev der afsat 17 mio. kr. til at genåbne Grøndals Å, som i dag løber i et rør i Grøndalsparken. Ud af de 17 mio. kr. er 6 mio. kr. afsat til en rørforbindelse mellem Grøndalsparken og Harrestrup Å langs Damhussøen.

I skybrudskonkretiseringen for København Vest og Frederiksberg Vest, som blev sendt i høring af Teknik- og Miljøudvalget den 25. november 2013, foreslås det, at Grøndalsparken skal fungere som oversvømmelsesbassin, og at vandet ledes gennem et nyt parkanlæg i Damhussøen videre til Harrestrup Å, ved Roskildevej. Altså en hel anden løsning, end den der hidtil er arbejdet med i Grøndals Å-projektet. Ved at fortsætte med genåbningen af Grøndals Å risikerer forvaltningen således at bruge 6 mio. kr. på et rør, som muligvis ikke kommer i brug, da vandet i stedet vil blive ledt igennem parkanlægget i Damhussøen. 

På nuværende tidspunkt har forvaltningen i forbindelse med planlægningen af åbningen af Grøndals Å i alt brugt 2,43 mio. kr. til projektledelse, forundersøgelser og rådgivere. Der er anvendt 0,93 mio. kr. mere end de 1,5 mio. kr., der blev frigivet med stjernemarkeringen i Budget 2011(Æ202). Såfremt projektet sættes i bero, kan projektets rådgiver rejse et erstatningskrav på 8 % af honoraret for færdiggørelse af projektet, hvilket udgør ca. 200.000 kroner.

Teknik- og Miljøudvalget skal således tage stilling til, om åbningen af Grøndals Å skal sættes i bero, indtil skybrudssikringen af området er afklaret, og de to projekter derved kan samtænkes. Når skybrudskonkretiseringen for København Vest og Frederiksberg Vest er vedtaget, og når Borgerrepræsentationen har vedtaget en tidsplan og rækkefølgeplan for hele byen vil det være muligt at planlægge, hvornår projektet kan genoptages. Derudover beder forvaltningen Borgerrepræsentationen om en frigivelse af 1,13 mio. kr., hvoraf 0,93 mio. allerede er afholdt og 200.000 afsættes til et eventuelt erstatningskrav på ca. 200.000 kr. til projektets rådgiver.

Løsning

For at udvise rettidig omhu og undgå spild af kommunale midler foreslår forvaltningen, at åbningen af Grøndals Å sættes i bero, indtil projektet kan tænkes sammen med de projekter, som skal skybrudssikre København Vest og Frederiksberg Vest. Ved at udskyde projektet nu for at tænke det sammen med skybrudssikringen, vil de midler, som på nuværende tidspunkt er afsat til rørforbindelsen til Harrestrup Å, kunne benyttes til at højne kvaliteten på overfladedelen af projektet, altså selve den åbne å, beplantning og andre rekreative tiltag. Grunden til, at de to projekter ikke er blevet tænkt sammen tidligere er, at åbningen af Grøndals Å blev igangsat længe før skybrudskonkretiseringerne blev lavet. Skybrudskonkretiseringen for København Vest og Frederiksberg er først blevet færdig i november 2013, hvor den er blevet udsendt i høring.

Det er forvaltningens vurdering, at kommunens midler vil blive anvendt mere hensigtsmæssigt ved at sætte projektet i bero nu, og gennemføre det i en revideret form, når skybrudsprojekterne er klar til implementering i forlængelse af vedtagelsen af en tids- og rækkefølgeplan for skybrudssikringen af hele byen.

Det må forventes, at de hidtidigt udførte forundersøgelser vedrørende åbning af Grøndals Å, må suppleres med yderligere forundersøgelser, når planerne for skybrudssikring for København Vest og Frederiksberg Vest skal konkretiseres. Dette skyldes, at åen muligvis skal udvides i forhold til det udarbejdede projektforslag. Registreringer i Grøndalsparken og Vigerslevparken vedrørende blandt andet bevaringsværdige træer og beplantning, fugle og sommerfugle, ledninger og veje, stier og forbindelser, der ligger til grund for en placering af åen, vil også kunne anvendes i et nyt projektforslag, hvor skybrudssikring er indarbejdet i åbningen af Grøndals Å.

Økonomi

Der blev i Budget 2011(Æ202) afsat 17 mio. kr. (2011 p/l) heraf blev 1,5 mio. kr. (2011 p/l) stjernemarkeret og frigivet med budgetvedtagelsen.

Det har været nødvendigt at bruge flere penge end forventet på forundersøgelser og rådgiverydelser for at få et kvalificeret projektforslag. Blandt andet fordi det skulle afdækkes, om Grøndals Å kunne føres videre gennem den nordlige del af Vigerslevparken og i fremtiden optage skybrudsvand, samt om der skulle indføres et nyt brodesign i Grøndalsparken. Der er i den forbindelse anvendt 0,93 mio. kr. (2014 p/l), som ikke er blevet frigivet, hvorfor det med denne sag indstilles, at disse midler frigives af den resterende bevilling på 15,5 mio. kr. (2011 p/l). Derudover har rådgiveren mulighed for at rejse et erstatningskrav, hvis opgaven standses. Dette vil udgøre ca. 200.000 kr., hvorfor der skal frigives 1,13 mio. kr. De 1,13 mio. kr. (2014 p/l) skal frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, funktion 0.48.71.3 i 2014.

Samlet set er der på nuværende tidspunkt brugt 2,43 mio. kr. på projektet. Vedtages forvaltningens indstilling, vil der være behov for yderligere forundersøgelser for at smelte projektet sammen med skybrudssikringen af området. Omvendt vil forvaltningen ved at stoppe projektet nu spare ca. 6 mio. kroner på rørledningen, som ellers vil være spildt, når skybrudsprojektet implementeres.

Videre proces

Såfremt Teknik- og Miljøudvalget vedtager at sætte projektet i bero, vil forvaltningen ikke arbejde videre med projektet, før projekteringen af skybrudssikringen for København Vest og Frederiksberg Vest igangsættes. Forvaltningen vil desuden orientere Vanløse Lokaludvalg om beslutningen, da lokaludvalget tidligere har været involveret i processen.

Forvaltningen forventer at fremlægge en indstilling om prioriteringen af rækkefølge og tidsplan for den samlede skybrudssikring af København i foråret 2014. Derfor er det ikke på nuværende tidspunkt muligt at sige, hvornår åbningen af Grøndals Å vil kunne genoptages.


Pernille Andersen
                                                                /                            Jon Pape

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

1. at åbningen af Grøndals Å sættes i bero med henblik på at revurdere og gennemføre projektet sammen med skybrudssikringen af København Vest og Frederiksberg Vest.

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

2. at der frigives en anlægsbevilling på 1,13 mio. kr. til dækning af forbrug og udgifter til projektledelse, forundersøgelser og honorar til rådgiver i forbindelse med Grøndals Å-projektet.



Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet 16. december 2013


Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt.

Indstillingens 2. at-punkt blev anbefalet.


 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget bemærker, at det jf. 2. at-punkt ikke er i overensstemmelse med Københavns Kommunes bevillingsregler at afholde anlægsudgifter, uden en forudgående anlægsbevilling givet af Borgerrepræsentationen.

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.


Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 28. januar 2014 

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 

Beslutning

 

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 6. februar 2014

 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

 

 

Til top