Mødedato: 04.10.2001, kl. 17:30

Oprensning af jordforurening på en naturlegeplads

Oprensning af jordforurening på en naturlegeplads

for mødet «MDAT» kl

Borgerrepræsentationen

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 4. oktober 2001

 

BR 402/01

Oprensning af jordforurening på en naturlegeplads

Oprensning af jordforurening på en naturlegeplads

Indstilling om kapitalbevilling på yderligere kr. 3,0 mill. til et oprensningsprojekt på naturlegepladsen på Kløvermarksvej 35, hvor jorden har vist sig kraftigere forurenet med olieprodukter, PAH'er og tungmetaller end oprindeligt antaget.

(Miljø- og Forsyningsudvalget)

 

INDSTILLING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller, at Miljø- og Forsyningsudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at der gives en kapitalbevilling på yderligere kr. 3,0 mill. til et oprensningsprojekt på naturlegepladsen på Kløvermarksvej 35, hvor jorden har vist sig kraftigere forurenet med olieprodukter, PAH'er og tungmetaller end oprindeligt antaget.

Miljø- og Forsyningsudvalgets beslutning i mødet den 10. september 2001

Tiltrådt.

 

Økonomiudvalgets behandling af sagen:

På vegne af Økonomiudvalget meddeles, at overborgmesteren ingen bemærkninger har til, at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form.

 

RESUME

Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller, at der gives en kapitalbevilling på yderligere kr. 3,0 mill. til oprensning af jordforureningen på naturlegepladsen på Kløvermarksvej 35. Der er tidligere bevilget 900.000 kr. til oprensningen, der kun omfattede en del af arealet uden egentlig bevoksning. Projektet er nu blevet væsentligt fordyret, da der er konstateret en kraftigere jordforurening end tidligere. Dette medfører at hele arealet skal sikres mod jordforurening.

Miljøkontrollen har sammen med Embedslægeinstitutionen besigtiget naturlegepladsen den 3. august 2001. Embedslægen mener, at jorden er så kraftigt forurenet på hele legepladsen, at små børn ikke bør opholde sig på arealerne, samt at der ikke bør indtages madvarer udendørs. Embedslægen anbefaler, at oprensningen igangsættes hurtigst muligt.

Der er imidlertid ikke akut fare for børnenes helbred og embedslægen vurderer, at legepladsen ikke skal lukkes med det samme, når Miljøkontrollen vil gennemføre afværgeforanstaltninger indenfor få måneder. Embedslægen finder, at de planlagte foranstaltninger er tilstrækkelige (jf. vedlagte bilag).

En del af naturlegepladsen ligger på det fredede fortidsminde "Christianshavns Vold". Den øvrige del af naturlegepladsen er beliggende indenfor den såkaldte beskyttelseslinie til fortidsmindet. Skov- og Naturstyrelsen har givet dispensation til, at den påtænkte oprensning af arealet må gennemføres. Dispensationen er gældende i samme periode som legepladsen har dispensation til at benytte arealerne, d.v.s. frem til år 2007. Der er 4 ugers klagefrist på Skov- og Naturstyrelsens dispensation, der er dateret den 27. august 2001. Den påtænkte oprensning af legepladsen skal afvente klagefristens udløb og kan blive udsat i tilfælde af klage.

Oprensningen følger prioriteringen beskrevet i Miljø- og Forsyningsudvalgets rækkefølgeplan af 22. februar 1999.

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Naturlegepladsen ligger på et areal, der er opfyldt med dagrenovation fra ca. 1880 til 1916/19. Arealet er en del af det gamle fæstningsareal "Christianshavns Vold", der er betegnet som et fredet fortidsminde.

Miljøkontrollen har i 1999 undersøgt naturlegepladsen for jordforurening, og på baggrund af undersøgelsesresultaterne blev der i efteråret 2000 givet kapitalbevilling til oprensningen (BR 428/2000). Som forudsat i indstillingen skulle arbejdet udføres i 2001, og selve bevillingen på 900.000 kr. blev derfor overført fra år 2000 til år 2001 (BR 293/2001). I oprensningsprojektet var kun foreslået en oprensning af mindre arealer uden egentlig bevoksning.

Som en indledende del af oprensningsprojektet er der nu blevet udtaget yderligere jordprøver fra naturlegepladsen. De nye jordprøver viser en meget kraftigere jordforurening end de første jordprøver har antydet. Dette medfører, at Miljøkontrollen er nødt til at sikre hele legepladsen mod jordforurening. Rensning og deponering af jorden er derfor blevet væsentligt dyrere end tidligere antaget.

Miljøkontrollen har den 3. august 2001 gennemgået legepladsen sammen med Embedslægen. På baggrund af de nye undersøgelsesresultater anbefaler Embedslægen, at der ikke indtages madvarer udendørs på legepladsen, og at små børn ikke opholder sig på arealerne. Desuden anbefaler Embedslægen, at den påtænkte oprensning af hele legepladsen igangsættes hurtigst muligt.

