Mødedato: 06.02.2014, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Pulje til cykelindsatser ved gravearbejder

Der skal tages stilling til godkendelse af planerne for det videre arbejde i projektet fra Cykelpakke V ”Pulje til hurtige og lønsomme indsatser knyttet til gravearbejder” og til frigivelse af anlægsmidler.

Indstilling og beslutning

Indstilling om,

1.      at der frigives en anlægsbevilling på 1,92 mio. kr. til arbejdet med forbedring af afspærringsløsninger i projektet "Pulje til hurtige og lønsomme indsatser knyttet til gravearbejder". Midlerne skal frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, funktion 2.28.23.3, jf. Økonomiafsnittet.

Det præciseres, at anlægsbevillingen skal frigives med 1,35 mio. kr. i 2014 og 0,57 mio. kr. i 2015.  

Det bemærkes, at Teknik- og Miljøudvalget ikke har afsat tilstrækkeligt anlægsmåltal til dette anlægsprojekt i 2014. 

Økonomiforvaltningen vil i samarbejde med forvaltningerne foretage en revurdering af anlægsbudgettet i 2014 med henblik på, om der kan flyttes anlægsmidler tilbage til 2014, herunder reetablering af puljen til uforudsete udgifter på anlæg.  

Endvidere forudsættes det, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.


(Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

I Københavns Kommune udføres over 10.000 gravearbejder om året. I disse år er der mange større arbejder i forbindelse med f.eks. metrobyggeri, hvoraf en stor del er på strækninger, som er vigtige for cykeltrafikken i København.

For københavnere er gravearbejder årsag til øget trængsel, ringere fremkommelighed og forlænget rejsetid. Dertil oplever københavnere på cykel ofte usikre og utrygge forhold som følge af utilstrækkelige afspærringsløsninger. Det er derfor relevant med en øget indsats for at sikre kvaliteten i de midlertidige løsninger, der etableres, mens gravearbejderne står på.

Som en del af Budget 2012 blev der i Cykelpakke V, indgået mellem Socialdemokraterne (A), SF (F), Det Radikale Venstre (B), Venstre (V), Dansk Folkeparti (O), Det Konservative Folkeparti (C) og Liberal Alliance (I), derfor afsat 2,0 mio. kr. til indsatser og midlertidige løsninger, der forbedrer cykelforholdene under og efter gravearbejder.

Løsning

Forvaltningen indstiller, at der gennemføres ”best practice” afspærringsløsninger ved 2-3 større gravearbejder suppleret med eksempelvejledning for gode løsninger. Som et led i dette afprøves mulighederne for i samarbejde med leverandører at udvikle nye midlertidige løsninger til brug ved gravearbejder.  

Løsninger, der udvikles og afprøves i regi af dette projekt vil have fokus på at forbedre fremkommeligheden for cykler. Projektet har dog fokus på, at vilkårene for andre trafikarter ikke forringes.

1. ”Best practice” løsninger ved 2-3 større gravearbejder, der forbedrer forholdene for cykel- og gangtrafik samt eksempelvejledning

Uventede stop, bratte sving, ujævn belægning osv. ved gravearbejder er til gene for cykeltrafikkens fremkommelighed samt årsag til utrygge forhold og i sidste ende farlige situationer. Dårlige afspærringsløsninger for cykeltrafikken er ligeledes til gene for fodgænger-, bus- og biltrafik. Dertil kommer, at de gældende bestemmelser på området kun i meget begrænset omfang omhandler sikre forhold for cykeltrafikken ved gravearbejder i store byer.

Der er derfor behov for at gennemprøve og udvikle standarder for gode afspærringsløsninger, som kan bidrage til, at byens samlede trafikflow omkring gravearbejder opretholdes bedst muligt.

Forvaltningen indstiller, at der i 2014 gennemføres ”best practice” afspærringsløsninger i forbindelse med 2-3 større gravearbejder: Stormbroen (ny cykelsti og fortov), Istedgade (trafikal fredeliggørelse) og/eller Vesterbrogade (bredere cykelstier fra Vesterbro Torv til Trommesalen) forventes at kunne være egnede gravearbejder.

I sammenhæng med, at der opsamles erfaringer udarbejdes en eksempelvejledning, der viser best practice under forskellige typer og faser af gravearbejder og derved gør det lettere for entreprenører og andre aktører på vejen at implementere gode løsninger. Der er fokus på at inddrage bygherrer, ledningsejere og entreprenører, som forvaltningen jævnligt samarbejder med (f.eks. HOFOR), i udvikling og forankring af løsningerne. Dertil vil eksempelvejledningen blive en fast/integreret del af de anlægsprojekter, som udføres i forvaltningen. 

