Mødedato: 05.09.2002, kl. 17:30

Affaldsplan 2004 - Samordningsplan København-Malmø

Affaldsplan 2004 - Samordningsplan København-Malmø

for mødet «MDAT» kl

Borgerrepræsentationen

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 5. september 2002

 

BR 458/02

Affaldsplan 2004 - Samordningsplan København-Malmø

Affaldsplan 2004 - Samordningsplan København-Malmø

Indstilling om, at Københavns Kommune tiltræder Samordningsplan København-Malmø, der opstiller en plan for affaldssamarbejdet mellem Københavns Kommune og Malmø Kommune frem til og med 2004.

(Miljø- og Forsyningsudvalget)

 

 

INDSTILLING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller, at Miljø- og Forsyningsudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at Københavns Kommune tiltræder Samordningsplan København-Malmø, der opstiller en plan for affaldssamarbejdet mellem Københavns Kommune og Malmø Kommune frem til og med 2004.

Miljø- og Forsyningsudvalgets beslutning i mødet den 17. juni 2002

Udsat.

 

Miljø- og Forsyningsudvalgets beslutning i mødet den 12. august 2002

Tiltrådt.

 

Økonomiudvalgets behandling af sagen:

På vegne af Økonomiudvalget meddeles, at overborgmesteren ingen bemærkninger har til, at nærværende forslag søges gennemført.

 

RESUME

Samordningsplan København - Malmø skal ses i en regional sammenhæng, og har overordnet til formål at medvirke til at sikre opfyldelse af de to kommuners respektive affaldsplaner. Det er begge kommuners politik, at behandling af affald i Øresundsregionen skal ske på et højt miljøbeskyttelsesniveau.

Samordningsplanen fastlægger indholdet af en række opgaver, som kan løses i samarbejde mellem de to kommuner og en række andre aktører på begge sider af Øresund.

Samarbejdet sker på tre niveauer:

  1. På myndighedsniveau fortsættes samarbejdet mellem kommunerne om affaldsplanlægning og myndighedsopgaver i øvrigt.
  2. På selskabsniveau opfordres de kommunale affaldsselskaber til at indgå i et samarbejde om udnyttelse af fælles behandlingskapacitet og udvikling af nye behandlingsmetoder for særlige affaldsfraktioner.
  3. På området forskning og udvikling skal samarbejde fremmes med henblik på at fremtage og overføre viden med det hovedformål at reducere miljøpåvirkningen fra affald. Projekter af denne art kan have deltagelse af bl.a. forskningsinstitutioner på begge sider af Øresund.

Samordningsplanen er udarbejdet i 2000, som et tillæg til Affaldsplan 2004, men har bl.a. afventet indarbejdelse i Malmø Kommunes affaldsplan og politisk behandling i Malmø Kommune. Planen er udarbejdet som et frivilligt element i samarbejdet mellem de to kommuner og udgør rammerne for samarbejdet på affaldsområdet. Samordningsplanen har således ingen direkte eller indirekte retsvirkninger for hverken kommunerne, borgerne eller virksomhederne.

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Københavns Kommune og Malmø Kommune igangsatte i 1997 et fælles arbejde med henblik på at udbygge det eksisterende plangrundlag på affaldsområdet. Øresundsbroens åbning i 2000 var den direkte anledning hertil.

I foråret 2000 blev der udarbejdet et udkast til Samordningsplan København-Malmø. Samordningsplanen skal ses som et tillæg til Københavns Kommunes Affaldsplan 2004 og Malmø Kommunes kommende reviderede affaldsplan.

Kommunale affaldsplaner er lovpligtige i såvel Danmark som i Sverige. Samordningsplanen er derimod udarbejdet som et frivilligt element i samarbejdet mellem Københavns Kommune og Malmø Kommune. Samordningsplanen har ingen direkte eller indirekte retsvirkninger for kommunerne, borgerne eller virksomhederne, men udgør rammerne for samarbejdet imellem kommunerne.