Der er imidlertid ikke akut fare for børnenes helbred og embedslægen vurderer, at legepladsen ikke skal lukkes med det samme, når Miljøkontrollen vil gennemføre afværgeforanstaltninger indenfor få måneder. Embedslægen finder, at de planlagte foranstaltninger er tilstrækkelige (jf. vedlagte bilag)

Naturlegepladsen er på langs opdelt af en matrikelgrænse. Matriklen nærmest voldgraven ejes af Forsvarets Bygningstjeneste og er en del af det Københavnske Voldanlæg og dermed et fredet fortidsminde. Matriklen nærmest Kløvermarksvej ejes af Københavns Kommune. Denne matrikel er ikke fredet, men ligger indenfor beskyttelseslinien til fortidsmindet.

Da Miljøkontrollen påtænker at udlægge 0,5 meter jord oven på det eksisterende terræn, og derved ændrer udseendet af fortidsmindet, har Skov- og Naturstyrelsen givet dispensation til udlægning af ren jord på det fredede areal. Dispensationen er gældende i samme periode som legepladsen har dispensation til at benytte arealerne, d.v.s. at arealerne - med mindre der gives en fornyet dispensation - skal være ryddet og retableret senest i år 2007. Der er 4 ugers klagefrist på Skov- og Naturstyrelsens dispensation, der er dateret den 27. august 2001. Den påtænkte oprensning af legepladsen skal afvente klagefristens udløb og kan blive udsat i tilfælde af klage.

Økonomiforvaltningen, der er dispensationsmyndighed på arealet nærmest Kløvermarksvej, har udtalt, at deres afgørelse vil følge Skov- og Naturstyrelsens afgørelse.

 

Uddybning af indstilling

Naturlegepladsen dækker et areal på ca. 7.000 m2 inkl. en støjvold ud mod Kløvermarksvej. For at afværge forureningen foreslår Miljø- og Forsyningsforvaltningen, at man bortgraver jorden til 0,5 meters dybde på ca. 15 % af arealet, udlægger et signalnet og derefter retablerer arealet med 0,5 meter rene materialer. På den øvrige del af arealet foreslås udlagt et signalnet på det nuværende terræn, som derefter retableres med 0,5 meter rene materialer. Efter udlægning af den rene jord retableres legepladsen med græs og beplantning.

I Skov- og Naturstyrelsens dispensation er angivet, at der ikke må laves et hævning af terrænniveauet på de yderste 3 meter mod voldgravens kant. De yderste 3 meter mod voldgravens kant vil derfor indgå i de 15 % af arealet, som afgraves inden der igen udlægges ren jord.

Miljøkontrollens overslag for hele oprensningen er i alt kr. 3,9 mill.

Oprensningsprojektet følger prioriteringen beskrevet i Miljø- og Forsyningsudvalgets rækkefølgeplan af 22. februar 1999.

MILJØVURDERING

Indstillingen vurderes at have miljømæssige konsekvenser på de nedenfor beskrevne områder.

Støv og støj: Mens jordarbejderne pågår, vil der være et øget støjniveau og støvdannelse. Entreprenøren vil blive pålagt at sprinkle området i eventuelle tørre perioder for at undgå støvdannelse. Der vil desuden blive arbejdet med så støjsvage maskiner som muligt. Gældende støjkrav vil blive overholdt.

Jord: Der skal bortskaffes en del forurenet jord. Miljøkontrollen anviser den forurenede jord til rensning og/eller deponering i henhold til gældende praksis i Københavns Kommune.

Trafik: I anlægsfasen må påregnes en del trafik til og fra legepladsen med tunge lastbiler. Det vurderes, at den ekstra trafik ikke vil få væsentlig betydning for området.

Sundhed: Brugerne af naturlegepladsen vil efter oprensningen kunne anvende legepladsen, dyrke jorden og spise afgrøderne uden restriktioner og sundhedsmæssig risiko fra jordforureningen. Desuden vil det igen være muligt at lave mad på bålpladserne og spise madpakker udendørs på naturlegepladsen.

Økonomi

Det ikke disponerede beløb på investeringsplanens konto nr. 0.81.3 til oprensning og afværgeforanstaltninger af forurenet jord er på nuværende tidspunkt 2,6 mill. kr. jf. indstillingen til Miljø- og Forsyningsudvalgets møde den 13. august 2001 (MFU 178/2001).

Endvidere er der på nuværende tidspunkt konstateret et mindreforbrug på 0,4 mill. kr. af en tidligere kapitalbevilling vedrørende kontoen (BR 27/01) .

Der er således et beløb til rådighed på Miljøkontrollens konto nr. 0.81.3 på 3,0 mill. kr. svarende til det ansøgte.

Høring

Skov- og Naturstyrelsen har givet dispensation til, at terrænet hæves med 0,5 meter på det fredede fortidsminde. Der er 4 ugers klagefrist på Skov- og Naturstyrelsens afgørelse. Klagefristen udløber den 24. september 2001. Den påtænkte oprensning af legepladsen skal afvente klagefristens udløb og kan blive udsat i tilfælde af klage.

Københavns Kommune, Økonomiforvaltningen, der er dispensationsmyndighed på arealet nærmest Kløvermarksvej, har udtalt, at deres afgørelse vil følge Skov- og Naturstyrelsens afgørelse.

Andre konsekvenser

-

BILAG VEDLAGT

Embedslægens kommentarer til det påtænkte oprensningsprojekt

 

 

Niels Juul Jensen

/ Jørgen Høg

 

Til top