Varsling af gravearbejder samt oplysninger om, hvornår fremkommeligheden er reetableret på en opgravet strækning og årsagen til gravearbejdet er vigtige oplysninger for københavnerne, da de kan planlægge en anden rute, mens arbejdet står på. Derfor vil arbejdet også omfatte eksempler på intensiveret information til trafikanterne. 

2. Produktforbedringer
Gode afspærringsløsninger under gravearbejder afhænger i høj grad af de produkter, der er til rådighed - såsom afspærringsmateriel, dækplader, ramper og lign. 

Forvaltningen vil i muligt omfang indgå partnerskaber med producenter om udvikling af materiel, der dels forbedrer sikkerheden, komforten og fremkommeligheden for især fodgængere og cyklister i forbindelse med gravearbejder, og dels letter opsætning og nedtagning af afspærringer. For eksempel vil reduktion af den tid det tager at opsætte/nedtage afspærringsmateriel have stor betydning for fremkommeligheden for alle transportformer på den pågældende strækning.

Økonomi

Med denne indstilling frigives en anlægsbevilling på 1,92 mio. kr. (2013 p/l) til forbedrede løsninger ved gravearbejder.  

Bevillingen blev afsat i Budget 2012 under Cykelpakke V til ”Pulje til hurtige og lønsomme gravearbejder”, hvoraf 0,1 mio. af de samlede 2,0 mio. kr. (2012 p/l) er stjernemarkeret og dermed frigivet med budgetvedtagelse. De 1,9 mio. kr. (2012 p/l) svarer til 1,92 mio. kr. i 2013 p/l. De 1,92 mio. kr. skal fordeles med 0,1 mio. kr. i 2013, 1,25 mio. kr. i 2014, 0,57 mio. kr. i 2015. 

Tabel 1. Anlægsbevillinger – frigivelse af anlægsmidler

Udvalg

Aktivitet/projekt

Bevilling

(nr. og navn)

Funktion

Beløb i 1.000 kr.

(2013 pl)

2013

2014

2015

I alt

TMU

Pulje til hurtige og lønsomme gravearbejder

3400 – Ordinær anlæg

2.28.23.3

0,1

1,25

0,57

1,92

I alt

-

-

-

0,1

1,25

0,57

1,92

De forventede udgifter til ekstern rådgivning, internt lønforbrug og anlæg fremgår af nedenstående tabel (tabel 2): 

Tabel 2. Kategorisering af anlægsmidler

1.000 kr. (2013 pl)

2013

2014

2015

I alt

Ekstern rådgivning

0

400

100

500

Internt lønforbrug

100

350

150

600

Anlæg

0

500

320

820

I alt

100

1.250

570

1.920

Midler til ekstern rådgivning går primært til bistand til udvikling af løsninger samt til før- og eftermålinger og tilgængeligheds- og sikkerhedsrevisioner. Midler til internt lønforbrug går til projektledelse, udvikling, afprøvning og dokumentation af gode løsninger samt til dialog med partnere.

Videre proces

Resultaterne fra de 2-3 gennemførte best practices i forbindelse med gravearbejder samt eksempelvejledningen forventes at foreligge ultimo 2014 eller primo 2015 og Teknik- og Miljøudvalget vil blive orienteret herom.

 

 

Pernille Andersen                                     

                                            /Niels Tørsløv

 

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

1. at Teknik- og Miljøforvaltningen i projektet ”Pulje til hurtige og lønsomme indsatser knyttet til gravearbejder” udvikler og gennemfører ”best practice” afspærringsløsninger. Løsningerne gennemføres ved 2-3 større gravearbejder. Forvaltningen udarbejder desuden en eksempelvejledning og arbejder med forbedringer af afspærringsmateriel.


Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

2. at der frigives en anlægsbevilling på 1,92 mio. kr. til arbejdet med forbedring af afspærringsløsninger i projektet "Pulje til hurtige og lønsomme indsatser knyttet til gravearbejder". Midlerne skal frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, funktion 2.28.23.3, jf. Økonomiafsnittet.

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet 16. december 2013

Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt.

Indstillingens 2. at-punkt blev anbefalet.


Økonomiforvaltningen indstiller at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget præciserer, at anlægsbevillingen skal frigives med 1,35 mio. kr. i 2014 og 0,57 mio. kr. i 2015. 

Økonomiudvalget bemærker, at Teknik- og Miljøudvalget ikke har afsat tilstrækkeligt anlægsmåltal til dette anlægsprojekt i 2014. 

Økonomiforvaltningen vil i samarbejde med forvaltningerne foretage en revurdering af anlægsbudgettet i 2014 med henblik på, om der kan flyttes anlægsmidler tilbage til 2014, herunder reetablering af puljen til uforudsete udgifter på anlæg. 

Endvidere forudsættes det, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.


 Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 28. januar 2014 

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.


Beslutning

 

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 6. februar 2014

 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

 

 

Til top