Mødedato: 05.02.2004, kl. 17:30

Spildevandsplan 2004

Spildevandsplan 2004

Borgerrepræsentationen

 

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 5. februar 2004

 

 

BR 34/04

Spildevandsplan 2004

Spildevandsplan 2004

 

 

Indstilling om, at forslag til Spildevandsplan 2004 godkendes og efterfølgende offentliggøres med en høringsperiode på 8 uger.

Det bemærkes, at udgifterne til de i Spildevandsplanen foreslåede aktiviteter skal holdes indenfor de økonomiske rammer som Borgerrepræsentationen beslutter for Miljø- og Forsyningsudvalget.

                                                                 (Miljø- og Forsyningsudvalget)

 

 

INDSTILLING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller, 

at Miljø- og Forsyningsudvalget godkender "Forslag til Spildevandsplan 2004",

at sagen forelægges Økonomiudvalget til høring og Borgerrepræsentationen til godkendelse, og

at forslaget efterfølgende offentliggøres med en høringsperiode på 8 uger.

 

 

Miljø- og Forsyningsudvalgets beslutning i mødet den 24. november 2003

Miljø- og Forsyningsforvaltningen omdelte under mødet en ny formulering af afsnittet "Indstilling":

"Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller, at Miljø- og Forsyningsudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at forslag til Spildevandsplan 2004 godkendes og efterfølgende offentliggøres med en høringsperiode på 8 uger."

Indstillingen blev herefter tiltrådt.

 

Økonomiforvaltningen indstiller,

 

at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

 

"Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til, at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form, idet det dog skal bemærkes, at udgifterne til de i Spildevandsplanen foreslåede aktiviteter skal holdes indenfor de økonomiske rammer som Borgerrepræsentationen beslutter for Miljø- og Forsyningsudvalget."

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 13. januar 2004

Anbefalet.

 

 

 

RESUME

Den generelle tilstand i kommunens marine og ferske vandområder er ikke på et niveau, der opfylder de målsætninger, som er vedtaget som gældende retningslinier i kommuneplanen og omfattet af vedtagne vandområdeplaner. Derfor er der planlagt en omfattende indsats, hvis mål er at forbedre tilstanden, så de vedtagne målsætninger for vandområderne opfyldes. Endvidere sikres badevandsmålsætningen i samtlige havneområder, og der udvikles metoder til reduktion af forurening af havneområderne fra vejarealer.

Intentionerne med forslaget til Spildevandsplan 2004 er at leve op til de målsætninger, som Borgerrepræsentationen har fastsat i Kommuneplan 2001 for miljøtilstanden i søer, vandløb og marine vandområder. Med gennemførelsen af planen, der omfatter en 12-årig periode, vil kommunen have gennemført det nødvendige i eget regi for at leve op til målene. De endelige mål nås dog kun i et samarbejde med omegnskommunerne. Samarbejdet med omegnskommunerne foregår dels i konkrete, direkte forhandlinger, dels i regi af Lynettefællesskabet.

Spildevandsplanen opstiller såvel overordnede mål for kommunens spildevandshåndtering som specifikke mål for de enkelte indsatsområder, som omfatter nykloakeringer, renovering, forbedring af arbejdsmiljø, herunder fokus på spildevandets kvalitet og miljøforbedringer i marine og ferske vandområder. For hvert af disse indsatsområder er endvidere opstillet handlings-, tids- og økonomiplaner.

Forslaget er udarbejdet inden for rammerne af det idéoplæg, som Miljø- og Forsyningsudvalget tidligere har drøftet og prioriteret. Prisen for at gennemføre Spildevandsplan 2004 er nu ca. 1,67 mia. kr. over de næste 12 år (nutidsværdi på 1,38 mia. kr.) mod de i "Ideoplæg til Spildevandsplan 2004" oprindeligt forventede 1,8 mia. kr., hvilket svarede til 150 mio. kr. pr. år og dermed en fastholdelse af aktivitetsniveauet i Spildevandsplan 2000.

Udgifterne takstfinansieres. "Forslag til Spildevandsplan 2004" opererer med 2 scenarier, et med en takststigning i 2005, og et med en løbende justering i henhold til en 3% prisstigning.

Når Borgerrepræsentationen har vedtaget forslaget til spildevandsplan, skal det offentliggøres med en høringsperiode på 8 uger. Herefter kan Borgerrepræsentationen vedtage planen endeligt.

 

SAGSBESKRIVELSE

Ifølge Miljøbeskyttelsesloven skal Borgerrepræsentationen udarbejde og revidere en plan for kommunens bortskaffelse af spildevand. Borgerrepræsentationen vedtog på sit møde den 8. februar 2001 den sidst reviderede plan – Spildevandsplan 2000, hvori er vedtaget en revision hvert 4. år, så spildevandsplanerne løbende bringes i overensstemmelse med region- og kommuneplan.