Forslag til Affaldsplan 2004 blev behandlet af Miljø- og Forsyningsudvalget den 4. september og 27. november samt af Økonomiudvalget den 5. december 2000. Planen blev endeligt vedtaget af Borgerrepræsentationen den 7. december 2000. Som tillæg til planforslaget blev vedlagte Samordningsplan fremlagt med bemærkning, at Samordningsplanen først skulle endeligt godkendes, når den var blevet indarbejdet i Malmø Kommunes affaldsplanlægning og politisk behandlet i Malmø Kommune.

Malmø Kommune har i 2001 igangsat revisionen af kommunens affaldsplan. Den reviderede affaldsplan forventes politisk behandlet i Malmø Kommunes Tekniska Nämnden i maj-juni 2002, hvorefter affaldsplanen vil være gældende frem til og med 2005. Samordningsplanen forventes politisk behandlet i Malmø sammen med den reviderede affaldsplan.

Uddybning af indstilling

Affaldsplan 2004 skal ses i en regional sammenhæng. Gennem et samarbejde med omkringliggende regioner kan der gøres en mere sammenhængende effektiv indsats på affaldsområdet.

Københavns Kommune og Malmø Kommune har på baggrund heraf taget initiativ til at udarbejde en fælles affaldsplan - en Samordningsplan. Planen har overordnet til formål at medvirke til at sikre opfyldelse af de to kommuners respektive affaldsplaner. Den lovpligtige lokale affaldsplanlægning er på begge sider af Øresund et kommunalt anliggende, og Samordningsplanen tager derfor udgangspunkt i det kommunale myndighedsarbejde i forbindelse med affaldsområdet.

Affaldsplan 2004 slår fast, at affaldshåndteringen er "grænseoverskridende" i både kommunal og national forstand. Københavns Kommune ønsker derfor at arbejde tættere sammen med bl.a. kommunerne på den svenske side af Øresund. Målet er at udnytte ressourcerne bedst muligt og at sikre en høj miljømæssig standard på behandling af affald i Øresundsregionen.

Et hovedformål med Samordningsplanen er at koordinere kommunernes arbejde vedr. den grænseoverskridende transport.

Traktaten om Det Europæiske Fællesskab indeholder bestemmelser, som påvirker affaldsområdet. Traktaten betragter som udgangspunkt affald som en vare, der er undergivet bestemmelserne om fri bevægelighed. Det enkelte land kan ikke på egen hånd fastsætte krav til importeret affald, hvis kravene kan betragtes som tekniske handelshindringer.

En række nyere domme og retsafgørelser har præciseret, at kommunernes muligheder for at styre affaldsstrømmene i forbindelse med eksport og import af affald er mere begrænsede, end det blev vurderet ved formulering af Samordningsplanen i 2000. Bl.a. skal de danske kommuner ikke længere meddele fritagelse fra benyttelsespligten for affald, som en affaldsproducent ønsker at eksportere til nyttiggørelse i et andet OECD-land.

Det skal derfor understreges, at Samordningensplanens formuleringer i den foreliggende udgave ikke på alle punkter er i fuld overensstemmelse med gældende praksis. Det vil Miljø- og Forsyningsforvaltningen være opmærksom på og vurdere nærmere ved gennemførelse af samarbejdsopgaverne i Samordningsplanen og ved planens eventuelle revision i 2004.

Eksempler på formuleringer i Samordningsplanen, som med den nuværende viden ville være anderledes formuleret

Side 6, 4. afsn.

"Et vigtigt element i samarbejdet er samtidig at sikre, at forskelle i prisniveau på behandling af affald ikke fører til en utilsigtet transport af affald over Øresund. Af hensyn til intentionerne i de kommunale affaldsplaner skal det forhindres, at affaldsproducenter, -transportører eller -behandlere udnytter forskelle til f.eks. at undgå nationale afgifter eller behandlingskrav, som netop er etableret for at understøtte affaldssystemerne og sikre den miljømæssigt bedste behandlingsløsning."

