Mødedato: 04.10.2018, kl. 16:00
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Valg mellem statsgaranti og selvbudgettering i 2019

Se alle bilag
Kommunerne kan vælge mellem at budgettere deres skatter, tilskud og udligning på baggrund af egne beregninger eller på baggrund af statens beregninger for udviklingen i hele landet. Indstillingen indeholder en vurdering af gevinsten og risikoen ved at vælge selvbudgettering i 2019 og en anbefaling af statsgaranti.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at kommunen vælger statsgaranti for indkomstskat, tilskud og udligning i 2019.

(Økonomiudvalget)

Problemstilling

Kommunerne har mulighed for at vælge mellem en af staten på forhånd garanteret indtægt fra indkomstskatten og tilskuds- og udligningssystemet eller en af kommunen budgetteret indtægt fra indkomstskatten og tilskuds- og udligningssystemet (selvbudgettering). Vælger kommunen at selvbudgettere, vil kommunen i 2022 få en efterregulering på baggrund af en opgørelse af de faktisk realiserede indtægter i 2019.

Løsning

Valget mellem statsgaranti eller selvbudgettering vurderes ud fra følgende:

  • Den foreløbige opgørelse af udskrivningsgrundlaget i 2017
  • Økonomi- og Indenrigsministeriets skøn for udviklingen i 2018 og 2019 i Økonomisk Redegørelse fra august 2018
  • Økonomiforvaltningens skøn for folketallet i 2019
  • Skøn for kommunens grundskyldsindtægter i 2019
  • KLs skøn for nettodrift- og anlægsudgifter samt beskatningsniveauet i hele landet i 2019

I vurderingen af provenuet ved valg af selvbudgettering analyseres to hovedeffekter:

1. En effekt der vedrører den ændrede indtægt fra indkomstskat korrigeret for udligning, hvis kommunens egen opgørelse af udskrivningsgrundlaget afviger fra det statsgaranterede udskrivningsgrundlag.

2. En tilskuds- og udligningseffekt, hvis kommunens egen opgørelse af grundværdier og befolkningstal for Københavns Kommune samt udskrivningsgrundlag i hovedstadsområdet og hele landet afviger fra det statsgaranterede niveau samt hvis de samlede kommunale nettodrift- og anlægsudgifter samt beskatningsniveauet i 2019 afviger fra Økonomi- og Indenrigsministeriets til brug for statsgaranti. Økonomi- og Indenrigsministeriets skøn for statsgarantien er beregnet i juni 2018. Nye prognoser og data efter juni 2018 indgår i Økonomiforvaltningens vurdering af valg mellem statsgaranti og selvbudgettering.

Økonomiforvaltningen har med udgangspunkt i Økonomi- og Indenrigsministeriets Økonomiske Redegørelse fra august 2018 skønnet, at kommunens samlede gevinst ved valg af selvbudgettering vil udgøre -13 mio. kr., jf. nedenstående tabel 1.

Økonomiforvaltningen skønner derfor på det foreliggende grundlag, at kommunen vil lide et økonomisk tab ved valg af selvbudgettering i forhold til valg af statsgaranti.

I forhold til Økonomisk Redegørelse fra maj 2018 er det overordnede billede af dansk økonomi i Økonomisk Redegørelse fra august 2018 stort set uændret. Det betyder, at forudsætningerne for beregning af gevinsten ved selvbudgettering i høj grad flugter med antagelserne bag statsgarantien. Derfor afviger indtægten ved selvbudgettering kun beskedent fra statsgarantiens.

Tabel 1: Skønnet provenu ved selvbudgettering i 2019, mio. kr.

 

 

Provenu af indkomstskat

942

Tilskuds- og udligningseffekt

 

-af højere indkomstskat i København

-878

-af lavere indkomstskat i hele landet

-8

-af højere indkomstskat i hovedstadsområdet

28

-af lavere folketal og anden aldersfordeling i København

-28

-af højere grundværdier i København

-64

-af afvigelse på nettodrift- og anlæg i hele landet

10

-af lavere gennemsnitlig skat i hele landet

-15

I alt

-13

Kilde: Økonomiforvaltningen.

Usikkerhed og følsomhedsberegning

Skønnet for tabet ved selvbudgettering i forhold til statsgaranti er behæftet med betydelig usikkerhed, da det bygger på vurderinger af udviklingen frem til udgangen af 2019. Prognoserne fra Økonomi- og Indenrigsministeriet, Danmarks Statistik og IMF (Den Internationale Valutafond) tegner generelt et billede af, at usikkerheden særligt peger mod en mere negativ udvikling, end forudsat i middelscenariet.

Hvis den faktiske udvikling i 2019 afviger fra Økonomisk Redegørelse fra august 2018, vil det realiserede tab ved selvbudgettering afvige fra den beregnede. Det skyldes, at udskrivningsgrundlaget for den kommunale indkomstskat i høj grad afhænger af udviklingen i beskæftigelsen, lønningerne samt renten. Særligt væksten på landsplan har stor betydning.

Hvis den treårige vækstrate i udskrivningsgrundlaget for hele landet i perioden 2016-19 bliver ét procentpoint lavere øges tabet ved selvbudgettering med 261 mio. kr. Modsat øges gevinsten ved selvbudgettering med 261 mio. kr., hvis den treårige vækstrate i udskrivningsgrundlaget for hele landet bliver ét procentpoint højere. Bliver vækstraten i udskrivningsgrundlaget i alle kommuner 0,05 procentpoint højere end skønnet i Økonomisk Redegørelse fra august 2018 vil tabet ved selvbudgettering bortfalde.

Økonomi

Såfremt Borgerrepræsentationen tiltræder valget af statsgaranti, vil dette ikke få konsekvenser for kommunens indtægtsgrundlag i 2019 eller i senere år.

Videre proces

Hvis Økonomiudvalget godkender indstillingen, anbefales den over for Borgerrepræsentationen.

 

Peter Stensgaard Mørch                    /Mads Grønvall

Oversigt over politisk behandling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at kommunen vælger statsgaranti for indkomstskat, tilskud og udligning i 2019. 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 25. september 2018

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 4. oktober 2018

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top