Miljø- og Forsyningsudvalget behandlede på sit temamøde 26. maj og sit møde den 16. juni 2003 "Idéoplæg til Spildevandsplan 2004", som var udarbejdet af Københavns Energi med henblik på, at udvalget kunne fastlægge de overordnede retningslinier for den endelige spildevandsplan. I idéoplægget var opstillet og prissat tre forskellige scenarier.

Scenarierne tog udgangspunkt i basisscenariet (scenarie 1), som på daværende tidspunkt indebar en samlet udgift på 1,8 mia. kr. svarende til 150 mio. kr. pr. år og svarende til fastholdelse af aktivitetsniveauet i Spildevandsplan 2000.

Scenarie 2 var forhøjet i forhold til scenarie 1, således at de årlige udgifter var 200 mio. kr. svarende til, at indsatsen for at forbedre vandmiljøet blev forøget. Resultatet heraf ville være en halvering af antal lukkedage i havnens badefaciliteter i forhold til scenarie 1.

Scenarie 3 var reduceret i forhold til scenarie 1, således at de årlige udgifter var 132 mio. kr. svarende til, at renoveringstakten blev nedsat og der ikke blev ydet en forøget indsats over for udledninger af forurenet vejvand til vandområderne.

På sit møde den 16. juni 2003 drøftede Miljø- og Forsyningsudvalget idéoplæg til Spildevandsplan 2004 og besluttede, at der skulle arbejdes videre med Spildevandsplan 2004 med udgangspunkt i basisscenariet. Det af udvalget prioriterede scenarie omfattede nykloakeringer, renovering, forbedring af arbejdsmiljøet, herunder fokus på spildevandets kvalitet og miljøforbedringer i marine og ferske vandområder. Den samlede økonomiske ramme for dette scenarie var som ovenfor nævnt oprindeligt opgjort til 1,8 mia. kr. over 12 år.

På ovennævnte baggrund har Københavns Energi udarbejdet vedlagte forslag til en revideret plan, Spildevandsplan 2004. Planen er i overensstemmelse med Kommuneplan 2001 og Regionplan 2001 for Københavns Kommune.

I spildevandsplanen er opstillet såvel overordnede mål for kommunens spildevandshåndtering som specifikke mål for de enkelte indsatsområder. For hvert af indsatsområderne er endvidere opstillet handlings-, tids- og økonomiplaner.

De overordnede mål er at bortskaffe byens spildevand og regnvand på en sådan måde, at befolkningens sundhedstilstand bevares, at miljøet ikke udsættes for skadelige påvirkninger, og at økologiske grundopfattelser om bæredygtighed og genanvendelse efterleves i videst mulig omfang.

Den generelle tilstand i kommunens marine og ferske vandområder er ikke på et niveau, der opfylder de målsætninger, som er vedtaget som gældende retningslinier i kommuneplanen og omfattet af vedtagne vandområdeplaner. Derfor er der planlagt en omfattende indsats, hvis mål er at forbedre tilstanden, så de vedtagne målsætninger for vandområderne opfyldes. Endvidere sikres badevandsmålsætningen i samtlige havneområder, og der udvikles metoder til reduktion af forurening af havneområderne fra vejarealer.

I spildevandsplan 2000 er angivet en tidsplan for de daværende projekters udførelse – inden 2010. Forslaget til Spildevandsplan 2004 er revideret, så de samme projekter stadig udføres inden 2010, men ydre omstændigheder gør, at tidsfølgen mellem projekterne kan være ændret.

Målopfyldelsen vil nogle steder forudsætte, at andre kommuner i Lynettefællesskabet gennemfører tilsvarende projekter, hvorfor det er vigtigt, at denne indsats koordineres gennem et fælles samarbejde mellem Lynettefællesskabets kommuner. Målopfyldelsen for vandområderne vil desuden nogle steder forudsætte, at der gennemføres indgreb, som ikke kan finansieres af kloakforsyningen, f.eks. oprensning af sediment i ferske og marine områder. Sådanne indgreb er ikke omfattet af spildevandsplanen, men det forventes at følgelovgivningen i forbindelse med implementeringen af EU's vandrammedirektiv vil medføre en drøftelse af finansiering heraf.

Planerne for nykloakering tager udgangspunkt i kommuneplanen og vedtagne lokalplaner. En række områder skal nykloakeres, først og fremmest Ørestad.

Renovering af kloaknettet fortsættes både med hensyn til ledninger, brønde, bygværker og pumpestationer. Indsatsen vedrørende kloaknettet prioriteres ud fra en målsætning om at opretholde kloaknettets funktion og at imødegå kapacitetsproblemer. Samtidig forhindres udsivning til bl. a. de i grundvandsplanen udpegede områder af drikkevandsinteresse, og livsbetingelser for rotter reduceres. Renoveringsarbejdet tager udgangspunkt i anlæggenes aktuelle tilstand og en områdemæssig prioritering med baggrund i kommuneplan og grundvandsplan. Der tages hensyn til byfornyelses- og kvarterløftsområder samt torve- og pladsomlægninger.