Side 7,7. afsn.

Affaldsplanlægning har generelt en høj status i bestræbelserne på at sikre miljøet i forhold til samhandelsreglerne i det indre marked. Affaldsplaner vil således være et centralt værktøj i kommunernes/regionens styring af affaldsstrømmene til miljørigtig affaldsbehandling ved anvendelse af nærhedsprincippet og selvforsyningsprincippet. København og Malmö Kommuner vil gennem fælles affaldsplanlægning tage initiativ til at sætte rammer for grænseoverskridende transport af affald inden for Øresundsregionen.

På trods af de omtalte retsafgørelser, vil Samordningsplanen fortsat kunne danne rammen for affaldssamarbejdet i regionen. De i planen foreslåede samarbejdsområder vil blive udmøntet i initiativer, som fremmer viden og forståelse af, hvorledes affaldshåndteringen foregår i hele regionen. På denne baggrund kan de kommunale affaldsplaner og affaldsregulering lokalt tage højde for forskelle og ligheder imellem kommunerne.

Samordningsplanen foreslås at være gældende i perioden frem til og med 2004. Planen kan eventuelt revideres, således at en ny Samordningsplan kan træde i kraft i 2005.

Samordningsplanens indhold og samarbejdsparterne

Samordningsplanen fastlægger indholdet af en række opgaver, som skal løses i samarbejde mellem de to kommuner og en række andre aktører på begge sider af Øresund.

Samarbejdet sker på tre niveauer:

  1. På myndighedsniveau fortsættes samarbejdet mellem kommunerne om affaldsplanlægning og myndighedsopgaver i øvrigt.
  2. På selskabsniveau opfordres de kommunale affaldsselskaber til at indgå i et samarbejde om udnyttelse af fælles behandlingskapacitet og udvikling af nye behandlingsmetoder for særlige affaldsfraktioner.
  3. På området forskning og udvikling skal samarbejde fremmes med henblik på at fremtage og overføre viden med det hovedformål at reducere miljøpåvirkningen fra affald. Projekter af denne art kan have deltagelse af bl.a. forskningsinstitutioner på begge sider af Øresund.

Samarbejdet på såvel myndighedsniveau som på selskabsniveau kan - i en løbende proces og på sigt – tænkes udvidet til at omfatte en bredere repræsentation af regionens administrative enheder og affaldsselskaber. Et videre udbygget samarbejde med omkringliggende kommuner og regioner kan medvirke til en sammenhængende effektiv indsats på affaldsområdet i hele Øresundsregionen.

Samarbejdet på myndighedsniveau tager i første række udgangspunkt i følgende hovedområder:

  • Overvågning af affaldsmængdernes udvikling i Øresundsregionen
  • Overvågning af den grænseoverskridende transport af affald mellem Danmark og Sverige
  • Samordning af vilkår til sikring af en miljømæssig høj standard på behandling af affald

Myndighedssamarbejdet styres overordnet af direktørgruppen for miljø- og affaldssamarbejdet mellem Københavns Kommune og Malmø Kommune. Det daglige samarbejde ledes af en styregruppe med repræsentanter for de to kommuner og for de fælleskommunale affaldsselskaber.

Samarbejdsopgaver i 2002

På baggrund af den foreliggende Samordningsplan er affaldssamarbejdet mellem Københavns Kommune og Malmø Kommune videreført i 2002. I første omgang gennemføres et projekt vedrørende den grænseoverskridende affaldstransport. Miljø- og Forsyningsudvalget er orienteret herom i notat af 4. marts 2002 fra Miljøkontrollen (MFU-mødet den 2. april 2002, punkt 2.j).

