Mødedato: 04.10.2001, kl. 17:30

Medlemsforslag om nedsættelse af byting

Medlemsforslag om nedsættelse af byting

for mødet «MDAT» kl

Borgerrepræsentationen

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 4. oktober 2001

 

BR 403/01

Medlemsforslag om nedsættelse af byting

Medlemsforslag om nedsættelse af byting

(Stillet af Mikkel Warming, Per Bregengaard, Jens Kjær Christensen, Rikke Fog-Møller, Marie Jeppesen, Morten Kabell og Bente Møller (Ø)):

Der nedsættes lokale direkte valgte byting i de københavnske bydele, for at sikre lokalt engagement og indflydelse på byens udvikling.

 

 

INDSTILLING

Forslag til beslutning

Der nedsættes lokale direkte valgte byting i de københavnske bydele, for at sikre lokalt engagement og indflydelse på byens udvikling.

Begrundelse :
København er landets største kommune med næsten en halv million indbyggere. Det gør, at der ofte er langt mellem beslutningstagerne på Rådhuset og de mennesker, beslutningerne angår. For at formindske denne afstand ønsker Enhedslisten derfor en demokratisering og afbureaukratisering af kommunen. Vi har derfor arbejdet for at få bystyret lagt ud i bydelene, hvor lokalt valgte råd kan tage vare på lokale problemer.

Afstemningen om bydelsråd i hele byen den 28. september 2000 endte med et markant Nej fra københavnerne.
Det efterlader København med et demokratisk tomrum. I Enhedslisten mener vi at beslutningerne om byens udvikling – både de store og de nære ting, ganske enkelt bliver bedre, når københavnerne har så stor indflydelse på dem som muligt.

Mange dele af kommunens virke foregår i institutioner, hvor brugerne har mulighed for indflydelse, ofte gennem brugerbestyrelser. Det gælder eksempelvis skoler, daginstitutioner m.m.
Derimod foregår den fysiske udvikling af byen – lokalplaner, placering af nye byggerier, lokal trafik og lignende ganske langt fra den enkelte københavner. På trods af, at mange er engagerede i et lokalområdes eller byens fysiske udvikling.

Byudviklingen – og debatten herom skal forankres lokalt, hvis de fine ord om dialog og borgerindflydelse skal være andet end ord.

Enhedslisten ser det derfor som en central opgave for kommunen, i samarbejde med lokale kræfter og bevægelser, samt bydelsrådene, at udvikle lokale byting.

Lokale ting, som kan være talerør for et lokalområde, som kan inddrage lokale interesser i debatten om byudvikling, og som har et særligt ansvar for at sikre lokal borgerinddragelse.

Det lokale byting skal være direkte valgt.

Bytinget skal dække en bydel, eller et lignende afgrænset lokalområde.

Bytinget har et særligt ansvar for at igangsætte lokale debatter, og sikre at københavnerne bliver inddraget i debatter om lokale trafikproblemer, lokal byudvikling, lokalplaner m.m.

Bytingene skal have tilknyttet sekretariatsbistand.

Bytinget høres i forbindelse med fysisk planlægning i lokalområdet. Bytinget har ret til at sætte sager om lokal byudvikling på dagsordenen på Rådhuset, ligesom bytinget kan overvejes at få ret til at standse en sag – midlertidigt og maximalt et halvt år. Altså en slags time-out.

Bytinget skal inddrage lokale foreninger, organisationer m.m. i deres arbejde, ligesom de kan inddrage andre partnere i arbejdet.

Det foreslås derfor, at Borgerrepræsentationen retter henvendelse til Regeringen med henblik på at søge lovhjemmel til etablering af byting.

Et lokalt valgt byting kan blive et slagkraftigt tale rør for de forskellige lokalområder, og herigennem være med til at brede debatten om byens fysiske udvikling ud blandt københavnerne.


Mikkel Warming, Per Bregengaard, Jens Kjær Christensen, Rikke Fog-Møller, Marie Jeppesen, Morten Kabell og Bente Møller
Enhedslistens Gruppe

Til top