Aktiviteterne inden for indsatsområdet arbejdsmiljø og spildevandskvalitet omfatter projekter, der indebærer, at ophold i kloak, tunge løft og manuel oprensning af bassiner og åbne afløbskanaler minimeres. Målinger i kloaknettet skal afdække, hvilke miljøfarlige stoffer der findes i spildevandet, og vil danne grundlag for en eventuel senere kildesporing af miljøfremmede stoffer.

Spildevandsplanen har en tidshorisont på 12 år. Planen foreslås revideret efter 4 år i takt med revisionen af kommune- og regionplan.

 

MILJØVURDERING

De af planen afledede projekter betyder væsentlige forbedringer af havneområdernes, søernes og vandløbenes vandkvalitet. Reduktionen af udledning af opblandet spildevand vil medføre, at vandet i havneområderne bliver hygiejnisk rent. I samtlige vandområder vil der opleves mere klart vand, idet algevæksten vil begrænses, fordi næringssaltbelastningen på recipienterne vil reduceres.

Under udførelsen af projekterne kan der være miljømæssige gener på grund af anlægsarbejderne. Der vil i de enkelte projekter blive truffet de nødvendige foranstaltninger for at mindske disse gener.

 

ØKONOMI

Realiseringen af de i "Forslag til Spildevandsplan 2004" foreslåede aktiviteter beløber sig til 1.670 mio. kr. over de næste 12 år. Dette beløb fordeler sig således på de enkelte aktiviteter:

Nykloakering 340 mio. kr.

Renovering af ledninger, brønde, bygværker og pumpestationer 463 mio. kr.

Arbejdsmiljø og spildevandskvalitet 226 mio. kr.

Reduktion af overløb til forbedring af vandmiljø 641 mio. kr.

Det samlede beløb er 130 mio. kr. mindre end beregnet i basisscenariet i idéoplægget til spildevandsplanen. Denne reduktion skyldes, at de kalkulationer, som er udarbejdet i forbindelse med spildevandsplanforslaget har vist sig at være beløbsmæssigt mindre end de kalkulationer, der lå til grund for idéoplægget. Ambitionsniveauet er således fastholdt.

For årene 2004-2007 er investeringerne i overensstemmelse med det vedtagne budget 2004, herunder investeringsoversigten, således at planen følger budgettet for 2004, og desuden følger de - ikke bindende - angivelser i investeringsoversigten for det forventede investeringsniveau i budgetoverslagsårene 2005-2007.

Spildevandsplanen vil kunne gennemføres med den nuværende takst og inden for den nuværende budgetramme for Kloakforsyningen. Ved fastholdelse af gældende takst for vandafledningsbidrag fra 2004 på 11,02 kr./m3 vil udlægskontoen imidlertid vokse til 970 mio. kr. frem til 2015.

Med en årlig regulering af taksten svarende til pris- og lønudviklingen, som forudsættes værende på 3% årligt, vil udlægskontoen vokse frem til 2009, hvor den vil være i størrelsesordenen 387 mio. kr. for herefter atter at blive nedbragt. Gælden til kommunen vil være bragt ud af verden ved planperiodens slutning.

En engangstakststigning på 1,96 kr./m3 i 2005 vil indebære, at udlægskontoen vokser frem til 2008, hvor gælden til kommunen vil være på 208 mio. kr. , for atter at være bragt i balance ved planperiodens slutning – under forudsætning af en årlig pris- og lønudvikling på 3%.

Både den årlige regulering af taksten og en engangstakststigning vil indebære, at Kloakforsyningen i løbet af planperioden vil oppebære provenu, der overstiger de samlede udgifter. Dette provenu, der medgår til at nedbringe udlægskontoen, vil inden for KE´s samlede budgetramme kunne finansiere øgede anlægsinvesteringer inden for andre forsyningsarter.

Udgifterne takstfinansieres i henhold til den af Borgerrepræsentationen vedtagne Betalingsvedtægt for Københavns Kommunes offentlige spildevandsanlæg. Forløbet af de to nævnte scenarier fremgår af figurerne 7.1 - 7.3 i Forslag til Spildevandsplan 2004.

 

 

HØRING

Kommunens vandområdemyndighed (Miljøkontrollen) er i en løbende dialog holdt orienteret om planen.

Ifølge Miljøstyrelsens bekendtgørelse nr. 501 af 21. juni 1999 skal Borgerrepræsentationens forslag til spildevandsplan offentliggøres med oplysning om, at der inden for en frist på mindst 8 uger efter offentliggørelsen er adgang til at kommentere det fremlagte forslag. Når høringsperioden er tilendebragt, kan Borgerrepræsentationen vedtage planen endeligt. Denne vedtagelse skal offentliggøres i lokale blade.

 

 

BILAG

"Forslag til Spildevandsplan 2004", udarbejdet af Københavns Energi, oktober 2003.

 

 

Peter Elsman

/ Niels Juul Jensen

 


Til top