Formålet med projektet er at etablere en fælles statistik over grænseoverskridende transport af affald i Øresundsregionen bl.a. med henblik på så vidt muligt at sikre, at der ikke sker en utilsigtet transport af affald over Øresund.

Med udgangspunkt i intentionerne i de kommunale affaldsplaner skal projektet klarlægge, hvorvidt affaldsproducenter, -transportører eller -behandlere, uden lovhjemmel udnytter forskelle i behandlingspriser, nationale afgifter eller særlige behandlingskrav frem for at benytte de miljømæssigt bedste behandlingsløsninger.

Projektet sigter på at belyse, om en øget transport af affald medfører, at affald behandles på en måde, som er i modstrid med kommunernes miljømæssige målsætninger. Ligeledes vil der være behov for at kunne vurdere, om den lettere adgang til affaldseksport fører til øget transport af affald, som på fuldt forsvarlig vis kunne have været behandlet nærmere produktionsstedet.

MILJØVURDERING

Det vurderes, at der med vedtagelsen af Samordningsplanen er skabt grundlag for et udvidet miljøsamarbejde hen over Øresund, som vil kunne give større viden om den regionale affaldshåndtering. På denne baggrund kan kommunerne arbejde sammen om at udnytte ressourcerne bedst muligt og om at sikre en høj miljømæssig standard på affaldsbehandlingen i regionen.

Den udveksling af viden som samarbejdet kan resultere i når det f.eks. gælder konkret affaldshåndtering, kan være med til at sikre, at der i regionen opnås en høj miljømæssig behandlingstandard. Det forventes, at synergieffekten af samarbejdet resulterer i fælles løsninger af høj miljømæssig standard, da ressourcer, herunder viden, øges.

Med samarbejdet og dermed Samordningsplanen, som ikke har nogen retslig virkning, er det overordnede formål at medvirke til at sikre opfyldelse af kommunernes respektive affaldsplaner, og i fællesskab at højne standarden på affaldshåndtering i Øresundregionen.

ØKONOMI

Miljø- og Forsyningsudvalget anmodede i mødet den 4. september 2000 ved 1. behandlingen af forslag til Affaldsplan 2004 forvaltningen om at udarbejde et notat vedrørende tidsforbrug og omkostninger i perioden 2001-2004, som konsekvens af vedtagelse af Samordningsplanen. Udvalget tog notatet til orientering på udvalgets mødet den 3. oktober 2000.

Af forvaltningens notat fremgår, at det samlede tidsforbrug i planperioden 2001-2004 for Miljøkontrollen forventes over en 4-årig periode at være på 0,25 årsværk pr. år. Det planlægges afholdt inden for Miljøkontrollens eksisterende budgetrammer. Hertil kommer konsulentbidrag mv., som også afholdes inden for Miljøkontrollens budget.

Ud over det planlagte forbrug af ressourcer for Københavns Kommune, vil Malmø Kommune have et tilsvarende forbrug af personaleressourcer og budgetmidler.

HØRING

Samordningsplanen blev den 11. september til den 6. november 2000 sendt i 8 ugers offentlig høring sammen med forslag til Affaldsplan 2004.

I forbindelse med høringen indkom en række høringssvar fra borgere, institutioner og virksomheder mv. To af høringssvarene havde direkte relation til Samordningsplanen.

Danske Entreprenører havde fremsendt et notat om Københavns Kommunes udkast til affaldsplan 2004, udarbejdet af prof. dr. jur. Peter Pagh, som høringssvar. I notatet blev rejst indsigelser mod Samordningsplanen med Malmø Kommune, som blandt andet drejer sig om det udvidede myndighedssamarbejde med udveksling af oplysninger, begrænsning af eksport og import af affald samt samordning af de miljømæssige krav til affaldsbehandling på begge sider af Øresund.

Indsigelsen fra Danske Entreprenører lød som følger:

Det anføres, at det er tvivlsomt, om det vil være lovligt at udveksle oplysninger mellem en svensk og en dansk kommune med henblik på efterforskning. Disse forhold bør afdækkes og overvejes nærmere, inden samarbejdet intensiveres på dette punkt.

Det anføres endvidere, at det udgangspunkt, der er taget i Samordningsplanen, at transport af affald skal begrænses, og affald skal behandles så tæt på kilden som muligt, kun gør sig gældende for affald til bortskaffelse. Princippet om selvforsyning og nærhed er i henhold til EU-retten kun gældende for affald til bortskaffelse og ikke for affald til nyttiggørelse. Det er misvisende, at det i affaldsplanen er anført, at der kan gribes ind over for transport af affald, hvis nyttiggørelsen ikke kan retfærdiggøres af økonomiske eller miljømæssige hensyn. Det er alene miljømæssige hensyn – ikke økonomiske, der kan retfærdiggøre indgreb i affaldsimport eller eksport.

Til sidst anføres vedrørende samordning af de miljømæssige krav til affaldsbehandling, at det er tvivlsomt, om Københavns Kommune kan inddrage svenske kriterier for miljøgodkendelse som et lovligt hensyn ved fastsættelsen af vilkår for en virksomhed i kommunen.

Kommunens bemærkning hertil var bl.a. følgende:

Samarbejdet mellem Malmø Kommune og Københavns Kommune vedrørende grænseoverskridende transporter har ikke været tænkt som et forsøg på at tiltage sig beføjelser som ellers i henhold til grundlovens § 19 tilkommer staten. Der er tale om et forsøg på ved et samarbejde og intensiveret tilsyn at forhindre "ulovlige" transporter af miljøskadeligt affald. Som det er nævnt i Samordningsplanen, påtænkes politi og toldvæsen indraget. Der er således taget skyldig hensyn til grænserne for den kommunale kompetence.

Hensigten med at samordne de miljømæssige krav til affaldsbehandling er bl.a. at modvirke, at en ringere grad af miljøbeskyttelse kan indgå som en konkurrenceparameter ved handel med affald over grænsen.

Der vil selvfølgelig kun kunne indgå "svenske" kriterier i en miljøgodkendelse af en virksomhed i København, hvis der i øvrigt er hjemmel til at stille sådanne vilkår. Miljøkontrollen følger selvfølgelig i sin administrationspraksis de legalitetskrav, der gælder for kommunale miljøforvaltninger.

Vedrørende de EU-retslige afgørelser henvises til tidligere omtale i denne indstilling.

Forslag til Affaldsplan 2004 havde endvidere været forelagt Miljönämnden i Malmø Kommune som led i den offentlige høring af affaldsplanen. Miljönämnden afgav høringssvar, hvori det blev bemærket, at et af hovedmålene i Affaldsplan 2004 er, at mængderne af affald til forbrænding skal mindskes.

Miljönämndens høringssvar

Miljönämnden anfører i et høringssvar, at Sysav (det fælleskommunale affaldsselskab i Syd-vestlige Skåne) for øjeblikket bygger et nyt affaldskraftvarmeværk i Malmø, hvor kapaciteten kommer til at ligge på ca. 350.000 tons affald pr. år. Anlægget forventes at blive taget i brug år 2003. Miljönämnden gør opmærksom på: "At målet om mindre affald til forbrænding i København ikke kan opfyldes ved at transportere det forbrændingsegnede affald til Malmø". Således understreges det fra Miljönämndens side, at man ikke forventer at kunne modtage affald til forbrænding på Sysav. Bl.a. forventes der ikke at være ledig kapacitet på Sysav, på trods af nybygningen, da regler vedr. deponering af affald inden for EU betyder, at en stor mængde affald i nogle EU lande ikke længere må deponeres som f&os lash;lge af "deponeringsdirektivet".

BILAG

Affaldsplan 2004 – Samordningsplan København-Malmø.

 

 

Peter Elsman

/Hjalte Aaberg

Til top